Autor Téma: Delphi 12 dostupné  (Přečteno 2063 krát)

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Delphi 12 dostupné
« kdy: 07-11-2023, 23:17:05 »
Excellent
Rated 2 times
Pokud si chcete přečíst nějaké moje postřehy, tak https://delphi.cz/post/Delphi-12-Athens-dostupne.aspx
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline František

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 900
  • Karma: 8
    • Verze Delphi: comunity 10.4.2, D2007, D11
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #1 kdy: 12-11-2023, 18:21:03 »
dalo by sa oznacit nieco, co je v novej verzii take prelomove, ze to musi kazdy mat?

Offline vandrovnik

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1555
  • Karma: 52
    • Verze Delphi: 11.3
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #2 kdy: 12-11-2023, 20:05:40 »
dalo by sa oznacit nieco, co je v novej verzii take prelomove, ze to musi kazdy mat?

Podpora novějších verzí Androidu. Já určitě využiju víceřádkové stringy. Hodí se opravy chyb. Vylepšení pro MDI okna na HDPI monitorech, taby pro MDI okna.

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #3 kdy: 13-11-2023, 07:38:25 »
Ahoj.
Tak jsem si nainstaloval RAD Studio 12, ale hned mi to při buildování 64 bit projektu pro VCL, Windows 10, háže chybu
[dcc64 Fatal Error] Vcl.Forms.pas(2335): F2051 Unit Vcl.Printers was compiled with a different version of Vcl.Forms.Application

Buildování pro 32 bitů funguje, build pro 64 bitů nefunguje.
Nevíte co s tím? Google neví nic.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #4 kdy: 13-11-2023, 07:45:11 »
Ahoj.
Tak jsem si nainstaloval RAD Studio 12, ale hned mi to při buildování 64 bit projektu pro VCL, Windows 10, háže chybu
[dcc64 Fatal Error] Vcl.Forms.pas(2335): F2051 Unit Vcl.Printers was compiled with a different version of Vcl.Forms.Application

Buildování pro 32 bitů funguje, build pro 64 bitů nefunguje.
Nevíte co s tím? Google neví nic.

Nemas nekde u sebe jinou jinou kopii VCL.Forms? Treba k vuli nejakemu hacku?

 
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #5 kdy: 13-11-2023, 09:05:12 »
A dela ti to u nova aplikace?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #6 kdy: 13-11-2023, 09:15:37 »
Ahoj.
Vyřešeno, byla to moje chyba, zapomněl jsem odstranit cestu v Path u 64 bitových aplikací k souboru specifickému pouze a jen pro Delphi 11 pro 64 bit

Offline Jan Fiala

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 424
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #7 kdy: 13-11-2023, 10:40:26 »
Koukal jsem se na změny pro MDI.
Plus:
konečně se u MDI child oken vykreslují normální okraje a titulek
Minus
TFormtabsBar je tam jen, aby se neřeklo. Neumí multiline tabs, neumí uživatelské vykreslování...

Ještě musím zkontrolovat, jestli se začaly volat udalosti jako OnCloseQuery a OnClose u MDI child oken standardně, jak by měly, což rozbila Delphi 11 a musel jsem to obcházet.
Standardně by se měly při volání close hlavního formu zavolat OnCloseQuery MDI child oken, nasledně OnCloseQuery hlavniho formu, pak OnClose Child oken a nakonec OnClose hlavniho formu.  D11 to nějak záhadně vynechávaly, občas se něco nezavolalo...

Offline Jan Fiala

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 424
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #8 kdy: 13-11-2023, 10:56:59 »
Další postřeh
V D11 bylo pro použití WebView třeba nainstalovat z GetIt EdgeView2 SDK
V D12 v GetIt nic takového není a bez WebView2loader.dll (která se instalovala právě s tím SDK) EdgeBrowser nefunguje.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #9 kdy: 13-11-2023, 11:27:28 »
Další postřeh
V D11 bylo pro použití WebView třeba nainstalovat z GetIt EdgeView2 SDK
V D12 v GetIt nic takového není a bez WebView2loader.dll (která se instalovala právě s tím SDK) EdgeBrowser nefunguje.

