My máme aktuálně standard 32GB RAM. Vývoj v D11 a nyní budeme přecházet na D12.
Áno, tiež mám na D 10.2.3 RAM 32 GB a AMD 3700X. A k tomu príslušné SSD asi 3000 "čohosi" R/W
Šliape to dobre, ale teraz ide o to, že po dlhých rokoch som upgradoval Delphi a HW chcem súčasne s tým. Na roky dopredu.
Inak mám tento postreh:
Laptopové CPU a aj Ramky aj Disky boli vždy nejaké "zadusené"
Tu ignorujem obrazovky, klávesnice, touchpady, chladenie a ďalšie. V zásade som notebook väčšinovo používal len ako sa používajú dnešné mini PC.
Lenže tie dnešné mini PC to je bomba.
Pozor! Majú s rovnakým procesorom o 20% vyšší výkon ako Laptop s rovnakou výbavou. Iba preto lebo CPU dokážu efektívne chladiť. (Výška 4 cm voči 1 cm sa vo vetraní prejaví až neskutočne a výrobcovia MiniPC veru nespia)
Navyše MiniPC majú 2 x slot SSD NVMe 2280, dnes na úrovni min PCIe 4, takže nejakých 7000 prenos., možno viac
A LPDDR 5 až s taktami ca 7000 MHz!
V poslednej dobe navyše INTEL aj AMD dodávajú úplne skvelé "mobilné" procáky. (Zabíja ich len nešťastné chladenie v notebookoch)
Mobilné CPU sú aktuálne významne silnejšie v NPU (koprocesor pre AI) ako pre Desktopy.
Mobilný Snapdragon (za mňa nekupovať - pre iné fakty/nedostatočnú kompatibilitu-je to ARM - novinka vo svete Windows) a AMD (AMD Ryzen 9 AI HX 3xx) a zajtra Intel (Core Ultra 2xx) prebijú v NPU všetky dnešné desktopy.
Ešte nadlho z hľadiska výkonu v AI ( NPU/TOPS)
Svet je nejako naruby.
Môj posledný notebook bol kúpený asi 18 rokov dozadu.
Dúfal som, že už také niečo nebudem musieť trpieť.
A kde sme dnes?
Laptop CPU nemjú v špecializovaných AI jednotkách (NPU) žiadnu konkurenciu v rámci Desktop CPU.
Svet je celkom naruby!
Ešte dnes je AMD Ryzen 9 AI HX 370 úplne bez konkurencie (Výkon/Efektivita - áno, práve len mobilný procesor)
Možno zajtra (10.október. 2024 - launch ) bude všetko inak, lebo uvidíme v praxi mobilné CPU Intel Core Ultra AI 2xx
Tie, čo majú dnes na trhu (Intel Core Ultra AI 1xx), sa na AMD nechytajú ani náhodou.
(Aby som nebol jednostranný, tak Intel má už dlho CPU N100 - 6W TDP - úplne super ale zas iná/slabá kategória.. lenže ako kancelársky počítač s plným využitím Office365, alebo Chrome a pod., nemá obdobu - si robia bohovskú srandu s Raspbery PI! okrem iného. Na niečo také AMD dlho nemalo žiadnu odpoveď. Ale dnes je na čele, uvidíme presne zajtra)