Autor Téma: Nostalgia Delphi: v januári bude 30 rokov  (Přečteno 1010 krát)

Offline erik

• Nováček
  • *
    • Verze Delphi: Delphi 7 - Delphi 12
Re:Nostalgia Delphi: v januári bude 30 rokov
« Odpověď #15 kdy: 06-01-2025, 23:42:19 »
Ja sa skor bojim toho, ze AI bublina praskne. Ako v tom vtipe, ze uz petnast rokov pocuvame, ze o pet rokov tu budu samojazdiace auta. Problem je IMHO v tom, ze AI nie je ziadna inteligencia: stroj nema vedomie a preto nerozumie tomu, co robi. Takze niekde si to moze najst uplatnenie a niekde to nebude vyhovovat.

Co sa tyka dokladov: tam netreba AI ale pouzivat datovy standard. Nemecko a Francuzsko nieco take vraj zavadzaju (PDF obsahujuci XML).

Je problemom systemu, ze ludia sa netesia, ze pridu o pracu a mozu robit nieco uzitocnejsie ale sa boja, ze pridu o pracu a nic uzitocnejsie nenajdu. Staci si vsimnut uz dnes kolko je produktivnej prace a kolko zbytocnej.

Offline Marek Weyda

• Hrdina
    • Verze Delphi: Delphi 2007, 10.1 Berlin
« Odpověď #16 kdy: 07-01-2025, 09:44:20 »
Excellent
Rated 1 time
Co sa tyka dokladov: tam netreba AI ale pouzivat datovy standard. Nemecko a Francuzsko nieco take vraj zavadzaju (PDF obsahujuci XML).

To je ale děsná utopie. My máme stovky klientů a opravdu NIKDO z nich nedostává faktury, prodejky a podobně v nějakém obecném standardu.

Takže AI je tady na místě a z praxe mohu potvrdit, že okruh spokojených klientů roste a roste. A není to jenom o našem software, ale u konkurence situace podobná.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #17 kdy: 07-01-2025, 10:37:44 »

To je ale děsná utopie. My máme stovky klientů a opravdu NIKDO z nich nedostává faktury, prodejky a podobně v nějakém obecném standardu.

Takže AI je tady na místě a z praxe mohu potvrdit, že okruh spokojených klientů roste a roste. A není to jenom o našem software, ale u konkurence situace podobná.

Pravda je nekde uprostred, vetsina velkých systemu v ramci exportu faktury do PDF, pridava ISDOC do PDF. Ted jsem to zkousel u idoklad.cz, ktery pouzivam. Je tam v PDF ikona  a text "V příloze tohoto dokumentu naleznete soubory ve formátu ISDOC, které můžete jednoduše naimportovat do svého ekonomického systému v případě, že je tento formát podporován."

Ale není to u vsech systemu.

« Poslední změna: 07-01-2025, 10:41:07 od Radek Červinka »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #18 kdy: 07-01-2025, 10:45:40 »
Jinak ISDOC je norma a umi to Money nebo Pohoda, https://www.idoklad.cz/blog/novinky-cerven-2022

Offline Marek Weyda

• Hrdina
« Odpověď #19 kdy: 07-01-2025, 11:18:14 »
Jinak ISDOC je norma a umi to Money nebo Pohoda, https://www.idoklad.cz/blog/novinky-cerven-2022

Já to ale myslel trochu jinak. Toto je pravda a i náš software má importy ze všeho možného - ISDOC XML, EDI XML, Pohoda XML a podobně ...

Ale já jsem myslel toto: spousta našich klientů jsou například účetní kanceláře nebo firmy, které dostávají faktury různě ze světa.

A ty faktury jsou opravdu v hodně různých podobách - málokdo jim to dá hezky jako PDF s přílohou ISDOC XML. Navíc ISDOC je české specifikum, takže spíše ve světě je to EDI XML.

Často to účetní dostávají od svých klientů jako papírové faktury nebo bůhví z jakých i ještě dosovských software.

A právě tady nastupuje AI a vytěžování dokladů - ten papír si účetní naskenuje nebo to v lepším případě dostane v příloze e-mailu jako obrázek a ten se už jenom prožene AI a v databázi má úplně vše z té faktury - částky, sazby, odběratele, variabilní symboly a podobně. Nemusí nic z těch různých šíleností přepisovat.

Takže můj příspěvek nebyl o tom, co je standard, ale o tom, že v praxi standard dostává málokdo. Docela mě také zarazily například řecké banky, což jsme řešili u jednoho našeho klienta, co nechtěl být Rusem, i když to Rus byl :D

No a ta řecká banka používala tak archaické formáty, že jsme si říkal, zlatá Česká republika.

Takže jde o to, že standardy nepoužívá a dlouho ještě nebude používat drtivá většina různých subjektů z celé části světa. A proto je na té AI pro vytěžování dokladů fascinující, že se postupně učí doklady ve všech možných podobách a formátech a umí to z toho načíst přímo do našeho software.

Offline pf1957

• Padawan
    • Verze Delphi: D2007, XE3, DX10
« Odpověď #20 kdy: 07-01-2025, 11:35:09 »
Ako v tom vtipe, ze uz petnast rokov pocuvame, ze o pet rokov tu budu samojazdiace auta.
Nooo, kazdy kdo ma napr. zkusenost s rizenim skutru v heavy trafficu napr. v Praze vi, jak kurevsky slozita je to uloha :-D

Citace
Problem je IMHO v tom, ze AI nie je ziadna inteligencia: stroj nema vedomie a preto nerozumie tomu, co robi.
Ano, jsou lide, kteri se odvolavaji na antropocentricke videni sveta, kde k tomu potrebuji vedomi...