Tak si to DLL z D11 normalne prehrej k sobe (z c:\Users\xxxxxxx\Documents\Embarcadero\Studio\22.0\CatalogRepository\EdgeView2SDK-1.0.1054.31\Bin\x86  ) do adresare kde mas exe , nebo do Path
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #10 kdy: 13-11-2023, 11:40:00 »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Jan Fiala

  • Hrdina
  • ****
  • Příspěvků: 424
  • Karma: 5
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #11 kdy: 13-11-2023, 12:14:51 »
Tu DLL samozřejmě mám z předchozích, i z MS si to zvládnu stáhnout.
Jen, že to na GetIt chybí. Předpokládám, že se tam budou postupně plnit i další zatím chybějící věci. jen tohle je SDK, které nemá s Delphi moc společného, tam mohli rovnou dát.

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #12 kdy: 14-11-2023, 09:45:28 »
Ahoj.
Objevil jsem takový podstatný problém při načítání streamu u 64 bitových aplikací.
Stream se nenačte.
U 32 bit aplikací je vše OK.
Tady je příklad problémového kódu:
FStream.Read(FBuffer^, 4096);
kde FBuffer: PAnsiChar;

Ve verzi Delphi 11.3 to funguje vše ok, jak 32 bit tak i 64 bit.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #13 kdy: 14-11-2023, 11:21:54 »
Ahoj.
Objevil jsem takový podstatný problém při načítání streamu u 64 bitových aplikací.
Stream se nenačte.
U 32 bit aplikací je vše OK.
Tady je příklad problémového kódu:
FStream.Read(FBuffer^, 4096);
kde FBuffer: PAnsiChar;

Ve verzi Delphi 11.3 to funguje vše ok, jak 32 bit tak i 64 bit.


Nevěřím, to by nefungovala ani 64bit VCL aplikace (ta čte nejmene resource ze streamu), a navíc by už řvalo tolik lidí a navíc by se to během beta testování a interních automatických testů přišlo.

Takže ukaž jednoduchou konsolovou aplikaci která selže, jinak to neberu.

R.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pf1957

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 3523
  • Karma: 139
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #14 kdy: 14-11-2023, 11:34:24 »
FStream.Read(FBuffer^, 4096);
kde FBuffer: PAnsiChar;
A ten FBuffer alokujes jak?

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #15 kdy: 14-11-2023, 12:53:08 »
GetMem(FBuffer, 4096);

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #16 kdy: 14-11-2023, 13:15:57 »
Každopádně v Delphi 11.3. to funguje korektně, jak 32 bit, tak 64 bit, tak aspoň něco.
Prostě si počkám na opravu v Delphi 12.1.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #17 kdy: 14-11-2023, 13:26:11 »
Tazke testovaci aplikace nebude? Co je to za stream? Neslysel jsem o zadnem problemu, a tak se pripadne neopravi, pokud nebude ukazana chyba. Muze se jednat o nejaky specialni stream?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #18 kdy: 14-11-2023, 19:06:49 »
takze, jak jsem rekl, funguje normalne, a to jak

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. var
  2.   fs: TFileStream;
  3.   buf: PAnsiChar;
  4.   i: Integer;
  5. begin
  6.   GetMem(buf, 4096);
  7.   fs := TFileStream.Create(ExtractFilePath(ParamStr(0)) 'demo.txt', fmOpenRead);
  8.   i:= fs.Read(buf[1], 4096);
  9.   ShowMessage(IntToStr(i));
  10.   Memo1.Text := Copy(buf, 1, 4096);
  11.   fs.Free;
  12. end;

tak treba i

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. var
  2.   fs: TFileStream;
  3.   buf: Ansistring;
  4.   i: Integer;
  5. begin
  6.   SetLength(buf, 4096);
  7.   fs := TFileStream.Create(ExtractFilePath(ParamStr(0)) 'demo.txt', fmOpenRead);
  8.   i:= fs.Read(buf[1], 4096);
  9.   ShowMessage(IntToStr(i));
  10.   Memo1.Text := Copy(buf, 1, 4096);
  11.   fs.Free;
  12. end;

i

  i:= fs.Read(buf^, 4096);
« Poslední změna: 14-11-2023, 19:08:43 od Radek Červinka »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline vandrovnik

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1555
  • Karma: 52
    • Verze Delphi: 11.3
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #19 kdy: 14-11-2023, 19:34:16 »
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.   buf: PAnsiChar;
  2. ...
  3.   i:= fs.Read(buf[1], 4096);
  4.  

