Autor Téma: TMySQLDatabase  (Přečteno 1739 krát)

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
TMySQLDatabase
« kdy: 03-03-2021, 19:46:36 »
Hi, udělal jsem program využívající databázi MySql a pro přístup k tabulkám využívám komponenty DAC for MySql. Všechno běží jak má, pokud využívám localserver (TMySQLDatabase: Host: prázdné nebo "localhost", Port: 3306, DatabaseName: xxx, User: xxx, Password: xxx). Program provádí rozsáhlé výpočty, které trvají řadu dní. Abych to zkrátil chci spustit program na větším počtu počítačů. K tomu jsem Mysql databázi přesunul na webmysql.forpsi.com. Nedaří se mi ale k databázi připojit. Ať dělám, co dělám při pokusu připojit se to hází chybu: MySQL Error Code: (2003) Can´t connect to MySQL server. Má s tím někdo zkušenosti?

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1247
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #1 kdy: 03-03-2021, 20:35:07 »
Excellent
Rated 1 time
Ahoj, a poslouchá ten server na onom portu? Funguje následující?
telnet webmysql.forpsi.com 3306

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #2 kdy: 03-03-2021, 21:10:03 »
Připojování k webmysql.forpsi.com...Nelze navázat spojení s hostitelem. na portu 3306: Připojení se nezdařilo
pokračuj prosím ... já hledal chybu v nastavení komponent a chyba je jinde.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1247
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #3 kdy: 03-03-2021, 22:21:16 »
Excellent
Rated 1 time
Ony takovéhle služby ani nebývají vystrčené do internetu. Jestli je to pronajatý virtuální počítač, tak by se k němu třeba dalo připojovat přes VPN a tu MySQL komunikaci hná přes VPN. Jestli je to ale jen hosting, tak se obávám, že nebudou chtít ten port MySQL otevřít do světa.

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #4 kdy: 03-03-2021, 22:49:12 »
Je to jen hosting. Databáze je zřízena na samostatném servu (každá, takže zjevně virtuálním) Zkusím to prověřit na forpsi. Ale snad pronajímají prostor k tomu, abych mohl k tabulkám přistupovat odkudkoliv, z jakéhokoliv zařízení. Pokud lze data spravovat pouze přes jejich administrační systém phpMyAdmin, tak to ztrácí kouzlo.

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #5 kdy: 04-03-2021, 00:26:29 »
odpověď je:
bohuzel externi pristup k MySQL databazi je z nasi strany zakazany. Sprava probiha pres rozhrani webmysql.forpsi.com.

Díky za radu. Problém je vyřešený. Bohužel ne tak, jak jsem si představoval. Tudy cesta nevede, bohužel. Instalovat Apache a Mysql na každý z počítačů na kterém chci spustit program je nepraktické, z důvodu časté aktualizace tabulek.



Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3280
  • Karma: 139
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #6 kdy: 04-03-2021, 07:03:08 »
Díky za radu. Problém je vyřešený. Bohužel ne tak, jak jsem si představoval.
DB obecne se pres verejne site nezpristupnuji.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3280
  • Karma: 139
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #7 kdy: 04-03-2021, 08:06:29 »
odpověď je:
Instalovat Apache a Mysql na každý z počítačů na kterém chci spustit program je nepraktické, z důvodu časté aktualizace tabulek.
No a je nejaky problem nekam postavit vlastni server s nainstalovanou MySQL a k nemu by se vsechny pocitace pripojovaly? V LAN bez problemu, ve WANu pristupne pres VPN.

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #8 kdy: 04-03-2021, 08:52:14 »
forpsi mi už nabídlo vlastní server a voucher na dva měsíce na vyzkoušení. Přes víkend to zkusím zprovoznit. Dopíšu potom do tohoto vlákna, jestli se dílo povedlo. Díky za reakce

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #9 kdy: 06-03-2021, 01:08:42 »
vyřešeno. Virtuální server v cloudu, s OS Windows a nainstalovanou Mysql. Není potřeba VPN připojení. Funguje to přesně jak potřebuji. Pro ty z Vás, pro které je programování koníčkem tak jako pro mně a vytváření algoritmů je cosi jako pro jiné luštění křížovek, pro ty kteří mají radost když algoritmus dělá přesně to co chcete a máte neustále pocit, že Vám ujel vlak (v případě programování spíš šinkansen), nepokoušejte se nakonfigurovat server a nainstalovat na něj mysql sami. Z důvodu Vaší a internetové bezpečnosti :-)

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 690
  • Karma: 7
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občas 10.2.3 comunity
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #10 kdy: 10-03-2021, 15:19:43 »
na co tam davat ms win ked mysql bezi na linuxe a s postatne mensou reziou

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #11 kdy: 11-03-2021, 16:47:49 »
ano, to je pravda. Server s Linuxem je za nějakých 80 Kč měsíčně, s Windows za cca 350 Kč. Musel bych se podívat na přesné částky za kolik to lze pořídit. Řeším teď ale jiný problém. Program na kterém pracuji, provádí řadu výpočtů a příkaz SELECT mám uvnitř cyklu. Dokud jsem pracoval na local disku tak to nebyl problém, ale se vzdáleným přístupem na server to je neúnosné. Má to nějaké elegantní řešení bez toho, abych při tom ztratil výhody databáze? 

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1247
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #12 kdy: 11-03-2021, 18:21:20 »
Trochu pomůže stáhnout data pokud možno najednou, nedělat pokaždé nový select. Pokud to tedy jde...

Offline Vladimir64

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: 10.2
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #13 kdy: 11-03-2021, 18:29:29 »
Ok
Rated 1 time
jistěže to jde, ale přijdu o všechno, co sql příkazy nabízí. Můžu stáhnout vybraná data a naplnit nimi třeba stringlist, nebo stringgrid a dál pracovat jen s nimi, ale to už je úplně jiný příběh. Tabulky mají tisíce řádků a pracuji s nimi v celém jejich rozsahu. To už snad bude lepší instalovat na každý počítač mysql a server využívat jen pro aktualizaci tabulek

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1247
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:TMySQLDatabase
« Odpověď #14 kdy: 11-03-2021, 18:34:49 »
Nemůže vlastně celý ten program běžet na tom virtuálu, musí běžet na stanicích?