Autor Téma: Treevieew  (Přečteno 1023 krát)

Offline hairdresser

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi PRO 10.3.1
Treevieew
« kdy: 20-01-2021, 16:38:22 »
Zdravím Vás

Potreboval bych nakoupnout. A to s komponentou TreeView. A to s napojením na db a operacemi Add, Edit, Delete.

Jde o strukturu

Kategorie 1
--Podkategorie 1_1
--Podkategorie 1_2
Kategorie 2
--Podkategorie 2_1
--Podkategorie 2_2

můžete mi prosím pomoci?

Děkuji Martin

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5615
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Treevieew
« Odpověď #1 kdy: 20-01-2021, 17:29:34 »
Pracujem jedine s VirtualTreeView. Ale základ bude rovnaký. V štruktúre dát pre strom musíš mať zadané minimálne tieto veci:
  • PK kategórie
  • PK podkategórie
  • Text pre kategórie
  • Text pre podkategórie
Zostaviť si SQL text a zoradiť to podľa kategórie a podkategórie. Asi to bude text. Potom získaný Dataset budeš postupne prechádzať zhora dole.
  • Vytvorí uzol pre kateóriu Level0
  • Ak sa nezmení PK kategórie, tak pre kategóriu vytvoríš podkategóriu Level1
  • Ak sa zmení PK kategórie, vytvoríš nový uzol pre kategóriu Level0
Uvedom si, že Tvoj strom nie je nijako spojený s DB! Nemá s ňou nič spoločné! Mne to dalo poriadne zabrať.
Bude slúžiť ako zdroj údajov pre SQL. Hlavne oba PK. Všetko si musíš urobiť ručne. Ja som si na to vytvoril triedu.
Keby si sa rozhodol pre VTV, tak Ti viem dať hotové riešenie, ktoré si už len prispôsobíš.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline hairdresser

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi PRO 10.3.1
Re:Treevieew
« Odpověď #2 kdy: 20-01-2021, 17:47:30 »
VirtualTreeView neznam. Ale pokud mi pomuze Tvuj kod tak budu rad.
Moc dekuji

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2796
  • Karma: 105
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Treevieew
« Odpověď #3 kdy: 20-01-2021, 18:04:19 »
To Add, Edit, Delete maji byt operace nad stromem - tj. nevis jak to udelat ve strome, nebo nevis jak to udelal v DB?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5615
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Treevieew
« Odpověď #4 kdy: 20-01-2021, 18:15:18 »
VirtualTreeView neznam. Ale pokud mi pomuze Tvuj kod tak budu rad.
Moc dekuji
Správne som mal napísať VirtualStringTreeView
Vôbec netuším, či Ti môj kód môže pomôcť pri TreeView. VTV má údaje pre uzol uložené v record. TreeView má niečo iné, ale už neviem čo.
VTV je jeden z najviac oceňovaných komponentov. Máš ho v GetIt. Používa ho samotné Delphi. Pozri si ho na internete.
Je veľmi prispôsobivý a urobíš v ňom prakticky všetko. A je rýchly.
Na obrázku máš použité VTV
« Poslední změna: 20-01-2021, 18:19:17 od Stanislav Hruška »
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline hairdresser

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi PRO 10.3.1
Re:Treevieew
« Odpověď #5 kdy: 20-01-2021, 18:19:43 »
Priznam se ze absolutne nevim jak na db tak i na ty operace AED. Prikladam obrazek dialogu jak by to melo vypadat
« Poslední změna: 20-01-2021, 18:21:55 od hairdresser »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5615
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Treevieew
« Odpověď #6 kdy: 20-01-2021, 18:22:38 »
Čo sú to tie operácie AED. Internet mi ponúkol tak akurát defibrilátor ;D
Tie obrázky nemajú pre mňa žiadnu výpovednú hodnotu.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline hairdresser

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi PRO 10.3.1
Re:Treevieew
« Odpověď #7 kdy: 20-01-2021, 18:28:33 »
Omlouvam se nevyjadril jsem se dost jasne. Operace pro pridani, upravu a odstraneni.
Trochu Vim jak to pouzit bez DB. Uz nekolik dni koukam a hledam.

