Autor Téma: Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)  (Přečteno 641 krát)

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 481
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
Excellent
Rated 1 time
Dlho som rozmyslal ci tento prispevok napisat. A vidim ze uz idem po funuse, uz je vonku 10.4.2. Ale nakoniec som sa rozhodol ze niekomu mozno moje skusenosti pomozu, pretoze objavil som par fint ako umravnit nejake neduhy IDE ktore som nenansiel ani na google. A tiez som momentalne v Covid karantene takze mam viac casu ako inokedy.

Tento prispevok pisem hlavne koli nam ktory v delphi proste ci uz na dennej baze alebo obcasne pracujeme a vieme ze cela licencna politika embarcadera a opravovanie chyb a to vsetko naokolo nie je zrovna idealne a uz tu na fore okolo toho bolo vela plamenov do ktorych som sa aj ja obcas zapojil. Ale bol by som rad ak by sme sa im tentoraz vyhnuli, berte to tak ze tychto nedostatkoch uz proste vseci vieme a zamerajme sa skor na to ostatne. Peace.

Na Delphi som ako programator vyrastol. Zacinal som niekde asi na D5-D6. Nejaky cas som v nom robil aj komercne aplikacie. Uz dlhe obdobie komercne aplikacie na delphi nerobim, pretoze malo co programujem PC aplikacie, ale stale si na nom vyrabam rozne pomocne nastroje a utilitky. Je to velakrat na nezaplatenie pretoze sa mi v pascale naozaj sviezo, rychlo a neunavne cokolvek pise a vyvija. Akakolvek utilitka kde potrebujem prechrustat nejake excel, xml alebo json data atd. atd. je hotova behom kratkeho casu a s doslova s prstom v zadku.

VCL je skvely UI framework ak sa to tak da nazvat, kedze je to len zaobalenie winapi do objektov. Ale funguje uz desatrocia, extremne nam to zjednodusilo tvorbu okennych aplikacii, vsetko je zakompilovane v exaci a zabera to od paru stovak kilobajtov do paru megabajtov a nie je treba instalovat kadejake .NETy, uNity, JRE, WPF, UWP a neviem ja co este. V jednoduchosti je sila. Drvivu vacsinu aplikacii ktore som kedy v delphi vyvinul spustim z USB kluca na akomkolvek pecku s akym kolvek windowsom od W95 az po W10-64bit bez akychkolvek instalacii.

Zhruba raz za dva roky si v delphi nakodim aj nejaku tu mobilnu apku pre vlastne potreby. No tu uz je to horsie. Ta ohniva opica bola zo zaciatku priam katastrofa. Koncept vektorovo generovanych vizualnych komponent je skvely, ale trvalo roky kym to bolo ako tak pouzitelne a clovek si nemusel vytrhat vsetky vlasy.

A tu by som chcel zacat s mojimi skusenostami s D10.4.1. Koli jednej mobilnej apke raz za dva roky sa mi naozaj ako Javou nepoboskany neoplati ucit sa programovat nejaky Kotlin, Javu alebo este horsie C# a Xamarin, kedze som anticeckar. Pre mna ako dlhorocneho pascalistu je tato moznost nakodit si mobilnu apku v Delphi skvela vec. Ale zo zaciatku to strasne bolelo, az bolo zarazajuce ako moze nejaka spolocnost pytat peniaze za tak nedotiahnuty produkt. Ale ako som spominal na zaciatku, toto tu nechcem riesit, uz sme to tu riesili.

Chcem poukazat na to ze som prave velmi prijemne prekvapeny s pohladu IDE ako konecne ten firemonkey funguje. Naposledy som s firemnokey pracoval v D10.2.3 a tych padov a chybovych hlaseni ze nejaky coreidexxx.bpl balik vyvolal nejaku exception. To bolo na dennom poriadku, clovek oznacil nejaky layout na ktorom bolo par zakladnych komponent, vymazal ho a bum - access violation. A clovek uz nevedel, radsi to ani neukladat a restartnut IDE a znova a znova access violation. V starsich delphi som niekedy musel radsej ten formular upravit v notepade a potom otvorit v Delphi. V D10.4.1 nic, ocakaval som ze si zase pri mobilnej apke uzijem padov a vynimiek ale nie, vseko pekne funguje. Dokonca sa umravnili aj niektore zakladne FMX komponetny ako TEdit a podobne, ktore pred tym mali nie vzdy celkom ocakavane spravanie...

