Pod vlnou takových těch výkřiků, že programátoři budou díky umělé inteligenci úplně zbyteční nebo jich bude potřeba výrazně méně ...
To bych byl v klidu, tyto zprávy jsou obdobné tomu, jak každý rok novináři straší, že letošní zima bude už opravdu fakt krutá, že to odborníci vypozorovali na chování v přírodě a realita je pak taková, že zase je to rekordně teplá zima.
Schopní programátoři se neztratí a budou stále potřeba, nezaznamenal jsem v praxi úbytek zájmu o schopné lidi, naopak. Co se ale od doby COVID změnilo, že samozřejmě IT firmy už nemají tolik zakázek, takže už neberou kdekoho a snad už doba přeškolených horníků na programátory pominula.
Jinak AI mě zajímá hodně, měli jsme už ve firmě nějaká školení a určitě je to podle mě přínos, ale kecá do toho teď kdekdo, ale rozumí tomu málokdo.
Co se mi ale také líbí, že díky AI mám pocit, že je teď obrovský tlak na zjednodušování a automatizování všeho možného a v této oblasti vidím pro schopné programátory do budoucna velkou příležitost. Prostě s tím, s čím se vystačilo před rokem, tak nám letos zákazník omlátí o hlavu.
Jeden příklad z praxe, co teď řeším: vytěžování dokladů. To zírám, jak to zjednoduší práci, ale samozřejmě to práci vezme - ale zase to nebudou nějací extra odborníci, ale spíše cvičené opice, co jenom něco datlovaly. A těm schopným to naopak ulehčí. A přesně to má AI dělat - nahradit cvičené opice. Pochybuji ale, že by to kompletně nahradilo každého. Akorát se lidi budou muset více snažit a zvýší se třeba konkurence na trhu práce, ale to je jedině dobře.
Jinak jak už jsem psal, mám docela blbou zkušenost z ChatGPT 3.5, ale protože se to stále zdokonaluje, tak na první setkání není potřeba stále myslet. Určitě ale bych neinvestoval peníze do všeho, co se teď tváří jako AI a jak to strašně usnadní práci a ušetří peníze. Jinak co tedy zírám, tak to jsou ty videa a fotky, co AI generuje. Jo a kolega si nechal napsat romantickou básničku pro holku
A docela to mělo hlavu a patu
Mně by to doma neprošlo, manželka by to určitě poznala a protože nesnáší počítače, tak bych moc nezabodoval