Autor Téma: Lazarus místo Delphi5  (Přečteno 5458 krát)

Offline PeHe

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 5
Lazarus místo Delphi5
« kdy: 29-08-2019, 08:20:08 »
Prosím o pomoc. Léta jsem pracoval v delphi5. Bylo to fajn, celkem jako koníček, ale používal jsem to a zvykl si. Ukradli mi počítač se sedmičkami. I když mám instalačku D5, nejde nainstalovat na W10 /64. Virtuální mašina to sice jako uměla spustit, ale je to neschůdné pro další komunikaci. A tak řeším přechod na Lazarus. Hello World je brnkačka. Když však použiju komponentu pro MySql, hlásí to už při návrhu, že libmysql.dll nemůže natahnout, a mám si zkontrolovat instalaci. Konroloval jsem mockrát. Brání se mi to celkem dlouho dobu, brouzdám po forech, našel jsem hodně řešení, ale mě nezafungovalo ani jedno. Neměl jste někdo podobný problém?

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1446
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #1 kdy: 29-08-2019, 08:58:01 »
Bohužel neumím poradit přímo s otázkou. Ale zastavil bych se u:

Ukradli mi počítač se sedmičkami. I když mám instalačku D5, nejde nainstalovat na W10 /64. Virtuální mašina to sice jako uměla spustit, ale je to neschůdné pro další komunikaci.
Co přesně ti nefunguje? Používám Delphi 5 v nativních Windows 10 (ne virtuál) a narážím na jediný problém, že totiž mají Delphi při spouštění laděné aplikaci tendenci se na něčem zaseknout (samotné Delphi, aplikace se ani nespustí). Ne vždycky, ale dost často na to, aby to otravovalo. Ale pokud už se aplikace spustí, tak už jsem nepozoroval nic špatného.

Nebude problém jenom v generických Vista+ věcech, jako že administrátor se musí spouštět s elevací, aby měl plná práva, a bez toho se nedaří vytvářet balíčky v adresáři Delphi, na čemž selhává instalace komponent?

Citace
Když však použiju komponentu pro MySql, hlásí to už při návrhu, že libmysql.dll nemůže natahnout, a mám si zkontrolovat instalaci. Konroloval jsem mockrát.
Otázka je, co přesně myslíš tím, že jsi to zkontroloval. Typický problém je v tom, že i když máš samotnou knihovnu, tak ti chybí její závislosti, kvůli tomu nejde načíst do paměti, tudíž se program brání, že knihovna není dostupná. Použij Dependency Walker a podívej se, co ti řekne. Je potřeba to trochu tvořivě interpretovat, protože si neporadí dobře s nejnovějšími runtimes Visual Studia - řekne ti, že knihovna samotná má závislosti OK, ale jednou ze závislostí je nějaká standardní systémová knihovna (např. kernel32.dll nebo user32.dll), která má prý záviset na api-ms-win-core-něco.dll, která dostupná není, ale to je evidentní blbost (kdyby kernel32.dll neměl všechny závislosti, tak se ti ani nespustí Windows).

Offline PeHe

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 5
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #2 kdy: 29-08-2019, 10:12:57 »
zkontroloval = odinstaloval a znovu instaloval.
Také léta používám D5 na W10 a bez problémů. Teď jsem si musel koupit 64 bitový, bez CD mechaniky. Prý se to už nedělá.
Není to možná až tak pravda.
Teď jsem zkusil nainstalovat znovu D5 na ten nový. Vše dobré, až při spuštění hláška:
Your Just-in-Time Debuger is currently set to ''. In folder for Just-in-Time Debuging and Distributed Debugging features to work correctly, it needs to be changet to: '"... dlouhý string... Do you want to change this setting?
Odpovím že ano.
A on na to, že Failed to set data for 'Debuger'.
Myslím si, že ty W10 si se mnou hrají na schovávanou. Jsem jediný uživatel, mám administrátorská práva, ale soubory se přede mno skrývají, některé adresáře vím, že jsou, ale nejde do nich zapsat.
A to je asi ten případ. Neznám desítky zas až tak dobře, že bych je poslepu uměl nastavovat. Jednou to horko těžko nastavím - a pak to léta používám.
 

Offline PeHe

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 5
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #3 kdy: 29-08-2019, 10:17:09 »
Už to mám: musím to spustit jako správce!!!

Offline PeHe

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 5
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #4 kdy: 29-08-2019, 11:02:07 »
... a zpátky na stromy...
Instaluji používané moduly. A i když ho vyberu z nabídky, píše mi D5, že Uvedený modul nebyl nalezen. D5 již běží v modu správce.