Teda vacsina veci sa umravnila az na jednu vec. Ten "Invalid ImageList Index" error. Ta chyba je tu uz miliardu rokov, vznikla ked sa este z plynnych oblakov vodika formovali pociatky nasho slnka, vsetci o nej vedia a nikto ju nedokaze vyriesit. A dokial nezostupi boh RA zo slnka a neda tam jeden posrany "if not imageindex daco then" a necommitne tu upravu na embarcaderacke servre, tak ta chyba tu bude a bude. Chyba vznika v baliku MultidevicePreview.bpl, takze je jasne kde to vznika, pri programovani VCL aplikacii je to v suchu. JCL mi pekne aj ukazuje riadok a unitu kde k chybe dochadza (Line 755, "DesignPreviewFrm.pas" + 51), ale kedze k predmetnemu bpl nie je zdrojak tak sa s tym neda nic urobit.

Co som googlil, ani nikto iny na to nenasiel riesenie a ani pricinu. Pricina nie je podla vsetkeho uplne jasna, clovek pol hodinu robi a ziaden problem, a zrazu to zacne a pri kazdom pohybe mysi nad niektorymi oblastami IDE alebo formulara tato chyba vyskoci. Nastastie riesenie je jednoduche. Staci sa prepnut do kodu formulara a hned naspat a je klud. Len neviete dokedy. Mozno 2 hodiny, mozno 10 minut. Chcel som tu hlavne vyzdvihnut pozitiva poslednej verzie Delphi ale tuto chybu som musel zmienit a rozplacnut, pretoze nikto nevie, toto tajomstvo strazia Delfske vestice v chrame asi nejakeho paralelneho vesmiru a rotuju okolo neho kamene nekonecna a ani Thanos s tym nevie nic spravit hoc jak bude luskat s tou rukavicou, proste nas vesmir je primlady na to aby sa tato chyba dala odstranit. Alebo len ja zle googlim, ale uz tolko rokov a tolko novych vydani RAD studia tu ta chyba je a pritom je tak trivialna.

No ale chcel by som hlavne pozornost preniest na to ze po tych negativnych skusenostiach zo starsimi delphi a firemonkey sa v tom konecne da pracovat. Skusme teda nezalozit dalsi flame, ze hura, trebalo zaplatit tisice eur za upgrady a nove verzie aby sa s tym dalo pracovat. Toto uz tu vieme, nerozpisujme sa o tom znova. Snazim sa tu skor vyzdvihnut to moje prijemne prekvapenie pri praci s D10.4.1.

No ale aby zivot nebol uplne jednoduchy na jeden tiez celkom znamy ale hlavne o dost zavaznejsi problem som predsa len po cca 2 tyzdnoch prace narazil. Nastastie som i na to nasiel riesenie, ktore teda aspon pre mna fungovalo. Pocas prac na mojej mobilnej apke sa teda po 2 tyzdnoch objavil problem. Prestal mi fungovat Code insight. Ano videl som ze sa to uz tu na fore riesilo u D10.4. A toto bola fakt tazka rana, lebo bez toho sa seriozne pracovat neda. Ako viem ze hlavne v minulosti existovali programatori ktori vsetko kodili v Notepade bez nasepkavania, ale je 3tie tisirocie a bez Code insight to by som radsej svoje prsty strcil do cirkularky a isiel na invalidny dochodok. A riesilo sa to aj kade tade vsade na forach, ale jedinu radu ktoru som vzdy nasiel bolo prepnut Code Insight z LSP na Classic. No to bohuzial neprineslo nic. Proste po bodke, alebo po klavesovej skratke CTRL+Space sa iba na kratku chvilku zakrutil kurzor a nestalo sa nic. Nevybehla ani prazdna ponuka, proste nic. Vdaka foram som ale zistil ze tento problem sa vztahuje ku konkretnemu projektu. A naozaj, otovorim iny projekt a tam Code Insight funguje. Otvorim moju apku a nefunguje.

Prisiel som na to ze v mojom pripade problem sposobovali ukoncenia riadkov. Neviem preco, ale hlavne pri multiplatformnych aplikaciach sa z nevysvetlitelnych pricin zvyknu obcas rozbijat konce riadkov, znaky CR a LF sa rozne rozhadzu. Nie je to vidiet ale dokaze to sposobit problemy aj pri debugovani. Debuger skace po uplne blbych riadkoch, aj prazdnych proste vobec nevie kde vlastne je. Nastatsie som na nete nasiel sikovnu utilitku ktora dokaze fixnut takto rozbite unity (nie ze by som si to nevedel nakodit sam, ale naco ked uz to je). Je to uplne jednoducha konzolova apka ktoru uz ani neviem z kade mam, ale prilozil som sem zipko ak by niekto chcel. Po oprave koncov CRLF mi naspat zacal fungovat Code Insight. Taketo riesenie som nikde na nete nenasiel. No mne zabralo na jednotku. Viac menej koli tomuto pisem cely tento prispevok, tak snad to niekomu pomoze.

