Autor Téma: Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.  (Přečteno 3649 krát)

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6147
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #75 kdy: 08-12-2021, 19:27:42 »
Daj kurzor na slovo Format a stlač F1.
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1296
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #76 kdy: 08-12-2021, 19:28:48 »
Kde najdu napovedu k `%d` jako je pouzito zde:
 Caption:=Format('%d',[TrackBar1.Position]);

Kurzor na slovo "Format", stisknout F1.

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #77 kdy: 08-12-2021, 19:34:11 »
a proc nefunguje toto:

Caption:=Format('%1f',[TrackBar1.Position]);

?

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1296
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #78 kdy: 08-12-2021, 20:16:39 »
Poor
Rated 1 time
a proc nefunguje toto:

Caption:=Format('%1f',[TrackBar1.Position]);

?

Mrkni do toho helpu.

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #79 kdy: 08-12-2021, 20:26:03 »
Z  toho helpu jsem to prevzal.

Ani toto nefunguje:

Caption:=Format('%f',[TrackBar1.Position]);

Offline vandrovnik

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1296
  • Karma: 51
    • Verze Delphi: 10.3
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #80 kdy: 08-12-2021, 21:50:21 »
Z  toho helpu jsem to prevzal.

Ani toto nefunguje:

Caption:=Format('%f',[TrackBar1.Position]);

Jako klidně mi tu dávej jednu hvězdičku za odpověď... Pro jaký datový typ se používá %f? Jaký datový typ je TrackBar1.Position?

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6147
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #81 kdy: 08-12-2021, 22:29:56 »
Ja viem :D  Float - Integer!!! Myslel som na to. Ale nevedel som, či to je to pravé, tak som bol ticho ;D
OT

Trochu ma prekvapujú jeho reakcie. Písal niečo o C. Je očividné, že nejaké skúsenosti s programovaním mám. Ku cti mu slúži:
  • neuráža sa
  • snaží sa to urobiť sám
Len mám pocit, že nevie hľadať odpoveď. Tak trochu poradím:
W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 708
  • Karma: 7
    • Verze Delphi: primárne v XE5, občas 10.2.3 comunity
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #82 kdy: 08-12-2021, 22:59:25 »
dufam ze sa z toho nevyklube nejaky ironicky morsky cicavec

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #83 kdy: 09-12-2021, 11:15:06 »
V napovee jsem toto nenasel:

Jak to tedy pretypuji

integer -> float ?

A jeste, vynasobim vysledek '10' ?
« Poslední změna: 09-12-2021, 11:24:28 od max2 »

Offline Jan Fiala

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 256
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #84 kdy: 09-12-2021, 11:28:54 »
Excellent
Rated 1 time
V napovee jsem toto nenasel:

Jak to tedy pretypuji

integer -> float ?

A jeste, vynasobim vysledek '10' ?

Tohle ty nepotřebuješ. Ty jen potřebuješ do FORMAT() poslat správný parametr, který bude pracovat s celočíselným typem, třeba %d místo %f
A přesně tohle bys v nápovědě k funkci Format() našel

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #85 kdy: 09-12-2021, 13:37:12 »
Rikam, ze to nemohu najit. ZKusil jsem toto ale haze to chybu:

 
Caption:=FormatFloat('%f', [TrackBar1.Position]);
« Poslední změna: 09-12-2021, 13:40:27 od max2 »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6147
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #86 kdy: 09-12-2021, 13:45:29 »
Zaujímavé!
F1 mi dalo toto. Nájdeš to aj na odkaze čo som tu dal. Tam sa mi to nechce hľadať.
Internet: Delphi format mi dal toto
https://docwiki.embarcadero.com/Libraries/Sydney/en/System.SysUtils.Format
Ešte niečo?

W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 6147
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W10 + D11
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #87 kdy: 09-12-2021, 14:12:27 »
Muzete mi sem napsat ten jeden radek a nehonit me od napovedy k napovede ?? ::)
Nie. Prečítaj si ten návod. Určite to ešte budeš potrebovať. Zopakujem nápoveď, ktorá tu už zaznela najmenej dvakrát.
TrackBar.Position je CELÉ ČÍSLO (Integer).


W10 64b, Delphi 10.4, FireBird 3.08
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Jan Fiala

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 256
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #88 kdy: 09-12-2021, 14:14:57 »
Excellent
Rated 1 time
Muzete mi sem napsat ten jeden radek a nehonit me od napovedy k napovede ?? ::)

Já jsem ti konkrétní odpověď napsal, včetně toho, co si máš ve funkci opravit. Za to, že nečteš nemůžu  :-(
napíšu ti, že máš místo %f použít %d a ty mi odpovíš, že ti to s %f nefunguje. Tak co konkrétnějšího by sis představoval?

Offline max2

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 82
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: RAD Studio 10.2
Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
« Odpověď #89 kdy: 09-12-2021, 14:18:45 »
Ty jsi mi napsal ze tam mam dat
%d

ale ja chci
%2.1f

Jak pretypuji integer na float ?
Format ('%2.1f', 10);