Nemělo by tam být buf[0] ?

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #20 kdy: 15-11-2023, 05:51:00 »
Právě zjišťuji, kde je problém. Jedná se o kód uvnitř komponenty, který jsem nepsal a spolehlivě funguje dost dlouho.

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #21 kdy: 15-11-2023, 06:10:26 »
Je to nějaký divný.
V D12, 32 bit příkaz
FBufEnd := FStream.Read(FBuffer^, 4096);
stream přečte a uloží do předem alokované paměti.
Ale v D12 64 bit taky přečte daný počet bytů - vrací to hodnota fce Read, ale  FBuffer je prázdná.

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #22 kdy: 15-11-2023, 07:18:26 »
Už jsem na to přišel. Ten stream, který do toho vstupuje, je v 64 bit prázdný.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #23 kdy: 15-11-2023, 07:19:45 »
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.   buf: PAnsiChar;
  2. ...
  3.   i:= fs.Read(buf[1], 4096);
  4.  

Nemělo by tam být buf[0] ?

No ja si tim nejsem jisty, podle toho, jak se k tomu asi pak chovas.
Ja jsem prvni napsal tu variantu s tim SetLength, kdy jsem si byl jisty ze mam alokaci dobre, a data zacinaji na [1], a pak jsem zkusil to GetMem, ale neuvedomil jsem si, ze je to trosku neco jineho a nejsem si jist jak se k tomu dal kompilator postavi a kam presne FBuffer^ ukaze, a asi neni uplne korektni pak ta operace s Copy (myslim tim v te varianta s GetMem).
Ale jako ciste buffer na PAnsiChar to fungovat bude.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #24 kdy: 15-11-2023, 07:52:56 »
Ještě než vlezu do celé procedury, tak si uložím stream do souboru.
V Delphi 12, 64 bit je tento soubor prázdný

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #25 kdy: 15-11-2023, 08:02:27 »
Takže jsem to našel. Blob, který je uložený v databázi, je po uložení do memory streamu prázdný.
Pouze a jen v D12, 64 bit.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #26 kdy: 15-11-2023, 08:04:41 »
Takže jsem to našel. Blob, který je uložený v databázi, je po uložení do memory streamu prázdný.
Pouze a jen v D12, 64 bit.

Prazdny znamena ze, fs.Size  = 0?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #27 kdy: 15-11-2023, 08:31:11 »
Právě že ne. Soubor má velikost 5748 B a obsahuje samé NUL hodnoty
Neboli stream opravdu nemůže nic přečíst.

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #28 kdy: 15-11-2023, 08:37:52 »
Aplikace používá Dbexpress. Stahuji blob z databáze (Oracle) a když si v D12 64 bitblob uložím, tak je prázdný.
Zkoušel jsem použít Dbxora.dll  z D11.3, ale nepomohlo to

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #29 kdy: 15-11-2023, 08:50:28 »
1)

A kdyz das
var
  xx: TBytes;

xx := dataset.FieldByName('xxxx').AsBytes;

tak to xx obsahuje co?

2)
Mas v Project / Options / Linking/ zapnuto nebo vypnuto
- Support address space Layout randomize a
- Support High Entropy?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #30 kdy: 15-11-2023, 10:52:04 »
Ukládám blob do streamu a ten načítám. Blob je obyčejný xml soubor.
V Options mám obojí zapnuto (true)

Blob načítám klasicky:
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. procedure TMainForm.GetBlobFromDB(const APri_Id: Integer);
  2. var
  3.   myStream: TMemoryStream;
  4. begin
  5.   Dm.sqReportFiles.Close;
  6.   Dm.sqReportFiles.Params[0].Value := APri_Id;
  7.   Dm.sqReportFiles.Open;
  8.   myStream := TMemoryStream.Create;
  9.   try
  10.     Dm.sqReportFilesPRI_REPORT.SaveToStream(myStream);
  11.     myStream.Position := 0;
  12.    //a tady už je to rozbité
  13.   finally
  14.     myStream.Free;
  15.   end; {try}
  16.   Dm.sqReportFiles.Close;
  17. end;
  18.  

