Autor Téma: Uprava pisma ve Form caption  (Přečteno 2053 krát)

Pipin

  • Host
Uprava pisma ve Form caption
« kdy: 10-02-2019, 11:02:01 »
Zdraví Vás.
Poraďte jak změním velikost, barvu a písmo ve form,caption.
Na netu je toho spousta, ale bud to nefunguje, nebo je to nestabilní a po chvil to spadne.

Pipin

  • Host
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #1 kdy: 10-02-2019, 15:18:53 »
Mam XE10.
Bych nejradějí zkusíl oba zpusoby.

Vykreslit je ve stejne (pomerne?) velikosti jakou bude mit vyska titulkoveho pruhu.
A možna by stačilo zvětšít jen o trocu nebo jen tučně v puvodní velikostí form.
Děkují.

Offline anec

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 92
  • Karma: 1
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #2 kdy: 11-02-2019, 06:37:49 »
jak? blbě! vždycky se na tom po čase začalo něco j€bat. před léty jsem to zkoušel, a problém s blikáním, když se vyřešilo blikání objevil se problém s manifestem. počítání pixelů. témata. komrdesát problémů. text vlevo, nebo vycentrovat, každá verze windows to vylepší

Pipin

  • Host
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #3 kdy: 11-02-2019, 13:26:04 »
No a něco by nebylo?
Třeba jen jak udělat ten text tučně, nebo jinou barvou?

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2588
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #4 kdy: 11-02-2019, 14:50:13 »
No a něco by nebylo?
Jako ze by ti to nekdo naprgal? :o

Pipin

  • Host
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #5 kdy: 12-02-2019, 08:28:01 »
Jako ze by ti to nekdo naprgal? :o
Ne, to bych si vůbec nedovolil.
Jak bych mohl chtít tady po někom, aby mi tu něco naprgal, nebo panebože chtít to po Vás.
To už bych si Vůbec nedovolil.
Já to tu jen tak napsal s nudy.
Já bobře vím že v Česku po někom něco chtít zadarmo je kravína.


Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: 5
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #6 kdy: 12-02-2019, 10:00:33 »
Excellent
Rated 1 time
Jako ze by ti to nekdo naprgal? :o
Ne, to bych si vůbec nedovolil.
Jak bych mohl chtít tady po někom, aby mi tu něco naprgal, nebo panebože chtít to po Vás.
To už bych si Vůbec nedovolil.
Já to tu jen tak napsal s nudy.
Já bobře vím že v Česku po někom něco chtít zadarmo je kravína.

1) Nikdo Ti neodpověděl zřejmě proto, že odpověď na svůj dotaz dostaneš po několika vteřinách práce s vyhledávačem.   8)

2) Mimochodem, našel bys tam i odpověď, že mimo překreslování Caption ve Formu, můžeš použít komponentu nějaké třetí strany. Myslím, že jsem kdysi něco takového zkoušel v AlphaSkin free edition.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4420
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #7 kdy: 12-02-2019, 10:20:04 »

Citace
1) Nikdo Ti neodpověděl zřejmě proto, že odpověď na svůj dotaz dostaneš po několika vteřinách práce s vyhledávačem.   
Ale on napísal
Citace
Na netu je toho spousta, ale bud to nefunguje, nebo je to nestabilní a po chvil to spadne.
Takže chce nejaké nasmerovanie či tip.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Pipin

  • Host
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #8 kdy: 12-02-2019, 11:04:59 »
A také jsem hned v druhem příspěvku, kdy se mně Delfin ptal "V jaké verzi Delphi?" hned odpověděl.

Mam XE10.

Pipin

  • Host
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #9 kdy: 13-02-2019, 20:21:44 »
Tak děkují všem, za cenné zkušeno které jsem tady získal.
Už jsem si našel a nainstaloval AlphaControls, tak jsi jdu hrát.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: 5
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #10 kdy: 13-02-2019, 21:30:20 »
Tak děkují všem, za cenné zkušeno které jsem tady získal.
Už jsem si našel a nainstaloval AlphaControls, tak jsi jdu hrát.

Ach jo, to si děláš z nás prdel?  ??? Hned první nabídka vyhledávače DDG je funkční https://www.experts-exchange.com/questions/21108523/Changing-font-of-form-caption.html, a to Ti fakt hledání AlphaControls po mém trknutí muselo dát hrozně práce.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2329
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #11 kdy: 13-02-2019, 21:38:26 »
Já bobře vím že v Česku po někom něco chtít zadarmo je kravína.

Opatrně, to je trošku přes čáru.
Embarcadero MVP - Czech republic

Pipin

  • Host
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #12 kdy: 14-02-2019, 09:14:11 »
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. Btw. byt jsou AlphaControls moc pekne, snad by mohly stacit i Delphi VCL Styles.
Vubec jsem netušíl, že něco takového je.
https://www.youtube.com/watch?v=S9su-XNm3Uw
https://theroadtodelphi.com/2011/09/01/exploring-delphi-xe2-vcl-styles-part-i/

Děkují mooc za dobrý tip  ;)

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 958
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE8, Seattle
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #13 kdy: 14-02-2019, 09:16:32 »

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: 5
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #14 kdy: 14-02-2019, 10:31:38 »
Já jsem to nechtěl rozvádět, ale osobně si myslím, že omalovánky ve winOS skončily s winXP.  A to, že form je dán OS a jeho nastavením, tak blbnutí s ním, vidím jako cestu k budoucím problémům. Pokud tedy někdo není servisák a nepřipravuje si práci.  ;)  ;D
Také si všimněte, že hodně skinů je řešeno bezrámečkovým formem s vlastní lištou.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: 5
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #15 kdy: 14-02-2019, 11:26:40 »
To Delfin: Problémem je, že tazatel je zřejmě začátečník a vlastně nedokáže řádně formulovat, co vlastně chce. Pak mu nedokáže řádně odpovědět ani vyhledávač a ani my. Pak se tady rozčiluje.  ;)


Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2329
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #16 kdy: 14-02-2019, 11:37:11 »
Já jsem to nechtěl rozvádět, ale osobně si myslím, že omalovánky ve winOS skončily s winXP.

Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2329
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #17 kdy: 14-02-2019, 11:39:04 »
Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

viz screenshot
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 765
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #18 kdy: 14-02-2019, 12:12:00 »
Excellent
Rated 2 times
Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

No je otázkou, jestli je to ale dobrý nápad.

I na té Tvé ukázce je vidět, že vlevo kousek pod červenou ikonkou chybí pár pixelů vybarvených tmavě modrou - alespoň hádám, že tam ten zub není schválně.

No a přikládám snímek, jak to vypadá, když je kurzor v editoru - ty vlastní prvky v titulkovém pruhu jsou vykreslené jiným odstínem modré než jeho zbytek.

Já bych se do vlastního kreslení nepouštěl, pokud by to nebylo naprosto nezbytné, protože si nerad přidělávám zbytečné problémy :-)

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: 5
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #19 kdy: 14-02-2019, 13:00:27 »
Já jsem to nechtěl rozvádět, ale osobně si myslím, že omalovánky ve winOS skončily s winXP.

Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

V tom svém příspěvku jsem splácnul několik myšlenek dohromady, a tak to poněkud vyznělo jinak, než byl původní úmysl.  ;D

Každopádně, pokud budu chtít udělat funkční bezproblémový program, tak se budu snažit co nejméně měnit default nastavení OS. Pokud budu chtít program prodat, například na Store, tak holt se nějakým těm opičárnám nevyhnu.  ;)

A co se týče Delphi, tam mne dostává to jejich pozicování okna.   ::)

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: 5
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #20 kdy: 14-02-2019, 13:15:44 »
Jinak, ještě jeden postřeh. S čím se setkávám, tak uživatelé win10, narozdíl od starších verzí winOS, chtějí, aby programy vizuálně ladily s defaultním nastavením vzhledu OS.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 765
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #21 kdy: 14-02-2019, 13:39:56 »
Jake problemy?

No však se podívej na ty dva obrázky - na mém mají vizuální prvky, které si tam dokreslují Delphi, špatné pozadí, a na tom, co posílal Radek Červinka, chybí vlevo pár tmavých pixelů... Když je to tak snadné, tak proč to ani emb nemá udělané pořádně? ;-) A to jsem pro jistotu ani netestoval v kombinaci s hdpi monitorem...

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2329
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #22 kdy: 14-02-2019, 15:11:45 »
Ale klidne to rozvadej. Ja to ted vidim tak, ze vsechny nove aplikace si kresli titulky sami (pripadne jsou cele kresleny / Avast a spol), pripadne do titulku cpou i ovladaci prvky. Myslim, ze prvni jsem to videl u VS, Delphi 10.3 to ma taky.

No je otázkou, jestli je to ale dobrý nápad.
...
Já bych se do vlastního kreslení nepouštěl, pokud by to nebylo naprosto nezbytné, protože si nerad přidělávám zbytečné problémy :-)

S tím naprosto souhlasím, já bych se do toho taky nerad pouštěl, jen jsem tím chtěl říct, že omalovánky nekončí v XP :-), i když jsi to asi tak nemyslel.
Na druhou stranu to vyhledání v tom titulku má něco do sebe. Přece jen, je tam spousta místa, tak proč ho nevyužít.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 412
  • Karma: 5
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #23 kdy: 14-02-2019, 15:53:40 »
To, co nyní napíši jen částečně souvisí s tématem.
Nastavte si hlavní panel nahoru a skrývat, pak si otevřte Delphi 10.3 a maximalizujte. Nyní zkuste najet na hlavní panel.   :'(
Tohle, když se mi u nějakého programu stane, tak bych programátora nejradši vzal lopatou.  ;D Přestože je to snadno opravitelná věc, tak nikdy na ni vývojáři v emb nepřijdou, jelikož mají jiné nastavení winOS a jinak se v něm pohybují.
Co jsem tím chtěl říci? Že zpravidla bývá dobré respektovat default nastavení OS, protože nevědomky můžeme uživateli svůj program pěkně znepříjemnit.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2329
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #24 kdy: 14-02-2019, 16:28:31 »
Nastavte si hlavní panel nahoru a skrývat...

Od té doby co mám panel vpravo, tj. od začátku širokoúhlého monitoru (aspon nejak vyuziji tu sirku) jsem se na skrývání panelu vykašlal, protože jsem na to narážel často. Tím to ale neomlouvam.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Ondřej Pokorný

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 815
  • Karma: 59
    • Verze Delphi: Primárně Lazarus, jinak D7 až aktuální
    • Kluug.net
Re:Uprava pisma ve Form caption
« Odpověď #25 kdy: 14-02-2019, 19:49:04 »
Nastavte si hlavní panel nahoru a skrývat...

Od té doby co mám panel vpravo, tj. od začátku širokoúhlého monitoru (aspon nejak vyuziji tu sirku) jsem se na skrývání panelu vykašlal, protože jsem na to narážel často. Tím to ale neomlouvam.

Když už jsme tak off-topic. Já si širokoúhlé monitory stavím na výšku a lištu mám nahoře - ale neschovávací. Osvědčily se mi 2 vedle sebe (3 už bylo moc a znervozňovalo mě to). Zkus a nebudeš chtít jinak :)
Embarcadero Technology Partner