Autor Téma: Lazarus - MS SQL databaze  (Přečteno 608 krát)

Offline BigSandy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: XE2
Lazarus - MS SQL databaze
« kdy: 07-12-2022, 13:14:18 »
Zdravím Vás a chtěl bych poprosít o pomoc.
Uplna lama ohledně teto databaze.
Mám MS SQL databazi (SDF soubor).
V databazi je 6 tabulek.
Bych potřeboval načist poslední tabulku, třeba do StringListu, přidat poslední řadek s daty a zpatky uložit.

Poradite jak na to, nebo alespon nasměrujete na nějake WWW.
Děkují.

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 867
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: comunity 10.4.2, D2007, D11
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #1 kdy: 07-12-2022, 18:02:58 »
V databazi je 6 tabulek.
Bych potřeboval načist poslední tabulku, ...

neviem ako naciatas poslednu tabulku, tabulky nemaju poradie, alebo myslis ze sa vola "posledni"?
a uz vobec nerozumiem postupu,

... načist poslední tabulku, třeba do StringListu, přidat poslední řadek s daty a zpatky uložit.
nestaci len pridat do DB ten riadok?

Offline BigSandy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: XE2
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #2 kdy: 07-12-2022, 18:21:38 »
Zdravím Vás.
Jak jsem psal, uplna lama a do databaze jsem jen čučel přes SDF Viewer.
Takže tabulku otevřu podle názvu "vazeni."

Citace
nestaci len pridat do DB ten riadok?
Do te tabulky vazeni potřebují přdat další řadek s daty.

Pokud pomužete, klidně tu tabulku měkam uložim a pošlu přes PM link.
Mi stači, jak načist do StringListu a pak uložit.
Děkují moc.
« Poslední změna: 07-12-2022, 18:26:44 od BigSandy »

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 867
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: comunity 10.4.2, D2007, D11
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #3 kdy: 07-12-2022, 18:47:27 »
Mi stači, jak načist do StringListu a pak uložit.
na zobrazovanie dat z DB pouzivame TDBGrid (pouzivam Delphi ale myslim ze v Lazaruse to ine nebude)
ten si napojis na TDataSource
a ten pripojis na TQuery alebo TTable
a tie pripojis cez TConnection na DB

v TQuery nastavis SQL alebo v TTable nastavis tabulku zo zoznamu ...

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 867
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: comunity 10.4.2, D2007, D11
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #4 kdy: 07-12-2022, 20:54:09 »
niektore DB vyzaduju aj TTransaction pre TConnection

Offline BigSandy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: XE2
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #5 kdy: 08-12-2022, 07:51:23 »
Zdravím. V lazaru jsem našel jen komponenty TDBGrid a TDataSource.
Ale jsem našel ZeosLib.
Pokud jsem to pochopil, tak je to free komponenta jak pro lazarus tak pro delphi.
https://zeoslib.soft112.com/
Mam nainstalovanou a jdu zkoušet, ale moc šance tomu nedavam.
Mužete prosím podrobnějí to napojíš a připojiš?
ZConnection1 - database je jasne, tam mam cestu k tabulce.

« Poslední změna: 08-12-2022, 08:11:29 od BigSandy »

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 867
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: comunity 10.4.2, D2007, D11
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #6 kdy: 08-12-2022, 10:00:55 »

Offline BigSandy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: XE2
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #7 kdy: 08-12-2022, 13:05:31 »
Zkusim. Děkují.

Offline BigSandy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 31
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: XE2
Re:Lazarus - MS SQL databaze
« Odpověď #8 kdy: 20-12-2022, 08:52:27 »
Excellent
Rated 1 time
Bylo malo času a nestiham, tak jsem zapomněl poděkovat.