To ze ta nova tmava tema u 10.4 je priam fenomenalna tu moc pisat nebudem, lebo je to subjektivna vec a navyse nie moc podstatna. Ale mne sa velmi paci. A ja si aspon editor kodu uz 20 rokov menim stale zakazdym na cierny. Neprogramujem na bielom pozadi, takmer nikdy.

Jedna vec mi este vadi. Ja pouzivam skryvaci dolny taskbar vo windowse a neviem preco toto delphi IDE ho tak nejak zakryje ze zbehnutim mysky dole sa tento taskbar nevysunie. Dvihnem ho len pomocou WinKey klavesy. Je to trosku otrava. Ale stava sa mi ze aj niektore moje aplikacie toto zvyknu robit. Vcelku rad by som prisiel na to ze preco.

No a ked uz som tu toho tolko popisal tak spomeniem este jednu vec. Aj vam tak zle skroluje zdrojak v unite pomocou mousewheel? Posledne delphi kde to islo svizne bolo tusim DXE8. Potom nieco zmenili a je to katastrofa jak to ide trhane. Uplne najhorsie to ide ked mate vybrany nejaky text. Ako riesenie tu je, ked chcem zoskrolovat o par riadkov tak to nevadi. Ked chcem zoskrolovat o 100 a viaz riadkov tak uz to vadi, vtedy staci radsej podrzat pocas skrolovania kalvesu CTRL a tento problem tu nie je. No zamrzi to, hlavne ja mam taku tu smart mysku na skrolovanie dlhych webovych stranok, ze ked roztocim wheel koliesko tak myska zacne skrolovat az na koniec dokumentu. Ked to dakedy omylom spravim tak sa neviem dockat kym to skonci pretoze to neskonci aj ked uz wheel koliesko stoji. Na webe stranka leti az dokial nedoleti na koniec. Ale tu od D10 je to nejake rozbabrane, seka sa to, raz to spomali, raz zrychli. Je mi jasne ze to bude robit asi zvyraznovanie syntaxe a ine kreslenia v editore. Ale roky to fungovalo bezchybne.

Takze za mna co som lenivi ucit sa Javu alebo Kotlin a z casu na cas robim mobilne apky v mojom oblubenom Delphi musim uznat ze konecne po tych rokoch trapenia sa v tejto verzii da s tym pracovat tak aby clovek neosivel a po dokonceni nepotreboval kupelnu liecbu. Cize za mna je to konecne seriozna alternativa na trhu. Mozno nie kazdy na to budete mat taky nazor ale pre mna je to dobre.

Este co sa doplnkov tyka tak pouzivam len mnou modifikovany GExperts. A v minulosti este aj CNpack, ale ten som si este zatial do D10.4.1 nenainstaloval. Inac nic ine. Fakt po tych rokoch konecne som spokojny s Delphi v ktorom velmi rad cokolvek robim.
« Poslední změna: 26-02-2021, 11:30:48 od Daniel_Andrascik »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5685
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #1 kdy: 26-02-2021, 12:00:08 »
Citace
Jedna vec mi este vadi. Ja pouzivam skryvaci dolny taskbar vo windowse a neviem preco toto delphi IDE ho tak nejak zakryje ze zbehnutim mysky dole sa tento taskbar nevysunie. Dvihnem ho len pomocou WinKey klavesy. Je to trosku otrava. Ale stava sa mi ze aj niektore moje aplikacie toto zvyknu robit. Vcelku rad by som prisiel na to ze preco.
Je to vraj známa chyba. Ja mám taskbar hore. Z pohľadu problému to je jedno. Vyriešil som to tak, že okno Delphi je pár pixelov od horného okraja obrazovky. Vypol som možnosť automatického upnutia/dokovania okien k okrajom obrazovky. Ináč by som musel nastaviť veľkú medzeru.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 481
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #2 kdy: 26-02-2021, 12:32:18 »
Je to vraj známa chyba. Ja mám taskbar hore. Z pohľadu problému to je jedno. Vyriešil som to tak, že okno Delphi je pár pixelov od horného okraja obrazovky. Vypol som možnosť automatického upnutia/dokovania okien k okrajom obrazovky. Ináč by som musel nastaviť veľkú medzeru.

