Jinak ISDOC je norma a umi to Money nebo Pohoda, https://www.idoklad.cz/blog/novinky-cerven-2022
Já to ale myslel trochu jinak. Toto je pravda a i náš software má importy ze všeho možného - ISDOC XML, EDI XML, Pohoda XML a podobně ...
Ale já jsem myslel toto: spousta našich klientů jsou například účetní kanceláře nebo firmy, které dostávají faktury různě ze světa.
A ty faktury jsou opravdu v hodně různých podobách - málokdo jim to dá hezky jako PDF s přílohou ISDOC XML. Navíc ISDOC je české specifikum, takže spíše ve světě je to EDI XML.
Často to účetní dostávají od svých klientů jako papírové faktury nebo bůhví z jakých i ještě dosovských software.
A právě tady nastupuje AI a vytěžování dokladů - ten papír si účetní naskenuje nebo to v lepším případě dostane v příloze e-mailu jako obrázek a ten se už jenom prožene AI a v databázi má úplně vše z té faktury - částky, sazby, odběratele, variabilní symboly a podobně. Nemusí nic z těch různých šíleností přepisovat.
Takže můj příspěvek nebyl o tom, co je standard, ale o tom, že v praxi standard dostává málokdo. Docela mě také zarazily například řecké banky, což jsme řešili u jednoho našeho klienta, co nechtěl být Rusem, i když to Rus byl
No a ta řecká banka používala tak archaické formáty, že jsme si říkal, zlatá Česká republika.
Takže jde o to, že standardy nepoužívá a dlouho ještě nebude používat drtivá většina různých subjektů z celé části světa. A proto je na té AI pro vytěžování dokladů fascinující, že se postupně učí doklady ve všech možných podobách a formátech a umí to z toho načíst přímo do našeho software.