Autor Téma: CASE Studio a jscript.dll  (Přečteno 350 krát)

Offline Jan Šebelík

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, Firebird, MS SQL
CASE Studio a jscript.dll
« kdy: 28-12-2019, 12:42:12 »
CASE Studio (RK Soft, verze 2.25) používám už velmi dlouho. Podle mě vynikající nástroj pro datové modelování. Mám v tom opravdu velké projekty a funguje to bezvadně.

Od srpna 2019 Studio sice stále normálně funguje, ale nelze vygenerovat skript pro databázi. "Access violation in jscript.dll". Windows 10, automatic updates. A skutečně, 08/2019 se v systému objevila nová verze jscript.dll. Dneska tam mám verzi z 13.11.2019.

Kupodivu, kolegovi na Windows 7 to pořád funguje dobře. Verze jscript.dll z 19.11.2019.

Tak kde hledat chybu? V CASE Studiu? Vždyť to kolegovi funguje a mně to fungovalo taky. V tom jscript.dll? Chtěl jsem otestovat jinou verzi, ale to nejde. Jscript.dll je něčím spuštěn už od startu Windows a při pokusu o přejmenování a nahražení je "přístup odmítnut".

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2476
  • Karma: 103
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:CASE Studio a jscript.dll
« Odpověď #1 kdy: 28-12-2019, 14:28:00 »
A kdyz prihrajes ten jscript.dll primo do adresare aplikace, cimz by mel dostat prednost pred tim co je v systemu?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Jan Šebelík

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, Firebird, MS SQL
Re:CASE Studio a jscript.dll
« Odpověď #2 kdy: 29-12-2019, 08:49:29 »
A kdyz prihrajes ten jscript.dll primo do adresare aplikace, cimz by mel dostat prednost pred tim co je v systemu?
To mě později napadlo taky a doufal jsem, stejně jak to píšeš, že by to mohlo zafungovat. Ale nezafungovalo. Zkoušel jsem různé verze jscript.dll, i starší. Totéž.

Přemýšlím, zda se nestalo něco, co by vadilo programu CaseStud.exe, aby jscript.dll správně zavolal.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2667
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:CASE Studio a jscript.dll
« Odpověď #3 kdy: 29-12-2019, 09:12:14 »
CASE Studio (RK Soft, verze 2.25) používám už velmi dlouho.
Ja to taky pouzival a jeste se mi to tady v install poolu vali. Na vytvoreni nove schematu skvele, ale na dlouhodobou udrzbu IMHO skoro k nicemu, takze jsem to opustil.

Citace
Jscript.dll je něčím spuštěn už od startu Windows a při pokusu o přejmenování a nahražení je "přístup odmítnut".
Nikdy jsem s tim nic nedelal, ale rekl bych, ze JScript.dll se registruje jako server pomoci regsvr*.exe. Takze bych zkusil ten server odregistrovat (option /U) a nainstalovat zpatky starou verzi.

Offline Jan Šebelík

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, Firebird, MS SQL
Re:CASE Studio a jscript.dll
« Odpověď #4 kdy: 29-12-2019, 09:37:54 »
Zajímavý poznatek. Někde tady musíme hledat odpověď.

Když spustím CaseStudio normálně, tak při generování skriptu
"Access violation at address 58A7EDDF in module 'jscript.dll'. Read of address 00000000."
A konec.

Když spustím CaseStudio jako správce, tak při generování skriptu
"Scriptovací jazyk JScript není podporován."
To se objeví, ale generování skriptu se nepřeruší. Objevuje se to asi stokrát, na každé položce tabulky (opruz to odklikat), která není doménou. Ale skript to vygereruje. Je špatně, ale jenom v jednom bodě: v tabulkách nedoplní datový typ. Co je definováno jako doména, to vygeneruje. Vygeneruje domény, foreign key, generátory, triggery, procedury, ... všechno správně.

Offline Jan Šebelík

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, Firebird, MS SQL
Re:CASE Studio a jscript.dll
« Odpověď #5 kdy: 29-12-2019, 09:49:35 »
Na vytvoreni nove schematu skvele, ale na dlouhodobou udrzbu IMHO skoro k nicemu, takze jsem to opustil.
Proti gustu žádný dišputát.

My tu dlouhodobou údržbu děláme na projektu vyraex.cz už nějakých 13 let. Takže těch změn už není zas až tak moc.

- Veškeré změny zapíšu do datového modelu v Case Studiu a vygeneruju skript. Ze skriptu vygeneruju prázdnou databázi a z ní vygeneruju metadata (IBConsole, view metadata).
- Napíšu změnový skript, který pustím na stávající testovací databázi a z ní vygeneruju metadata.
- Porovnám metadata z prázdné databáze z datového modelu a z modifikované testovací databáze. Musí to přesně sedět.
- Změnový skript dám na FTP. U uživatele mám program, který umí z FTP stáhnout změnový skript a provést aktualizaci databáze.

Funguje to. Při 180 firmách, které vyraex používají, je tak údržba databáze a programu nějak funkční.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2667
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:CASE Studio a jscript.dll
« Odpověď #6 kdy: 29-12-2019, 16:29:19 »
- Napíšu změnový skript, který pustím na stávající testovací databázi a z ní vygeneruju metadata.
To jako skutecne ten script vytvarite pesky  :o?

Offline Jan Šebelík

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7, Firebird, MS SQL
Re:CASE Studio a jscript.dll
« Odpověď #7 kdy: 30-12-2019, 08:58:04 »
To jako skutecne ten script vytvarite pesky  :o?
Ano, stutečně pěšky!
V dané fázi projektu (začátek 2006) jsme ve stavu, kdy jde většinou o přidání položky do tabulky (dva řádky "alter table add xxx", "alter table alter xxx position") nebo opravu/upravit uloženou proceduru. Tu stejně musím nejdřív odladit (IBConsole), otestovat a pak "save to file" a modifikační skript je hotový. Žádné nové tabulky nebo vazby nevznikají. Pro orientaci, letos bylo těch úprav za celý rok celem deset.

Pro informaci
Počet entit 83
Počet relací 154