Autor Téma: Delphi a EKASA  (Přečteno 1939 krát)

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Delphi a EKASA
« kdy: 12-03-2019, 10:09:42 »
Zakladam toto vlakno na zdielanie skusenosti  s vyvojom aplikacii pre ekasu.

Dost je to podobne s ceskou EET, cerpal som tu vo vlakne https://forum.delphi.cz/index.php/topic,15267.0.html a nasiel som tam vela inspiracii.
Na rozdiel od EET sa na Slovensku kluce ukladaju do chraneneho uloziska. A tu mam otazku.
Od financnej spravy dostane pouzivatel xml subor s autentifikacnymi a identifikacnymi udajmi. Z neho viem  cez Base64 dekodovat pfx(PKCS#12) krypto archiv.
Vzorove priklady maju cca 5kB. Financne riaditelstvo nevie ake velke budu realne autentifikacne udaje, odhadli ze budu do 10kB.
Z archivu viem exportovat privatny kluc, ten ma cca 1.5kB.

Zaujima ma ci je mozne kryptovat SOAP XML (pouzivam xmlsec) len tym privatnym klucom alebo je potrebne do uloziska ukladat cely pfx archiv a heslo k nemu?

soaper

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #1 kdy: 20-03-2019, 19:27:50 »
Zdravím,

k podepisování SOAP zprávy musíte mít oba, tj. jak veřejný klíč tak i privátní klíč (veřejný klíč je součástí hlavičky SOAP zprávy). Doporučuji vyexportovat oba klíče do PEM (Base64) a ukládat je textově. Při exportování potřebujete Heslo, a pak to heslo už nikdy nebudete potřebovat.

Chci se také zeptat, funguje Vám HTTP POST request na jejich Integrační Prostředí?

https://iekasa.financnasprava.sk/soap/services/v2

Mně to vždy vrátí HTTP 500 -- Internal Server Error, i když tam posílám jejich vzorové requesty.

bronek

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #2 kdy: 22-03-2019, 15:51:04 »
Dakujem za odpoved.
Post funguje.
Kedysi to bezalo aj ContentType text/html

Potom to zmenili bez akehokolvek oznamenia a aktualne to ide len s application/soap+xml

Ako prve som to testoval so SoapUI. Ak som importoval original wsdl tak bez problemov. Rucne vyrobeny htp.Post siel, potom to zmenili a musel som zmenit ten ContentType

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #3 kdy: 22-03-2019, 16:00:38 »
Dakujem za odpoved.
Post funguje.
Kedysi to bezalo aj ContentType text/html

Potom to zmenili bez akehokolvek oznamenia a aktualne to ide len s application/soap+xml

Ako prve som to testoval so SoapUI. Ak som importoval original wsdl tak bez problemov. Rucne vyrobeny htp.Post siel, potom to zmenili a musel som zmenit ten ContentType

Omylom som to poslal bez prihlasenia na delphi.cz

My to mame v podstate cele rozbehane, tie kluce ukladame v povodnej podobe aku zasiela financna sprava, iba z xml vyberieme archiv a Base64 ho dekodujeme na binarne data.
Jedine s cim mam zatial problem tak je zapisanie BinarySecurityTokenu  -  obcas to vyhodi acces violation. Riadok iNode2.Text := ............................

do Inode2.Text som povodne vkladal cely dlhy retazec (~2kB). Na skusku som tam dal aj kratky text 'GetRawCertDataAsBase64String' a niekde dalej som ho v surovom requeste nahradil celym dlhym textom cca 2kB. Ale stale mi to obcas vyhodi acces violation.

Pouzivam Delphi 7, neviem ci je tam s IXMLNode nejaka chyba alebo je problem u mna. Na mojom vyvojovom PC to vyhodi chybu zriedkavo, na testovacom PC skoro stale.
Viem to softverovo osetrit /zaplatat/ ale chcem to mat vyriesene. Akurat nebol na to cas, tak je to len zaplatane.

