Databáze > Obecné
Tvorba databáze
(1/1)
karkojk:
Tak se znovu dostávám k databázím, asi zkusím DISQLite3 uvidím co z toho vyplyne, „konstruktér" na to nejsem, databázi jsem navrhoval cca. před 25 lety a pak jen upravoval ;-). Takže hledám a skládám jak do toho :o. Při hledání se občas na něco narazí, na návrh databáze nevypadá špatně DBeaver, třídit si v tom „myšlenky" mně vyhovuje víc než na papíře či myšlenkové mapě.
Pak jsem pro zajímavost hodil dotaz pro OpenAI:
--- Citace ---Ahoj, chci si vytvořit databázi v SQLite a budu v ní používat tagy nebo hastagy. Nevím, zda je lepší ty u té poznámky tagy ukládat do datového pole nebo navázat na další tabulku, kde budou tagy jako jednotlivá slova.
--- Konce citace ---
--- Citace ---Záleží na tom, jaké budou vaše požadavky na databázi a jakým způsobem budete tagy používat.
Pokud budete chtít prohledávat poznámky pomocí tagů nebo třídit poznámky podle tagů, může být vhodné vytvořit další tabulku pro tagy a navázat poznámky na tagy pomocí vazby mezi tabulkami. To umožní lepší flexibilitu a možnost přístupu k datům z různých úhlů.
Pokud budete tagy používat jen jako něco, co je připojeno k poznámce, ale nebudete s nimi dělat žádné složité operace, může být vhodnější uložit tagy jako pole v jednom datovém poli v tabulce poznámek. To by mohlo být jednodušší a méně náročné na úložný prostor.
Obecně je vhodné zvážit, jak budete databázi používat, a podle toho se rozhodnout, zda je pro vaše účely lepší uložit tagy do datového pole nebo navázat na další tabulku.
--- Konce citace ---
Vysvětlil to dobře, na třídění/zpřesnění myšlenek dobré, dávám sem jednou a naposled, abych to tu nezapleveloval, stejně asi jako takovými dotazy.
Navigace
[0] Seznam témat
Přejít na plnou verzi