Autor Téma: Menu ala Plocha ve windows  (Přečteno 781 krát)

Offline Jirka

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 279
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: XE2
Menu ala Plocha ve windows
« kdy: 09-12-2018, 21:03:17 »
Rád bych si utvořil menu v mé aplikaci  které by mělo podobné možnosti  jako mají  ikony (linky) na  ploše  windows.
Vizuálně by to mělo vypat jako když bych vkládal více datamodulů  na hlavní form.

Hlavní požadavky
1. Na hlavní plochu aplikace (TForm,TPanel) možnost  vkládat  samostatné kontejnery (panel, groupbox)  kde uživatel může (runtime)  měnit velikost a pozici jednotlivých kontejnerů na hlavní ploše
2. Vládání objektů (linků na Taction) do těchto samostatných kontejnerů (panel, groupbox)    kde uživatel může (runtime)  měnit  pozici vloženého objektu v rámci tohoto kontejneru
3.  Veškeré hodnoty  (Pozice, velikost, TAction by bylo možné ukládat a  vyvolávat )


Můj dotaz 
Existuje už hotové řešení ? - může být i komerční   
Poradil by někdo jak to vytvořit v rámci vlastního řešení 

Děkuji

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5297
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Menu ala Plocha ve windows
« Odpověď #1 kdy: 09-12-2018, 22:21:45 »
Hm, asi bolo rozumnejšie napísať čo chceš a prípadne priložiť nejaký obrázok/škicu.
1. Vytvoríš si plávajúce menu a tam dáš možnosť vložiť/vytvoriť kontajner. To by si mal zvládnuť. Ja som skôr za panel. Neviem ako základný, ale existujú panely, ktoré môžu meniť veľkosť ťahaním za pravý dolný roh. Presne ako komponent do ktorého teraz pišem. Pozícia jednotlivých komponentov sa dá meniť ak im to povolíš. Nerobil som to, takže viac neporadím

2. Tomu veľmi nerozumiem. Hlavne tým linkom na TAction. Druhá časť je ako bod 1.

3. Na presne na taký účel používam JSON + SuperObject. Urobíš si triedu v ktorej prejdeš všetky komponenty na formulári a čo potrebuješ to si zapíšeš. Len nezabudni, že užívateľ si bude mazať a pridávať komponenty úplne nekontrolovateľne. To si musíš obslúžiť.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Jirka

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 279
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: XE2
Re:Menu ala Plocha ve windows
« Odpověď #2 kdy: 10-12-2018, 13:37:13 »
>Standa : Hm, asi bolo rozumnejšie napísať čo chceš a prípadne priložiť nejaký obrázok/škicu.

Nepokládal jsem za přílíš nutné protože jsem předpokládal že z názvu  tématu a věty
"vizuálně by to mělo vypat jako když bych vkládal více datamodulů  na hlavní form. " 
to bude víceméně jasné.

To Delphin:  Ano jisté znaky MDI (Float menu) to určitě má.

Mě šlo v dotazu o to zda existuje hotové řešení , nebo postup  který to řeší alespoň částečně .

Pokud bych si to musel delat sám o začátku vycházel bych z tohoto
Tvorba konteneru 
(předek TGroupBox ) a přilepit na udalosti OnMouse  změny velikosti a pozice kontejneru
 Tvorba linkového objektu  
(předek TGraphicsControl ) a přidat property TAction a atd atd ...



Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5297
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Menu ala Plocha ve windows
« Odpověď #3 kdy: 10-12-2018, 16:00:32 »
Ja som tu niekedy riešil zmenu veľkosti panela ťahaním. Tu mi poradili, ale vyhľadaj si to sám. Ja som sa pozrel do svojich zdrojákov a bol som z toho úplný blbec :(
Nemusíš hľadať. Bolo to na základe týchto jednotiek v prílohe
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2923
  • Karma: 135
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Menu ala Plocha ve windows
« Odpověď #4 kdy: 10-12-2018, 19:59:41 »
Rád bych si utvořil menu v mé aplikaci  které by mělo podobné možnosti  jako mají  ikony (linky) na  ploše  windows.
HOSIP, ale mam dodem ze tady nedavno nekdo nejaky container na uzivatelsky rozmistena tlacitka nebo neco podobneho resil.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5297
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Menu ala Plocha ve windows
« Odpověď #5 kdy: 10-12-2018, 20:17:33 »
Mám pocit, že to bol František. Ale ten bude určite ako partizán. Nič nepovie/nenapíše :)
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.