Autor Téma: Co si o tom myslíte?  (Přečteno 513 krát)

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2650
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Co si o tom myslíte?
« Odpověď #15 kdy: 08-12-2019, 11:22:15 »
Takže proti původnímu dotazu se C# a Java uz nehraje, ze?
Ne, C#/Java se pouziva vsude tam, kde to jde, ale jsou problemove oblasti, kde je potreba preklad do nativniho kodu a tam se to obvykle resi v C/C++.

Takova perlicka: nekdy na jare jsme absolvovali skoleni od pracovniku OEM, abychom byli schopni napsat vlastni ovladace+aplikaci ke stroji v Delphi (predpokladalo se, ze nove ovladace do nasi legacy rodiny aplikaci bude vhodnejsi - osobne jsem si to nemyslel a praxe naznacuje, ze by zrejme jednoduzsi bylo vzit zdrojovky od OEM a nad nimi v C# vyprasit novou aplikaci v duchu stare). Stroj byl napsany v C++ a aplikace vcetne ovladacu v C#. A ti skolitele z Berlina rikali, ze v zivote neslyseli o Delphi a divili se, ze neco takoveho existuje a nekdo v tom neco pise :-)

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2650
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Co si o tom myslíte?
« Odpověď #16 kdy: 08-12-2019, 11:30:10 »
Ale aplikace fungovali a budou fungovat treba i dalsich 15 let.

Pokud budes mit vsechny zalezitosti 3. stran ulozeny se zdrojovkama ve VCS a nedojde k nejakym nekompatibilitam na strane OS, tak se zda, ze jo, protoze po tom, co jsem vzdor Acronis zaloze prisel o disk C a musel vsechny aplikace reinstalovat, tak jsem pred par tydny kvuli drobnemu vylepseni pro vyznamneho zakaznika po ~10 letech "ozivil" stare vyvojove prostredi na D2007 a nakonec jsem to vsechno automaticky buildnul a zda se, ze od testeru nejsou zatim zadne nalezy.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2650
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Co si o tom myslíte?
« Odpověď #17 kdy: 08-12-2019, 11:47:48 »
Ale uznavám, že C# je slušná varianta pro serverové aplikace
No prave: byl jsi nekdy posledni dobou v bance neco zarizovat? Uz zadne nainstalovane aplikace, jen tenci klienti na tabletech a serverovsky backend...
Citace
C++ je jediný jazyk, který bude vždy MS podporovan
IMHO MS neni rozhodujici. Daleko dulezitejsi je, co se uci na univerzitach a tam uz pred drahnou radou let prechazeli na Unix pracovni stanice. A tam byvalo GNU a C++ hlavnim jazykem v pocitacovych oborech a myslim, ze se to nijak zvlast nezmenilo

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 554
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:Co si o tom myslíte?
« Odpověď #18 kdy: 08-12-2019, 13:15:48 »
Môj osobný pohľad (verím, že užívateľov s blízkymi pohľadmi je tu viac):
- Nie som študovaný informatik, preto odborné názory vynechávam. S tým som zrejme v menšine
- Mám rád Delphi. V dobe keď som začínal, nebolo určite nič lepšie. Vtedy som skúšal C aj C++, ale Delphi ako vývojový nástroj to jasne vyhralo (hovorím o D1). Dlho malo ozaj dobre našliapnuté.
- Prakticky +-každý rok som Delphi kupoval, neskôr každý druhý. Nakoniec som zistil, že je nejaké už moc drahé.. Aj tak mám hodne verzií.
- Cena, to je zrejme najväčšia chyba Delphi (popri opravách). Hendikepuje ho. Vznikla z toho špirála.. Tým mu chýba masovosť, čo vedie k menšej starostlivosti o užívateľa a ešte vyššej cene. Škoda, že na to nešli z inej strany.
- Pre mňa majú teraz význam najmä firmy ako je TMS. Ponúkajú to, čo voľakedy väčšinovo ponúkalo Delphi.
- Od Delphi som vždy čakal potrebné komponenty a funkcionalitu, pre vytváranie veľmi slušných Windows aplikácií.
- Tiež databázovú podporu, aj keď najmä lokálnu (nie C/S). Našťastie som stihol poslednú verziu Pro, kde sa ešte dal dokúpiť FireDAC.
- Škoda, že nedelia Delphi radšej na Win, MAC, Android, Linux, alebo ich kombinované balíčky.
- Kvôli SQLite (ten potrebujem, potrebujem aj FireDAC, už som doňho investoval veľmi veľa času),  sa mi nechce platiť Architect/Enterprise. Nechce sa mi platiť ani MAC, ani Android. To proste nestíham. Ani žiadne servery a podobne.
- OK, možno aj iné vývojové nástroje (C#), ponúkajú to, čo práve nepotrebujem, ale verím, že za nich by som neplatil horentné sumy. Len som starý na veľkú zmenu prostredia. Preto zostanem verný..
- Ale v  konečnom dôsledku budem skôr verným odberateľom TMS. Prijateľná cena + potrebné nové a dobre udržiavané komponenty. Vrátane slušnej podpory a odozvy.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 872
  • Karma: 45
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Co si o tom myslíte?
« Odpověď #19 kdy: 08-12-2019, 13:27:27 »
- Ale v  konečnom dôsledku budem skôr verným odberateľom TMS. Prijateľná cena + potrebné nové a dobre udržiavané komponenty. Vrátane slušnej podpory a odozvy.

