Autor Téma: ScrollBar1: jak vytisknu polohu  (Přečteno 802 krát)

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« kdy: 01-12-2021, 17:56:52 »
Mam nasledujici kod v Delphi/RADStudio 10.2. Chtel bych vytisknout polohu ScrollBaru pomoci vhodneho kodu v aa.


procedure aa(Sender: TObject; var DragObject: TDragObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.aa(Sender: TObject; var DragObject: TDragObject);
begin
  ShowMessage('2');
end;

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #1 kdy: 01-12-2021, 18:24:33 »
Excellent
Rated 1 time
Máš na mysli polohu bežca? Asi áno.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #2 kdy: 01-12-2021, 18:26:49 »
presne tak. Jsem uplny zacatecnik, nevyznam se ani v te ToolPalete napravo dole, jen nahodou jsem tam nasel scrollBar.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #3 kdy: 01-12-2021, 20:01:58 »
Ok
Rated 1 time
Priamo Ti neodpoviem. Pozri sa na vlastnosti TScroll (či ako to presne je). Určite tam sú vlastnosti ako Start, End apod. To je Tvoja cesta.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #4 kdy: 01-12-2021, 20:15:29 »
Muzes me aspon prosimte nasmerovat na napovedu na EMBARCADERO ?
To RAD Studio je strasne rozsahly projekt/program  :(

Nejlip, kdybys mi napsal kousek kodu, ktery bych si doplnil.
« Poslední změna: 01-12-2021, 20:18:20 od max2 »

Offline Jirka

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 447
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: XE2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #5 kdy: 01-12-2021, 20:20:12 »
Excellent
Rated 1 time
Mam nasledujici kod v Delphi/RADStudio 10.2. Chtel bych vytisknout polohu ScrollBaru pomoci vhodneho kodu v aa.

Co chceš vytisknout ? 
Číselný udaj  POZICE ?

Edit 1 : Co to máš v události OnMouseEnter  ?  FormCreate ???
Edit 2 : Vytisknout nebo zobrazit na formu ?
« Poslední změna: 01-12-2021, 20:26:04 od Jirka »

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #6 kdy: 01-12-2021, 20:23:09 »
Ano, jakekoliv cislo do Designu, ktere by se menilo v souladu s posunovanim jezdce.
Nezalezi zda to byde v %, ci v intervalu [0,1] nebo od 1 do 5.

Vubec nevim, jaky "typ" kodu ma byt v `aa` mezi begin a end.
« Poslední změna: 01-12-2021, 20:33:34 od max2 »

Offline Jirka

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 447
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: XE2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #7 kdy: 01-12-2021, 20:33:49 »
Excellent
Rated 1 time
Do udalosti  OnChange  komponenty ScrollBar1 si dej
Caption:=Format('%d',[ScrollBar1.Position]);

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. procedure TForm1.ScrollBar1Change(Sender: TObject);
  2. begin
  3.  Caption:=Format('%d',[ScrollBar1.Position]);
  4. end;
  5.  

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 205
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #8 kdy: 02-12-2021, 12:10:40 »
Good
Rated 1 time
tiez sa mi ten dotaz nezdal. ide len o zistenie pozicie toho posuvnika na scrollbare? ten scrollbar ma predsa property (vlastnost) "Position". je dokonca aj vypublikovana (v object inspektore). ale je samozrejme aj citatelna (asi aj zapisovatelna, nepozeral som to v delphi) priamo v kode.
treba pracovat v delphi s kodom, resp. nechat si za bodkou zobrazit vsetky vlastnosti (Ctrl+medzernik pripadne).
...
ShowMessage(scrollbar1.
...
a za to bodkou by sa mali vylistovat vsetky vlastnosti, resp. ten Ctrl+medzernik. tam najdes "Position", odentrujes. a potom este previes integer na string pripadne.

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #9 kdy: 02-12-2021, 17:13:49 »
Jeste mam dotaz: chtel bych za behu 'Designu' pridat TextEdit, policko pripravene k zapisu a vyplnene cislem, kolikate je v poradi, jedno
pod druhym. Pri kazdem kliknuti na Button2 (ten uz mam) by se mela jedna 'TextEdit' za behu pridat a vyplnit.

Umim pridat TextEdit a vyplnit , ale ne za behu programu.
« Poslední změna: 02-12-2021, 17:22:05 od max2 »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #10 kdy: 02-12-2021, 17:24:47 »
var
  Btn: TextEdit;  //Pre každú inštanciu musíš mať samostatnú premennú. V takýchto prípadoch sa používajú zoznamy
begin
  Btn := TextEdit.Create(Self);  //  Self = formulár. Môže tam byť aj nil. Takom prípade ich musíš zničiť sám
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #11 kdy: 02-12-2021, 17:34:34 »
Nejde mi nadeklarovat
`var Btn:TextEdit`

je to podtrzene cervene.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6163
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #12 kdy: 02-12-2021, 17:44:39 »
Good
Rated 1 time
Ale ide. Len si daj do uses jednotku, kde je TextEdit deklarovaný. Máš niekoľko možností:
  • internet
  • help (F1)
  • vložiť daný komponent na formulár. Spustiť kompiláciu. Potom sa pozri do uses čo tam je pridané. Aby si to vedel do budúcna
Komponent vymaž. Ešte sa priznaj ktoré Delphi používaš. Podľa toho Ti budeme radiť. Napr. ten zoznam ;)
V takýchto prípadoch je lepšie založiť novú tému. Má obsahovať len jeden jediný problém.
Aj v mojej poslednej téme je toto pravidlo porušené. Ale neurobil som to ja ;D
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #13 kdy: 02-12-2021, 18:01:52 »
Pridal jsem TextEdit na formular a spustil kompilaci, ale porad je to cervene podtrzene: viz. snipet

Nevim co mam za verzi Delphi ale pouzivam RAD Studio 10.2, jestli to pomuze.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1301
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:ScrollBar1: jak vytisknu polohu
« Odpověď #14 kdy: 02-12-2021, 18:04:20 »
Pridal jsem TextEdit na formular a spustil kompilaci, ale porad je to cervene podtrzene: viz. snipet

On ten typ také není TextEdit, ale TEdit.