Autor Téma: Komunikace na port USB-COM tablet android  (Přečteno 4278 krát)

Offline Josef

• Nováček
  • *
Komunikace na port USB-COM tablet android
« kdy: 13-04-2021, 19:56:41 »
Dobry den,

Je nekdo ochotny poradit mi jak zprovoznit komunikaci na port USB v tabletu s Androidem?

V pocitaci jsem pouzival komponentu VaComm, kde stacilo nastavit port, rychlost, paritu a dalsi potrebne a pak uz nebyl problem posilat data na seriovy port.

Dnes pouzivam Delphi Tokyo, ale pri tvorbe programu, kdy si navolim HeaderFooterForm a na formular davam potrebne komponenty, mi nejde pridat nebo vlozit prave VaComm.

Predem dekuji za pomoc.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Komunikace na port USB-COM tablet android
« Odpověď #1 kdy: 13-04-2021, 20:17:32 »
To je jiná playttforma, jiný HW to ni fungovat nemůže. Zkus se podivat treba na https://winsoft.sk/ausblib.htm, ma tam trial verzi.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Josef

• Nováček
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13-04-2021, 20:44:30 »
Diky, na odkaz mrknu.

Ale prece musi existovat nejaky zpusob jak si posilat zpravy z tabletu na COM v pocitaci?

Mnoho aplikaci tak prece funguje.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #3 kdy: 13-04-2021, 23:28:39 »
Tak co vlastne chces? Chces z tabletu zapisovat na "COM", tedy spise USB co je v tabletu, nebo chces z tabletu ovladat zarizeni pripojene na COM v PC?

Offline Josef

• Nováček
  • *
« Odpověď #4 kdy: 14-04-2021, 07:47:35 »
Dobre rano,

Chtel bych pouzit USB v tabletu, tak aby bylo mozne posilat kratke textove retezce, ktere prijme port COM v pocitaci a nasledne je zpracuje.

Je to stejne jako si povidaji dva pocitace na seriove lince. Zde vsak bude jeste po ceste prevodnik USB/COM, protoze USB na COM nelze pripojit primo.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #5 kdy: 14-04-2021, 08:16:46 »
A proc si to neposlete rovnou pres TCP (tj. PC bude poslouchat, tablet jen posle data pres soket nebo pres http, i treba jako REST?), budete to mit bez problemu, bezdratove, bez prevodniku, bez USB, bez COM a vubec same pozitiva a socialni jistoty?

Offline Josef

• Nováček
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14-04-2021, 08:42:46 »
Protoze neni jen PC, ale i ruzne programovatelne procesory jako PICAXE, Arduino, kolejiste s centralou a mnoho dalsiho, hlavne pro kamarady co se nevenuji programovani a to vse funguje v 99,99% po seriove lince.

Jedine co je navic prikoupeno jsou prevodniky. Je rychlejsi je koupit nez vyrobit.

Jsem staromodni, ale sama pozitiva a socialni jistoty jsou prave na metalickem kabelu (tedy pro me, tento nazor je muj soukromy a nikomu jej nenutim).Tam vim presne co kde je.

Ale nejvetsi duvod je v tom, ze to proste ma tak udelane moje okoli.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #7 kdy: 14-04-2021, 09:04:50 »
No takže se vracíme zpět k puvodnímu odkazu, to ty jsi mluvil o PC, proto jsem ti navrhl potom lepsi reseni.
Takže ty nepotřebuješ USB (první odkaz co jsem daval), ale potřebuješ komunikaci s převodníkem, protože pro komunikaci přes virtualni "COM" alias UART podle všeho potřebuješ rootnutý Android.

Opravdu bych věřil winsoftu - má s tím zkušenosti, on píše https://winsoft.sk/acomport.htm

Kód: [Vybrat]
ComPort for Android uses Linux Serial API and it requires rooting the Android device. To avoid this limitation try libraries that use Android USB API:
ComPort for Android FTDI
ComPort for Android Prolific
ComPort for Android USB
ComPort for Android USB Serial
ComPort for Android FT31xD

Ten tvuj VaComm pouzival API windows, ktere ehm logicky na Androidu není. Ekvivalentem je jiné API, které právě Winsoft zapouzdruje. Je možné že nekde je i jiné zapouzdření, ale nehledal jsem.
Jo je to placená komponenta, ale není to tak moc, a máš možnost si ji vyzkoušet.

Offline vandrovnik

• Padawan
    • Verze Delphi: 11.3
« Odpověď #8 kdy: 14-04-2021, 09:20:38 »
Neexistuje nějaký převodník RS232 na LAN/WiFi? Že by se z mobilu/tabletu komunikovalo po TCP/IP a zařízení by bylo připojené na RS232.

Offline jirka52

• Plnoletý
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2, D12.1, D12.2
« Odpověď #9 kdy: 14-04-2021, 11:38:15 »
Existuje, dělá je Papouch, ale to není odpověď na původní dotaz.
https://papouch.com/prevodniky/bezdratove-a-wifi/
« Poslední změna: 14-04-2021, 11:40:00 od jirka52 »

Offline Josef

• Nováček
  • *
« Odpověď #10 kdy: 14-04-2021, 13:44:24 »
Dekuji vsem za cenne rady.

Samozrejme mnozi kamaradi pouzivaji ruzne technologie ale vsechny maji jedno spolecne, za prevodnikem je vzdy COM a zarizeni, ktere ovlada dalsi veci.

No a ja si tak nosim sveho siemense-nixdorfa, ktery ma tez paralelni port, seriovy port a s pomoci W95 si povidam s ruznymi zarizenimi.

