Autor Téma: Reálné aplikace ve FireMonkey  (Přečteno 7891 krát)

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1412
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Reálné aplikace ve FireMonkey
« kdy: 15-06-2012, 13:17:20 »
Docela by mě zajímalo - znáte nějaké reálné aplikace ve FireMonkey, pokud možno zaměřené na business? Teď jsem třeba zjistil, že FMX TLabel nemá FocusControl, což ve mě v souvislosti s dotazy zde vzbuzuje obavu, že FireMonkey si na focus nehraje vůbec a v důsledku toho se hodí tak akorát na grafická udělátka, která si uživatel přesouvá prstem, ale ne pro aplikace, kde je taky třeba odvádět nějakou práci. Měl jsem představu, že bych FireMonkey využíval primárně na zajištění multiplatformnosti (zatím jen Windows a Mac, ale časem i iOS, Android a ve vzdálenější budoucnosti třeba i Linux) s tím, že bych uživatelům dal i nějaké ty efekty; teď se ale trochu bojím, že bych musel úplně obětovat tu použitelnost pro práci, a to by mě asi uživatelé vyhodili i s efekty :-(. Pevně doufám, že se mýlím a jen nesprávně aplikuji zažité postupy z VCL do FMX.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #1 kdy: 15-06-2012, 13:49:32 »
Docela by mě zajímalo - znáte nějaké reálné aplikace ve FireMonkey, pokud možno zaměřené na business? Teď jsem třeba zjistil, že FMX TLabel nemá FocusControl,
...
, že FireMonkey si na focus nehraje vůbec ...


Focus funguje, resp. přeskakování s TAB a SHift+Tab. Horší je to s akcelerátory. To spolu s TAction a dalšími (až v FMX 2) mně dost vadí.

FocusControl se dá vytvořit podle mne tak, že podědíš, nastavíš HitTest a uděláš si to sám v OnClick své komponenty. Ale to píši tak jak jsem něco podobného zkoušel. Je to blbé, zvláště při přechodu z VCL.
Embarcadero MVP - Czech republic

Fala

  • Host
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #2 kdy: 19-06-2012, 11:12:00 »
Osobně si myslím, že příliš reálných aplikací nebude. Má to zatím své mouchy, především TreeView.
Nicméně se nám podařilo naši aplikaci převést do Firemonkey, ale bude to především tím, že se náš vývoj potkal s řešením FM. Když jsem to viděl poprvé, tak jsem zajásal, že to je přesně ono.

Jestli máte zájem se na to podívat, mrkněte na www.mg-ware.com je tam i video, zatím bez komentáře

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #3 kdy: 19-06-2012, 11:59:45 »
To s tím TreeView je pravda, resp. mně osobně velmi chybí Virtual TreeView, snad to někdo portne.

Jinak hodně z toho co mi chybělo v XE2 verzi Firemonkey je už vyřešeno, jestli mi tedy rozumíte. Ale strom jsem nezkoušel.

Ono vůbec bych přirovnal Firemonkey v XE2 k VCL tak ve Delphi 2. Nějak se s tím dá žít, ale hodně věcí chybí.
« Poslední změna: 19-06-2012, 12:05:40 od Radek Červinka »
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline ps

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 60
  • Karma: 4
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #4 kdy: 20-06-2012, 08:37:50 »
No pokiaľ nebude vyriešený problém s renderingom fontov FM bude vhodný jedine na aplikácie s väčším defaultným písmom. Plus samozrejme aj tu spomenuté vlastnosti, ktoré užívateľ od desktop aplikácie očakáva.

Inak tu je pekný článok (stačí prehodiť WPF za FM a sedí to):
http://www.drdobbs.com/windows/228000453
IDE: Latest Delphi - Mobile, Lazarus - Desktop, OS:Win 10 ,Linux Mint

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #5 kdy: 20-06-2012, 12:18:32 »
No pokiaľ nebude vyriešený problém s renderingom fontov FM

Takze ten Fix vydany po update 4 te neuspokojil? Mne se to zda už celkem snesitelne.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline ps

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 60
  • Karma: 4
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #6 kdy: 20-06-2012, 12:55:07 »
veru nie ,keď som pozeral ten výstup je to stále niekde úplne mimo, o kúsok lepšie. Hlavný problém je štandardná veľkosť písma. Pri veľkých to nie je problém.

