Autor Téma: Nejde debug  (Přečteno 382 krát)

Offline vq

• Nováček
  • *
    • Verze Delphi: 2006, 2010, XE5, 10 Seattle
Nejde debug
« kdy: 13-10-2022, 00:16:05 »
Jsem VELMI občasný uživatel Delphi (10 Seattle), používám pro tvorbu pomůcek pro projektování.
Před pár lety jsem si vytvořil nějaké XLL Add-In funkce pro Excel.

V Delphi je jako host aplikace zadaná cesta k Excelu, při spuštění programu (je to v zásadě DLL s příponou XLL a povinnou sadou registračních funkcí) si Delphi pustí Excel a ten pak volá mojí funkci v Delphi. Když jsem to psal, normálně šlo dát breakpoint, krokovat apod. v té mé DLL/XLL.

Teď si chci zase něco dodělat a mám problém s debugem. Když dám někam breakpoint, jako obvykle se vlevo u řádku objeví červený puntík. Ale když program pustím, puntík se změní na 'přeškrtnutý puntík' a provádění se na tom místě nezastaví. Ta funkce se ale normálně provede, vrátí výsledek do Excelu apod., to je ok.

Zatím marně hledám, čím by to mohlo být. Už jsem prošel leccos, asi pro oči nevidím. Nemáte někdo tip?
Co ten škrtnutý puntík přesně indikuje? Je to někde popsané?

Předem dík
vq

Offline JaroB

• Guru
    • Verze Delphi: XE8, Sydney
Re:Nejde debug
« Odpověď #1 kdy: 13-10-2022, 07:34:10 »
mně se to škrtá v release modu :)

Offline vq

• Nováček
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13-10-2022, 09:20:24 »
Kontroloval jsem, jsem v Debug módu. Ale asi jsem kdysi při 'finální' kompilaci Release použil a vypadá to, že tam někde toto nastavení zamrzlo. Zkusím promazat vše, co jde, třeba se to vzpamatuje.
Ono ladit s možnostmi na úrovni horší, než v Turbo Pascalu 3, je sice retro zážitek, ale jinak docela otrava :'(

dík

Offline Morrison

• Hrdina
    • Verze Delphi: D5, XE2, 10.4.2, D11
« Odpověď #3 kdy: 13-10-2022, 09:45:20 »
Zkus se podívat do Project options v sekci Compiling, jestli tam máš u debugu všechno pozapínané (hlavně teda asi nastavení "Debug info" :). Případně bych si otevřel nějaký projekt, kde debug funguje, tam si udělal screenshot z okna Project Options a pak to porovnal s tím projektem, kde ti to nejde.
nil

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #4 kdy: 13-10-2022, 10:33:27 »
mas u te DLL zaskrtnute ?
- debug info
- include remote debug info

Mas to pro ten mod, ktery pouzivas? tj. Debug x Release?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
« Odpověď #5 kdy: 13-10-2022, 11:57:55 »
Este si daj pozor aby si nemal niekde v unite direktivu prekladaca {$D-} ani cez ziadne include file. Tato direktiva vypne debug na urovni unity...

Offline vq

• Nováček
  • *
« Odpověď #6 kdy: 21-10-2022, 15:16:55 »
Po pauze jsem se k tomu zase dostal, je to záhada.
Vyzkoušel jsem všechny zde doporučované tipy, ale nic spolehlivě nepomohlo.
Zkusil jsem taky promazat všechno nepodstatné z adresáře s projektem (několikrát) a TEĎ debug funguje.
Možná to souvisí i s tím, že mi IDE (Seattle) v poslední době permanentně padá i jen při procházení v menu. Dnes po reinstall to zatím nelehlo, třeba si to zase sedne.
Díky všem
vq