Ďakujem. Píšu tam od ver. 2013. Takže som mimo.
Ak použiješ napríklad možnosť:
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=54920Microsoft Access Database Engine 2016 Redistributabletak budeš mať verziu MS Access Engine 2016.
Access enginu bez aplikácie MS Access, som používal dlhé roky.
Napriek faktu, že som mal adekvátny a kompletný MS Office od v. 2007 až po v. 2019 (pracoval som v školstve, takže sme mali oficiálne licencie)
Access engina zvláda aj drobné (ale užitočné) veci, čo samotná apka MS Access nie. Via Delphi, som používal ADO. Ale aj najrýchlejšie DAO. Funguje aj FireDAC. Ten tuším pristupuje k Access engine cez ODBC. (najhoršia možnosť)
ODBC je už deprecated - undepecated - deprecated. ADO undeprecated. A DAO ani neviem - rôzne politiky Microsoftu. Aj preto som už dávno u SQLite.
Tiež pre nekonečné množstvo ďalších výhod voči MS Access.
Nekonzistentnosť Microsoftu pri vývoji a údržbe MS Access je trestuhodná. Množstvá chýb, zmeny postojov. ODBC, ADO, DAO. Raz tak, inokedy presne naopak. Neošetrené chyby. Exporty do Excelu sú fantastiocké, ale stále nemajú opravené zásadné chyby. Tie chyby trvajú už roky. MS o nich vie,. ale hraje mŕtveho chrobáka..
PS: Tá Access Engina bola cca v časoch Windows 95 súčasťou operačného systému. Alebo možno aj XP.