Autor Téma: Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů  (Přečteno 7083 krát)

Offline Jirka

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 497
  • Karma: 9
    • Verze Delphi: XE2
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #15 kdy: 08-09-2023, 10:56:42 »

-Neplatci vetsinou vubec nemaji element 'dic'

Jen malá poznámka DIČ nemají jen plátci DPH (jak to bylo kdysi)  ale nyní by ho měli mít všichni podnikatelé kteří jsou přihlášení k nějaké dani

Offline mbx

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: 6-17
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #16 kdy: 08-09-2023, 11:30:21 »
DIC, pokud se nepletu, meli vzdycky vsichni, jakmile byli registrovani k jakekoli dani. Ale nas stat (si) v tom nikdy neudelal jasno, takze lidi dodnes rikaji "nemam dico", a pritom ho maji. A snad i proto ho v ARESu neplatci VETSINOU nemaji, a platci VETSINOU maji.

Co musim kvitovat, ze se konecne snad naucili pracovat s kombinaci popisneho/orientacniho cisla +pismeno. Zatimco drive bylo spravnou ulici typu "Ulice ta a ta 745/5a" obvykle mozno ziskat jedine z adresy textem, ted uz to vrati 745, 45 a "a" samostatne.

M.

Offline Jan Fiala

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 438
  • Karma: 6
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #17 kdy: 08-09-2023, 12:40:41 »
Mě připadá ostuda, když se pro takový rejstřík dělá nové rozhraní a zůstane celé v češtině.

Offline Marek Weyda

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 275
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: Delphi 2007, 10.1 Berlin
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #18 kdy: 08-09-2023, 14:03:11 »
DIC, pokud se nepletu, meli vzdycky vsichni, jakmile byli registrovani k jakekoli dani. Ale nas stat (si) v tom nikdy neudelal jasno, takze lidi dodnes rikaji "nemam dico", a pritom ho maji. A snad i proto ho v ARESu neplatci VETSINOU nemaji, a platci VETSINOU maji.

Přesně tak, podle DIČ není možno jednoznačně určit, zda jde nebo nejde o plátce DPH. Trochu mě s tím údajem o plátci DPH potrápili, ale mělo by to být tak, že když má firma záznam v rejstříku plátců DPH, což skutečně ARES stále zasílá, tak je prostě plátce DPH. Ale samotné přidělení DIČ ještě jednoznačně neurčuje, že je daný subjekt plátcem DPH.

Offline Marek Weyda

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 275
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: Delphi 2007, 10.1 Berlin
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #19 kdy: 08-09-2023, 14:10:54 »
Co musim kvitovat, ze se konecne snad naucili pracovat s kombinaci popisneho/orientacniho cisla +pismeno. Zatimco drive bylo spravnou ulici typu "Ulice ta a ta 745/5a" obvykle mozno ziskat jedine z adresy textem, ted uz to vrati 745, 45 a "a" samostatne.

M.

Jo, tím mě překvapili velice mile, že oddělují numerickou a alfa část čísla orientačního. Ve starém ARES byl jeden příšerný bordel - u některých firem, zřejmě ještě ze začátku podnikání v tehdejším Československu, tak údaje o adrese nebyly nikde, než v jakémsi jednom elementu - to teď je také, nově jde o element textovaAdresa. No a v tom starém ARES v databázi byl údaj o adrese naflákaný v jednom textovém řádku. Takže pro naše klienty jsme v tomto případě naprogramovali takovou pomůcku, že jim to tuto jednu řádku rozparsuje do ulice, čísla popisného, orientačního, města, PSČ a podobně a zobrazí se jim to ve formuláři, aby si to překontrolovali, jestli to je nebo není dobře. Taková primitivní AI :-) Takže pevně věřím, že s novým ARES si také udělali pořádek v těch jejich databázích. V každém případě jsem tam tento systém nechal a pokud by se stalo, že údaj by byl jenom v položce textovaAdresa, tak si to budou stále moci zpracovat jako ve starém ARES. Jinak ale oceňuji Ministerstvo financí, že jde alespoň trochu s dobou a snaží se ty jejich systémy z doby krále Klacka modernizovat. Že na JSON přešli v roce 2023 je vlastně s ohledem na naši státní správu mimořádný úspěch :-) To byla samozřejmě ironie. Obávám se, že nic moc se nezmění a státní správa bude nadále fungovat tak, jako doposud - my pracující v soukromém sektoru ji budeme živit a ona občasně vyplodí něco jako nový ARES - samozřejmě za několikanásobně vyšší cenu, než by jim to udělal průměrná softwarová společnost.

Offline Marek Weyda

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 275
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: Delphi 2007, 10.1 Berlin
nesrovnalost s kódem státu
« Odpověď #20 kdy: 08-09-2023, 14:38:43 »
Ještě varuji na nesrovnalost, co tam mají s kódem státu. V dokumentaci píší, že by to měl být třímístný číselný kód, jako vracel starý ARES.

Ale když mi přijde JSON odpověď od nich, tak zatím tam mám vždy CZ a nikoliv 203. Což je pro mě lepší, protože ve starém ARES jsme museli dělat převodní můstek mezi číselnými kódy států a jejich textovým označením. Jenom doufám, že nemají tu databázi v bordelu a občas zašlou textový údaj a občas číselný. Zatím ale dostávám vždy textový. Raději ale naprogramuji obezličku, že si budu zjišťovat, jestli položka kodStatu je textová nebo číselná, protože rozhodně mají bordel mezi dokumentací a co skutečně rozhraní ARES vrací.

Offline js@creatix.cz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #21 kdy: 13-09-2023, 16:16:26 »
Predne diky za tento dotaz; mozna nejsem sam, kdo nezaregistroval, ze stara sluzba konci!

