Autor Téma: Dočasná amnestie na upgrade ze starších verzí  (Přečteno 1251 krát)

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Dočasná amnestie na upgrade ze starších verzí
« kdy: 03-05-2024, 07:35:13 »
Embarcadero na měsíc (do 31.5.2024) uvolňuje možnost upgrade ze starých verzích na aktuální. Od roku 2016 je to celkem unikátní situace. Podrobnosti https://shop.codesecure.eu/aktualni-nabidka-bonusu/
Embarcadero MVP - Czech republic

Online miroB

• Guru
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005 .. D Tokyo 10.2.3 Pro C/S, D12.2
Re:Dočasná amnestie na upgrade ze starších verzí
« Odpověď #1 kdy: 06-05-2024, 20:07:50 »
Koľko Eur dám za to, aby som využil príležitosť?
Mám Delphi Tokyo Pro. a FireDAC vrátane zdrojového kódu.
Stačilo by mi mať kód k SQLite (FIREDAC).
Ak to nie je možné, tak to celé vôbec nechápem.
Pretože nepotrebujem žiadny SQL Server, iba lokálnu databázu.
Ale bez kódu (ide aj možnosť opravy chýb, zažil som), to veru nie je také pravé orechové..
Za verziu Enterprise ako dôchodca nechcem zaplatiť, aj keď by som to zvládol.
Zrejme nielen pre mňa, by to bolo jednoducho nadbytočné.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #2 kdy: 06-05-2024, 23:45:24 »
Koľko Eur dám za to, aby som využil príležitosť?
Mám Delphi Tokyo Pro. a FireDAC vrátane zdrojového kódu.
Stačilo by mi mať kód k SQLite (FIREDAC).
Ak to nie je možné, tak to celé vôbec nechápem.
Pretože nepotrebujem žiadny SQL Server, iba lokálnu databázu.
Ale bez kódu (ide aj možnosť opravy chýb, zažil som), to veru nie je také pravé orechové..
Za verziu Enterprise ako dôchodca nechcem zaplatiť, aj keď by som to zvládol.
Zrejme nielen pre mňa, by to bolo jednoducho nadbytočné.

To se zeptej jich, mně to přišlo zajímavé, ale detaily neznám.

Offline Jan Fiala

• Hrdina
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
« Odpověď #3 kdy: 07-05-2024, 05:08:32 »
Firedac uz z verzi Pro nedostanes. To je taky duvod, proc jsem Firedac balicek opustil a presel na UniDac od DevArt. Nelituju. Pro spoustu databazi (MS Sql, Oracle) nativni ovladace bez nutnosti mit neco v OS navic nainstalovane.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #4 kdy: 07-05-2024, 08:16:11 »
Firedac uz z verzi Pro nedostanes. To je taky duvod, proc jsem Firedac balicek opustil a presel na UniDac od DevArt. Nelituju. Pro spoustu databazi (MS Sql, Oracle) nativni ovladace bez nutnosti mit neco v OS navic nainstalovane.

Honzo nemas pravdu. Firedac je součástí i Pro verze, ale jen pro lokální databáze, mezi které patří i SQLite - viz https://www.embarcadero.com/products/rad-studio/features/feature-matrix . Tím neříkám, že UniDAC není špatná volba.

Support for local databases, including Microsoft Access database, SQLite and MariaDB
database, IBToGo / IBLite, InterBase on localhost, MySQL Embedded, MySQL Server
on localhost, Advantage Database local engine, PostgreSQL on localhost, Firebird
Embedded, Firebird on localhost

Navíc ohledně Sqlite

Updated FireDAC SQLite driver with support for version 3.42 while maintaining the
option of using SQLite 3.31.1 with FireDAC encryption (FDE). Offers both static and
dynamic linkage of SQLite engine. Includes support for SQLite SEE

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
« Odpověď #5 kdy: 07-05-2024, 08:41:47 »
Excellent
Rated 1 time
V Pro verzii nedostane zdrojáky. A on ich chce.
Win11 64b, Delphi 12.2, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
« Odpověď #6 kdy: 07-05-2024, 10:58:01 »
ved pre sqlite mas kopec kvalitnych opensourcovych kniznic, ak je sqlite tvoja jedina databazova konektivita tak by som sa na cely firedac vykaslal. Inac sa mi firedac paci, je pekne zorganizovany ale len koli sqlite by som si takuto kotvu na nohu neuviazal  ;)

