Autor Téma: Analytika (primárně) desktopové aplikace  (Přečteno 71 krát)

Offline Jan Fiala

• Hrdina
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
Analytika (primárně) desktopové aplikace
« kdy: 18-03-2023, 19:07:14 »
Dosud jsem používal Google Universal analytics, ale ta dle Google skončí 31.5.2023.
Google Analytics GA-4 už nejde použít tak, jak jsem ji používal - obyčejný HTTP request (aspoň se mi to ani po urputném boji nepodařilo rozchodit) a řešit to nějakým frameworkem v aplikaci s externími knihovnami nechci.
Tak jsem začal pátrat.

Jednou z cest jak mít analytiku desktopové aplikace je Microsoft se svou telemetrií ve Windows, který po pouhé registraci Code sign certifikátu umožňuje sledovat všechny aplikace, podepsané tímto certifikátem (radši ani nepomýšlím, co se vše z Windows odesílá). Tohle by bylo ideální, jenže... Narazil jsem na to, že MS vyžaduje EV certifikát (EV znamená extended validation), který je uložen na HW tokenu nebo kartě. Tohle jsem zjistil, když jsem se snažil zaregistrovat certifikát, mám jen ten obyčejný a nový kvůli tomu pořizovat nebudu.

Nakonec jsem se rozhodl pro OpenSource řešení Matomo, nainstalovaném zdarma na vlastním hostingu.
Po delším boji jsem schopný z toho opět dostat základní údaje - informace o verzi, počty spuštění, počty unikátních uživatelů, výjimky s kouskem LOGu. V případě potřeby pak logování jakékoliv události - třeba využívání nově přidané funkčnosti nebo naopak nevyužívání něčeho, o čem si budu myslet, že by se dalo odstranit.
Matomo k tomu přidává geolokaci apod.
Opět to řeším jednoduchým HTTP Get requestem s parametry, spouštěným ve vlákně (Synapse, zdravím Lukáše)

Omlouvám se za dlouhý text, ale třeba se to někomu bude hodit.