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #31 kdy: 15-11-2023, 10:57:07 »
V Options mám obojí zapnuto (true)

No čekal jsem, že řekneš, že se to chová stejně když obě změníš. Tj. že to zkusíš.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #32 kdy: 15-11-2023, 11:22:55 »
Vypnul jsem to a pořád stejné - prázdný blob.
Omlouvám se, od rána jenom běhám po fabrice a nejsem u PC.
U jiného projektu, kdy stahuju z databáze pdf, tak to funguje i 64 bitů OK.
Budu nad tím dál bádat
« Poslední změna: 15-11-2023, 11:31:28 od jirka52 »

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #33 kdy: 15-11-2023, 11:41:38 »
Ahoj.
Heuréka, našel jsem to.
Delphi 12, 64 bit při použití Dbexpresu a komponenty "TSQLDataSet" vrací prázdný blob.
Když si ale připojím TClientDataSet pomocí TDataSetProvideru, tak TClienDataset vrací blob v pořádku.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #34 kdy: 15-11-2023, 15:36:40 »
Asi jo - tady je nejake info:  https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-43326

Ahoj.
Heuréka, našel jsem to.
Delphi 12, 64 bit při použití Dbexpresu a komponenty "TSQLDataSet" vrací prázdný blob.
Když si ale připojím TClientDataSet pomocí TDataSetProvideru, tak TClienDataset vrací blob v pořádku.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #35 kdy: 15-11-2023, 17:01:53 »
Díky všem za pomoc  ;)

Offline soko.ban

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 50
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: RAD Studio 12
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #36 kdy: 20-11-2023, 14:06:02 »
Hm, 12 docela zklamání.
IDE je stále stejný opruz. Našeptávání po chvíli přestane fungovat a je nutný restart, občas se po zavření posledního okna s editorem nějak záhadně vyprázdní i postranní panely a pomůže jenom restart, Rename v Refactor menu mám pořád šedivý. Taky by už konečně mohli přidat rychlé hledání fce, aby člověk nemusel instalovat Navigator (Ctrl+G).
Na malých projektech to celkem jde, ale u velkého projektu, kde je hodně unit, form, frame to je docela bída. Změna deklarace, nebo přidání třídy začne házet internal error a musí se dát build.
Trochu se to zlepšilo, abych jim nekřivdil, ale starý bolesti trvají.
Aspoň, že tam konečně dali ty víceřádkový stringy. Trvalo to jen 20 let.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #37 kdy: 20-11-2023, 14:13:04 »
Rename v Refactor menu mám pořád šedivý.

Zaskrtnul jsi pri instalaci Modeling, jak jsem psal https://delphi.cz/post/Delphi-12-Athens-dostupne.aspx ?


Embarcadero MVP - Czech republic

Offline soko.ban

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 50
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: RAD Studio 12
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #38 kdy: 20-11-2023, 14:45:01 »
Aha, to si nejsem jist. Tvůj článek jsem četl hned jak vyšel, ale instaloval jsem to až za pár dní, takže jsem na to zapomněl. Určitě jsem zaškrtl TeeChart a odškrtl Interbase.

Edit: tak když se kouknu do Tools/Manage features, tak mám zatrhnuto to co si pamatuju, že jsem zaškrtl (Samples, Help, Fonts, TeeChart, DUnit) a dokonce i Modeling. Takže ho nainstalovaný mám.

Vím, že mi refaktoring občas fungoval, ale nevysledoval jsem jak. Po pravdě se bez toho dokážu obejít, ale kdyby to fungovalo, tak bych to asi občas použil.
« Poslední změna: 20-11-2023, 14:55:26 od soko.ban »

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #39 kdy: 21-11-2023, 12:14:32 »
Mám vysledovaný, že refaktoring nefunguje, když máš "inline variables".

Offline Stanislav Hruška

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 7364
  • Karma: 44
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #40 kdy: 21-11-2023, 12:28:05 »
Potvrdzujem to na základe príspevkov na DelphiPraxis.
Osobne som to nikdy neskúsil.
Ak si dobre pamätám, tak sa to týka aj formátovania. Preto používajú MMX a/alebo GExperts
Win11 64b, Delphi 11.3.1, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #41 kdy: 21-11-2023, 12:41:16 »
Mám vysledovaný, že refaktoring nefunguje, když máš "inline variables".

