Pokud si to dobře pamatuji, ale je dost možné, že v tomto se už mýlím, protože edici Professional jsem nikdy nepoužíval, tak licenčně nebyla tato edice pro aplikace typu klient - server. Zase na druhou stranu na stránkách Embarcadera jsem našel pouze informaci, že v této edici nejsou komponenty pro klient - server přístup, ale že je možné je doinstalovat.
Něco mám ale v hlavě zapsaného, že na klient - server aplikace tato edice nebyla licenčně použitelná. Ale možná je to blbost.
AFAIK, tak problematicke to byvalo nekdy v D5, kde vubec zadna podpora nebyvala, ale pak to nejak prolomili a jestli si to pamatuju, tak ve vsech professional edicich byla soucasti standardni instalace CDS, dbExpress, dbGo a Interbase. FireDac se do professional edice musela dokupovat, ted uz snad nejde ani to.
Schvalne jsem po roce zapnul ntb a podival se do licenci starsich verzi:
D2007: zakazuji pouzit Interbase k necemu jinemu, nez je vyvoj (neni redistributable)
D2010: Interbase dtto + zakazuji dbExpress mimo lokalni DB na stejnem pocitaci
D10: Interbase dtto, dbExpress dtto, zavedli Client/Server pack s FireDAC, ktery obsahuje redistributables
D10.2: Interbase dtto, dbExpress dtto, FireDAC jen lokalne
Takze jde ve smes o prava na redistribuci knihoven do C/S prostredi.
Ale IMHO se to nevztahuje na dbGO (ADO), ani na cokoli jineho, co si nainstalujes jako ZEOS (jestli to jeste existuje), UniDac aj.