Autor Téma: Chyba pri pokuse o pripojenie k DB  (Přečteno 820 krát)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« kdy: 29-11-2021, 14:19:47 »
Z ničoho nič mi vyhadzuje chybu. Zhruba od inštalácie Patch 1. Viď prílohu. Čo sa týka pripojenia, tak som nič nemenil. Embedded = True.
Neinštaloval som nič nové. Iba updaty.
Netuším prečo to robí a ako to odstrániť.
Každá rada je veľmi vítaná.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Online vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1301
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #1 kdy: 29-11-2021, 15:17:33 »
Když jsem nedávno použil Firebird 4 embedded, musel jsem na jednom počítači ve firebird.conf mít tohle:
Kód: [Vybrat]
IpcName = Local\FIREBIRD
Jinak jsem dostával stejnou hlášku, jako máš na obrázku.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #2 kdy: 29-11-2021, 15:26:55 »
Skúsim
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Jirka

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 447
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: XE2
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #3 kdy: 29-11-2021, 15:42:45 »
Když jsem nedávno použil Firebird 4 embedded, musel jsem na jednom počítači ve firebird.conf mít tohle:
Kód: [Vybrat]
IpcName = Local\FIREBIRD

Mohu se zeptat na tvé zkušenosti s FB4 ?

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #4 kdy: 29-11-2021, 15:56:46 »
Nepomohlo to.
FireBird mám v Program Files. To je 64 bit. Ak spustím program v IDE, tak si pýta ver. 32 bit. Niečo mám domotané, alebo pomotané v hlave.
Začínam byť z toho zúfalý.
Teraz som dostal nápad, ako si to urýchliť. Vypnem FB server a premenujem mu adresár. Uvidím, aký bude výsledok.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #5 kdy: 29-11-2021, 16:15:07 »

Moje programové nastavenia:
.
  dtmdBasic.fdfbdrlnkFoc.VendorHome := '';
  dtmdBasic.fdfbdrlnkFoc.VendorLib := '';
  dtmdBasic.fdfbdrlnkFoc.VendorLib := VendorDir;
  dtmdBasic.fdfbdrlnkFoc.Embedded := FCertificate.IsEmbedded;
.
  Connection := dtmdBasic.conFB;
  Connection.Connected := False;
  Connection.LoginPrompt := False;
  Connection.Params.Add('CharacterSet = csWin1250');
  Connection.Params.Database := '';
  Connection.Params.Add('Database=' + FBasicDir.UserDataDir + FFileName);
  Connection.Params.Add('DriverID=FB');
  Connection.Params.Add('Port := 3050');
  Connection.Params.Add('UserName = SYSDBA');
  Connection.Params.Add('Password = masterkey');
  Connection.Connected := True;  //  Padne
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Online vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1301
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #6 kdy: 29-11-2021, 16:19:42 »
Mohu se zeptat na tvé zkušenosti s FB4 ?

Zatím skoro žádné :-)
U zákazníka jsem potřeboval zprovoznit embedded Firebird, jenže verze 3.0.7 tam padala (po obnově databáze se u velkého množství záznamů nastavovala hodnota jednoho pole, a ono to náhodně končilo chybou).

Tak jsem tam použil Firebird 4, ve firebird.conf nastavil kromě toho IpcName ještě:
Kód: [Vybrat]
DataTypeCompatibility = 3.0
UdfAccess = Restrict UDF

V databázi mám použité nějaké funkce, které ve starších verzích Firebirdu řešily jimi dodané UDF; Firebird 4 je už nedodává, tak jsem je zkopíroval z verze 3. Výhledově to je třeba přepsat, aby se používaly ty vestavěné funkce, jenže to včetně otestování prostě chvíli potrvá.

Na žádné jiné zádrhele si nevzpomínám (tedy krom mé chyby, kdy jsem místo Providers = Engine13,Loopback napsal Engine12 - zkopírováno z minulé verze, takže to samozřejmě nedělalo dobrotu).

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #7 kdy: 29-11-2021, 17:01:25 »
Nerozumiem ešte jednej veci. Nezáleží na tom, či je aplikácia 32 alebo 64 bit. Rozhodujúci je FB server. Ale ak používam Embedded, tak je snáď jedno ktorú verziu použijem.
Ja mám
  • 32 bit verziu aplikácie
  • FB 64 bit (momentálne vypnutý) a
  • FireDAC(?) natvrdo vyžaduje 32 bit súbory FB
To sa mi bije s tým čo som čítal a ako som to pochopil.
NEVIEM s tým pohnúť.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Online vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1301
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #8 kdy: 29-11-2021, 18:28:15 »
Nerozumiem ešte jednej veci. Nezáleží na tom, či je aplikácia 32 alebo 64 bit. Rozhodujúci je FB server. Ale ak používam Embedded, tak je snáď jedno ktorú verziu použijem.

Embedded je vlastně .dll knihovna. DLL musí mít stejnou bitovost jako aplikace. Tzn. jestli máš 32bitovou aplikaci, musíš použít 32bitovou verzi FB Embedded.

U Firebird serveru, který komunikuje s aplikací po TCP/IP, na bitovosti nezáleží, ale u embedded ano.

Online vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1301
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #9 kdy: 29-11-2021, 18:37:14 »
Jak jsi docílil toho, že (na delphipraxis) máš v chybové hlášce Global\Local\FIREBIRD ? Ve firebird.conf má být buď Global, nebo Local, ale určitě ne oboje.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #10 kdy: 29-11-2021, 18:50:00 »
Asi to je spôsobené úpravou súboru conf. Ja som si to ani nevšimol.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #11 kdy: 29-11-2021, 18:50:35 »
U Firebird serveru, který komunikuje s aplikací po TCP/IP, na bitovosti nezáleží, ale u embedded ano.
To som sa nedočítal. Dobre vedieť.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #12 kdy: 29-11-2021, 19:52:43 »
Teraz som ostal v šoku. Dal som si v EurekaLog zobraziť moduly a objavilo sa tam - WorkPace. Neviem odkiaľ sa tam vzal. Mám taký program.
Vadí to?
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #13 kdy: 30-11-2021, 08:31:44 »
Dal som to na FB fórum.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Chyba pri pokuse o pripojenie k DB
« Odpověď #14 kdy: 30-11-2021, 11:46:58 »
Musí existovať:
...\plugins\engine12.dll
Existuje verzia 3.0.8
« Poslední změna: 30-11-2021, 11:48:30 od Stanislav Hruška »
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.