Autor Téma: Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)  (Přečteno 6215 krát)

Offline Jirka

• Hrdina
    • Verze Delphi: XE2
Zdravím
V popisu k verzi PROFI je povolen pouze lokalní provoz   a Client / Server  není povolen
Udělal jsem testovací aplikaci která mi ale sitový a víceuživatelský provoz umožnuje  ..
Kde  dělám "chybu" ? Nebo si něco vysvětluji špatně ?
Zkouším na serveru Firebird 2.5.8    ..
« Poslední změna: 29-05-2019, 20:09:17 od Jirka »

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W10 + D11.1
Vyskúšal si si to dobre? Spustiť klienta 2x a oboma pristúpiť k tej istej DB.
Keď som chcel mať podporu Server-u, tak som si musel pre FireDAC dokúpiť rozšírenie. Ale ešte som to neskúšal.
Win11 64b, Delphi 11.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Jirka

• Hrdina
Vyskúšal si si to dobre? Spustiť klienta 2x a oboma pristúpiť k tej istej DB.
Keď som chcel mať podporu Server-u, tak som si musel pre FireDAC dokúpiť rozšírenie. Ale ešte som to neskúšal.

1 Klient běží na PC kde běží i server 
2. Klient na notasu  , pristup přes TCP-IP  port 3050 

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
Obaja klienti súčasne? Z odpovede si tým nie som istý.

Offline Jirka

• Hrdina
Obaja klienti súčasne? Z odpovede si tým nie som istý.

Tak jsem ještě přihodil timer  kde spouštím refresh tabulky  po 2 sec
na 1.  PC  jsem to pustil ve čtyřech instancích
na 2. PC  jsem to pustil ve dvou instancích
měním data a krásně se mi to všude aktualizuje  ..   FDTable + Datasource+ Grid

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
Tak buď rád a nikde sa s tým nechváľ :D  Aby to ešte náhodou nestopli.
Možno je obmedzenie až na ďalších úrovniach. Neviem a netuším.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Zdravím
V popisu k verzi PROFI je povolen pouze lokalní provoz   a Client / Server  není povolen
Udělal jsem testovací aplikaci která mi ale sitový a víceuživatelský provoz umožnuje  ..
Kde  dělám "chybu" ? Nebo si něco vysvětluji špatně ?
Zkouším na serveru Firebird 2.5.8    ..

pres co pristupujes k Firebirdu?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Jirka

• Hrdina
pres co pristupujes k Firebirdu?
Nevím jestli myslíš knihovnu nebo nastavení ve firedac ..
Knihovna je fbclient.dll 2.5.8.27089

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
Tak buď rád a nikde sa s tým nechváľ :D  Aby to ešte náhodou nestopli.
Možno je obmedzenie až na ďalších úrovniach. Neviem a netuším.

V pro verzi by mel být podporován Firebird pouze pro localhost, tj. asi v ramci jednoho pocitace, nevim jak to rozlisi pri pripojovani

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
V pro verzi by mel být podporován Firebird pouze pro localhost, tj. asi v ramci jednoho pocitace, nevim jak to rozlisi pri pripojovani
Tam byvalo, ze se v tech lokalnich konfiguracich nekomunikovalo pres TCP/IP protokol, ale pres Windows messages. Mam dojem, ze takovy rezim ma nejen FB, ale i MSSQL, alespon nektere edice.

Offline Jirka

• Hrdina
možná to funguje kde jsou nainstalovány Dephi  , nebo soudruzi z NDR někde udělali ...     ,
V každém případě  pokud to nebude trvalé a licenčně v pořádku, nemá cenu se tím zabývat v rámci nějaké aplikace.
Jo kde jsou ty doby kdy verze Profi umožňovala  "Profi" vývoj
Popravdě nechápu proč Firedac v Profi verzi zařízli pro C/S

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
možná to funguje kde jsou nainstalovány Dephi  , nebo soudruzi z NDR někde udělali ...     ,
V každém případě  pokud to nebude trvalé a licenčně v pořádku, nemá cenu se tím zabývat v rámci nějaké aplikace.
Jo kde jsou ty doby kdy verze Profi umožňovala  "Profi" vývoj

Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.

