Autor Téma: Prihlásenie sa do DB - ako na to  (Přečteno 921 krát)

Online Jirka

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 215
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: XE2
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #30 kdy: 23-05-2020, 18:51:42 »
A ja ani neviem, či sa tá aplikácia vôbec dostane do obehu ;)

A já měl pocit, že děláš aplikaci která je v nějakém režimu už nasazená .

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2734
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #31 kdy: 23-05-2020, 18:59:39 »
Nehledě na to že u bodu 2. je  IMHO nutné  definovat  u každé role ještě typ zařízení (pracovišť) ze kterých je možnou roli (skupinu oprávnění) spustit ..
Jj, ale do toho uz se poustet nechci, protoze za tim je jeste prirazovani stroju k pocitacum, pocitacum na pracoviste atd.


Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2734
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #32 kdy: 23-05-2020, 19:05:04 »
Je. Som si toho vedomý od samého začiatku.
Pak staci, kdyz vazebni tabulku USERS_GROUPS nahradis atributem USERS.FKGROUPS s odkazem do GROUPS: kazdy uzivatel je max. v 1 skupine. Pojmenovavat mnoziny  opravneni tj. sdruzovat je do skupin ti zustane.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4858
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #33 kdy: 23-05-2020, 19:17:07 »
Už to nebudem meniť. Musel by som zmeniť aj formuláre. I keď nie všetky sú hotové. Ak bude užívateľ rozumný, tak nebude vymýšľať nezmysly.
Bolo by škoda tej energie čo som do toho vložil. A išlo to ztuha. Už mi občas hlava doslova odmieta myslieť.
To zjednodušenie som mohol urobiť hneď na začiatku. No nechcel som to zjednodušiť.
« Poslední změna: 23-05-2020, 19:18:41 od Stanislav Hruška »
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2734
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #34 kdy: 23-05-2020, 20:11:31 »
No nechcel som to zjednodušiť.
No za sebe musim rict, ze autentikace + autorizace je skutecna osina v prd*li... Zadny subsystem jsme nikdy tolikrat nepredelavali a nerozsirovali a byla to jedna z kapek do poharu trpelivosti, ze jsem to zabalil a sel do duchodu, protoze sotva dodelas jednu implementaci, uz je zase vsechno jinak, co nejaky framework podporoval uz nepodporuje, se zpetnou kompatibilitou si nikdo nelame hlavu, zakaznik te pusti max. do nejakeho testovaciho prostredi, ktere neni identicke s produkcnim a kdyz uz to v produkci horko-tezko rozebehnes, tak to treba po par mesicich prestane fungovat, protoze nekde nekdo neco upgradoval, centralne zmenil nejake security policy a lide u zakaznika, se kterymi jsi ve styku, o tom nemaji ani potuchy a navic jsou vsichni paranoidni a vsechno se taji. A nejhorsi, kdyz ty zasahy prichazeji z nejake zahranicni matky...

Zkratka IŤáci vsech zemi, polibte mi prd*l.


Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4858
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #35 kdy: 23-05-2020, 21:05:41 »
U mňa to našťastie nehrozí.
Pri čítaní mi prišiel na um vtip.
Hovorí Žid akoby sa pomstil Hitlerovi: Strčil by som mu do riti rozžeravenú tyč. Ale tým studeným koncom.
???
Aby si ju nemohol vytiahnuť!
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Faltynek

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 195
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: D5 Enterprise, D2009
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #36 kdy: 24-05-2020, 10:39:58 »
Citace
Vývojár - ja, alebo môj nástupca. Ak bude 
Admin DB u užívateľa. Ak bude mať človeka, ktorý sa vyzná v problematike DB. Ináč mu ho nedám. Nebude môcť meniť štruktúru DB
Správca DB - v podstate bude ošetrovať užívateľov a funkcie, ktoré nie sú vhodné pre bežných užívateľov, ale nebudú nebezpečné

Ahoj,
nejlepší databázové aplikace jsou podle mě ty, které správce nepotřebují. Pokud budeš správcem Ty, tak Tě bude každou chvíli někdo otravovat. Pokud ovšem není cílem být nepostradatelný. :).
Dalibor.
Dalibor (D2009 Enterprise, dřív D5Enterprise)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4858
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #37 kdy: 24-05-2020, 16:00:28 »
Ako je aj v citácii, tak Správca DB bude zakladať užívateľov a nastavovať práva. Viď obrázok v #21. Pri zálohovaní a obnove DB ešte nie som rozhodnutý ako to budem riešiť. Je to taká poistka proti vševediacim. V skutočnosti to žiaden správca DB nebude. Iný názov mi na um neprišiel.
.
Vôbec nestojím o to, byť nepostrádateľný. Celá aplikácia je od začiatku postavená tak, aby nebola závislá na dodávateľovi. Užívateľ nebude pri svojej činnosti ničím obmedzovaný.
Poznám aplikáciu, ktorá to robí presne opačne. Aby si priviazali vlastníka licencie. Priznali to priamo autori, keď sme sa ich pýtali na niektoré veci. To sa mi bridí.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 2734
  • Karma: 133
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #38 kdy: 24-05-2020, 16:48:21 »
Pri zálohovaní a obnove DB ešte nie som rozhodnutý ako to budem riešiť.
Ja jsem si ve fazi zkusebniho provozu u jednoho projektu, ktery nekolikrat denne cte data a provadi optimalizacni vypocty, nechal po ukonceni takoveho vypoctu udelat automaticky zalohu DB z aplikace, zazipovat ji a pojmenovat datumem a casem. Z aplikace spoustim jen batch, ktery vsechno zajisti a nakonec mi necha v adresari x (v prikladu 50 = cca 10 dni) poslednich zaloh:
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.     echo ... purging backup folder %BACKUPPATH%
  2.     for /f "skip=50 delims=" %%F in ('dir %BACKUPPATH%\*.zip /s/b/o-d/a-d') do del "%%F"
  3.  

A uz to tam zustalo i v produkci :-) Obnovu by musel resit nekdo rucne spustenim batche z command line. Je to pro MSSQL, ale i u FB se da z command line udelat backup/restore.

« Poslední změna: 24-05-2020, 16:53:23 od pf1957 »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 4858
  • Karma: 41
    • Verze Delphi: XE7 professional
Re:Prihlásenie sa do DB - ako na to
« Odpověď #39 kdy: 24-05-2020, 18:25:43 »
Nemyslím si, že bude problém urobiť automatickú či ručnú zálohu. Obnova samozrejme len ručne.
Tu veľmi záleží ako bude aplikácia nasadená.
Ak klasicky, čiže pre jedno SVB, tak je predpoklad že to bude raz mesačne. Mesačný predpis aj s úhradou platieb.
Ak by sa nedajbože nasadila hromadne (čo by bolo pre mňa obrovským prekvapením), to znamená pre viac SVB, tak tam by to už bolo asi na dennej báze.
Uvažujem nad voľbou "automatická záloha DB". Ale to sme ďaleko. Ak budem riešiť problémy tohto typu, tak to už budem pán. Tým myslím, že sa aplikácia dostane do praxe. A riešiť takúto vec je potešením.
Delphi XE7, FireBird
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.