..
Tvuj problem je ze
a) chces pracovat s obrazky
b) chces o nich ziskavat info
Tvoje zhrnutie je zhruba výstižné. Ďakujem za informácie k technologickým možnostiam.
Skrytých problémov je viac:
- V prvom kole sa z obrazovej časti spraví transformácia (správne natočenie a zmenšenie). Pre správne natočenie musím čítať Exif. Windows Explorer to tiež využíva. Inak by mnohé obrázky boli dolu hlavou, alebo by ležali.
Tento prvý proces s databázou a analýzami v zásade zbehne len raz. Alebo pri nových obrázkoch, preto na čase až tak nezáleží.
- Otázky sú pre "každodenné" využívanie:
ak chcem
rýchlo prezerať zálohované súbory v plnej veľkosti:
-
OTOČENIE - asi by som ich mal už zálohovať otočené. Skôr aj origo, aj otočené.
-
VEĽKOSŤ - niektoré z obrázkov sú obrovské. Tieto by som mal možno tiež uložiť duplikovane - v pôvodnej veľkosti a v rozlíšení max 4K (to pre rýchle prezeranie na PC - asi nie je jedno, či rýchlo prezerám súbory do 3MB alebo nad 20MB). Pôvodná veľkosť sa hodí na výrezy, alias "priblíženie", takže tej sa určite nechcem zbaviť.
Pre
OTOČENIE a
VEĽKOSŤ by sa mi zišli praktické poznatky, či tie časy transformácií hrajú významnú rolu. Pretože ide aj o milisekundy (zhoršenie, alebo zlepšenie na jednom obrázku). Na rozdiel od prvého načítania do databázy sa prezeranie udeje stovky krát, nie len raz.
Miesto na diskoch mám s rezervou, až bude poriadok, ešte kopu miesta ušetrím. Takže mať uložené viaceré verzie vôbec nie je problém. Ide o to, či sa také riešenie citeľne prejaví vo výkone. Samozrejme môžem robiť testy (vždy robím), ale ak má niekto skúsenosti, možno ušetrím kopu času.
Nejaká transformácia bude vždy, nebudem ortodoxne optimalizovať všetky fotky len na jednu konkrétnu obrazovku. Sám ich mám niekoľko a samozrejme tie fotky nebudem využívať jediný. To by boli rozlišovačky od 1920x1080 do 4K. To by už bolo príliš veľa záloh.
Preto záleží aj na tom, že akým komponentom zobrazujem.
Pre Delphi 10.2 Tokyo nebol bežný Load do TImage práve optimálny. Skontrolujem, ako to má D 12.2
Tu popísané problémy sú len časťou môjho bádania.
Napríklad by mi pomohol
názor užívateľa ImageEn. Tam by mohli byť skryté kvality, ktoré by mi vedeli možno výrazne pomôcť.
Zhrnutie: Nie som síce na samom začiatku, mnoho už mám, ale idem sa viac rozbehnúť a nechcem chytiť nejaký horší smer.