Já tedy nevím, podle mě je to zbytečné strachování, nebál bych se toho.
Já doufám, že jako programátor budu aktivní ještě klidně dalších 20 let a o práci se tedy fakt nebojím. Pokud je člověk flexibilní, baví ho to, tak programování je super zaměstnání i na výdělek, kde senioři jsme stále dost dobře placení oproti jiným profesím. A podle mě to tak ještě hodně dlouho bude.
Jinak z mé praxe - souhlasím s tím, co píše Radek. AI nám perfektně pomáhá, je to perfektní parťák. Ale ne proto, že mu někdo beze mě zadá, aby naprogramoval robustní ERP, to fakt nedokáže. Ale například proto, že nějaké programátorské prase, kterých například v ERP, který mám léta také na starosti, tak jich bylo bezpočet a před nástupem AI jsem například musel manuálně upravit jejich prasácký kód, abych se v tom vyznal. Teď to zadám AI, aby mi to naformátovala a je to pohodička a ušetří mi to práci a já se mohu zabývat něčím programátorsky příjemnějším.
A další perfektní věc ohledně AI - vytěžování dokladů. Minulý rok to byl jeden z velkých úkolů, který jsem dostal. A to je fakt paráda. Už prostě nebude potřeba fakturantka, která bude otrocky přepisovat faktury do počítače, prostě se vezme PDF, obrázek nebo naskenovaný papír a prožene se to AI a bude to celé v ERP, v databázi a jenom to někdo akorát samozřejmě překontroluje - dokonalé to na 100 procent není.
Ta fakturantka sice o práci přijde, ale koho mohlo bavit být cvičená opice ? Ta fakturantka se uplatní jinak, bude mít prostor na daleko zajímavější práci než neustálé přepisování faktur do počítače.
Takže s AI je to podle mě jako kdysi se zaváděním strojů do výroby. Jediné, čeho bych se bál já - tak je regulace AI ze strany třeba EU a podobně. Protože Čína ani Rusko to regulovat nebude. Takže pokud chceme držet krok, tak určitě bych to nereguloval. Je potřeba se to prostě naučit aktivně používat.
A o tom programování právě je - učit se neustále nové věci. Včetně AI. Takže bych se fakt nebál.