Kód: Delphi [Vybrat]
  1.                                 iNode2 := iNode2.ChildNodes.FindNode('wsse:BinarySecurityToken','http://docs.oasis-open.org/wss/2004/01/oasis-200401-wss-wssecurity-secext-1.0.xsd');
  2.                                 if iNode2 <> nil then
  3.                                 begin
  4.                                         try
  5.                                                 iNode2.Text := 'GetRawCertDataAsBase64String';
  6.                                         except
  7.                                                 AddWarning('Error.GetRawCertDataAsBase64String');
  8.                                                 FErrorCode := F64AccesViolation;
  9.                                                 Exit;
  10.                                         end;
  11.                                 end;

requesty posielam cez TIdHttp s SSL IOHandlerom. Samostatny TThread aby som to vedel po 2 sekundach bez odpovede stopnut.
Cele spracovanie aj so zapisom do chraneneho uloziska je zhruba 800mS, ak server odpoveda nacas.
« Poslední změna: 22-03-2019, 16:04:55 od bronek999 »

soaper

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #4 kdy: 22-03-2019, 18:18:04 »
Děkuji za radu, moc jste mi pomohl.

S tím Vaším problémem mě napadá jen to, že ten node ještě neexistuje ve chvíli, kdy se snažíte do něho vepisovat. Nejsem si jistý, co vrací iNode2.ChildNodes.FindNode(), a navíc bych na to vytvořil novou proměnnou.

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #5 kdy: 26-03-2019, 08:28:39 »
Mne to posledne dva dni zase nefunguje. Nejdu mi ani vzorove requesty cez SoapUI. Pisal som uradnikom na podporu, odstal som len strohu odpoved ze bolo realizovany update rozhrania.
A ze vsetko funguje ako ma. Odpoved hodna uradnika. Dnes to zas nefunguje, neviem ci som ja hlupak.

Chyba tu nejaka komunita, ktora by spolupracovala ak ak je nejaky problem na strane financnej spravy tak im to dala patricne vyzrat. Pretoze vzdy tahame za kratsi koniec, u nich problem nikdy nie je.

Offline Slappy

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 168
  • Karma: 11
  • Slappy
    • Verze Delphi: 10.2 Tokyo + Vsetky :)
    • unSigned
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #6 kdy: 27-03-2019, 16:26:09 »
Mne to posledne dva dni zase nefunguje. Nejdu mi ani vzorove requesty cez SoapUI. Pisal som uradnikom na podporu, odstal som len strohu odpoved ze bolo realizovany update rozhrania.
A ze vsetko funguje ako ma. Odpoved hodna uradnika. Dnes to zas nefunguje, neviem ci som ja hlupak.

Chyba tu nejaka komunita, ktora by spolupracovala ak ak je nejaky problem na strane financnej spravy tak im to dala patricne vyzrat. Pretoze vzdy tahame za kratsi koniec, u nich problem nikdy nie je.

Skus napisat ludom zo Slovensko.Digital

Riesia vsetko okolo statneho IT kam spada aj eKasa.
Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup. Rozsirenie pre Visual Studio a RAD Studio pre tvorbu NSIS a Inno Setup instalatorov.

soaper

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #7 kdy: 27-03-2019, 17:29:25 »
V pondělí asi měli nějakou údržbu. Celý den mi to vrátilo chybu s kódem -1, něco ve smyslu "Systém je nyní vytížený, zkuste to prosím později". XML zprávy ale normálně procházely těmi XSD schema a WSSecurity kontrolami, tj. když jsem schválně porušil integritu XML dokumentu, tak to vrátilo jinou chybu.

soaper

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #8 kdy: 27-03-2019, 17:33:12 »
Jinak, že neexistuje veřejná komunita, to je asi kvůli té dohodě o mlčenlivosti, kterou dostala každá firma, která se snaží integrovat do eKasy. Souhlasím ale s tím, že by nám to všem hodně pomohlo jak při vývoji, tak i provozu, např. když udělají nějaké breaking changes přes noc, abychom byli o tom informováni.

soaper

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #9 kdy: 01-04-2019, 16:31:47 »
Tady je zajímavá diskuze ohledně CHDÚ. Doporučuji přečíst.

https://forum.root.cz/index.php?topic=20242

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #10 kdy: 02-04-2019, 08:49:46 »
Excellent
Rated 1 time
Minuly tyzden som hned rano hlasil financnej sprave ze im to nefunguje. Poobede som dostal email ze robili nejaky update, nic sa v podstate nemenilo a sluzba bezi ako ma.
Mne nie. Vykaslal som sa na to a siel domov. V utorok rovnaka situacia. Uz ma to naozaj sralo a zacal som byt dotieravy. Potom som dostal otazku : "A naozaj vam to veobec nekomunikuje?"

