Autor Téma: Taká zvláštna prosba  (Přečteno 1654 krát)

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
Taká zvláštna prosba
« kdy: 05-06-2024, 21:55:33 »
Excellent
Rated 1 time

Neverím, že mi tu niekto pomôže. Ale ak sa neopýtam...

Nemám čo robiť a tak sa nudím. Neviem si nič nájsť s čím by som trávil čas.

Pre 1/2 rokom som si kúpil, na všetko čo sa dalo, updaty na 3 roky. Včítane Delphi. Odvtedy som ho nepoužil. Leží ladom. Čo je škoda.
Žiaľ, som amatér a silný laik. Viete veľmi dobre akú mám úroveň. I tak sa pýtam, či by mi s týmto problémom vedel niekto pomôcť. Nemusí to byť zrovna Delphi. Len si neviem predstaviť čo iné by to mohlo byť. Iné programovanie než v D nepoznám. Ani sa to už nenaučím.
Teraz tu dávam len základnú informácia. Mám (nainštalované):
  • Delphi
  • TMSVCLUIPack
  • Virtual string tree
  • Fast Reports professional and Fast Cube 2
  • IBDAC
  • CnPack
  • MMX
  • Eurekalog
  • TMS FixInsight
  • Upscene DBWorkbench v.6 - len pre Firebird
  • Peganza PAL
  • UltraEdit - ten používam len ako jednoduchý texťák
a zvyšný PC s I3 s W10. Nedá sa naň nainštalovať W11. Preto som ho odstavil. Asi 5 ročný. Používaný 2 roky. Tie 3 roky leží v skrini. Tam nemám nič aktualizované. V prípade dohody ho viem darovať.

Snáď sa stane zázrak a Boh dá aby motyka vystrelila.

PS: ako vidím, tak od 05.2022 je táto stránka moja  ;D
Win11 64b, Delphi 12.2, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

Offline vandrovnik

• Padawan
    • Verze Delphi: 11.3
Re:Taká zvláštna prosba
« Odpověď #1 kdy: 06-06-2024, 11:07:16 »
Nemám čo robiť a tak sa nudím. Neviem si nič nájsť s čím by som trávil čas.

Za sebe mohu doporučit chov slepic, ovcí, zahradu, turistiku, výrobu věcí ze dřeva :-D

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #2 kdy: 06-06-2024, 11:23:28 »
Návrhy sú dobré. Ale:
  • chov - bývam v meste v bytovke. Na panelovom sídlisku
  • záhrada - tej som sa úspešne zbavil asi pred 30 rokmi. Pre mňa to nebola zábava
  • turistika - mám zdevastované koleno. Bojím sa, že prídem do lesa a späť sa nebudem schopný vrátiť
  • výroba - nemám na to prostriedky a hlavne zručnosť!
Niekedy som fotil. Aby som zistil, že to nie je pre mňa.

Offline Slappy

• Hrdina
  • Slappy
    • Verze Delphi: 11 Alexandria + Vsetky :)
    • unSigned
« Odpověď #3 kdy: 07-06-2024, 09:45:26 »
Ja by som potreboval jednoduchu appku kde si budem zapisovat spotrebu kWh elektrina/plyn voda a bude mi to robit grafy.

Idealne mobil/web.
Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup. Rozsirenie pre Visual Studio a RAD Studio pre tvorbu NSIS a Inno Setup instalatorov.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #4 kdy: 07-06-2024, 12:59:03 »
Ja by som potreboval jednoduchu appku kde si budem zapisovat spotrebu kWh elektrina/plyn voda a bude mi to robit grafy.

Idealne mobil/web.

Tak 5 hodin prace v unigui, ale musíš to mít kde pak nasadit :-). Ale vážně bych to nedělal jako apku, ale web stránku, která se bude chovat jako mobilní aplikace. Moc mne to baví a hodně se mi to osvědčilo, žádné problémy se store Android/iOS.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #5 kdy: 07-06-2024, 13:42:25 »
Pozrel som sa na internet. Možno Ťa niečo osloví
Zadalo som do vyhľadávača "zapisovat spotrebu kWh elektrina/plyn voda"

Toto je česká aplikácia

https://www.ateliernitro.cz/
Mobil ani WEB som nikdy nerobil. Ani sa neodvážim ísť do toho.

