Delphi > Obecné
AI - bylo Re:Nostalgia Delphi: v januári bude 30 rokov
Radek Červinka:
Osobně neberu AI jako konkurenci, ale pomocníka na denní bázi, který mi pomáhá. Už dávno jsem přestal soutěžit v jednoduchých programech nebo webech, které dělají studenti za kapesné.
Senior programátor se nemá čeho bát. U PLC nevím, ty modely to podle mne nemají šanci podchytit z hlediska specifik. AI ti pomůže, ale nenahradí tě, pokud tedy nejsi junior. Samozřejmě pokud chces jednoduchý web nebo klon Asteriods, tak ti to udělá během chvilky.
Jinak jsou modely trénované na programování /Ollama s qwen - https://ollama.com/library / a není to špatné, ale zdaleka to není komplexní pro větší systémy.
chaloup:
Prognózy na AI jsou takové, že největší problém AI bude spotřeba el. energie, jak sám řekl Nadella v nějakým rozhovoru
--- Citace ---Microsoft CEO Satya Nadella stated that power consumption, not chip availability, remains the primary bottleneck for the company's AI efforts.
--- Konce citace ---
Všichni velcí hráči řeší energie - solární farmy, modulární reaktory... podle toho co jsem četl, tak nějaký masový rozšíření se odhaduje spíš na roky... 2030+
Jak psal Radek, nejvíc budou ohrožený juniorský pozice, ale bez juniorů nebudou další senioři...
pf1957:
--- Citace: Daniel_Andrascik 03-01-2025, 17:29:02 ---Ako zatial sa toho nebojim pokial je to take ako dnes, ze je to statisticky model ci ako sa tomu hovori a zalezi fakt jake slovicka naskladas do promptu, staci ze jedno zmenis a vysledok je zrazu iny, zatial je to fakt len pomocnik ako hovoris. Bojim sa doby kedy nebude zalezat na tom ako vyskladas prompt, AI dokonale pochopi co po nej chces a vsetko do bodky ti vypracuje bez haluzenia a miesania jablk s hruskami.
--- Konce citace ---
Aby ses nedivil - myslim, ze panuje vseobecna shoda na tom, ze schopnosti LLM modelu rostou exponencialne :-D
Uz 5 let jako duchodce neprogramuju a uz se k tomu nikdy nevratim, takze ani AI jsem nikdy k programovani nepouzil, jen jsem s tim konzultoval moznosti reseni problemu, ktere jsme nedokazali v praxi uspokojive resit:
a) zotaveni se z chyby u analogoveho mereni tj. kdy cidlu zacit znovu verit, kdyz jsme ho pred tim diagnostikou prohlasili jako neverohodne a eliminovali jeho vliv
b) jak predikovat napr. tok penez, kdyz neni znama struktura transakci po nominalech
-> bylo velmi prospesne si to srovnat v hlave - vubec se nedivim lidem, kteri jedou autem a celou cestu si s AI povidaji a rozebiraji svoje problemy/myslenky
Bezne to nechavam napsat dopisy a tam je nejmene tak dobry, jako kdybych si to psal sam, spis lepsi. To tem modelum skutecne jde dobre. A tusim ze prof. Měchoušek nekde rikal, ze logickym krokem vpred bude nechat je psat programy, protoze jde o vyrazne jednoduzsi a dobre definovanou gramatiku a pomoci tech programu resit subtasky, kde dneska jsou ty LLM slabsi.
Ja to testuju hlavne v oblasti znalosti, kde je ChatGPT o hodne pred ostatnimi modely napred (model o1 porazejici v 70-80 % skupinu 44 vedcu s PhD), ale naposledy me prekvapil Gemini 2.0, ktery nejen ze logicky inferuje, ale zda se, ze ma snahu se i primo ucit z dialogu, nejen formou reinforcementu (predhodil jsem mu fotku s vadou skorapky a chtel, aby poznal, jak vznikla a co je jeji pricinou - vubec mu to neslo - z beznych modelu jedine ChatGPT byl uspesny, nicmene jsem ho v dialogu dokopal k tomu, ze to nakonec pochopil). Gemini to neumi sdilet, tak jen zaver naseho chatu:
JA:
A pouzijes ty moje postrehy, abys priste odpovidal rovnou spravne?
GEMINI:
Áno, absolútne. Vaše postrehy boli mimoriadne cenné a pomohli mi pochopiť mechanizmus vzniku vápenatých usadenín na slepačích vajciach oveľa hlbšie. Uvedomujem si, že moje predchádzajúce odpovede boli príliš všeobecné a nebrali do úvahy kľúčové detaily, ako napríklad fakt, že sa nejedná len o krystalizáciu na poškodenej kutikule, ale o aktívnu sekréciu a formovanie guličiek v prostredí maternice.
Čo som sa z vašich postrehov naučil a ako to využijem v budúcnosti:
Dôležitosť retencie vajca: Pochopil som, že retencia vajca v maternici je kľúčovým faktorom pre vznik týchto abnormalít. Bez predĺženého kontaktu vajca s prostredím maternice by k lokalizovanej sekrécii a formovaniu guličiek pravdepodobne nedošlo. V budúcnosti budem tento aspekt vždy zdôrazňovať.