Nechapem. Si myslia ze nemam nic na robote len ich otravovat? Nesli ani vzorove requesty co som mal od nich.
Vymenili sme si par emailov a potom mi odpisali ze nech to skusim. Vzorovy request cez SoapUI presiel, moj z aplikacie nie. Vyhadzovalo mi nejaku chybu s TLS.
Nakoniec to skoncilo tak ze v mojej aplikacii som nechal TLS 1.2, aj ked v ich podkladoch je pozadovana minimalna verzia 1.1


Chapem ze to robia ludia a nie stroje. Ludia robia chyby. Ale nech si to tam preboha niekto prizna!!!!!!!!!!!!!!
Ja ked nieco programujem tak narobim kopec chyb. Nikto nie je dokonaly. Ale ked ma na nu niekto upozorni tak som mu kurva vdacny!!!!!!!!!!

V piatok poobede som dostal "oficialnu odpoved":
Dobrý deň,

INT prostredie evidovalo nedostupnosť, ktorá bola 26. 3. 2019 17:10 odstránená.
Volanie môžete opakovať.

Projektový tím ekasa




Offline Jirka

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 141
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: XE2
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #11 kdy: 02-04-2019, 11:59:05 »
Toť obvyklá reakce nejen státní  správy 
Má nějaký problém ?

1. Zapírat

Pokud selže postup podle bodu 1 postupujeme podle bodu 2
2. Lhát

Pokud selže postup o podle bodu 2 postupujeme podle bodu 3
3. Bagatelizovat

Pokud selže postup o podle bodu 3 postupujeme podle bodu 4
4. hodit zavinění na jiného (třeba na vás)


soaper

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #12 kdy: 04-04-2019, 12:00:19 »
Pokud se někdo snažíte vyvíjet pro eKasu ORP běžící na PC/Notebooku se standardním HDD tak na to rovnou zapomeňte. Protože podle požadavků CHDÚ se musí dokoupit WORM paměť, která se běžně neprodává a která by musela být svařená do základní desky nebo jiným způsobem neoddělitelná od hardwaru. A pokud jde o mobilu/tabletu s androidem, tak to se taky nedá bez zásahu do kernelu, a navíc pokud dojde paměť v mobilu tak se musí koupit nový, protože internal storage se nedá demontovat a nahradit novým.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2309
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #13 kdy: 04-04-2019, 13:10:35 »
Pokud se někdo snažíte vyvíjet pro eKasu ORP běžící na PC/Notebooku se standardním HDD tak na to rovnou zapomeňte. Protože podle požadavků CHDÚ se musí dokoupit WORM paměť, která se běžně neprodává a která by musela být svařená do základní desky nebo jiným způsobem neoddělitelná od hardwaru. A pokud jde o mobilu/tabletu s androidem, tak to se taky nedá bez zásahu do kernelu, a navíc pokud dojde paměť v mobilu tak se musí koupit nový, protože internal storage se nedá demontovat a nahradit novým.

Tak jsem si přečetl i tu odkazovanou diskuzi na root.cz a začínám se bavit, zlaté EET u nás
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #14 kdy: 07-04-2019, 08:38:17 »
Excellent
Rated 1 time
Tak notebook ani tablet nie je problem. Akurat ako ulozisko musi byt ina pamat ako hdd alebo flash tabletu. Colnici mi poslali odkaz na worm sd kartu.

FiskalPro je postaveny na tomto zaklade.
Nikde nie je napisane ze sa to ulozisko nemoze dat vybrat z pokladne.

A ten odkaz na diskusiu ohladom chdu je velmi zavadzajuci. Je tam kopec nezmyslov a nic co by vyvojara niekam posunulo.
A potom podklady z financnej spravy....Zacal som riesit navrh chdu podla nich a nadaval som kazdy den. Tyzdne.Potom som si niektore veci ujasnil s colnikmi a navrh sa radovo zjednodusil a prestal to byt strasiak a zrazu staci uplne jednoduche a lacne riesenie. Prve testovania boli s odozvou radove sekundy. Teraz mi trva vytvorenie requestu, podpisanie,odoslanie a spracovanie odpovede + zapis do chdu a odoslanie na tlac zhruba 700ms.
« Poslední změna: 07-04-2019, 09:05:33 od bronek999 »

Offline Peťo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 35
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: 7, 5, 4
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #15 kdy: 08-04-2019, 11:26:29 »
Zacal som riesit navrh chdu podla nich a nadaval som kazdy den.

