Autor Téma: Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8  (Přečteno 699 krát)

Offline Dobrota

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 1
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 2005
Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« kdy: 04-10-2019, 08:57:53 »
Mam nejakou Win aplikaci v teto starsi verzi Delphi (novejsi nemam a nelze pouzit), DB FB je v UTF8, pouzival jsem pro pripojeni parametr lc_ctype=WIN1250 coz fungovalo a zajistilo automatickou konverzi kodovani.  Bohuzel se noveji objevuji nektere zaznamy s exotictejsimi znaky coz zpusobi chybu Cannot transliterate character between character sets.
Po zmene parametru pripojeni k DB na nativni lc_ctype=UTF8 coz by melo tento problem resit vse take funguje, ale v aplikaci se pak nezobrazuji  v retezcich nacitanych z DB spravne diakriticke / specialni znaky, na jejich miste je dvouznakova interpretace z kodovani UTF8.
Lze to napravit pres UTF8Encode() coz je ale nesikovne a muselo by se upravovat na mnoha mistech a je otazkou zda by toto dekodovani nezpusobilo opet uplne stejnou transliterate chybu.
Je nejaka finta jak to vyresit globalne pro celou aplikaci, aby byla vsude (v promennych s nactenymi udaji, DBGrid atd..)  diakritika pri pripojeni s kodovanim UTF8 spravne  ?
Diky za rady, samozrejme jsem hledal ale neobjevil nejake jednoduche reseni, snad jsem neco neprehledl.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 781
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #1 kdy: 04-10-2019, 09:16:56 »
Verze Delphi 2005 ještě nebyla Unicode, ne? Tzn. ty exotické znaky by se ve Win1250 stejně nezobrazily správně - teď si na to, že nejdou převést do Win1250 stěžuje server, pak by nešly převést na stanici.

Já to kdysi raději vyřešil přechodem na aktuální verzi Delphi; shánět do starých Delphi Unicode komponenty mi přišlo zbytečné - stejně by to bylo jen dočasné řešení a ve výsledku by s tím byla dvojí práce.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2349
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #2 kdy: 04-10-2019, 09:47:37 »
Verze Delphi 2005 ještě nebyla Unicode, ne? Tzn. ty exotické znaky by se ve Win1250 stejně nezobrazily správně - teď si na to, že nejdou převést do Win1250 stěžuje server, pak by nešly převést na stanici.

Já to kdysi raději vyřešil přechodem na aktuální verzi Delphi; shánět do starých Delphi Unicode komponenty mi přišlo zbytečné - stejně by to bylo jen dočasné řešení a ve výsledku by s tím byla dvojí práce.

Presne, musel by jsi vsechny napr. TEdit nahradit za  TEditxxx z komponent TNT Unicode. Je to mnohem vice prace a IMHO zbytecne.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 968
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE8, Seattle
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #3 kdy: 04-10-2019, 14:23:30 »
Pokud máte D2005, tak máte i verzi Delphi.Net a to utf-8 zvládalo a kompatibilita je víc než dobrá

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2349
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #4 kdy: 04-10-2019, 14:30:22 »
Pokud máte D2005, tak máte i verzi Delphi.Net a to utf-8 zvládalo a kompatibilita je víc než dobrá

To nemyslis vazne, ze? Pokud vim, tak Delphi.Net bylo jen pro .NET 1.1 a to je dnes radeji se seknout do hlavy.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 968
  • Karma: 27
    • Verze Delphi: XE8, Seattle
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #5 kdy: 04-10-2019, 18:24:05 »
Omlouvám se, používám d2007 arch.  A tam je  net 2 0 v delphi.net

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 519
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #6 kdy: 07-10-2019, 00:54:09 »
Toto nie je priama odpoveď. Skôr námet, kvôli opertive a čitateľnosti fóra.
Vzhľadom na to, že až príliš často sa vyskytuje diskusia ako je táto, navrhujem zriadenie samostatnej vetvy (prosím vybrať z možností):
  • Outdated/Historical/Old/not current/I'm sorry to bother you
Pre prípady:
  • D7 a D7-
  • UTF8/UTF16 a D2009-
  • FB3-
  • .. a podobné
Nie je nijako príjemné, keď sa "history" fóra naplní dialógmi o tom, čo zrejme nezajíma 90% komunity.
Len preto, že niekto má ozaj atypické nároky, alebo sa mu nechce podniknúť pár krokov na to aby bol v realite.
Prípadne nech má na to aj tie najlepšie objektívne dôvody.
NEAKTUÁLNE. Na dôvode nezáleží.

Poznámka:
Nejde o to, odčleniť "menšinové" témy. (Príklad Raspberry. Ak je to aktuálne nech to má priestor.)

Iba tie ozaj zastaralé..
Napríklad keď chce niekto pomocou D1 .. D5 vlastnou námahou dosiahnuť výsledky na úrovni D10.
(Mal som staré D1 až.. Najradšej z nich som mal D7.. Ale práve o tie staré tu už dnes nejde)
« Poslední změna: 07-10-2019, 01:10:30 od miroB »

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 781
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #7 kdy: 07-10-2019, 08:12:54 »
...
Vzhľadom na to, že až príliš často sa vyskytuje diskusia ako je táto, navrhujem zriadenie samostatnej vetvy (prosím vybrať z možností):
  • Outdated/Historical/Old/not current/I'm sorry to bother you
Pre prípady:
  • D7 a D7-
  • UTF8/UTF16 a D2009-
  • FB3-
  • .. a podobné
...

To mi připadá zbytečné - kdybych téma nechtěl číst, tak ho nečtu, zejména když tazatel v předmětu rovnou uvede, že to je nějaká starší verze. A FB 2.5 byl naposledy aktualizovaný 24.6.2019 na verzi 2.5.9, tam snad ani není důvod ho zatím považovat za historický.

