Autor Téma: Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem  (Přečteno 3624 krát)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4426
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #15 kdy: 14-12-2018, 23:21:02 »
Mám knihy o SQL. Jednu pekne hrubú. Ale žeby sa tam rozpisovali o tom, aký je rozdiel medzi podmienkami v JOIN a WHERE tak to nie. Niečo som už zistil. Odkaz si pozrem.
Tešil som sa predčasne. Dostávam záznamy s NULL, ktoré tam nemajú byť. Ešte sa tým potrápim. Vidím to tak, že to budem musieť urobiť na viac krokov. A len v DB to nezvládnem.

Len stručný popis stavu a čo chcem.
Každý vlastník bytu má na služby vystavené predpisy. To je u mňa tabuľka DEPOSITS
- obdobie vlastnenia bytu nemusí byť počas celého roka. To kopírujú predpisy.
- v tabuľke DEPOSITS nemusia byť všetky služby
- v tabuľke DEPOSITS môžu byť služby len v niektorých mesiacoch


Hovädo jedno. Nepozrel som sa, že nepodporuje csv a zmazal mi zyšok príspevku. Už druhýkrát. :'(
Takže v krátkosti. Výsledkom má byť tabuľku kde služby budú hlavička, mesiace riadky a predpisy v bunkách. Vystavené - nulové - nevystavené/neexistujúce. Tie údaje potrebujem dostať do "riadkovej" tabuľky v štruktúre IDDEPOSITS,  IDSERVICEPARAMETERS, DEPOSIT a DEPOSITPERIOD.
K tomu ešte mám tabuľku predpisov SERVICEPARAMETERS. Z oboch tabuliek som priložil export csv premenovaný na txt. Okrem FKOWNER_FLAT = 1835 netreba údaje filtrovať. Viac k tomu nič nemám.
Kód: [Vybrat]

CREATE TABLE DEPOSITS (
  IDDEPOSITS PRIMARYKEY NOT NULL,
  FKFOCS FOREIGNKEY NOT NULL,
  FKOWNER_FLAT FOREIGNKEY NOT NULL,
  FKSERVICEPARAMETERS FOREIGNKEY NOT NULL,
  DEPOSIT CURRENCY DEFAULT '0.0' NOT NULL,
  DEPOSITPERIOD DATEFROM NOT NULL,
  PAY CURRENCY DEFAULT 0 NOT NULL);
Dobrú noc!


Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4426
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #16 kdy: 14-12-2018, 23:30:39 »
Jaj ešte niečo. Pri prevode na stĺpce mi dopyt doplní niektoré chýbajúce údaje. Ale nie kompletne. Ak bude záujem, tak môžem zajtra poslať čo mám a čo potrebujem.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2592
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #17 kdy: 15-12-2018, 07:55:58 »
Excellent
Rated 1 time
Mám knihy o SQL. Jednu pekne hrubú. Ale žeby sa tam rozpisovali o tom, aký je rozdiel medzi podmienkami v JOIN a WHERE tak to nie.
Nevim jak v knihach, ale mam pocit, ze kdykoli narazim na cokoli o joinovani, ze to tam vice ci mene podrobne vysvetluji ev. ilustruji priklady. ted jsem namatkou vygooglil
https://community.modeanalytics.com/sql/tutorial/sql-joins-where-vs-on/

Jinak pro pomoc ev. hrani si s SQL dotazy se pouzivaji fiddlery, ktere samozrejme pro tebe predstavuji praci na vic, ale donuti te vytvorit kompletni priklad problemu vcetne dat a das tak sanci i nekomu jinemu se zabyvat tvym problemem viz treba sqlfiddle.com. Sice to neni pro ptaka ohnivaka, ale u rady problemu je to jedno a da se pouzit i jiny RDBMS.
« Poslední změna: 15-12-2018, 07:57:47 od pf1957 »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4426
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #18 kdy: 15-12-2018, 09:18:29 »
Ďakujem obom. Ja si najpv idem urobiť poriadnu hĺbkovú nanalýzu toho čo vlastne vidím na obrazovke. Ja totiž pri napĺňaní stromu pridávam niektoré chýbajúce údaje ručne. Ja v skutočnosti neviem ako mi korenšpondujú so skutočnosťou :-[  Obrovská chyba. Žiaľ, to je pre mňa typické. Ale už to je lepšie než to bolo. Bola tam jedna chyba, ktorú som odstránil. Možno ani nie je čo riešiť.
Takže sa aj ospravedlňujem.
Citace
Jinak pro pomoc ev. hrani si s SQL dotazy se pouzivaji fiddlery, ktere samozrejme pro tebe predstavuji praci na vic,
Nejde o prácu navyšše. Ja som to kedysi skúšal s nulovým výsledkom. Hlavne kvôli FB.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4426
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #19 kdy: 15-12-2018, 10:39:57 »
Citace
navic obcas oponujes i vcelku vhodnym radam
Hm, to nie je pravda :)  Aj keď to tak vyznieva. Stáva sa mi to aj v bežnom v živote. Ja tak vlastne nahlas rozmýšľam. Mám vedomosti aké mám. Ľudia majú dojem, že niekoho zhadzujem, vysmievam sa, chcem sa hádať a pod :(  Pritom sledujem jedinú vec. Ísť viac do hĺbky a viac sa dozvedieť. Či si to sám sebe vyjasniť.
Ja som vždy rozmýšľal nejako ináč než ostatní ľudia. Veľmi často ma nechápu. Zvyčajne to dokážem vysvetliť. Aj preto tvrdím, že som nikdy nebol normálny.
A teraz do analýzy.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4426
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #20 kdy: 15-12-2018, 12:56:00 »
Takže po analýze je jasné, že dopyt je v poriadku. Zle je jeho spracovanie. Ale vďaka analýze ho vidím. Keď mňa tie analýzy prestali baviť. Nič iné nerobím.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4426
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #21 kdy: 18-12-2018, 16:50:23 »
Ten odkaz čo tu dal pf1957 je perfektný. Jednoducho polopate, zrozumiteľne a všetky možnosti využitia. S tým som sa ešte inde nestretol.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2592
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Prevod riadkov na stĺpce - nemám všetko čo chcem
« Odpověď #22 kdy: 18-12-2018, 19:21:49 »
Ten odkaz čo tu dal pf1957 je perfektný. Jednoducho polopate, zrozumiteľne a všetky možnosti využitia. S tým som sa ešte inde nestretol.
No, hledal jsem puvodne neco jineho, protoze nedavno jsem pri googleni kolem OUTER APPLY narazil na clanek, ktery mel spoustu zajimavych prikladu na pouziti On/Where, ale nenasel jsem. Misto nej na me vyskocil tenhle, tak jsem ti ho poslal. Ale tech clanku je skutecne cela rada.