A tedy moc se omlouvam za prilozene png. Ale jsou orientacni a popisuji to ceho bych chtel docilit.
« Poslední změna: 20-01-2021, 18:33:01 od hairdresser »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5615
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Treevieew
« Odpověď #8 kdy: 20-01-2021, 18:46:47 »
Vyzerá to ako program na sledovanie finančných prostriedkov v domácnosti. Na internete ich je niekoľko.
Už:
  • máš vybranú DB
  • ktoré komponenty chceš použiť na prácu s DB - FireDAC či niečo iné
  • pre editovanie DB chceš použiť DB komponenty alebo obyčajné
  • máš premyslenú a zhruba navrhnutú štruktúru DB
  • ktorý generátor zostáv hodláš použiť
  • dobre si si zvážil užívateľské prostredie - vzhľad a ako má fungovať
viac otázok mi momentálne neprichádza na um.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5615
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Treevieew
« Odpověď #9 kdy: 20-01-2021, 18:49:47 »
Ja som vytvoril takýto vstupný formulár.
Pre inú úlohu by som pravdepodobne zvolil niečo iné.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline hairdresser

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi PRO 10.3.1
Re:Treevieew
« Odpověď #10 kdy: 20-01-2021, 19:05:24 »
Ano jde o evidenci financnich prostredku.

DB - SQLite
UniDAC
Pro editaci chci pouzit DBComponents
Mam promyslenou strukturu DB
FastReport
Jako UI chci pouzit FLUENT - StyleControls.

Ale TreeView mi dava dost zabrat.... Neni to uplne jednoduche

Jinak chvalim design. TMS Components jsou super.....

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5615
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Treevieew
« Odpověď #11 kdy: 20-01-2021, 19:30:42 »
Neviem čo ťa viedlo k výberu SQLite. Ja som s ňou niečo skúšal. Na dátumoch som úplne pohorel. Poznáš ju, vieš s ňou robiť? Ak nie, tak si vyber niečo iné. Zrada je v tom, že všetky údaje ukladá ako texty!
Ja používam Firebird. Mnohí si vyberajú MySQL.
No DB komponenty sú niekedy zradné. U mňa to malo takýto priebeh:
  • program s DB komponentami - stále vyskočilo niečo, čo mi robilo problém
  • program bez DB komponentov - žiaden problém
  • potom som si kúpil TMS. Tam som zistil, že DB komponenty sú zásadné odvodené od základných. Keďže poskytujú vysoký komfort, tak mám teraz TMS DB komponenty
FireDAC je dobrý. No v niektorých prípadoch dávajú profesionály prednosť iným. Oni už vedia prečo.
K UniDAC proti FireDAC nech sa vyjadria tí, čo ich oba poznajú.
Ak použiješ UniDAC a budeš chcieť niekde poslať vzorku (reklamácia, pomoc...), tak nepochodíš, lebo príjemca ho nebude mať.
.
Ak nemáš s TreeView (ten som nezvládal ani s veľkou pomocou) v podstate nič urobené, tak Ti silno odporúčam VirtaulStringTree. Ten určite zvládneš.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5615
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Treevieew
« Odpověď #12 kdy: 20-01-2021, 19:36:35 »
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline hairdresser

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi PRO 10.3.1
Re:Treevieew
« Odpověď #13 kdy: 20-01-2021, 19:41:28 »
Ano myslim komponenty StyleControls od Almdev.
Jinak moc dekuji za velmi cenne rady, je to pro me dulezite. Vazim si toho.

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 623
  • Karma: 6
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občas 10.2.3 comunity
Re:Treevieew
« Odpověď #14 kdy: 24-01-2021, 11:12:22 »
Excellent
Rated 1 time
ja som si v začiatkoch pomohol tak, že som si strom pre TTreeView vytvoril do texťáku a načítal a aj opačne (loadFromFile, SaveToFile)
štruktúra je jednoduchá, TAB (#9) je oddelovač pre jednotlivé úrovne...