Offline Slappy

• Hrdina
  • Slappy
    • Verze Delphi: 11 Alexandria + Vsetky :)
    • unSigned
« Odpověď #6 kdy: 08-06-2024, 07:00:45 »

Idealne mobil/web.

Tak 5 hodin prace v unigui, ale musíš to mít kde pak nasadit :-). Ale vážně bych to nedělal jako apku, ale web stránku, která se bude chovat jako mobilní aplikace. Moc mne to baví a hodně se mi to osvědčilo, žádné problémy se store Android/iOS.

Pozrel som, vidím to tak, že Unigui je niečo ako Electron.
Veľa ľudí tak robí appky,že zároveň im to umožňuje spraviť web aj app naraz.

Je to už taký skôr webový vývoj, @Stano vieš to?
A nie je mi jasné licencovanie, asi to treba kúpiť extra kým electron je zdarma...

V každom prípade navrhujem nejakú užitočnú vec,nech sa neprogramuje len tak doblba a toto by bolo užitočné pre ľudí čo majú fotovoltaické panely...
Moje projekty: http://www.unsigned.sk Tvorba cool dizajnovych instalatorov v NSIS a Inno Setup. Rozsirenie pre Visual Studio a RAD Studio pre tvorbu NSIS a Inno Setup instalatorov.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #7 kdy: 08-06-2024, 07:42:29 »
No není, elektron je web apka, kterou davas do Android nebo Apple store, coz je nejvetsi pakarna.
Tohle je normalni web, ktery se ale tvari na mobilu jako apka, takze sice musis byt online s minimum dat (ale to dnes ve vetsine pripadu neni problem),
ale za to nic ohledne distribuce neresis.  Tak pred 5 lety bych rekl ze je to omezujizi, dnes je pro mne omezujici distibuce aplikaci.

Pozrel som, vidím to tak, že Unigui je niečo ako Electron.
Veľa ľudí tak robí appky,že zároveň im to umožňuje spraviť web aj app naraz.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #8 kdy: 10-06-2024, 13:35:35 »

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #9 kdy: 10-06-2024, 17:44:24 »
Ja si na niečo také netrúfam. Ale zaskočila ma tam veta
Citace
se vším tě naučíme pracovat, důležité je mít zájem

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #10 kdy: 10-06-2024, 20:36:47 »
Excellent
Rated 1 time
Ja si na niečo také netrúfam. Ale zaskočila ma tam veta
Citace
se vším tě naučíme pracovat, důležité je mít zájem

Jako tobe se clovek nezavdeci. A co te zaskocilo? Zakladem je ze se clovek chce ucit a staci ze ma rozumne zaklady. Pokud se nechce ucit, tak bych ho nikdy nenajal.

Offline Stanislav Hruška

• Padawan
« Odpověď #11 kdy: 11-06-2024, 09:59:03 »
Ja si veľmi cením, že si to tu dal. Zavďačiť si sa mi zavďačil tým odkazom. Len tu sú "objektívne" dôvody. Možno pri niektorom nemám pravdu.
  • učenie mi ide pomaly
  • ešte pomalšie mi ide samotná robota
  • môj vedomostný  strop je veľmi nízky. Napríklad pri matematike som skončil pri integráloch. Tie už boli nad moje sily
  • veľkým problémom u mňa je, že nemám "encyklopedickú" pamäť. Aj preto neviem žiaden cudzí jazyk. To som sa o to veľmi snažil :'(
  • vek už mám trochu vyšší (74). Aj keď si to nechcem priznať, tak sa to prejavuje
Takže ďakujem, ale nemám tu odvahu im napísať. Snažím sa správať férovo a nechcem nikomu spôsobiť problémy.

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
« Odpověď #12 kdy: 25-06-2024, 08:04:53 »

Idealne mobil/web.