Ano, puvodni refaktoring ja psany v .NET a jeste je tam nejaky hacek pro který je problém to udrzovat, proto je separovan do "Modeling", kde jsou dalsi balicky odsouzené k nahrazení (UML), resp. doinstalaci kdyz to nekdo bude potrebovat. Mimochodem separace .NET částí velmi zrychlila IDE a zlepšila stabilitu, a i po doinstalovani je výsledek lepší než v D11.

Proto nepodporuje inline, protoze se pocita, ze se co nejdrive nahradi.
Ale jinak na jine na klasicke konstrukce funguje dobre, ja ho pouzivam hlavne prave na Rename. Proto mne prekvapuje, ze to puvodnimu tazateli nefunguje.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #42 kdy: 22-11-2023, 05:54:21 »
A co jim ještě nefunguje, je formátování kódu - klávesová zkratka Ctrl + D v případě, kdy si zadáte
jimi nově nadefinovaný řetězec začínající 3 apostrofy.
Schválně si to vyzkoušejte, rozhodí to celej kód

Offline vandrovnik

  • Padawan
  • ******
  • Příspěvků: 1555
  • Karma: 52
    • Verze Delphi: 11.3
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #43 kdy: 22-11-2023, 11:30:21 »
Tohle mi připadá jako větší průšvih :-( Už při čtení novinek, kde tuhle novinku zmiňovali, mi zatrnulo, jestli to mají opravdu pořádně vyzkoušené...
https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-43274

Pro mne dostatečný důvod k tomu, abych Delphi 12 zatím nepoužíval.
« Poslední změna: 22-11-2023, 11:33:11 od vandrovnik »

Offline jirka52

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 147
  • Karma: 3
    • Verze Delphi: D2, D5, D6, D2005, D2006, D2009, DXE2,DXE7,D10.2, D11.2
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #44 kdy: 22-11-2023, 12:09:55 »
Taky už jsem zpět na D11.3

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 3412
  • Karma: 112
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #45 kdy: 22-11-2023, 12:23:41 »
Tohle mi připadá jako větší průšvih :-( Už při čtení novinek, kde tuhle novinku zmiňovali, mi zatrnulo, jestli to mají opravdu pořádně vyzkoušené...
https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-43274

Pro mne dostatečný důvod k tomu, abych Delphi 12 zatím nepoužíval.

je to prusvih, podle vseho jako docasne reseni vypnout Optimalizace :-(
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline soko.ban

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 50
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: RAD Studio 12
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #46 kdy: 22-11-2023, 16:58:35 »
Excellent
Rated 1 time
No ty inline variables jsou docela návykový a v kratších fcích je vždy používám. Akorát mě děsně vytáčí, že u nich nefunguje našeptávání. Jakmile ten bazmek neví jakýho typu je ta proměnná, tak nic nenapoví. Grrrr.

Offline martinnr

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 230
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: 7,2009,XE7
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #47 kdy: 23-11-2023, 13:41:58 »
Tohle mi připadá jako větší průšvih :-( Už při čtení novinek, kde tuhle novinku zmiňovali, mi zatrnulo, jestli to mají opravdu pořádně vyzkoušené...
https://quality.embarcadero.com/browse/RSP-43274

Pro mne dostatečný důvod k tomu, abych Delphi 12 zatím nepoužíval.

dpr na tej stranke obsahuje chybu - je tam
"Result := AWorkFinish - (Hour - 24)..."
a aby to ukazalo nepsravny vysledok, ma tam byt:
"Result := AWorkFinish - (Hour div 24)..."

Offline JaroB

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1130
  • Karma: 29
    • Verze Delphi: XE8, Sydney
Re:Delphi 12 dostupné
« Odpověď #48 kdy: 23-11-2023, 20:09:01 »
Pro vás, kdo ještě užíváte RxLibrary, tak je tu http://micrel.cz/RxLib/dfiles.htm aktualizovaná verze pro Delphi 12.
 ;)