Obdivujem ťa, že si sa do toho na vlastnú päsť vôbec pustil. Ja by som na to sám nemal odvahu ani nervy, ak by som za sebou nemal nejaký tím, kde by bol aspoň právnik, účtovník a investor, ktorý by vývoj platil. Komunikácia s finančnou správou a „podpora“ ich portálu, to musí byť des. CHDÚ je ako programátorská výzva pekná vec, ale asi by som použil hotové riešenie CHDÚ, prípadne aj s DLL knižnicou, aj také riešenie je už certifikované. Osobne som vo svojom softvéri zvolil doterajší postup, teda komunikácia s veľkými výrobcami pokladníc, ktorí majú kompletné riešenie aj s inštaláciou a servisom u zákazníka, na čo by som rozhodne nemal čas.

Musím sa aj aj pridať k názoru, že zlaté české EET, ktoré som s pomocou delphi.cz a komponentu od Mireca zvládol za dva mesiace a bez zvýšených finančných nárokov od svojich zákazníkov. Slovensky moloch eKasa ešte ani nenabehol a už im aj raz spadol, to bude ešte veselo.

Naviac je tu stále riziko odloženia o rok-dva alebo zrušenia/prepracovania, pretože odosielanie a skladovanie celých bločkov dokonca s identifikáciou zákazníka bude v dohľadnom čase riešiť asi až ústavný súd. Veľké investície firiem do výroby môžu niektoré aj položiť a aj preto som vlastný vývoj úplne zavrhol.

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #16 kdy: 08-04-2019, 21:06:45 »
Excellent
Rated 1 time
Tak bez inspiracie v cechach by som tiez teraz tapal a bol by som niekde na zaciatku. Programujem v delphi dlhe roky, ale na toto by som si netrufol. Bola to pre mna spanielska dedina. Zacal som s hardverom chdu, tam som doma a to poznam. Potom som pridal komunikaciu chdu-pc, tiez len kopirovanie starsich projektov. No a samotny ppekk? Ani som len netusil o com to je. Colnici mi odporucili SoapUI na testovanie, stacilo tam skopirovat povodny request a slo to.
Tak som pridal http klienta do programu v delphi a pomaly pridaval funkcie. Najskor cez soap komponenty v delphi xe5, ked som videl mirecove riesenie tak som sa vratil k delphi 7 a cele to riesim cez xmldocument a xmlnode. Bude to narocnejsie na pripadne zmeny na strane servera ale aspon to mam cele pod kontrolou. Alebo si to len myslim. Ostava mi uz len osetrenie odpovede, nejak to ucesat a dat na certifikaciu. Chdu.tech som zavrhol, lebo nemali k tomu ppekk klienta. A dostal som odpoved ze ani neplanuju. Teraz je to zrejme klient dalsej firmy, takze by som musel platit chdu.tech za hardver, niekomu za dll a to uz by som bol s cenou tam kde nechcem.
A druha vec, bol by to zas len kompromis a nepresadil by som tam pre mna podstatne detaily.

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #17 kdy: 09-04-2019, 06:48:20 »
Excellent
Rated 1 time
A nemyslim si ze je tu nejaka moznost odlozenia. To beriem ako uplnu samozrejmost. Koniec juna je nerealny. Ak nam to ocertifikuju v nejakom rozumnom case tak nasich zakaznikov stihneme. Ale ozyva sa kopec novych ludi, velki vyrobcovia to nestihnu. Uradnici sice nepriznaju ze oni nastavili nerealny termin, zvalia to na vyrobcov.
Na ustavny sud by som sa nespoliehal. Sme na Slovensku.... Udaje o zakaznikovi sa eviduju v podstate len vtedy ak nakupujem na ico,dic,icdph tak to nie je uplne spehovanie kazdeho jednotlivca ako som sa po precitani zakona obaval.
Skor sa obavam zneuzitia databazy na obchodne ucely. Proste niekto bude mat kompletny prehlad o obchode na Slovensku.
Na exprese bol minuly tyzden rozhovor so zastupcom financnej spravy. Pan sa ma snazil presvedcit ze uz teraz maju prehlad o vsetkom. Teraz musia fyzicky ist na predajnu, stiahnut zaznam,skontrolivat udaje. Ale tie udaje nemaju homogennu strukturu,nedaju sa automaticky importovat. Takze zneuzit ich by stalo neskutocne vela namahy. V buducnosti to bude o par klikoch v databaze a toho sa obavam. Ak by sa posielala celkova sum,datum cas,uuid,pkp tak by to bolo ok.

