Autor Téma: Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?  (Přečteno 1192 krát)

Offline age.new

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 358
  • Karma: 0
Vážená komunito,

nově používám FireBird 2.5 Embeded verzi v Delphi 10.4 a rád bych si občas prohlédnul strukturu databáze. Bohužel IBExpert ani FlameRobin neumí databázi připojit a momentálně nemám moc času si takový prohlížeč programovat sám. Poradili byste mi nějakou bezplatnou aplikaci která to umí?

Děkuji.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 7384
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #1 kdy: 25-04-2023, 09:10:27 »
Neexistuje. Som presvedčený, že niečo robíš zle. Čo Ti vypíše pri pokuse o pripojenie?
EMS má free verziu.
Win11 64b, Delphi 11.3.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline age.new

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 358
  • Karma: 0
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #2 kdy: 25-04-2023, 09:27:19 »
EMS jsem zkoušel. Ale i když mu přímo ukážu na embeded knihovnu, tak hlásí, že ji nezná. Vypadá to, že si prohlížeč FB databáze budu muset naprogramovat sám.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 7384
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #3 kdy: 25-04-2023, 09:47:57 »
Podhadzuješ mu tú správnu knižnicu? Odporúčaný postup je premenovať embedded verziu dll, keby som vedel ako sa volá, na fbclient.dll. Originál si predtým uložiť, premenovať...
Samozrejme, že to musí byť správna verzia podľa ver. Fb. Sťahujú sa samostatne. Nemôžeš použiť serverovú verziu.
Predpokladám, že to všetko vieš.
Win11 64b, Delphi 11.3.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline age.new

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 358
  • Karma: 0
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #4 kdy: 25-04-2023, 09:50:15 »
Ano, to všechno vím. V Delphi mi databáze funguje bez problémů. Napsal bych třeba vývojářům FlameRobin aplikace ať si to opraví, ale mají jen nějaký mailing list, registrace a nějaké nesmysly. 
« Poslední změna: 25-04-2023, 09:52:27 od age.new »

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 7384
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #5 kdy: 25-04-2023, 09:51:45 »
Zaujímavé, lebo ja som taký problém nemal. Len taká nenápadná otázka. Aplikáciu spúšťať na PC s Fb serverom? Lebo ak áno...
Win11 64b, Delphi 11.3.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline age.new

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 358
  • Karma: 0
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #6 kdy: 25-04-2023, 09:53:59 »
Starší verze Firebirdu fungovala i ve FlameRobin, ale asi mají nějaký problém s 2.5

Offline vandrovnik

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1567
  • Karma: 52
    • Verze Delphi: 11.3
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #7 kdy: 25-04-2023, 11:21:37 »
Existuje ještě Firebird Editor Pro: https://www.texteditor.pro/firebird/

Z jeho ovládání nadšenej nejsem, ale na nějaké základní věci se použít dá.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3449
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #8 kdy: 25-04-2023, 11:28:40 »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline age.new

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 358
  • Karma: 0
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #9 kdy: 25-04-2023, 11:46:54 »
Tak jsem zkoušel aplikaci od MiTeC, ale po zadání cesty k databázi a dalších náležitostí, vyskočí chyba '' is not valid integer value. Pokud jen zadání pár hodnot vede k takové chybě, pak bude lepší, když si prohlížeč naprogramuji sám - stejně je to banální věc a jen na pár řádků.

Offline vandrovnik

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1567
  • Karma: 52
    • Verze Delphi: 11.3
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #10 kdy: 25-04-2023, 11:49:01 »
... pak bude lepší, když si prohlížeč naprogramuji sám - stejně je to banální věc a jen na pár řádků.

No jestli chceš i prohlížení uložených procedur, triggerů, nějakou kloudnou podporu pro bloby, nebylo by marné spouštění skriptů, info o indexech, zobrazení plánu apod., tak to asi na pár řádků nebude...

Offline age.new

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 358
  • Karma: 0
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #11 kdy: 25-04-2023, 11:53:21 »
Jde mi jen o zobrazení databáze, tj. tabulky a hodnoty. Nic víc zatím nepotřebuji.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 7384
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #12 kdy: 25-04-2023, 11:57:04 »
Ešte mi prišla na rozum jedna možnosť. Podľa mňa by mala fungovať. Za pokus to stojí.
Píšeš o verzii 2.5. Skús použiť dll vyššej verzie (2.5.9 ?). Tam sa ODS a metadáta nemenia. Prezeranie DB by malo fungovať bez problémov.
Win11 64b, Delphi 11.3.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline age.new

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 358
  • Karma: 0
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #13 kdy: 25-04-2023, 12:21:32 »
Dnes jsem ji zkoušel, resp. stahoval z https://firebirdsql.org/ pro 64bit.

Offline anec

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 110
  • Karma: 3
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #14 kdy: 04-05-2023, 14:45:56 »
našel jsme v diskuzi k FlameRobin:

Hello ! When working with an embedded database, Flamerobin does not look for the fbclient.dll file in the directory where the database file is located, but in the PATH. So that everything works well, you must put in the PATH the path of the database (where are also the other files and folders necessary for the operation of Embedded Firebird.)
This is restrictive if you work with several database files, moreover if they do not use the same version of Firebird.
Could we make Flamerobin first look for the FBClient.dll file (and the other required files) in the directory where the embedded database is located?
Thank you for your reply. Regards,
Claude

tuna link   https://sourceforge.net/p/flamerobin/bugs/304/
« Poslední změna: 04-05-2023, 14:48:23 od anec »

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 233
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #15 kdy: 10-05-2023, 08:22:59 »
kedze ide o embedded, tak je asi databaza lokalne. tudis by nemusel byt problem doinstalovat standard Firebird (nie embedded) a prehliadat databazu tak. to nebude mat ziaden vplyv na to, ze apka pojde embedded. pokial nebude potrebny pristup naraz. ale to by neslo ani v embedded.
potazmo pre testy priebezne zastavovat service firebirdu, aby bola istota, ze apka ide embedded, ale ani to by nemal byt problem, ak je apka proste tak nastavena.

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 7384
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #16 kdy: 10-05-2023, 12:24:27 »
Ja aplikáciu ladím tak, že sa používa server. To mám ošetrené pomocou direktív. Má to výhodu v tom, že sa k DB môžem pripojiť z aplikácie aj DB manažéra. Avšak samotnú aplikáciu musím finálne odskúšať na PC bez Fb. Dôvodov je viac. Jeden z nich je aj Fb.
Viem, otázka je o inom.
Ešte k samotným DB manažérom. Mám skúsenosť, že si všetky vyžadujú serverovú verziu knižnice. Embedded verziu neberú! Asi na to majú sakra dôvod.
Win11 64b, Delphi 11.3.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3526
  • Karma: 139
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Doporučíte aplikaci na prohlížení FB databáze?
« Odpověď #17 kdy: 10-05-2023, 13:43:58 »
Mám skúsenosť, že si všetky vyžadujú serverovú verziu knižnice. Embedded verziu neberú! Asi na to majú sakra dôvod.
HOSIP, ale mam dojem ze v IBExpertu u nejakych tech starsich verzich FB, kde byla jeste fbembed.dll ji stacilo bud prejmenovat na fbclient.dll nebo v konfiguraci pripojeni napsat fbembed.dll. Cesty jsem nepouzival, ale kvuli nezavislosti na ruznych pocitacich jsme definovali aliasy v aliases.conf. Ale uz to bude pomalu 10 let, co jsem s FB neco delal a dneska nikde nemam, abych se podival.