Citace
Popravde to chapu proc (penize), ale nesouhlasim s tim. Ale to je krome pouziti napr. komponent DevArtu jedine co se s tim da delat, a nemysli si, ze se to produkt managerum nepripomina.

Offline Jirka

• Hrdina

Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.
-
-
Popravde to chapu proc (penize), ale nesouhlasim s tim. Ale to je krome pouziti napr. komponent DevArtu jedine co se s tim da delat, a nemysli si, ze se to produkt managerum nepripomina.

IBX ale funguje pro C/S nebo také ne ?

Samozřejmě že se jedná o peníze a copak si ale  u "Borlandu" myslí, že si připlatím 60k  jenom proto že potřebuji napojit Firebird v síti
A popravdě řečeno přijde mi docela zábavné nabízet produkt konkurence za 4k  když mají vlastní řešení (které mohou také nabízet pro jednotlivé databázové platformy)

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině

-
-

IBX ale funguje pro C/S nebo také ne ?

Samozřejmě že se jedná o peníze a copak si ale  u "Borlandu" myslí, že si připlatím 60k  jenom proto že potřebuji napojit Firebird v síti
A popravdě řečeno přijde mi docela zábavné nabízet produkt konkurence za 4k  když mají vlastní řešení (které mohou také nabízet pro jednotlivé databázové platformy)

IBX i ADO funguji i v Pro. Stejne jako komponenty tretich stran. Jak jsem rekl, nesouhlasim s tim a myslim si ze v Pro by mel byt plny FireDac..

Offline Jirka

• Hrdina
Excellent
Rated 1 time

Jak jsem rekl, nesouhlasim s tim a myslim si ze v Pro by mel byt plny FireDac..
Teď je jen přesvědčit  :)

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Uz si to moc nepamatuju, ale mam dojem, ze v tech prvnich verzich Delphi byla podpora DB jen pres nejaky ten "Paradox" tabulkovy engine, uz ani nevim, jak se to jmenovalo a pouzit se to nedalo (BDE?)
Pak tusim ve verzich 4/5 pridali nejakou connectivitu k remote SQL DB, ale jen v te entreprise edici (nebo jak tomu tenkrat rikali). To byla treba doba, kdy Lubor Fule udelal ODBCe (bud naveky za to pochvalen). A teprve pak se to nejak zacalo objevovat v prof. edici. A pokud jsem si stacil vsimnout, tak to zacalil s prechodem na FireDac zase omezovat - tam si clovek do prof. edice musel dokoupit balicek atd.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
Uz si to moc nepamatuju, ale mam dojem, ze v tech prvnich verzich Delphi byla podpora DB jen pres nejaky ten "Paradox" tabulkovy engine, uz ani nevim, jak se to jmenovalo a pouzit se to nedalo (BDE?)
Pak tusim ve verzich 4/5 pridali nejakou connectivitu k remote SQL DB, ale jen v te entreprise edici (nebo jak tomu tenkrat rikali). To byla treba doba, kdy Lubor Fule udelal ODBCe (bud naveky za to pochvalen). A teprve pak se to nejak zacalo objevovat v prof. edici. A pokud jsem si stacil vsimnout, tak to zacalil s prechodem na FireDac zase omezovat - tam si clovek do prof. edice musel dokoupit balicek atd.

No je to pravda jen částečně, nejméně od Delphi 5 (ted ověřeno) je v SysUtils:

Kód: [Vybrat]
function GDAL: LongWord;

která testuje čím byl programatoruv exe vytvořen (linker dohazuje nějaké info zda exe byl kompilován PRO nebo ENT atd).

Podle toho se za běhu testují některé věci, momentálně se to už moc nepoužívá, jen pro DBExpress driver. U Firedacu to nemohu najít.

Dříve to bylo použito třeba např. pro zákaz db controls v nejnižší edici. Lze vyhledat přes pas soubory řetezec GDAL

update: DBExpress  to testoval vždy, i v D7