Autor Téma: jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci  (Přečteno 448 krát)

Offline anec

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 92
  • Karma: 1
zdravím,
jakým způsobem řešíte jaký font a jakou velikost písma v aplikaci zvolit?
mám apliaci, form, na něm mainmenu, nějaké labely, labelededit, tlačítka atd.
v aplikaci mám napevno nastaven font pro form mssansserif, size 8 (asi v D7 při založení nové aplikace to samo nabídlo?)

teď se snažím zjistit jak se poprat se zvětšením na 125 150% při highdpi někde jsem přečetl že je vhodné použít Arial a pak dále nějaké výpočty. k tomu se časem propracuji.

jak tedy vybrat font? načítat "systémový" font?
jak to řešíte vy?
díky
« Poslední změna: 13-03-2019, 13:49:57 od anec »

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2354
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
« Odpověď #1 kdy: 13-03-2019, 13:51:20 »
Application.DefaultFont.Name, Application.DefaultFont.Size
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2354
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
« Odpověď #2 kdy: 13-03-2019, 13:55:28 »
Application.DefaultFont.Name, Application.DefaultFont.Size

Jinak: v predchudci vsech formularu mam metodu, ktera formulari nastavi uvedeny font, a pripadne probehne controls
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline anec

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 92
  • Karma: 1
Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
« Odpověď #3 kdy: 13-03-2019, 14:18:48 »
ano, tomu rozumím,
ptám se spíše na to jaký font mám zvolit?

jestli je spíše obvyklé aby moje aplikace vypadala na všech systémech stejně takže nastavím napevnu mnou vybraný font
a měnim případně jen velikost fontu pro high dpi
a nebo vybrat font podle zadáného systémového  kdy w7 má Tahoma, Wxp melo Segui atd ?
díky


Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2594
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
« Odpověď #4 kdy: 13-03-2019, 15:36:12 »
ptám se spíše na to jaký font mám zvolit?
My to delame tak, ze nechame prof. graficku vytvorit ksicht, ktera to maluje buhvi v cem a my se pak at uz ve wokenni aplikaci nebo na webu snazime tomu navrhu co nejvice priblizit a kdyz nekde narazime na odlisnost rezu daneho pisma, tak to s grafickou konzultujeme.

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 172
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
« Odpověď #5 kdy: 14-03-2019, 14:31:19 »
nie je to celkom k tomuto problemu, ale zhodou okolnosti riesime prave v projekte podobny problem.
konkretne pouzitie unicode specialneho znaku, konkretne v dbgrid-e (ehlib-dbgrieh).
jedna so o znak presypacich hodin - https://www.fileformat.info/info/unicode/char/23f3/browsertest.htm
grid ma prednastaveny font tahoma, ktory taky znak nema. vyzera to, ze system (windows 10 x64) pouzije font "Segoe UI xxx" - a tu dochadza k nejasnosti. podla vsetkeho moj pocitac pouzije font "Segoe UI Symbol", ale u kolegu na pocitaci sa pouzije font "Segoe UI Emoji". Rozdiel je aj napriek tomu, ze obaja mame vo windows oba fonty nainstalovane. Spustame samozrejme rovnaku verziu projektu, atd.
nevieme prist na to, od coho zavisi, ktory font sa pouzije a preco... nepomoze ani "nanutenie" toho ktoreho fontu pre grid/stlpec. mne vzdy vykresli ciernobielu.
inak stranka uvedena vyssie dany znak zobrazi inak v zavislosti od pouziteho browseru. mne sa zobrazi ako farebna ikona v chrome a edge, ako ciernobiela v IE a Firefoxe. kolegovi ako ciernobiela v IE, v ostatnych farebne.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2594
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
« Odpověď #6 kdy: 14-03-2019, 21:32:05 »
inak stranka uvedena vyssie dany znak zobrazi inak v zavislosti od pouziteho browseru. mne sa zobrazi ako farebna ikona v chrome a edge, ako ciernobiela v IE a Firefoxe. kolegovi ako ciernobiela v IE, v ostatnych farebne.
Ja mam ted cerstvou instalaci Win10Prof.cz a posledni verze browseru a vsude krome IE (11.379.17763.0) je to videt barevne.

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 172
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:jaké fonty zvolit, jaké velikosti fontu v aplikaci
« Odpověď #7 kdy: 15-03-2019, 09:56:11 »
mne to este v tom firefoxe dava ciernobiele, ale ten mam verziu 56.
a ja este nemam aktualizaciu windows 1809. takze je dost mozne, ze to je v tom.
budem muset trochu popatrat, ze ako kedy a preco system pouzije ten ktory font/znak a preco to je ine na roznych pocitacoch a dokonca na roznych programoch...