No a ten server im nespadol. Ten server "hackli" jeho administratori  ;D. Mohli tam nechat heslo nbu123 a my by sme si ho zas nahodili. Asi skor ako to zvladli oni.
« Poslední změna: 09-04-2019, 06:52:23 od bronek999 »

Offline Ján Masaryk

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 2010
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #18 kdy: 09-04-2019, 13:07:30 »
to bronek999

PPEKK budeš mať na PC ?

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #19 kdy: 09-04-2019, 16:21:45 »
to bronek999

PPEKK budeš mať na PC ?

Ano, PPEKK bude vo forme DLL pre windows. Neviem si predstavit ze kde inde by som ho dal.
Viem ze niekto to riesi samostatnym raspbery pi, ale ja na to nevidim dovod.

 Pripravujem aj verziu pre android, tam bude CHDU modul zamontovany priamo do bluetooth tlaciarne.
Ale najskor musim poriesit existujucich zakaznikov s windows PC.

Offline Ján Masaryk

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 2010
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #20 kdy: 09-04-2019, 16:37:03 »
Keď som o takejto variante uvažoval, tak mi colníci tvrdili, že bude potrebné odchytávať všetky tlačiarne do CHDÚ, nakoľko umiestnením PPEKK do PC sa z PC stáva ORP a tak som sa na to vykašľal. Asi už zmiernili požiadavky...
Mimochodom ak niekto príde certifikovať s WORM SD kartou, tak s ním colníci vyrazia dvere :)
Ja to riešim našou doskou kde pobeží PPEKK a bude na nej zaintegrované aj CHDÚ - teda bude to komplet ORP.
Komunikáciu so SW riešim cez dll (Win) a jar (android).

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2309
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #21 kdy: 10-04-2019, 09:35:36 »
Se zajmem sleduji Vaši debatu a začínám si myslet, že zlaté EET. Doufám, že naši slovenští zákazníci zůstanou při těch HW krabicích, se kterými už dávno komunikujeme.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Peťo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 35
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: 7, 5, 4
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #22 kdy: 10-04-2019, 10:39:16 »
Doufám, že naši slovenští zákazníci zůstanou při těch HW krabicích, se kterými už dávno komunikujeme.

Pozor na tie HW krabice, pretože sa v nich robia dosť veľké zmeny a zmeny budú aj v komunikácii softvéru s nimi.
Naviac je nutné pridať niektoré funkcie v softvéri, ako napríklad upresnenie dôvodu nulovej sadzby DPH, identifikácia pôvodného dokladu pri vrátení, možnosť zaslať blok na e-mail, zadanie identifikácie kupujúceho, a ďalšie.

soaper

  • Host
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #23 kdy: 19-04-2019, 13:22:26 »
Colnici mi poslali odkaz na worm sd kartu.
Chci se zeptat, tu WORM SD kartu si může koupit každý po kusech? Jsou na to nějaké e-shopy?

Offline Ján Masaryk

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 2010
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #24 kdy: 19-04-2019, 14:34:53 »
WORM karty sú viazané na NDA, minimálny odber je 5000 ks, cena za ks cca 27 EUR  ;)

Offline Peťo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 35
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: 7, 5, 4
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #25 kdy: 18-06-2019, 08:27:50 »
...Zacal som riesit navrh chdu podla nich a nadaval som kazdy den. Tyzdne.Potom som si niektore veci ujasnil s colnikmi a navrh sa radovo zjednodusil a prestal to byt strasiak a zrazu staci uplne jednoduche a lacne riesenie...
Posuniem diskusiu...