Ovsem notas uz ma hodne let a nebude tu vecne a tu jeden z okruhu pratel prisel s myslenkou co zkusit tablet.

Ta technologie ovladani (nejen kolejiste) tu je. Existuje. Ale ma pro nas specificke ALE.

Delame ruzne simulace a to od slova simulovat. Jenze chceme to simulovat podle realu. Nechceme byt zavisly na tom jak nekdo napsal aplikaci vcetne grafiky. My to chceme specificky pro nas a podle nas.

Ovsem aby se nereklo, tak jsem nezahalel a hledal.

Nasel jsem na strankach

https://www.tmssoftware.com/site/tmsasync.asp#product-downloads

Komponenty pro seriovou komunikaci. Vecer to zkusim dat Tokyu k veceri a uvidime. Drzte palce a kazdy kdo prispeje radou, svoji zkusenosti budu nejen vdecen, ale mohu se i odmenit.

Offline vandrovnik

• Padawan
    • Verze Delphi: 11.3
« Odpověď #11 kdy: 14-04-2021, 13:47:04 »

Nasel jsem na strankach

https://www.tmssoftware.com/site/tmsasync.asp#product-downloads

To je ale jen pro Windows, ne?
"TMS Async is a communications package containing components which provide access to the serial ports under Windows. "

Offline KarelHorky

• Hrdina
    • Verze Delphi: XE6, Delphi 10.2 Tokyo
« Odpověď #12 kdy: 14-04-2021, 14:35:33 »
Ovsem notas uz ma hodne let a nebude tu vecne a tu jeden z okruhu pratel prisel s myslenkou co zkusit tablet.
Kdyby ten Android nebyl průchozí, tak ještě stále existují tablety s Windows, nyní tedy Win10. Pro naše zákazníky jsme jich pár dodávali. Běhá na tom jakýkoliv program pro Windows.
K.
Win10 Prof 64b, Firebird 2.5

Offline František

• Guru
    • Verze Delphi: comunity 10.4.2, D2007, D12, D2009
« Odpověď #13 kdy: 15-02-2022, 11:35:55 »
a synaser nepomoze?

Offline raul

• Hrdina
    • Verze Delphi: FPC :D
« Odpověď #14 kdy: 17-02-2022, 08:37:12 »
Ke komunikaci pres usb (com) neni treba root. Mame aplikaci napsanou v js (phonegap ci ten jeho nastupce) a zadny root tam neni treba.
Asi bych se take priklonil k synapsi, ta mi chodila vsude mozne :)
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #15 kdy: 17-02-2022, 08:44:55 »
Ke komunikaci pres usb (com) neni treba root. Mame aplikaci napsanou v js (phonegap ci ten jeho nastupce) a zadny root tam neni treba.
Asi bych se take priklonil k synapsi, ta mi chodila vsude mozne :)

Laskavě bych odkázal na https://www.winsoft.sk/acomport.htm, kde jsou popsány možnosti, i důvod, proč některé z těch možností potřebují root a některé ne (viz FAQ)

Offline raul

• Hrdina
    • Verze Delphi: FPC :D
« Odpověď #16 kdy: 17-02-2022, 08:52:10 »
Takze nekdy jo, nekdy ne zrejme. Netusim, jak to phonegap ma udelany a ani jsem tuhle cast nedelal (delal jsem tu druhou stranu, avr a hw zarizeni, na prevodnik jsme pouzivali chip od ftdi).
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux, (občas Delphi)

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #17 kdy: 17-02-2022, 08:55:02 »
Takze nekdy jo, nekdy ne zrejme. Netusim, jak to phonegap ma udelany a ani jsem tuhle cast nedelal (delal jsem tu druhou stranu, avr a hw zarizeni, na prevodnik jsme pouzivali chip od ftdi).

FTDi ma svuj driver, ten to nepotrebuje. Jo a synaser podle mne na Androidu nefunguje, synapse jo - tu jsem na Android portoval :-)

Offline geby

• Plnoletý
    • Verze Delphi: 7, 2007, XE2, 10.2
    • Synapse
« Odpověď #18 kdy: 21-02-2022, 06:56:48 »
A podle mne by fungovat měla. Tvoje patche nebyly jediné, ani poslední. ;) Mluvím pochopitelně o aktuální verzi na SVN.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #19 kdy: 21-02-2022, 08:14:46 »
A podle mne by fungovat měla. Tvoje patche nebyly jediné, ani poslední. ;) Mluvím pochopitelně o aktuální verzi na SVN.

Omlouvam se geby, vzhledem k tomu jak byl pohyb v SVN drive minimalni mne nenapadlo to zkontrolovat. Mam z toho velkou radost. Nevis tedy, zda synaser na Androidu poteebuje root?

Mimochodem pro koho je tedy sslinux.inc , kdyz jsem vytvarel ssPosix.inc, tak jsem si myslel, ze je to historicka vec pro Kylix, a ted koukam ze to bylo nejak aktualizovane.

Offline geby

• Plnoletý
    • Verze Delphi: 7, 2007, XE2, 10.2
    • Synapse
« Odpověď #20 kdy: 21-02-2022, 13:47:15 »
Sám to nijak nepoužívám, takže nevím. Ale používá to standardní linuxové API, tedy komunikuje to s nějakým sériovým device, a to asi každé zařízení nemá. Nepoužívá to žádné speciální USB API vybraných převodníků...

A k tomu synsocku - sám jsem se divil, ale prostě si někdo stěžoval, navrhl úpravu, tak ji tam má. ;-)