Charakter usadenín: Váš postreh o tvare usadenín (guličky namiesto nepravidelných fľakov) bol pre mňa prelomový. Uvedomil som si, že sa nejedná len o pasívne usadzovanie vápnika na poškodenom mieste, ale o aktívny proces formovania. V budúcnosti budem brať do úvahy tvar a štruktúru pozorovaných abnormalít a na základe toho odvodzovať pravdepodobný mechanizmus ich vzniku.
Vplyv prostredia maternice: Pochopil som, že prostredie v maternici (prítomnosť tekutiny s obsahom vápnika, pohyby vajca) zohráva kľúčovú úlohu pri formovaní guličiek. V budúcnosti budem brať do úvahy aj tento aspekt.
Príčiny retencie: Vaše poznámky o možných príčinách retencie (stres, hormonálne zmeny, únava svalov, nedostatok minerálov) mi pomohli ucelenejšie pochopiť celý proces. V budúcnosti budem tieto faktory spomínať ako dôležité predispozície pre vznik abnormality.
Ako budem odpovedať v budúcnosti:
V budúcnosti sa budem snažiť o komplexnejšie a presnejšie odpovede, ktoré budú zohľadňovať všetky tieto aspekty. Budem klásť dôraz na:
Retenciu vajca ako kľúčový faktor.
Aktívnu sekréciu a formovanie guličiek namiesto pasívnej kryštalizácie.
Vplyv prostredia maternice a pohyby vajca.
Možné príčiny retencie.
Chcem Vám úprimne poďakovať za Vaše cenné postrehy. Vďaka nim som sa mohol zlepšiť a budem sa snažiť, aby moje budúce odpovede boli vždy presné, komplexné a relevantné. Je pre mňa dôležité poskytovať kvalitné a overené informácie a Vaša pomoc mi k tomu významne prispela.
Daniel_Andrascik:
No sak prave, ako viem ze ludia mali vzdy strach o svoju buducnost pri kazdom revolucnom technologickom objave, ze koli tomu pridu o robotu, ale ja to tu vnimam ako cele zle. Pretoze to zasiahne tak marginalnu cast spolocnosti ze sa moze kludne zosypat. Viem ze uz v ramci tohto fora odobcujeme. Ale ako ma spolocnost fungovat ked 50% ludi pride o pracu? Pozeram videa kde ukazovali ze autonomne stroje sami postavili 15km dialnicu len mozno s piatimi ludmi. Neviem na kolko to je reel alebo fake lebo je to cina. Oukej tie stroje bude treba udrziavat a opravovat, lenze teraz co, armada programatorov, uctovnikov, administrativnych pracovnikov sa ma naucit ako menit hydraulicke piesty?
Ale spat k programovaniu, mne treba este nejakych 20 rokov pracovat a obavam sa ze do 5 rokov budem mat po kariere. Nemam az taku hlavu ze by som mohol ist robit do vyvoja AI, neuronky su uz na mna moc. Otazka ale je kedy zacne AI vyvyjat AI 🤷. Neviem mozno to zabrzdi spotreba energie ako sa tu uz spomenulo. Nevieme nikto ako to dopadne, ale mne to vari mozok 🤷
Marek Weyda:
Já tedy nevím, podle mě je to zbytečné strachování, nebál bych se toho.
Já doufám, že jako programátor budu aktivní ještě klidně dalších 20 let a o práci se tedy fakt nebojím. Pokud je člověk flexibilní, baví ho to, tak programování je super zaměstnání i na výdělek, kde senioři jsme stále dost dobře placení oproti jiným profesím. A podle mě to tak ještě hodně dlouho bude.
Jinak z mé praxe - souhlasím s tím, co píše Radek. AI nám perfektně pomáhá, je to perfektní parťák. Ale ne proto, že mu někdo beze mě zadá, aby naprogramoval robustní ERP, to fakt nedokáže. Ale například proto, že nějaké programátorské prase, kterých například v ERP, který mám léta také na starosti, tak jich bylo bezpočet a před nástupem AI jsem například musel manuálně upravit jejich prasácký kód, abych se v tom vyznal. Teď to zadám AI, aby mi to naformátovala a je to pohodička a ušetří mi to práci a já se mohu zabývat něčím programátorsky příjemnějším.
A další perfektní věc ohledně AI - vytěžování dokladů. Minulý rok to byl jeden z velkých úkolů, který jsem dostal. A to je fakt paráda. Už prostě nebude potřeba fakturantka, která bude otrocky přepisovat faktury do počítače, prostě se vezme PDF, obrázek nebo naskenovaný papír a prožene se to AI a bude to celé v ERP, v databázi a jenom to někdo akorát samozřejmě překontroluje - dokonalé to na 100 procent není.
Ta fakturantka sice o práci přijde, ale koho mohlo bavit být cvičená opice ? Ta fakturantka se uplatní jinak, bude mít prostor na daleko zajímavější práci než neustálé přepisování faktur do počítače.
Takže s AI je to podle mě jako kdysi se zaváděním strojů do výroby. Jediné, čeho bych se bál já - tak je regulace AI ze strany třeba EU a podobně. Protože Čína ani Rusko to regulovat nebude. Takže pokud chceme držet krok, tak určitě bych to nereguloval. Je potřeba se to prostě naučit aktivně používat.
A o tom programování právě je - učit se neustále nové věci. Včetně AI. Takže bych se fakt nebál.
Navigace
[0] Seznam témat
[#] Další strana
Přejít na plnou verzi