Právě - TMS problém nahlásím a většinou je opraveno do 2 týdnů (případně mi ještě pošlou .pas na otestování opravy, takže se problém v opravě odhalí dříve než s vydáním jejich další aktualizace), jen jednou se stalo, že něco trvalo asi 3 měsíce (celkem reportováno +- 20 věcí).

Fastreport - reportováno +- 15 věcí, skoro vše buď opravili, nebo poradili, jak to udělat jinak, většinou během pár dní.

Better Translation Manager - je zdarma, reakce na bug reporty i náměty většinou do druhého dne, chyby opraveny nejčastěji téhož dne nebo druhý den, náměty z velké části doplněny do dvou týdnů.

IDE - reportováno 36 věcí (většina chyby, pár byly náměty), aktuálně otevřeno 22 věcí, nejstarší přes 4 roky; bohužel nepoznám, kolik z těch, co už otevřené nejsou, bylo např. uzavřeno jen proto, že je označili jako duplicate, ale přitom stále nejsou vyřešené.

Offline našinec

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 415
  • Karma: 5
Re:Co si o tom myslíte?
« Odpověď #20 kdy: 08-12-2019, 19:57:07 »
Myslím si o tom, že ten autor je odtržený od reality. Ještě by mně možná zajímal co tam napsal např. o PHP.
Řekl bych, že tento screenshot je z itnetwork.cz a že autor výroku je David Čápka, zakladatel stránek, který vždy propagoval C# a PHP. Nevím, jak nyní.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 465
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, XE3
Re:Co si o tom myslíte?
« Odpověď #21 kdy: 12-12-2019, 14:22:56 »
Ale aplikace fungovali a budou fungovat treba i dalsich 15 let.
Myslím si, že právě naprostá soběstačnost vytvořených exáčů je jednou z největších výhod Delphi. Škoda, že totéž nefunguje na úrovni .dcu, i kdyby to nemělo být neomezené, ale jen "dokud se nezmění interface".

Nie som si isty ci som to tu uz niekde na fore pisal alebo nie. Ale niekedy cca pol roka dozadu sa mi ozval jeden stary znamy zakaznik, pre ktoreho asi viac ako pred 10timi rokmi na zakazku vytvoril v D2007 jeden nastroj. Jednoducha apka, ktora po seriovke sypala nejake hexa data na programovanie dosiek s jednocipakmi, plus mala jednoduchy terminal po seriovke. Urobil som mu to samozrejme portable, dalo sa to spustit z fleshky, vsetko si to pamatalo v ini subore hned vedla exaca. V tej dobe to prevadzkoval na nejakom zaprasenom rozkopanom chrciacom destkope v dielni pod stolom a snad tam bol este W2000 alebo mozno dokonca nejake W90ky. A teraz po rokoch sa mi ozval, trosku sme pokecali a tak to zahrialo pri srdci ked povedal: "Jo nebudes verit ale my ten tvuj tool bez uprav pouzivame dodnes. A jede mi na vsem, prezil vsechny HW a SW revolucie, vymenu seriovych portov za USB prevodniky, zmenu architektury na 64bit a vsetky mozne a nemosne MS OS az po dnesnu W10-64b so vsetkymi majoritnymi updatmi". Toto je naozaj krasa Delphi a prapovodnej VCL vrstvy.

Ale inac ta polemika tu je akceptovatelna. Delphi zazilo pred embarcaderom mnohorocny sklz kedy vyvoj a nasadzovanie novych technologii znacne stagnovalo. Potom sa to zacalo dohanat velmi horucou ihlou a s problemami. Cenovo nie je najlacnejsie. Ked niekde u zakaznika vyslovim slovo "pascal", tak na mna gulaju ocami ze to este dnes sa "trubo pascal" pouziva? Sak to sa pouzivalo len na vyucovanie pred 20 rokmi?! Delphi im nic nehovori. Ale robim v nom rad a neviem ci niekedy bude existovat jazyk v ktorom by som robil radsej ako v delphi. A v minulosti som preskolil jednoho ceckara na Delphi a velmi si to chvalil, teda hlavne privetivu nenarocnu syntax. Proste povedal nemusim sa sustredit na to ako to napisat, sustredim sa len na to co chcem napisat. Proste ho to tak nevycerpavalo ako ceckovska syntax. Spravili sme vtedy este na kylixe registracnu pokladnicu a dodnes ju vidam v obchodoch jednoho potravinoveho retazca tu u nas na slovensku. Popravde, sa cudujume ze este funguje po vsetkych tych zmenach v oblasti pokladni.

Male nastroje a tooly jednoznacne budem vzdy robit v delphi, ale na nove vacsie projekty by som asi uz zvazoval ci nepouzit nieco ine. Pokial by to malo byt pod mojou taktovkou s malym tymom, tak kludne i dalej v delphi, pokial by to ale malo spravovat viacero tymov niekde v korporate, tak uz asi nie.