Autor Téma: FMX TMemo - pravý klik  (Přečteno 544 krát)

Offline age.new

• Hrdina
FMX TMemo - pravý klik
« kdy: 23-01-2025, 15:05:29 »
Vážená skupino,

opět jsem se dostal k FMX v novém Delphi 11 a prostě nechápu. Byl jsem nucen použít TMemo a žasnu. Pravý klik zobrazuje PopUp menu přestože jsem jej nenaprogramoval, nepřidal ani nepovolil. Komponenta prostě PopUp nemá přiřazený, ale asi ji to nevadí. Přiřazení prázné TPopUp komponenty k memo se problém s tímto nesmyslem vyřešil ALE prostě to nedetekuje pravý klik v MouseDown. Ani s ani bez PopUp.

Má někdo nějakou radu, jak donutit TMemo, aby se to chovalo jak má a nemusel jsem to oprogramovávat / přidávat tunu balastu na formulář?

Děkuji.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • Verze Delphi: D2007, DXE + 2 poslední
    • O Delphi v češtině
Re:FMX TMemo - pravý klik
« Odpověď #1 kdy: 23-01-2025, 15:10:11 »
Jake popmenu? Ve VCL ma TMemo taky automaticky popupmenu bez zadneho programovani. V cem presne mas problem? Jako ze ti nefunguje prava mys? Nebo tam to menu nechces, i kdyz je to normalni chovani?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline age.new

• Hrdina
« Odpověď #2 kdy: 23-01-2025, 15:20:56 »
Tak už kazí i VCL. No super. U VCL alespoň reaguje na pravý klik, resp. tikne Event MouseDown.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #3 kdy: 23-01-2025, 15:26:34 »
Tak už kazí i VCL. No super. U VCL alespoň reaguje na pravý klik, resp. tikne Event MouseDown.

Uz nejmena u D2007 se to chova stejne / ted jsem to schvalne zkousel. Starsi verzi nemam, ale podle mne je to u u D7 stejne.

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #4 kdy: 23-01-2025, 15:30:40 »
A ted jsem to k vuli tobe zkousel i u FMX, a chova se to uplne stejne, taky zavola MouseDown. Ale musel sis ulevit co?

Offline age.new

• Hrdina
« Odpověď #5 kdy: 23-01-2025, 15:35:36 »
Takže dáte na prázdný FMX formulář TMemo a přiřadíte mu Event OnMouseDown. A když na memo kliknete pravým tlačítkem, tak se Event vyvolá?

Offline Radek Červinka

• Administrátoři
  • Padawan
    • O Delphi v češtině
« Odpověď #6 kdy: 23-01-2025, 15:48:41 »
Aha, ja jsem cetl nove Delphi, tak jsem zkousel D12, u D11 nastavit Memo.ControlType = Platform, moje chyba blbe jsem to precetl.

Offline age.new

• Hrdina
« Odpověď #7 kdy: 24-01-2025, 07:04:52 »
Skutečně jsem již trochu alergický na Embarcadero a nové verze Delphi. Máme projekty v mnoha verzích, poslední mega projekt v Delphi 10.4 v FMX. Musel jsem si většinu komponent sám naprogramovat, protože defaultní jsou brak plný různých omezení a bohužel i chyb. Nemám sil s každou novou verzí komparovat mnou upravené zdrojáky a hledat, co kde někdo v Embarcadero změnil. Už jen to, že projekt v Delphi 10.4 se nechová stejně v Delphi 11 (změny v unitech, chyby ve frameworku, vizuální odlišnosti atd.) je ukázka upadající kvality Embarcadero produktů. Dokonce jsem byl za vedení a zrušili jsme všechny předplatné Delphi produktů. Jsou to vyhozené peníze. Ani reportované chyby se v nových verzích neopravily a to je již několik let. Ale za svůj způsob psaní se omlouvám.

Offline vandrovnik

• Padawan
    • Verze Delphi: 11.3
« Odpověď #8 kdy: 24-01-2025, 16:30:08 »
Mám pocit, že zrovna verze okolo 10.x nebyly moc povedené, tam jsem tehdy nějakou verzi i úplně vynechal, protože byla nepoužitelná. Ve verzi 12.2 problémy nemám, ale je fakt, že dělám skoro vše ve VCL. S FMX mne vždy deptalo už jen to, že označím komponentu na formuláři, stisknu Ctrl+Insert (kopírovat), pak Shift+Insert (vložit) a výsledkem je Access violation... A od nějaké verze (11.x?) mi přestalo kloudně fungovat ladění s Androidem - při prvním spuštění lze krokovat a fungují breakpointy, při dalších spuštěních už to nefunguje a musím IDE ukončit a znovu spustit. Naštěstí to skoro nepotřebuju...