Edit: resp. XE2 trial mi už vypršal tak toto som netestoval. Len podľa obrázkov a stále tam bolo patrné významné rozmazanie a text nebol kontrastný. Obzvlášť nevhodné na súvislé texty (memo a pod.) Pri tlačítkach je to akceptovateľné.
« Poslední změna: 20-06-2012, 13:03:58 od ps »
IDE: Latest Delphi - Mobile, Lazarus - Desktop, OS:Win 10 ,Linux Mint

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #7 kdy: 20-06-2012, 12:59:34 »
A ted mluvíš o vykreslování přes Direct2D nebo přes GDI+?

A zkoušel jsi převrátit GlobalUseGDIPlusClearType ?
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline ps

  • Mladík
  • **
  • Příspěvků: 60
  • Karma: 4
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #8 kdy: 20-06-2012, 13:04:55 »
zdroj z čoho som vychádzal:
http://blog.analogmachine.org/2012/05/19/fuzzy-fonts-gone/
IDE: Latest Delphi - Mobile, Lazarus - Desktop, OS:Win 10 ,Linux Mint

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #9 kdy: 20-06-2012, 13:10:41 »
OK, ten odkaz má korektní info.

Mně osobně druhý obrázek přijde celkem významné zlepšení od předchozího stavu (první obrázek).
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Fala

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 168
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: XE2
    • Software pro poskytování technické podpory
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #10 kdy: 20-06-2012, 14:08:31 »
jak písmo vypadá je jedna věc, ale průser je, když má někdo v PC nastavené velké fonty. To vám v TEdit krásně vypíše text, ale kurzor bliká úplně jinde, než se píše. Blbé na tom je, že na některém formuláři to je dobře a na jiném špatně.
Je to ještě takové nedodělané.
např. nevím, jak dostat aplikaci do popředí?

Offline < z >

  • Administrátoři
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1122
  • Karma: 42
    • Verze Delphi: 7, 2010
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #11 kdy: 20-06-2012, 14:16:04 »
ve FM neni BringToFront/SetForegroundWindow/BringWindowToTop? :)
« Poslední změna: 20-06-2012, 14:18:22 od <z> »

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #12 kdy: 20-06-2012, 14:26:26 »
ve FMX.Forms jsem našel, že formulář má BringToFront a podle všeho Platform taky.

Podivej se na Platform. a v nejhorsim pouzijes SetForegroundWindow z WinAPI, ale podle mne bude fungovat uvedene.
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline pepak

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 1412
  • Karma: 34
    • Pepak.net
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #13 kdy: 20-06-2012, 14:47:12 »
Prosím, přesuňte tyhle offtopic věci do extra tématu (témat). V podstatě všechno od druhého Radka Č. včetně se netýká tématu. a všechno od druhého Fala včetně by mělo mít ještě jiné téma. Díky.

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #14 kdy: 12-07-2012, 10:19:38 »
Jen pro doplnění - je to z oficiálních stránek, ale moc se tam člověk nedoví:

http://www.embarcadero.com/resources/customers/Erply-POS

a homepage se screenshotem: http://erply.com/
Embarcadero MVP - Czech republic

Offline Fala

  • Plnoletý
  • ***
  • Příspěvků: 168
  • Karma: 2
    • Verze Delphi: XE2
    • Software pro poskytování technické podpory
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #15 kdy: 30-10-2012, 21:13:10 »
pokud by to někoho zajímalo, dal jsem na Youtube video mojí aplikace na FM a to i s provozem na Mac OS X
Kalendář ve Firemonkey

Offline Radek Červinka

  • Administrátoři
  • Padawan
  • *****
  • Příspěvků: 2289
  • Karma: 102
    • Verze Delphi: D5,D2007, DXE, DXE2 + 2 poslední (Tokyo)
    • O Delphi v češtině
Re:Reálné aplikace ve FireMonkey
« Odpověď #16 kdy: 31-10-2012, 21:10:16 »
Tohle by mělo být psané v XE3 - https://itunes.apple.com/app/bvs-solitaire-collection/id560152267?mt=12via Nick Hodges
Embarcadero MVP - Czech republic