Ahoj Radku. Cize ak tomu dobre rozumiem tak pomocou unigui je front end nejak tvoreny z delphi formulara ako javascryptova web stranka? A ako backend bezi delphi kod na nejakom win vps? Tych webovych technologii je hafo a zorientovany som len v zakladoch ale uvazujem ze sa posuniem aj nejakym takymto smerom. V rychlosti som prebehol unigui web (registrujem ho, aj skrz tvoj blog, ale nejako do hlbky som ho nestudoval) a je tam viacero moznosti deploymentu, ty sa ktorim smerom uberas? Co ti z toho najviac vyhovuje?

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #13 kdy: 25-06-2024, 08:31:02 »

Ahoj Radku. Cize ak tomu dobre rozumiem tak pomocou unigui je front end nejak tvoreny z delphi formulara ako javascryptova web stranka? A ako backend bezi delphi kod na nejakom win vps? Tych webovych technologii je hafo a zorientovany som len v zakladoch ale uvazujem ze sa posuniem aj nejakym takymto smerom. V rychlosti som prebehol unigui web (registrujem ho, aj skrz tvoj blog, ale nejako do hlbky som ho nestudoval) a je tam viacero moznosti deploymentu, ty sa ktorim smerom uberas? Co ti z toho najviac vyhovuje?

V podstate jak rikas. Používáš jejich verze Delphi VCL komponent, které se při překladu nahrazují za variantu, kdy místo na obrazovku se generuje JS volání JS knihovny a zároveň se JS události přes RTTI transformují na volání pascal kodu, takže to můžeš  jednoduše krokovat.

Je moznost to prelozit i jako Linux binarku nebo mod pro Apache. Já mám vetšinou standalone exe (někdy jako služba), který je routován IIS a jen z toho důvodu, protože mám pro IIS hromadnou správu Let's encrypt certifikatu. V planu je až nebude stačit klienty obluhovat jedna instalace tak použit ten jejich hyperserver, který dynamicky a transparentně přidává a ubírá další instanci té původní binárky aniž bych něco měnil a navíc může za běhu nahradit novou verzi s tím, že nově připojení klienti budou používat novou verzi, a dříve připojení dožijí na původní verzi.

Offline Daniel_Andrascik

• Guru
    • Verze Delphi: D2007, D10.4
« Odpověď #14 kdy: 25-06-2024, 09:19:52 »
V podstate jak rikas. Používáš jejich verze Delphi VCL komponent, které se při překladu nahrazují za variantu, kdy místo na obrazovku se generuje JS volání JS knihovny a zároveň se JS události přes RTTI transformují na volání pascal kodu, takže to můžeš  jednoduše krokovat.

Je moznost to prelozit i jako Linux binarku nebo mod pro Apache. Já mám vetšinou standalone exe (někdy jako služba), který je routován IIS a jen z toho důvodu, protože mám pro IIS hromadnou správu Let's encrypt certifikatu. V planu je až nebude stačit klienty obluhovat jedna instalace tak použit ten jejich hyperserver, který dynamicky a transparentně přidává a ubírá další instanci té původní binárky aniž bych něco měnil a navíc může za běhu nahradit novou verzi s tím, že nově připojení klienti budou používat novou verzi, a dříve připojení dožijí na původní verzi.

Diky za priblizenie. Takze hovoris ze napriek tomu ze je to taky kockopes tak je to komercne pouzitelne? Nenarazaz na obmedzenia a zadrheli? Zvycajne taketo kockopsy sa tvaria skvelo na prezentacnom vebe ale pri plnom nasadeni to uz tak ruzove nie je. Uz sa nejaky cas pozname takze na teba dam ;) a tiez registrujem ze Unigui tu s nami je uz hafo rokov.

Inac neviem ci poznas. Ja som to nestudoval ani nehladal, len to na mna vyskocilo uz viackrat:

https://quartexdeveloper.com/

Neviem ani ci je to porovnatelne s Unigui, len davam odkaz, mozno poznas 🤷