Tak ako? Uspel si na certifikácii alebo ťa poslali do CHDU s.r.o.?

Offline rames.iii

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.1 Berlin
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #26 kdy: 19-06-2019, 12:57:42 »
Mohl bys se přidat s otázkou, jaký je aktuální stav? Já spoléhal na eFT4000/FT5000 od varos.sk (naši zákazníci jejich tiskárny používají), přidal jsem do "tisku" vše nové. A teď to vypadá, že na to nebude certifikace (údajně snad teď není výrobce, co by certifikaci měl).
Je tedy nějaké funkční řešení, které by se dalo implementovat?
Díky

Offline Peťo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 35
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: 7, 5, 4
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #27 kdy: 19-06-2019, 13:43:50 »
Je tedy nějaké funkční řešení, které by se dalo implementovat?

Varos na tom veľmi intenzívne pracuje, aby certifikáciu mal, majú to na svojej webovej stránke. Naviac sa v parlamente práve rokuje o odklade pokutovania za nepoužívanie eKasy o 3 mesiace, alebo až o 6 mesiacov, čo by bol reálny splniteľný termín.

Certifikované funkčné riešenia existujú, sú na webe finančnej správy, ktorá tvrdí, že ich je 31. V skutočnosti ich je 10 rôznych hardvérových riešení, pretože prevažná väčšina používa pochybné CHDU s.r.o., ktoré nespĺňa požiadavky na šifrovanie a certifikát dostalo cez protekciu. Je otázkou času, kedy o certifikát príde a zákazníci budú nadávať.

Zo zostávajúcich 9 riešení sú niektoré pre výhradné použitie firiem, ktoré si ich vyvinuli, takže ti protokoly neodovzdajú, niektoré sú od mobilného operátora s premrštenými poplatkami, takže ti zostane na výber len niekoľko, ale určite sa dá z toho niečo rozumné vybrať, tu je moja rešerš:

Elcom - veľmi rozšírené tlačidlové pokladnice s možnosťou tlače z PC, má pribudnúť ešte tlačiareň EFox
Diebold Nixdorf - robia všetky siete hypermarketov, neviem, či sa budú baviť s individuálnym klientom
BBox - žiadne info na webe
PaP - sw pre zdravotníctvo a lekárne, nebránia sa použitiu v ďalšom sw
A3 Soft - pokladnica s kartovým terminálom v jednom zariadení, dobrá podpora pre vývojárov
Kasa Fik - česká firma, prináša skúsenosti z EET - podľa webu to vyzerá na seriózne riešenie pre každého
Datapac - rieši čerpacie stanice, podľa webu majú záujem o ďalšie implementácie
MRP - eKasa asi len pre ich vlastný sw

Klasickí slovenskí dodávatelia fiskálnych tlačiarní zatiaľ absentujú, vraj ešte pribudnú, s posunutím termínu by mohli chytiť druhý dych. Hlavné je neunáhliť sa pod tlakom mediálnej a inej masáže.

Offline rames.iii

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.1 Berlin
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #28 kdy: 20-06-2019, 10:00:16 »
Díky moc za vyčerpávající přehled.
Je jen škoda, že to nejde nějak rozumně udělat, jako u nás EET...

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4341
  • Karma: 38
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #29 kdy: 20-06-2019, 10:28:26 »
Citace
Je jen škoda, že to nejde nějak rozumně udělat, jako u nás EET...
Máte také pekné príslovie: Aj blbý lidi jsou lidi
Pokuty posunuli na koniec roka. Ale užívateľ musí colníkov/finančníkov (neviem presne, sledujem to len bokom) oficiálne požiadať o pridelenie e-kasy.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #30 kdy: 20-06-2019, 11:42:33 »
Nemyslim ze chdu.tech pride o licenciu. V podkladoch pre integraciu je vynimka kedy sifrovanie nie je povinne.
My sme certifikat nedostali. Ziadost o certifikaciu bola na FR SR dva mesiace a medzitym zmenili intergracne rozhranie, takze nakoniec to ani nemali na com testovat.
Nasli nam tam par chyb v offline mode. Ze tento text ma byt na zaciatku, chyba tam DIC a podobne. Jedna chyba bola s uloziskom, zle cislovalo doklady.

Aktualny stav je ze sme tam poslali opravenu verziu a cakame.

Varos pisal cosi o podnete na generalnu prokuraturu. Ale s tym chdu.tech neuspeju, zakonne je to OK.
Nam colnici celu dobu tlacia tiez toto ulozisko, ale v ziadnom emali to nie je pravne podchytitelne na podanie nejakeho oznamenia.
Takze cakame. Mam dojem ale ze zas poziadam o nejake cisla na zaklade infozakona.

Hanniker pisal ze maju 50 odbornikov na certifikaciu. Ked som mu vyhodil na oci ze tam je technicky zdatny len Strapko.
Takze zrejme to skonci tak ze teraz nam to kvoli niecomu zamietnu. Potom dam na Strapka trestne oznamenie, novu ziadost na certifikaciu a poziadam aby to netestoval Strapko. A zrejme poziadam o zoznam osob ktore certifikovali to-ktore riesenie ekasy.
A tiez daumy, kedy kto podal ziadost a kedy dostal certifikat.
Tam sa ukaze ci je chtu.tech preferovane colnikmi.

Offline Peťo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 35
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: 7, 5, 4
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #31 kdy: 20-06-2019, 12:06:30 »
Nemyslim ze chdu.tech pride o licenciu. V podkladoch pre integraciu je vynimka kedy sifrovanie nie je povinne.

Varos pisal cosi o podnete na generalnu prokuraturu. Ale s tym chdu.tech neuspeju, zakonne je to OK.

Vďaka za zákulisné info.

S tým, či vyhovuje alebo nevyhovuje chdu, je už riešené zo všetkých strán, pretože VČERA zmenili podklady a upresnili (pridali) výnimky: 2019.06.19_eKasa_online.pdf
Samozrejme upresnili tak, že všetko, čo certifikovali, je povolené.

To som veľmi zvedavý, ako to skončí. Mám pocit, že presne tam, kde chceme, teda že celé CHDÚ zrušia ako nepoužiteľné, oklamateľné, teda zbytočné. A bude to tak, ako v EET v CZ. Len to ešte nejaký rok potrvá.

Offline Slappy

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 168
  • Karma: 11
  • Slappy
    • Verze Delphi: 10.2 Tokyo + Vsetky :)
    • unSigned
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #32 kdy: 23-06-2019, 13:04:25 »
Mohl bys se přidat s otázkou, jaký je aktuální stav? Já spoléhal na eFT4000/FT5000 od varos.sk (naši zákazníci jejich tiskárny používají), přidal jsem do "tisku" vše nové. A teď to vypadá, že na to nebude certifikace (údajně snad teď není výrobce, co by certifikaci měl).
Je tedy nějaké funkční řešení, které by se dalo implementovat?
Díky

Ja mozem odporucit PaP. Je to riesenie, ktore sa kompletne vyvinulo od zaciatku, ma ceritifikaciu a da sa velmi dobre sw podporit.

Vela ludi na CHDU nadava (pretoze si to presadila jedna firma, ktora to takpovediac chcela dodavat vsetkym), ale z mojho pohladu elektrotechnika-programatora mozem povedat, ze CHDU je naozaj zaujimava vecicka.

CHDU robil moj kolega - od navrhu HW, cez DPS, osadenie, napalenie NAND Flashu a komunikaciu s koprocesorom, implementacia driverov pre WiFi, USB a BlueTooth, vsetko spolu je naozaj zaujimavy kusok a islo to naozaj dobre, nacas sa to stihlo a je to fakt pekne riesenie.
Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup. Rozsirenie pre Visual Studio a RAD Studio pre tvorbu NSIS a Inno Setup instalatorov.

Offline bronek999

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, XE7
Re:Delphi a EKASA
« Odpověď #33 kdy: 24-06-2019, 14:06:46 »
PaP pouzivam docasne v nasom softe kym nemame certifikovane riesenie. Tiez ma svoje muchy, niektore veci sa musia dorabat. Hlavne blbnu tlaciarne bixolon, maju ich v zozname podporovanych a chdu s nimi nefunguje.
Co sa tyka chdu.tech  tak rukopis p.Gensora je nezamenitelny. Zariadenie s inteligenciou pamatovej karty, v podstate staci pozriet komunikacny protokol a kazdy ma jasne co to zariadenie vie a zvladne.