Online miroB

• Guru
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005 .. D Tokyo 10.2.3 Pro C/S, D12.2
« Odpověď #7 kdy: 09-05-2024, 17:49:05 »
ved pre sqlite mas kopec kvalitnych opensourcovych kniznic, ak je sqlite tvoja jedina databazova konektivita tak by som sa na cely firedac vykaslal. Inac sa mi firedac paci, je pekne zorganizovany ale len koli sqlite by som si takuto kotvu na nohu neuviazal  ;)
Pre SQLite a FireDAC mám veľa vlastných funkcií. Funkcie trivilálne aj sofisitikované a aj agregačné. Snažím sa, aby boli kompatibilné s SQL a aj s Excelom. V krajných prípadoch bol zdrojový kód FireDAC pre SQLite potrebný.
Zahrnutý je aj vlastný formát pre DateTime, tak aby bol max kompatibilný s Delphi, ale na báze Int64. Presnosť času na milióntinu sekundy.
Potom keď porovnávam desaťtisíciny sekundy, tak nemusím testovať rozsah, stačí mi kontrolovať rovnosť.
Stratil by som príliš veľa, keby som tie veci opustil.
Netušil som, že raz pre Delphi Pro nebude možné získať SQLite kód (aj keď za doplatok ).
Malo by to tam byť napriamo, bez doplatku.
Ale akože vôbec nič?
« Poslední změna: 09-05-2024, 17:52:19 od miroB »

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
« Odpověď #8 kdy: 09-05-2024, 22:21:23 »
Pre SQLite a FireDAC mám veľa vlastných funkcií. Funkcie trivilálne aj sofisitikované a aj agregačné. Snažím sa, aby boli kompatibilné s SQL a aj s Excelom. V krajných prípadoch bol zdrojový kód FireDAC pre SQLite potrebný.
Zahrnutý je aj vlastný formát pre DateTime, tak aby bol max kompatibilný s Delphi, ale na báze Int64. Presnosť času na milióntinu sekundy.
Potom keď porovnávam desaťtisíciny sekundy, tak nemusím testovať rozsah, stačí mi kontrolovať rovnosť.
Stratil by som príliš veľa, keby som tie veci opustil.
Netušil som, že raz pre Delphi Pro nebude možné získať SQLite kód (aj keď za doplatok ).
Malo by to tam byť napriamo, bez doplatku.
Ale akože vôbec nič?

Chapem, FireDAC ma urcite vela kvalitnych funkcionalit. No ale dnes uz vidis keby si si radsej upravil nejaku kvalitnu open sourcovu implementaciu sqlitu, tak by si mal dnes o starost menej. Ako stale mas moznost skopirovat si zdrojaky FireDACu z Tokia do noveho delphi, pokial nepouzivas staticky linkovany SQLite tak myslim ze o vela noviniek neprides a upravit ten firedac pre nove delphi by snad nemalo zabrat vela prace 🤷.

Licencne sa rad necham poucit od Radka a ostatnych ci je to problem, pouzit zdrojove kody v inej verzii IDE na ktore som ziskal opravnenie ich pouzivat pri zakupeni nejakej konkretnej verzie 🤷? Selsky rozum hovori ze ked mas opravnenie pouzivat nejake zdrojaky tak je jedno pod akym kompilatorom 🤷, ale v licencnych podmienkach moze byt uvdene nieco ine, necital som ich.

Offline Jan Fiala

• Hrdina
    • Verze Delphi: 10.4.1
    • PSPad editor
« Odpověď #9 kdy: 10-05-2024, 17:39:33 »
Bojim se, ze mezi Tokyo a aktualni verzi doslo k vetsim zmenam db modelu. Upravit ty zdrojaky FireDacu by dalo dost prace

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
« Odpověď #10 kdy: 10-05-2024, 23:05:48 »
my bad, zabudol som ze ostatny ludia pouzivaju datasety. Ja som pouzival len tu Phys vrstvu https://delphi.cz/post/FireDAC-z-praxe-3.aspx, vdaka ti Radku za tvoje prispevky o nej. Dost dlho som ju pouzival nez som FireDac opustil. Tuto vrstvu aktualizovat by asi nebol velky problem 🤷