Autor Téma: Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)  (Přečteno 315 krát)

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2503
  • Karma: 131
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.
Uz si to moc nepamatuju, ale mam dojem, ze v tech prvnich verzich Delphi byla podpora DB jen pres nejaky ten "Paradox" tabulkovy engine, uz ani nevim, jak se to jmenovalo a pouzit se to nedalo (BDE?)
Pak tusim ve verzich 4/5 pridali nejakou connectivitu k remote SQL DB, ale jen v te entreprise edici (nebo jak tomu tenkrat rikali). To byla treba doba, kdy Lubor Fule udelal ODBCe (bud naveky za to pochvalen). A teprve pak se to nejak zacalo objevovat v prof. edici. A pokud jsem si stacil vsimnout, tak to zacalil s prechodem na FireDac zase omezovat - tam si clovek do prof. edice musel dokoupit balicek atd.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2274
  • Karma: 101
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.
Uz si to moc nepamatuju, ale mam dojem, ze v tech prvnich verzich Delphi byla podpora DB jen pres nejaky ten "Paradox" tabulkovy engine, uz ani nevim, jak se to jmenovalo a pouzit se to nedalo (BDE?)
Pak tusim ve verzich 4/5 pridali nejakou connectivitu k remote SQL DB, ale jen v te entreprise edici (nebo jak tomu tenkrat rikali). To byla treba doba, kdy Lubor Fule udelal ODBCe (bud naveky za to pochvalen). A teprve pak se to nejak zacalo objevovat v prof. edici. A pokud jsem si stacil vsimnout, tak to zacalil s prechodem na FireDac zase omezovat - tam si clovek do prof. edice musel dokoupit balicek atd.


No je to pravda jen částečně, nejméně od Delphi 5 (ted ověřeno) je v SysUtils:

Kód: [Vybrat]
function GDAL: LongWord;

která testuje čím byl programatoruv exe vytvořen (linker dohazuje nějaké info zda exe byl kompilován PRO nebo ENT atd).

Podle toho se za běhu testují některé věci, momentálně se to už moc nepoužívá, jen pro DBExpress driver. U Firedacu to nemohu najít.

Dříve to bylo použito třeba např. pro zákaz db controls v nejnižší edici. Lze vyhledat přes pas soubory řetezec GDAL


update: DBExpress  to testoval vždy, i v D7
Embarcadero MVP - Czech republic