Na takove veci pouzivam Synapsi + openSSL + LkJSON. Zakladni test mi funguje:

procedure TFrmAres23.BtTestClick(Sender: TObject);
var
 url, ico: String;
 resp: TStringList;
 J: TlkJSONobject;

begin

 url := 'https://ares.gov.cz/ekonomicke-subjekty-v-be/rest/ekonomicke-subjekty-res/' + EdICO.Text;
 resp := TStringList.Create;
 try

   if HttpGetText(url, resp) then begin

      MemoResp.Text := resp.Text;
      J := TlkJSON.ParseText(resp.Text) as TlkJSONobject;
      try
        ico := J.getString('icoId');
        MemoResp.Lines.Add(ico);
      finally
        J.Free;
      end;

   end else
      MemoResp.Text := 'error';

 finally

   resp.Free;

 end;

end;

HTH, M.

Zkoušel jsem uvedený příklad, bohužel mi to pořád vrací hlášku:
<h2>Our services aren't available right now</h2><p>We're working to restore all services as soon as possible. Please check back soon.</p>0a6QBZQAAAACrIva67ZMtS5TJz+5AQBOGUFJHMDFFREdFMDkxMAA4YWU4ZmZhNS1lNTc1LTRjMGUtYjYwNy01MDdmYTQyYThjODg=

Co je špatně?

Offline mbx

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: 6-17
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #22 kdy: 14-09-2023, 08:51:37 »
Zkus si dat cele url vcetne IC do prohlizece - funguje, ze? Odhaduju, ze nemas soucasti projektu open SSL. Pridej do uses a do adresare  k projektu dej prislusne DLL.

M.

Offline js@creatix.cz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #23 kdy: 14-09-2023, 15:05:38 »
Právě že mám. Mám i knihovny libeay32.dll a ssleay32.dll. Když zadám url do FIDDLER tak to vrátí stejnou chybu.

uses httpSend, ssl_OpenSSL;

procedure TForm1.FormShow(Sender: TObject);
var
  url, ico: String;
  resp: TStringList;
begin
  url := 'https://ares.gov.cz/ekonomicke-subjekty-v-be/rest/ekonomicke-subjekty-res/66376670';
  resp := TStringList.Create;
  try
    if HttpGetText(url, resp) then
      memFrom.Text := resp.Text
   else
      memFrom.Text := 'error';
  finally
   resp.Free;
  end;
end;

Offline cadsky

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 37
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: rio
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #24 kdy: 14-09-2023, 15:15:42 »
Právě že mám. Mám i knihovny libeay32.dll a ssleay32.dll. Když zadám url do FIDDLER tak to vrátí stejnou chybu.

Dotaz také zněl, zda to funguje v případě zadání řádku do prohlížeče.
Já používám MVCFramework takto:
    var lClient := TMVCRESTClient.New.BaseURL(AUrl);
    var PostResult := lClient.Post('', AParam);

Offline KarelHorky

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 299
  • Karma: 10
    • Verze Delphi: XE6, Delphi 10.2 Tokyo
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #25 kdy: 14-09-2023, 15:26:35 »
V prohlížeči (používám Firefox) to funguje taky, vrací se čisté JSON. Zkus si změnit adresu, dej pouze /ekonomicke-subjekty/ bez -res:
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. url := 'https://ares.gov.cz/ekonomicke-subjekty-v-be/rest/ekonomicke-subjekty/66376670';
Budeš to mít i s DIČ.
Win10 Prof 64b, Firebird 2.5

Online soko.ban

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 53
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: RAD Studio 12.1 (Začínal jsem s Delphi 2)
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #26 kdy: 14-09-2023, 15:49:29 »
Použij komponenty Delphi a nemusíš se zaobírat s SSL.

Kód: Delphi [Vybrat]
  1.  
  2. uses
  3.   REST.Types, REST.Client, REST.Utils, REST.HttpClient;
  4.  
  5.   var LICO := '45274649';
  6.   var LRESTClient := TRESTClient.Create('https://ares.gov.cz/ekonomicke-subjekty-v-be/rest');
  7.   var LRESTRequest := TRESTRequest.Create(nil);
  8.   try
  9.     LRESTRequest.Client := LRESTClient;
  10.     LRESTRequest.Resource := 'ekonomicke-subjekty-res/' + LICO;
  11.     LRESTRequest.Accept := 'application/json';
  12.     LRESTRequest.Method := rmGET;
  13.     LRESTRequest.Execute;
  14.     var LStatusCode := LRESTRequest.Response.StatusCode;
  15.     ShowMessage(LRESTRequest.Response.JSONText);
  16.   finally
  17.     LRESTClient.Free;
  18.     LRESTRequest.Free;
  19.   end;
  20.  

Offline js@creatix.cz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #27 kdy: 14-09-2023, 16:31:06 »
Ano, v prohlížeči mi to funguje.
Bohužel to musí jít zkompilovat i v Delphi 7...

Offline mbx

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: 1
    • Verze Delphi: 6-17
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #28 kdy: 14-09-2023, 21:39:28 »
Me to chodi i v D6 :)
Zkus si to odkrokovat do Synapse a zkontroluj si, ze tam proleze fakt spravna url a zda se opravdu pouzije ssl.
Pripadne, pokud nebudes uspesny, posli na soukrome nejaky minimalni testovaci projekt a ja se pokusim na to podivat.

M.

Offline js@creatix.cz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
  • Karma: 0
    • Verze Delphi: Delphi 7
Re:Nové Ares - Administrativní registr ekonomických subjektů
« Odpověď #29 kdy: 15-09-2023, 09:56:42 »
Vyřešeno, problém byl ve verzi synapse, musel jsem stáhnout synalist.

Děkuji všem za podporu.