Autor Téma: nový článek - Delphi Rio a Windows 10 "Per Monitor v2" podpora  (Přečteno 759 krát)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2166
  • Karma: 97
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1470
  • Karma: 60
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Přihřeji si vlastní polívčičku - https://delphi.cz/post/delphi-Windows-10-Per-Monitor-v2.aspx

Win 10 Creator Update nepridava nic, ten si jen hraje s uzivateli (kolik snesou zmen). Ta zminovana API funkce je od verze Windows 10 verze 1607 ;) Ostatne, spousta API funkci a funkcionalit bylo pridano a neni podporovano Delphi :'( Mozna dan za multi-kulti FireMonkey...
« Poslední změna: 08-01-2019, 01:23:50 od Delfin »
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2166
  • Karma: 97
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Excellent
Rated 2 times
...
 Ostatne, spousta API funkci a funkcionalit bylo pridano a neni podporovano Delphi :'( Mozna dan za multi-kulti FireMonkey...

Delphi nikdy nemělo potřebu plně pokrývat každý záhyb Win API, což na druhou stranu má a mělo skvělý důsledek v kompatibilitě i třeba ve wine nebo starších verzí Windows.

Na druhou stranu každý nový release přináší x nových API funkcí, poslední dobou hlavně ohledně winRT a ohledně DPI (Rio přídává pokud jsem dobře počítal 56 nových pas souborů s API funkcemi windows).

P.S.: ten tvůj blbý zvyk editovat příspěvek po odeslání je nefér: přijde mail, člověk si myslí že na to nemá moc cenu reagovat a ty tam pak dopíšeš něco co je úplně z jiného soudku... Zkus prosím použít tlačítko Prohlédnout, já jak to vidím, tak mne taky kolikrát něco napadne

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 795
  • Karma: 59
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Tak přihodit si pár definic WinAPI a udělat vlastní manifest asi nebyl problém pro toho, kdo to fakt potřeboval. Tady bych Delphi nespílal. Spíš ta Windows zaspala. A díky Radku za připomenutí, že Delphi to už má nativně.

Ovšem největší sranda je pozorovat nabídku notebooků. Před 2 lety, kdy právě High-DPI frčelo, se třeba Dell XPS 13 prakticky nedal koupit s obyč full HD displayem. Full HD byl k dispozici jenom v nejlevnější konfiguraci s 128GB SSD, takže prakticky nepoužitelné. Všechny dražší měly 4K (nebo něco takovýho). No říkal jsem si jakej blbec tohle vymyslel, protože 4K bylo a zatím i teď je pro mě nogo.

No a hle, teď se už 4K vůbec nenabízí :D Asi zjistili, že programy to prostě ještě nedávaj. A asi High-DPI přestalo frčet :)

https://www.dell.com/de-at/shop/notebooks-ultrabooks/xps-13-notebook/spd/xps-13-9370-laptop
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 795
  • Karma: 59
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Excellent
Rated 1 time
Když už jsme u toho, v článku máš info jenom o rozšíření WinAPI. Jak to vypadá s automatickým zvětšením/zmenšením elementů podle DPI? T.j. přetáhnu formulář na druhý monitor a upraví se velikosti kontrolek aniž bych musel psát kód. Už to Delphi umí? (Mám dojem, že to měli v roadmap.)

Sorry za možná blbou otázku, jaksi jsem ještě neměl čas otestovat změny ve VCL.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1470
  • Karma: 60
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Když už jsme u toho, v článku máš info jenom o rozšíření WinAPI. Jak to vypadá s automatickým zvětšením/zmenšením elementů podle DPI? T.j. přetáhnu formulář na druhý monitor a upraví se velikosti kontrolek aniž bych musel psát kód. Už to Delphi umí? (Mám dojem, že to měli v roadmap.)

Sorry za možná blbou otázku, jaksi jsem ještě neměl čas otestovat změny ve VCL.

Proc blba otazka ??? :) Vzdyt to je principem DPI Awareness Mode Per Monitor V2. Verze 1 (jenz je v obehu vice nez 5 let) notifikovala jen top level okna a bylo na aplikaci jak bude komponenty skalovat.
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2166
  • Karma: 97
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Když už jsme u toho, v článku máš info jenom o rozšíření WinAPI. Jak to vypadá s automatickým zvětšením/zmenšením elementů podle DPI? T.j. přetáhnu formulář na druhý monitor a upraví se velikosti kontrolek aniž bych musel psát kód. Už to Delphi umí? (Mám dojem, že to měli v roadmap.)

Sorry za možná blbou otázku, jaksi jsem ještě neměl čas otestovat změny ve VCL.

https://community.idera.com/developer-tools/b/blog/posts/new-per-dpi-awareness-in-vcl-applications
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2166
  • Karma: 97
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Když už jsme u toho, v článku máš info jenom o rozšíření WinAPI. Jak to vypadá s automatickým zvětšením/zmenšením elementů podle DPI? T.j. přetáhnu formulář na druhý monitor a upraví se velikosti kontrolek aniž bych musel psát kód. Už to Delphi umí? (Mám dojem, že to měli v roadmap.)

Sorry za možná blbou otázku, jaksi jsem ještě neměl čas otestovat změny ve VCL.