Soucasna, pomerne obecna definice inteligence (vcetne lidske a zvireci) je schopnost dosahovat cilu v sirokem spektru prostredi. A pritom je uplne jedno, jestli AI neco citi nebo si uvedomuje, ale jakych vysledku je schopna dosahnout a tady uz dnes v mnohem predci cloveka. Cemu rozumi je otazka sirky kontextu, ktery se mu poskytne, stejne jako intencionalita (schopnost stanovovat si cile).

Citace
Co sa tyka dokladov: tam netreba AI ale pouzivat datovy standard.
Jj, a proto si strikaci mimo korporatni prostredi, misto aby se naucili pracovat s formalne spravnymi XML dokumenty, radeji sbastlili JSON a ten se masove rozsiril :-D

Offline bullhead

• Nováček
  • *
« Odpověď #21 kdy: 07-01-2025, 12:39:40 »
...jen dalsi vec k "nostalgii":-) ...80leta, gymnazium, IQ 151 a modul z PASCALEM!!! ...myslim ze se ten modul jmenoval AMOS ...dvohodinovka, prvni hodinu se programovalo, druhou se IQcko prehralo, vytahli se anteny z Merkuru (ktere slouzili jako monitory) a divalo se na TV ...po programovani na derne stitky (ale uz v pascalu!) to byla uzasna zmena

...vyska pascal povinny ...dodnes si myslim, ze na uceni nejlepsi jazyk z mnoha duvodu

...a pak polovina 90tych let a prvni 16bit Delphi ...jsme delali nejaky system ve FoxPro, a prechod na Delphi byl jak z jineho sveta

...zbytek je jiz historie

B.
p.s. ...a abych nepel jen chvalu, se soucasnou cenovou politkou tezce nesouhlasim:-/
« Poslední změna: 07-01-2025, 12:42:10 od bullhead »

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #22 kdy: 08-01-2025, 10:08:14 »
K tomu AI: díky copilotu a vhodným promptům jsem vytvořil nový delphi.cz v PHP když mne včera forpsi fucknulo a to za pár hodin - není to kompletní náhrada, ale nechtěl bych být junior php programátorem v dnešní době.

Offline František

• Guru
    • Verze Delphi: comunity 10.4.2, D2007, D12, D2009
« Odpověď #23 kdy: 09-01-2025, 11:40:04 »
mozno to ma suvislot aj s nasim kata strom :)

Offline František

• Guru
« Odpověď #24 kdy: 09-01-2025, 11:44:17 »
BTW: co sa tyka toho skenovania/spacovania/precitania faktur z hocicoho do DB, mame na to nieco pre delphi?

Offline Marek Weyda

• Hrdina
« Odpověď #25 kdy: 09-01-2025, 12:40:08 »
BTW: co sa tyka toho skenovania/spacovania/precitania faktur z hocicoho do DB, mame na to nieco pre delphi?

Tam je úplně jedno, z jakého vývojového prostředí to napojíš. Tyto vytěžovací systémy mají své API, takže jediné kouzlo je ta komunikace s tímto API. A to se dá udělat dneska snad už úplně ze všech běžných vývojových prostředí. Je také dobré si dopředu zjistit poměr výkon / cena, protože zadarmo to samozřejmě není a řekl bych, že kvalita té umělé inteligence nebude úplně vždy stejná. Osobně mám dobrou zkušenost s Redque API, ale je nutné tu umělou inteligenci alespoň ze začátku hodně učit. Ale to je strašně jednoduché - špatně vytěžený doklad se nahlásí a oni už to na jejich straně pořeší.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #26 kdy: 09-01-2025, 13:11:01 »

Tam je úplně jedno, z jakého vývojového prostředí to napojíš. Tyto vytěžovací systémy mají své API, takže jediné kouzlo je ta komunikace s tímto API. A to se dá udělat dneska snad už úplně ze všech běžných vývojových prostředí. Je také dobré si dopředu zjistit poměr výkon / cena, protože zadarmo to samozřejmě není a řekl bych, že kvalita té umělé inteligence nebude úplně vždy stejná. Osobně mám dobrou zkušenost s Redque API, ale je nutné tu umělou inteligenci alespoň ze začátku hodně učit. Ale to je strašně jednoduché - špatně vytěžený doklad se nahlásí a oni už to na jejich straně pořeší.

Tak jsi mne zklamal :-), ja myslel ze si trenujes vlastni AI treba na bazi lokalní Ollama s nějakou jejich knihovnou a ne ze nekomu delas vzorek dat. Ale i tak diky za info.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #27 kdy: 09-01-2025, 13:40:58 »

Tak jsi mne zklamal :-), ja myslel ze si trenujes vlastni AI treba na bazi lokalní Ollama s nějakou jejich knihovnou a ne ze nekomu delas vzorek dat. Ale i tak diky za info.

Třeba něco jako https://m1lt0n.github.io/python/llm/pdf/ollama-ask-a-pdf-file/

Offline Marek Weyda

• Hrdina
« Odpověď #28 kdy: 09-01-2025, 14:17:16 »

Pro mě to byl ale jeden z nejlepších úkolů, co jsem loni dostal a byl úspěšný jednak komerčně a jednak pro mě i v tom, že jsem se právě díky tomu, byť přímo do vnitřností jsem se nevrtal, tak jsem se díky tomu a vlastnímu následnému zájmu dozvěděl o AI šíleně moc věcí a v tomto roce se tím hodlám hodně intenzivně zabývat. Takže je dost možné, že na to, co popisuješ, také dojde ;D

AI je prostě fenomén a já nechci stát stranou :D

Offline František

• Guru
« Odpověď #29 kdy: 09-01-2025, 16:26:53 »
no tiez som hladal skor nieco lokalne, ale to ma este asi cas ... ale dik za info, skusime