Autor Téma: Nekorektný pohyb po texte v Richedit  (Přečteno 421 krát)

Offline Stefan77

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE8, 10.1 10.2
Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« kdy: 27-06-2019, 12:46:50 »
Dobrý deň, priatelia, asi banálna otázka, avšak ak mám textové pole, vytvorené komponentou Richedit a pohybujem sa po slovách klávesami ctrl+šípka vpravo alebo vľavo, prípadne pridržaným shiftom text označujem, pohyb po texte a vyberanie je nekorektné, ak nejaké slovo začína písmenom s diakritikou. Napríklad ak mám vetu: "povedal som ti že neprídem". Ak sa kurzor dostane na "t" v slove ti, označí sa nielen "ti" ale "ti ž". Zrejme ide o nejaký problém v Delphi no vôbec mi nenapadá ako ho riešiť. Stretli ste sa s tým niekto? Ďakujem.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2346
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #1 kdy: 27-06-2019, 15:23:55 »
Richedit je windows control, Delphi ho jen jednoduse zapouzdřují. Max. muzes zkusit TJvRichEdit, nebo vyssi verzi kontrolu https://delphi.cz/post/HyperLinky-v-RTF.aspx
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Stefan77

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE8, 10.1 10.2
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #2 kdy: 27-06-2019, 16:25:25 »
A jak prosim zistim aktualnu verziu kontrolu? Mam Win 10 a Delphi XE8. Nebude tam už najnovšia verzia?

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 519
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #3 kdy: 27-06-2019, 17:29:33 »
Dobrý deň, priatelia, asi banálna otázka, avšak ak mám textové pole, vytvorené komponentou Richedit a pohybujem sa po slovách klávesami ctrl+šípka vpravo alebo vľavo, prípadne pridržaným shiftom text označujem, pohyb po texte a vyberanie je nekorektné, ak nejaké slovo začína písmenom s diakritikou. Napríklad ak mám vetu: "povedal som ti že neprídem". Ak sa kurzor dostane na "t" v slove ti, označí sa nielen "ti" ale "ti ž". Zrejme ide o nejaký problém v Delphi no vôbec mi nenapadá ako ho riešiť. Stretli ste sa s tým niekto? Ďakujem.
Skúšam tú vetu, vo Write.exe a aj v Delphi. Mne funguje všetko správne.
Neviem, či to záleží aj od inštalovaných programov. Napríklad od MS Office?
 

Offline Stefan77

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi XE8, 10.1 10.2
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #4 kdy: 27-06-2019, 17:51:30 »
Delphi XE8 alebo 10.2. Nový projekt jeden richedit na formulár a spustím. Napíšem vetu "toto je test či to funguje". A ak idem šípkou vpravo a držím ctrl aj shift, vysvieti sa "toto", na ďalšie stlačenie sa vysvieti "je" a tak ďalej, až ked prídem na test, vysvieti sa "test č".

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 519
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #5 kdy: 27-06-2019, 20:21:48 »
Napíšem vetu "toto je test či to funguje"..
Potvrdzujem:
  • Delphi TRichEdit sa ozaj správa v zmysle príspevku.
  • Windows Write, ktorý je podľa mojich vedomostí postavený na báze RichEdit sa správa korektne.
  • Komponent, ktorý mám odvodený z Delphi, funguje správne. Odkazuje sa na "msftedit.dll".
    Tak ako je v príspevku od Radka
Vlastný komponent mám síce ošetrený programovo. Keďže správaniu z predmetu, som sa určite špeciálne nevenoval,
bude to verziou RichEdit.
Vo Windows sú prítomné viaceré verzie.. Ide o to, ktorú z nich program osloví.
Pravdepodobne by jvclRichEdit mal fungovať.
jvclRichEdit ale neviem prakticky overiť, lebo jvcl inštaláciu si netrúfam. (Na môj vkus je obrovská, aj keď by asi technicky šla..)
« Poslední změna: 27-06-2019, 20:34:30 od miroB »

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 968
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE8, Seattle
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #6 kdy: 27-06-2019, 21:34:27 »
RxRichEdit umí přepnout na nejnovější verzi *.dll v systému

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 519
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #7 kdy: 27-06-2019, 23:40:20 »
RxRichEdit umí přepnout na nejnovější verzi *.dll v systému

To dokaze i jen prekryta metoda CreateParams interposer tridy ;)
Aha zaujímavé. Netušil som, že je to až také jednoduché.
Nebol by k téme nejaký podrobnejší odkaz?

