Autor Téma: Zrazu mám AV  (Přečteno 546 krát)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Zrazu mám AV
« kdy: 07-05-2021, 21:41:06 »
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.   if not Assigned(FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayStart) then...
  2.   if FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayStart.Time >= FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayEnd.Time then...
Doteraz to išlo ako hodinky. Times je generikum. Vo všetkých troch prípadoch je DisplayStart/End neprístupný =? nil.
V prvom prípade mám tam kvôli nil test Assigned(). Preto tam nie je dôvod na AV.
Druhému prípadu jednoducho nerozumiem. Na skusy som tam použil Assigned a mám AV.
Pre istotu som predtým reštartoval PC.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #1 kdy: 07-05-2021, 21:56:29 »
Zrušil som mu dproj a dostávam

Unable to load project D:\Dokumenty\Delphi XE7\JasotSVB\JasotSVB.dproj '' is not a valid GUID value
Celkom zošalel. Tu mi z ničoho nič hlási chybu rozsahu
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.     FVclStyle := TStyleManager.StyleNames[SupObjJson.JsonObj['Basic.advcbxVclStyle.VCLStyle'].AsInteger];
« Poslední změna: 07-05-2021, 22:01:07 od Stanislav Hruška »
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline raul

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 403
  • Karma: 15
    • Verze Delphi: FPC :D
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #2 kdy: 07-05-2021, 23:42:53 »
If NOT assigned... ?
Lazarus 1.6.3:), FPC, Intel/Arm, Windows/Linux

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #3 kdy: 08-05-2021, 09:47:25 »
 ;D ;D ;D  Tak tento nezmysel som si vôbec neuvedomil. Ďakujem.
Ja to mám dobre!!!
Assigned returns False if P is nil, True otherwise.
« Poslední změna: 08-05-2021, 09:59:33 od Stanislav Hruška »
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #4 kdy: 08-05-2021, 10:34:14 »
Upresňujem, prečo je not dobre
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.   if not Assigned(FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayStart) then
  2.     Exit(True);

W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1200
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #5 kdy: 08-05-2021, 10:56:51 »
AV to vyhodí např. v případě, že sice testuješ FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayStart, ale přitom je

- FRolePlanner = nil
nebo
- FRolePlanner.Times[FIdxSource] = nil

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #6 kdy: 08-05-2021, 12:26:18 »
Nie, nie je to tak. Nič som nezmenil na fungujúcom kóde. Ako chceš vysvetliť prekročenie rozsahu? Berie len nulu. Definícia vymenovaného typu nie je moja.
Tie veci som si pre istotu overil. Sú v poriadku. Rozhodol som sa stiahnuť z Git-u verziu zo 6.5. Tá ešte fungovala. Snáď to pomôže.
Mám tam minimum zmien. Aj to len v jedinej jednotke. Riešil som hlavne svoje komponenty.
Vymazal som dcu a neskôr všetky súbory pri dpr. Pri otváraní projektu mi to začalo dookola vyhadzovať chybu v jednotke Delphi.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3184
  • Karma: 137
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #7 kdy: 08-05-2021, 13:00:24 »
Nič som nezmenil na fungujúcom kóde. Ako chceš vysvetliť prekročenie rozsahu? Berie len nulu. Definícia vymenovaného typu nie je moja.
No neco se asi zmenilo, kdyz to ted nefunguje :).  Treba se zmenilo neco v kodu 3. strany...

Pri trasovani by se melo dat zjistit, co mu presne vadi. Jestli to nepoznaz v CPU okne, tak to muzes v kodu rozdelit a udelat inspekci hodnot.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #8 kdy: 08-05-2021, 13:17:34 »
Ono to bolo také divné.
Najprv sa mi zobrazili: prihlasovacie okno - hlavný formulár - ďalší formulár sa už nezobrazil. Padalo to na
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.  if not Assigned(FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayStart) then...
  2.   if FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayStart.Time >= FRolePlanner.Times[FIdxSource].DisplayEnd.Time then...

Po niekoľkých pokusoch/minútach: prihlasovacie okno - a dosť
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. FVclStyle := TStyleManager.StyleNames[SupObjJson.JsonObj['Basic.advcbxVclStyle.VCLStyle'].AsInteger];
Kódu som sa nedotkol. Okrem "zapoznámkovania" prvého riadku hore
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. Treba se zmenilo neco v kodu 3. strany...
Ja mám skôr podozrenie, že došlo k poškodeniu niektorého "Delphi" súboru. Odstránil som dproj. Vytvoril sa nový, ale projekt sa nedal otvoriť.
Citace
Unable to load project D:\Dokumenty\Delphi XE7\JasotSVB\JasotSVB.dproj '' is not a valid GUID value.
Žiaľ, tieto súbory si nearchivujem.
Z Git-u nemám čo stiahnuť. V najhoršom prípade založím nový projekt.
.
Mám ešte zvlášť projekt, ktorý tvorí len formulár, ktorý chcem zobraziť. Ten funguje. Sú tam tie if-y.
« Poslední změna: 08-05-2021, 13:24:00 od Stanislav Hruška »
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3184
  • Karma: 137
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #9 kdy: 08-05-2021, 13:31:46 »
V najhoršom prípade založím nový projekt.
Jeste donedavna byl schopny Delphi chybejici .dproj vyrobit, stacil .dpr. Zkus mu smazat vsechno, co se jmenuje JmenoProjektu.* krome .dpr. To by vsechno mely byt transientni soubory vsetne .res

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #10 kdy: 08-05-2021, 20:57:52 »

Citace
Jeste donedavna byl schopny Delphi chybejici .dproj vyrobit, stacil .dpr.
To som vyskúšal. Viď príspevok #9 a citáciu na konci.
Opravil som aplikáciu nasledovným postupom:
  • zlikvidoval som všetky Delphi súbory
  • vytvoril som nový projekt - s pôvodným názvom
  • podhodil som pôvodný súbor *.dpr
  • nastavil všetky vlastnosti, ktoré sa "stratili"
Všetko funguje ako má 8)  V samotnom projekte som musel doplniť 4 riadky. Takže to ani nebolelo.
« Poslední změna: 08-05-2021, 21:03:23 od Stanislav Hruška »
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3184
  • Karma: 137
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #11 kdy: 09-05-2021, 06:54:00 »
To som vyskúšal. Viď príspevok #9 a citáciu na konci.
Jj, tady slo o to, jestli jsi smazal taky vsechen "balast" vztazeny k projektu

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #12 kdy: 09-05-2021, 10:10:14 »
Áno, zmazal som všetko. Z tohto dôvodu tomu nerozumiem, kde tá chyba mohla byť. Je pravda, že som použil jednotky z predošlého dňa. Pracoval som len s jedinou.
Je to pre mňa taký menší zázrak.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3184
  • Karma: 137
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #13 kdy: 09-05-2021, 19:43:41 »
Áno, zmazal som všetko. Z tohto dôvodu tomu nerozumiem, kde tá chyba mohla byť. Je pravda, že som použil jednotky z predošlého dňa. Pracoval som len s jedinou.
Build jsi predpokladam udelal?

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 5689
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: W10 + Delphi 10.4 professional
Re:Zrazu mám AV
« Odpověď #14 kdy: 09-05-2021, 20:04:28 »
V takých prípadoch povinne! Už to nechajme. Funguje to. Dôvod, príčinu podivného správania nezistíme.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.05
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.