Offline Slappy

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 188
  • Karma: 11
  • Slappy
    • Verze Delphi: 10.2 Tokyo + Vsetky :)
    • unSigned
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #5 kdy: 30-08-2019, 08:46:24 »
Trochu OT: mozem sa spytat preco Lazarus alebo D5? Je to predsa len historia.

Posledne verzie (10.x) su uz naozaj dobre a dokonca ponukli Community ediciu.
Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup. Rozsirenie pre Visual Studio a RAD Studio pre tvorbu NSIS a Inno Setup instalatorov.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4546
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #6 kdy: 30-08-2019, 09:01:03 »
Citace
Posledne verzie (10.x) su uz naozaj dobre a dokonca ponukli Community ediciu.
A sú pekelne drahé ::)  A ak niekto chce len podporu Win (VCL), tak to ostatné je preňho zbytočný balast >:(  Je pravda, že tam je Community edícia. Ale tú treba znova preinštalovať každý rok. To by sa dalo zvládnuť, len to bude otravovať :)  Neviem ako teraz, ale v minulosti tu bolo veľa sťažností, že tie to nefunguje dobre.
Samozrejme, že tam sú aj obmedzenia, ktoré niekomu môžu vadiť. Mám na mysli možnosť inštalovania komponentov tretích strán. Neviem ako to je s podporou DB. Nemám o tom prehľad, lebo to nesledujem.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 524
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #7 kdy: 30-08-2019, 19:13:37 »
Citace
Posledne verzie (10.x) su uz naozaj dobre a dokonca ponukli Community ediciu.
A sú pekelne drahé ::)  A ak niekto chce len podporu Win (VCL), tak to ostatné je preňho zbytočný balast >:
..
Úplne súhlasím.
Môj záujem:
  • Iba o programy pre Windows
  • Plus databázová podpora - FireDAC. Nepotrebujem však DB typu C/S
Doteraz som využíval Pro a upgrady. Potom som dokúpil aj FireDAC.
V rámci upgrade to celé prišlo na cca +-1 300 Eur  (Mám Tokyo, FireDAC nebol ako upgrade, ale bol v zľave)
Upgrady v nových verziách skončili, teda ak človek nekupuje každý rok. Navyše FireDAC nie je viac dostupný pre verziu PRO.
Aktuálne pozerám v cenníku embt Delphi Enterprise cca 4 500.- Eur.
Pri dobrej vôli, ďalšia kúpa tak niekedy po roku 2027  :(
V prípade, že sa mi ešte bude chcieť programovať.

Offline PeHe

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 5
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #8 kdy: 03-09-2019, 11:07:33 »
Proč D5? Přijatelně jednoduché. Průhledné komponenty. Jen mi vadí - a to dost - že příchodem W10 MS zrušil nápovědu. A tak používám i XP, abych si někdy přečetl jak komponenta vlastně chodí.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4546
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #9 kdy: 03-09-2019, 12:06:38 »
Citace
Jen mi vadí - a to dost - že příchodem W10 MS zrušil nápovědu.
Akú nápoveď máš na mysli? Lebo *.chm mi funguje.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1446
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #10 kdy: 03-09-2019, 13:34:03 »
Delphi 5 mají ještě .hlp.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 414
  • Karma: 5
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #11 kdy: 03-09-2019, 14:24:05 »
Delphi 5 mají ještě .hlp.
No a co? Používal jsem .hlp u D7 na win10.  :o

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 414
  • Karma: 5

Offline PeHe

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 5
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #13 kdy: 04-09-2019, 10:40:16 »
Ahoj, je to super! Help, o který jsem si myslel, že jsem přišel! A funguje!!
Lazarus stajně zkusím nějak rozchodit - pro případný přechod na linux - ale netlačí mě to.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4546
  • Karma: 40
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #14 kdy: 04-09-2019, 12:00:03 »
Ja som si nevedel spomenúť o ktorý typ sa presne jedná. Tak som si len tipol. Síce zle, ale problém je vyriešený.
« Poslední změna: 04-09-2019, 12:02:19 od Stanislav Hruška »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline ps

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 61
  • Karma: 4
Re:Lazarus místo Delphi5
« Odpověď #15 kdy: 16-09-2019, 12:57:56 »
Predpokladám, že máš 64bit Lazarus ktorý taktiež vyžaduje 64lib. Stačí v target vybrať i386.

Samozrejme Lazarus je ďaleko lepší ako D5 aj keď riešiš len Windows. Hlavne podpora HighDPI a pod.. Vlastne si myslím, že v mnohých ohľadoch je lepší ako najnovšie Delphi (to používam výhradne na mobilný vývoj).
IDE: Latest Delphi - Mobile, Lazarus - Desktop, OS:Win 10 ,Linux Mint