Pokud je dotazů ke starším verzím hodně - třeba si toho jednoho krásného dne všimne někdo z Emb. a nabídnou lepší podmínky pro aktualizace :-)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2349
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #8 kdy: 07-10-2019, 08:20:58 »
Omlouvám se, používám d2007 arch.  A tam je  net 2 0 v delphi.net

Ve verzi D2007R2, ktera je jedina podporovana a dostupna ke stažení, Delphi.Net není a není ani oficiálně podporováno.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2349
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #9 kdy: 07-10-2019, 08:36:20 »
Pokud je dotazů ke starším verzím hodně - třeba si toho jednoho krásného dne všimne někdo z Emb. a nabídnou lepší podmínky pro aktualizace :-)

D5 je z roku 2000, D7 je z roku 2002 (mimochodem D7 je dostupná ke stažení, D5 oficiálně ne). Šancí bylo dost, a osobně jsem zásadně proti tomu aby byl poskytován nějaký výhodný upgrade z těchto verzí. Ty by jsi u svého SW (který tě živí) souhlasil, kdyby přišel borec s verzi z roku 2002 a chtěl stejné podmínky jako ten co ti platí pravidelně nebo aspon občas?


Embarcadero MVP - Czech republic

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 781
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #10 kdy: 07-10-2019, 08:46:41 »
D5 je z roku 2000, D7 je z roku 2002 (mimochodem D7 je dostupná ke stažení, D5 oficiálně ne). Šancí bylo dost, a osobně jsem zásadně proti tomu aby byl poskytován nějaký výhodný upgrade z těchto verzí. Ty by jsi u svého SW (který tě živí) souhlasil, kdyby přišel borec s verzi z roku 2002 a chtěl stejné podmínky jako ten co ti platí pravidelně nebo aspon občas?

Tazatel píše o Delphi 2005, ne Delphi 5. (Ano, jsou taky hodně staré.)
Spíš jsem tím myslel, že cena za každoroční aktualizace je tak vysoká, že spoustu lidí od aktualizování odradí, a tak se trápí s nějakými starými verzemi. Často, když se někomu zmíním, že dělám v Delphi, povytáhne obočí s představou, že se jedná o nějaký málem třetihorní relikt. Možná to je právě tím, že hodně lidí, co dělá v Delphi, dělá ve starých Delphi.

On byl zajímavý i ten důvod, který nedávno někdo zmiňoval - že mají staré Delphi přímo u zákazníků a mohou je využít k ladění aplikace. Teoreticky by to přeci mělo jít v nových verzích pomocí Remote Debugging, tzn. ani by je tam nepotřebovali mít nainstalované. (Pokud tedy zákazník nemá Visty nebo starší OS, protože tam už nejde aktuální paserver použít.)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2349
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #11 kdy: 07-10-2019, 09:29:05 »

Tazatel píše o Delphi 2005, ne Delphi 5. (Ano, jsou taky hodně staré.)
Spíš jsem tím myslel, že cena za každoroční aktualizace je tak vysoká, že spoustu lidí od aktualizování odradí

Ted budu trosku spise za EMBT, ale cena predplatneho je cca 30% z ceny nove verze. Nova verze Pro (nejprodavanejsi) stoji cca 44tis, -> cca 14 tis. rocne => 1.500 měsíčně (což je ale stále více než 0 když nekoupím).
Navic EMBT napr. ted melo akci pri koupi predplatne na 36 mesicu zdarma. Pro domaci programovani lze pripadne community edition.

Dlouho jsem si s EMBT o cenach povidal a hadal, a taky bych byl rad, kdyby ceny byly mensi, nebo kdyby byl plný FireDac v Pro, nebo byl zmenen systém ověřování licence, ale hold to tak je a zrovna cena Pro mi prijde schudna (s tim, ze misto FireDac bych pouzil reseni od DevArt, tak jak to dela hodne firem).

Ale chapu, ze nekdo pouziva treba XE, nebo XE2 protoze mu staci pro jeho vyvoj, nebo D2007 protoze ma strach z unicode. Jen proste neberu argument, ze nekdo bude stastne upgradovat z D5 az dostane vyhodnou nabidku.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 781
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #12 kdy: 07-10-2019, 09:55:33 »
Aktuální cenu Pro verze vidím 44694 Kč bez DPH, 54080 Kč včetně DPH.
Vloni jsem za upgrade na rok platil 16000 Kč bez DPH, 19360 Kč včetně DPH (35,8 %).

Od té doby, co jsem se před lety dokopal k přechodu na XE6, aktualizuji průběžně, Firedacu jsem se naštěstí vyhnul, ale myslím si, že cena odrazuje. Ale asi máš pravdu, že víc lidí odradí jiné věci (práce potřebná s přechodem na Unicode verzi - "ono to funguje", nebudeme do toho vrtat a riskovat, že si něco rozbijeme) než cena.

Online Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4438
  • Karma: 39
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #13 kdy: 07-10-2019, 12:50:19 »
Už som to niekoľko krát písal. Sme tu aj takí, ktorí používajú len a len VCL. A pre tých je cena príšerná :(
Keď zoberiem seba. Cena je, s FireDAC, zhruba 3 400€. Môj dôchodok 360 8)
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 781
  • Karma: 43
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Delphi 2005, Firebird 2.5 a DB v UTF8
« Odpověď #14 kdy: 07-10-2019, 12:56:16 »
Už som to niekoľko krát písal. Sme tu aj takí, ktorí používajú len a len VCL. A pre tých je cena príšerná :(
Keď zoberiem seba. Cena je, s FireDAC, zhruba 3 400€. Môj dôchodok 360 8)

A nevejdeš se do limitů té Community edition (nepamatuju si je)?