Proc blba otazka ??? :) Vzdyt to je principem DPI Awareness Mode Per Monitor V2. Verze 1 (jenz je v obehu vice nez 5 let) notifikovala jen top level okna a bylo na aplikaci jak bude komponenty skalovat.

Doted jsem si myslel, ze V1 je to samé jen jako V2, jen s tím, že velikosti elementů jako scrollbary, titulku oken atd. jsou vždy podle DPI primárního okna. Tj. normálně to škálovalo podle DPI, kromě těch prvků. Viz. to video co jsem posílal. Ale mohu se mýlit a je v tom chaos.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2166
  • Karma: 97
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Když už jsme u toho, v článku máš info jenom o rozšíření WinAPI. Jak to vypadá s automatickým zvětšením/zmenšením elementů podle DPI? T.j. přetáhnu formulář na druhý monitor a upraví se velikosti kontrolek aniž bych musel psát kód. Už to Delphi umí? (Mám dojem, že to měli v roadmap.)

Sorry za možná blbou otázku, jaksi jsem ještě neměl čas otestovat změny ve VCL.

Proc blba otazka ??? :) Vzdyt to je principem DPI Awareness Mode Per Monitor V2. Verze 1 (jenz je v obehu vice nez 5 let) notifikovala jen top level okna a bylo na aplikaci jak bude komponenty skalovat.

Doted jsem si myslel, ze V1 je to samé jen jako V2, jen s tím, že velikosti elementů jako scrollbary, titulku oken atd. jsou vždy podle DPI primárního okna. Tj. normálně to škálovalo podle DPI, kromě těch prvků. Viz. to video co jsem posílal. Ale mohu se mýlit a je v tom chaos.

Odkaz na video z roku 2015 pro VCL - https://www.youtube.com/watch?v=f8YAAyrtvYM
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Delfin

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1470
  • Karma: 60
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Doted jsem si myslel, ze V1 je to samé jen jako V2, jen s tím, že velikosti elementů jako scrollbary, titulku oken atd. jsou vždy podle DPI primárního okna. Tj. normálně to škálovalo podle DPI, kromě těch prvků. Viz. to video co jsem posílal. Ale mohu se mýlit a je v tom chaos.

Jak se k DPI awareness stavi VCL netusim (prace maji vic, uz jen proto, ze mimo Windows bez temat kresli pres Windows UxTheme a vlastni VCL Styles). Windows nabizi nasledujici (v tabulce jsou popsany scenare) Per-Monitor and Per-Monitor (V2) DPI Awareness.
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 795
  • Karma: 59
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Bezva, díky - blbá otázka proto, že jsem se bál, že už to mají hotové a já nejsem schopen si ani přečíst release notes.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 456
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE3
No a hle, teď se už 4K vůbec nenabízí :D Asi zjistili, že programy to prostě ještě nedávaj. A asi High-DPI přestalo frčet :)

U mna frci na notebooku stale. Nie som slepy, k ocnemu chodim na preventivky pravidelne, zrak mam v norme a pouzivam vyhradne 17" noteboky a ani nahodou nehodlam cumiet 8-10 hodin denne (v minulosti i viac) na tie blsky ktore produkuje 17" displej pri rozliseni 1900x1000 a dokonca DPI si "posuvam" i na starsom notase ktory ma nativne rozlisenie 1600x900 na 17" displeji. Takze s DPI sa trapim uz viac ako 6 rokov a asi aj nadalej budem, pretoze pouzivat rozlisenie mimo nativny raster displeja sa mi zatial stale nepaci.

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 795
  • Karma: 59
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Každému co jeho jest. Já se právě nechci trápit s high DPI v programech, které neovlivním. Spíš mi přijde divné se hrbit 8-10 hodin u notebooku, když kvalitní 24" IPS monitor 1920x1280px stojí teď už jenom ~220 eur.
Embarcadero Technology Partner, juj. Člen Lazarus týmu, oj.

Offline Marek Weyda

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 217
  • Karma: 7
    • Verze Delphi: Delphi 2007, 10.1 Berlin
Každému co jeho jest. Já se právě nechci trápit s high DPI v programech, které neovlivním. Spíš mi přijde divné se hrbit 8-10 hodin u notebooku, když kvalitní 24" IPS monitor 1920x1280px stojí teď už jenom ~220 eur.

No, já myslím, že Daniel Andraščík dělá výrobní software a jezdí hodně po klientech, alespoň jestli si to dobře pamatuji, co tady na fóru různě psal. Tak to se potom tomu notebooku moc nedivím, že pracuje na něm. Jinak bych ale souhlasil, v práci mám krásné 3 monitory, ale když dělám z domova home office, tak jedu z notebooku a 8 až 10 hodin denně není opravdu žádný med. Ale kolega z výroby také věčně jezdí po klientech a s monitory se určitě netahá :)

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 456
  • Karma: 19
    • Verze Delphi: D2007, XE3
tak tak, vacsinu casu pracujem mimo office...

 

S rychlou odpovědí můžete používat BB kódy a emotikony jako v běžném okně pro odpověď, ale daleko rychleji.

Jméno: E-mail:
Ověření:
Křestní jméno zpěváka Gotta: