Autor Téma: Firebird 3 na Androidu  (Přečteno 117 krát)

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 646
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: 10.3
Firebird 3 na Androidu
« kdy: 21-04-2019, 08:58:48 »
Ahoj,

zkoušel jste někdo provozovat Firebird 3 na Androidu? Píšou, že tam nebyl moc testován a že to vydání lze považovat spíše za experimentální, tak by mne zajímalo, zda máte někdo osobní zkušenost... Popř. jakou databázi byste tam použili - SQLite?

Díky,

K.

Offline Delfin

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1720
  • Karma: 66
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Firebird 3 na Androidu
« Odpověď #1 kdy: 21-04-2019, 14:19:34 »
zkoušel jste někdo provozovat Firebird 3 na Androidu?

Ja urcite ne. Jako server? Proc?

Popř. jakou databázi byste tam použili - SQLite?

Jednoznacne. Je soucasti jadra Android.
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 646
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Firebird 3 na Androidu
« Odpověď #2 kdy: 21-04-2019, 15:09:23 »
Ja urcite ne. Jako server? Proc?

Spíš embedded - pokud by to bylo bezproblémové, použil bych ho, protože moje lenost by zajásala, že se nemusím učit specifika něčeho jiného :-)

Pro použití SQLite na Androidu tedy ani nemusím mít u aplikace žádnou knihovnu (nebo jak se tomu tam říká, .dll to asi nebude)?

Offline Delfin

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1720
  • Karma: 66
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Firebird 3 na Androidu
« Odpověď #3 kdy: 21-04-2019, 18:18:00 »
Spíš embedded - pokud by to bylo bezproblémové, použil bych ho, protože moje lenost by zajásala, že se nemusím učit specifika něčeho jiného :-)

A tak :)

Pro použití SQLite na Androidu tedy ani nemusím mít u aplikace žádnou knihovnu (nebo jak se tomu tam říká, .dll to asi nebude)?

SQLite je soucasti Android OS a ma k nemu sve API. Zda ma Delphi (FMX) k nemu binding vsak netusim (nemam ted Delphi po ruce, ale tipoval bych ze se FMX bude bez externiho reseni snazit vyuzit FireDAC jenz, jak se zda explicitne vyzaduje distribuci knihovny). Tedy zda je treba distribuovat SQLite s aplikaci nedokazu zodpovedet.

Osobne bych se vsak pro Android vydal bud cestou Xamarin nebo nativniho vyvoje. Prechod jazyka a IDE neni az tak slozity a vyvojove nastroje jsou zdarma, testovany a pravidelne aktualizovany.
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!

Offline Delfin

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1720
  • Karma: 66
  • SW konzultant
    • Verze Delphi: 2009, Tokyo
Re:Firebird 3 na Androidu
« Odpověď #4 kdy: 22-04-2019, 00:00:21 »
Osobne bych se vsak pro Android vydal bud cestou Xamarin nebo nativniho vyvoje. Prechod jazyka a IDE neni az tak slozity a vyvojove nastroje jsou zdarma, testovany a pravidelne aktualizovany.

Vim ze nejde o uspokojivy nazor (dlouho jsem se vnitrne branil vzdat se Delphi), nicmene uroven konkurentu FMX je absolutne nesrovnatelna. EMBT nativni vyvoj ani Xamarin nemuze ani cenou ani frekvenci aktualizaci se soucasnou politikou vyvoje prekonat. A rozdil jazyku je pomerne minimalni, protoze se Delphi posledni dobou jen snazi kopirovat techniky, jenz maji jine jazyky delsi dobu s sebou.
« Poslední změna: 22-04-2019, 00:31:22 od Delfin »
I'm a soldier, so don't panic! I know the underground! I like WTFPL license! No more Google, go duck, go!