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 519
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #8 kdy: 28-06-2019, 00:02:50 »
Ďakujem. To RICHEDIT20 je fakt mrzuté. Súhlasím s tvojim názorom.
Tiež by ma potešilo, keby sa viac venovali riadnym Windows aplikáciám.
Napríklad tomuto "100-ročnému" richeditu.
Alebo riadnemu menu. TMS je síce pekný, ale drahý a nejak mi lepí, nevykresľuje sa dosť rýchlo, keď využijem potrebné ribbon prostriedky. Priamo podľa vzorových príkladov.
Až tak, že forma nestíha za myšou aj nejakú tú sekundu.
Musím síce opakovane a rýchlo potiahnuť vpravo-vľavo, ale potom je to odradzujúce.
Len dúfam, že niečo podobné nebudú užívatelia robiť pri bežnej práci.
Bez menu tretej strany sa veru nezaobídem.. Bolo by toho veru viac, čo by sa hodilo. Tiež sa mi Delphi vzďaluje, teda väčšinou smerom, ktorý neviem využiť.

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 968
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE8, Seattle
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #9 kdy: 28-06-2019, 07:39:19 »
Modul RxRichEd.pas má přímo v iniciační sekci načtení poslední verze dll v systému skrzevá LoadLibrary (po natažení už funguje přes jeho handle).
Není to úplně dokonalé ale řeší to spoustu problémů v legacy aplikacích.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2346
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #10 kdy: 28-06-2019, 07:42:33 »
Ďakujem. To RICHEDIT20 je fakt mrzuté. Súhlasím s tvojim názorom.
Tiež by ma potešilo, keby sa viac venovali riadnym Windows aplikáciám.
Napríklad tomuto "100-ročnému" richeditu.
Alebo riadnemu menu. TMS je síce pekný, ale drahý a nejak mi lepí, nevykresľuje sa dosť rýchlo, keď využijem potrebné ribbon prostriedky. Priamo podľa vzorových príkladov.
Až tak, že forma nestíha za myšou aj nejakú tú sekundu.
Musím síce opakovane a rýchlo potiahnuť vpravo-vľavo, ale potom je to odradzujúce.
Len dúfam, že niečo podobné nebudú užívatelia robiť pri bežnej práci.
Bez menu tretej strany sa veru nezaobídem.. Bolo by toho veru viac, čo by sa hodilo. Tiež sa mi Delphi vzďaluje, teda väčšinou smerom, ktorý neviem využiť.

V tom případě přidejte hlas - https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-13383 - Update TRichEdit to support MSFTEDIT.DLL

Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4426
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #11 kdy: 28-06-2019, 08:34:47 »
Citace
Až tak, že forma nestíha za myšou aj nejakú tú sekundu.
Pri ladení sa tomu nečudujem. Ale pri runtime by to malo byť rýchle. Aspoň ja som žiaden taký problém nezaregistroval.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 519
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #12 kdy: 28-06-2019, 08:36:58 »
V tom případě přidejte hlas - https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-13383 - Update TRichEdit to support MSFTEDIT.DLL
Rád by som, len nemám prístup do quality..
Not a member? "To request an account, please contact your JIRA administrators."
Kto sú JIRA administrators?

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2346
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #13 kdy: 28-06-2019, 09:15:25 »
V tom případě přidejte hlas - https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-13383 - Update TRichEdit to support MSFTEDIT.DLL
Rád by som, len nemám prístup do quality..
Not a member? "To request an account, please contact your JIRA administrators."
Kto sú JIRA administrators?

Tady máš návod - https://quality.embarcadero.com/secure/Dashboard.jspa, v podstate funguje tvoje EDN username (asi fakt username ne email)
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 519
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #14 kdy: 28-06-2019, 09:40:42 »
V tom případě přidejte hlas - https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-13383 - Update TRichEdit to support MSFTEDIT.DLL
..
Tady máš návod - https://quality.embarcadero.com/secure/Dashboard.jspa, v podstate funguje tvoje EDN username (asi fakt username ne email)
Vďaka. Funguje. Pridal som hlas za MSFTEDIT.DLL.
Zišli by sa aj ďalšie hlasy. Je ich tam zatiaľ len 14..
« Poslední změna: 28-06-2019, 09:42:23 od miroB »

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 777
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Nekorektný pohyb po texte v Richedit
« Odpověď #15 kdy: 28-06-2019, 09:43:51 »
Vďaka. Funguje. Pridal som hlas za MSFTEDIT.DLL.
Zišli by sa aj ďalšie hlasy. Je ich tam zatiaľ len 14..

Můj byl ten 13. :-)