Autor Téma: DBComboBox - načo je dobré?  (Přečteno 249 krát)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4992
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
DBComboBox - načo je dobré?
« kdy: 12-12-2019, 17:24:54 »
Otázka vyznieva čudne/smiešne.
Lenže ja sa od samého začiatku čudujem :-\  čo mi ten komponent prináša navyše. Napojím ho na DataSource, ale položky musím naplniť ručne! :o >:(
To jedno pole si viem aktualizovať v tabuľke jediným riadkom kódu.
Keď som začínal, tak som si myslel ::) , že sa obsah items naplní sám. Doteraz som sa s tým nestotožnil. Alebo robím niečo zle?
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1014
  • Karma: 47
    • Verze Delphi: 10.3
Re:DBComboBox - načo je dobré?
« Odpověď #1 kdy: 12-12-2019, 17:30:18 »
A nehledáš teda spíš tDBLookupComboBox? Ten se dá použít pro doplňování dat podle číselníku (stylem "uživatel vybere Modrá, do pole KodBarvy se zapíše 1, protože to tak je v databázové tabulce s číselníkem barev").

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4992
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:DBComboBox - načo je dobré?
« Odpověď #2 kdy: 12-12-2019, 17:34:44 »
Viem o DBLookupComboBox. Síce používam TMS, ale to na veci nič nemení. Tu sa položky naplnia samé.
Len by som rád vedel načo je ten základný DBComboBox?
Keď použijem klasický ComboBox, tak si ušetrím DataSource a DataSet si môžem vytvoriť dynamicky. Budem mať čistý formulár. + ten jeden spomínaný riadok.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline miroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 584
  • Karma: 17
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005,2009, XE8,S,B,T10.2.2 Pro
Re:DBComboBox - načo je dobré?
« Odpověď #3 kdy: 12-12-2019, 17:49:02 »
Viem o DBLookupComboBox. Síce používam TMS, ale to na veci nič nemení. Tu sa položky naplnia samé.
Len by som rád vedel načo je ten základný DBComboBox?
Keď použijem klasický ComboBox, tak si ušetrím DataSource a DataSet si môžem vytvoriť dynamicky. Budem mať čistý formulár. + ten jeden spomínaný riadok.
Spustil som grepWin na hľadanie "DBComboBox".
Z klasických sa našlo len niečo, čo je pripojené na InterBase:
..\Documents\Embarcadero\Studio\  XX.0X   \Samples\Object Pascal\Database\IBX\IBMastApp
Tú nemám nainštalovanú, takže stop. Ale ak by ma ten komponent ozaj zaujímal, vyriešim to aj s IB.

Ďalej našiel demo  TMS - AdvDBComboBox, ktoré jasne funguje
\Public\Documents\tmssoftware\TMS VCL UI Pack Demos\AdvDBComboBox
Neviem teraz presne. Chceš svojim príspevkom vyjadriť, že
  • DBComboBox je nanič ?
  • Alebo hľadáš riešenie na princípe DBComboBox? Takže napríklad ten AdvDBComboBox?
Za seba som ochotný sa zmieriť, že niektoré komponenty, nemajú veľký význam a iné zase hodne pomáhajú. A tie používam.
« Poslední změna: 12-12-2019, 17:51:38 od miroB »

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1014
  • Karma: 47
    • Verze Delphi: 10.3
Re:DBComboBox - načo je dobré?
« Odpověď #4 kdy: 12-12-2019, 17:52:37 »
Len by som rád vedel načo je ten základný DBComboBox?

Já ho nepoužívám, protože mu chybí vlastnost Values, aby uměl zapsat jiné hodnoty, než se zobrazují uživateli.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4992
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:DBComboBox - načo je dobré?
« Odpověď #5 kdy: 12-12-2019, 18:04:57 »
To ponúka TMS.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.