Zaujimave riesenie. Asi vyskusam. Kde sa vypina automaticke dokovanie okien k okrajom obrazovky?

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2869
  • Karma: 106
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #3 kdy: 26-02-2021, 13:47:42 »
Ohledně překreslování, zkus ve vlastnostech systemu, výkon vypnout Vysouvat pole se seznamem, Vysouvat seznamy - viz obrazek.
Mne to v 10.4.2 nepřipadá
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5685
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #4 kdy: 26-02-2021, 19:41:23 »
Citace
Zaujimave riesenie. Asi vyskusam. Kde sa vypina automaticke dokovanie okien k okrajom obrazovky?
Neviem, nepamätám si :( Skúsim to nájsť.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5685
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #5 kdy: 26-02-2021, 19:58:55 »
Tu to je
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 481
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #6 kdy: 27-02-2021, 12:46:23 »
Ohledně překreslování, zkus ve vlastnostech systemu, výkon vypnout Vysouvat pole se seznamem, Vysouvat seznamy - viz obrazek.
Mne to v 10.4.2 nepřipadá

Vdaka Radku. Mam toho este menej pozapinaneho ako ty. D10.4.2 som este neinstaloval, ale nemyslim si ze sa to nejako moc zlepsi kedze sa to deje kontinualne u verzii vyssich ako DXE8. Ale nechajme sa prekvapit ;)

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 481
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #7 kdy: 27-02-2021, 12:57:39 »
Inac jak Radku. Sledujem ze dost robis mobilny vyvoj, ta chyba s tym image indexom ti tiez stale vyskakuje? A pokracuje to aj v D10.4.2?

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2869
  • Karma: 106
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #8 kdy: 27-02-2021, 18:39:15 »
Inac jak Radku. Sledujem ze dost robis mobilny vyvoj, ta chyba s tym image indexom ti tiez stale vyskakuje? A pokracuje to aj v D10.4.2?

Nikdy jsem ji nevidel ani predtim.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2869
  • Karma: 106
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #9 kdy: 27-02-2021, 18:48:53 »
Jeste se zeptam, mas to v nejakem virtualu nebo primo? 10.4.2 jeste optimalizovalo kresleni pro RDP (asi ty propadene styly), tak treba to prekreslovani zmizne.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 481
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #10 kdy: 27-02-2021, 19:28:51 »
Inac jak Radku. Sledujem ze dost robis mobilny vyvoj, ta chyba s tym image indexom ti tiez stale vyskakuje? A pokracuje to aj v D10.4.2?

Nikdy jsem ji nevidel ani predtim.

Zaujimave. Mne to robi stale od prvych zaciatkov a pokusov na vyvoji pre android. Robilo mi to na starom PC s Win7 32bit CZ a robi mi to i teraz na novom s Win10 64bit EN PRO. A robili mi to vsetky verzie delphi ktore som skusal. A mam to priamo nainstalovane bez virtualky. Najblizsie jak mi to zrobi tak sem mozno hodim screenshot. Len aktualne uz musim pracovat na inych veciach tak neviem kedy sa k tomu zase vratim.

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 481
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #11 kdy: 05-03-2021, 12:30:13 »
No tu je screenshot. Ked hovoris radku ze teba tato chyba neobtazuje tak to musi byt nejakym nastavenim windowsu ktore stale pouzivam napriec rokmi a roznymi verziami widnowsu, alebo nejakou aplikaciou ktoru tiez neustale instalujem a zasahuje do niecoho co by to mohlo sposobovat. Zaujimave. Asi nas bude mensina, lebo tato chyba sa da vygooglit ale na to jak je to otravne a je tu v podstate od zaciatku mobilneho vyvoja v Delphi cize uz mnoho rokov tak sa jej venuje velmi malo pozornosti.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2869
  • Karma: 106
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #12 kdy: 05-03-2021, 12:40:03 »
Hmm, mozna jsem zakazal multidevicepreview, ale nejsem si jisty - viz. ten vypis zasobniku.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Daniel_Andrascik

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 481
  • Karma: 20
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
Re:Moje skusenosti s D10.4.1 (uz trosku neskoro, ale nevadi)
« Odpověď #13 kdy: 06-03-2021, 12:16:20 »
ano je to urcite ten multidevicepreview. Pretoze pri VCL to neurobilo nikdy.