Autor Téma: OT: Len aby mal Delfin radosť  (Přečteno 8200 krát)

Online Stanislav Hruška

• Padawan
    • Verze Delphi: W11 + D11.3.1
OT: Len aby mal Delfin radosť
« kdy: 16-09-2018, 22:54:09 »
Computer str. 9/18 str. 131: Národná technická knižnica v Prahe plánuje nasadiť PostgreSQL a nahradiť tak Oracle.
Win11 64b, Delphi 12.2, FireBird 4.01
Expert na kladenie nejasne formulovaných otázok.

101514

• Host
Re:OT: Len aby mal radosť
« Odpověď #1 kdy: 17-09-2018, 15:48:56 »
Sikulky :) Co me na PostgreSQL moc a moc mrzi je jak zkur***i pgAdmin. Pritom to byla tak pekna desktopova aplikace. Ted je z nej webova pi****a.

Poperu se s Windows 10, nainstaluju vse potrebne a jsem u vas ;)

Offline miroB

• Guru
    • Verze Delphi: D1,2,3,4,7,2005 .. D Tokyo 10.2.3 Pro C/S
Re:OT: Len aby mal Delfin radosť
« Odpověď #2 kdy: 17-09-2018, 16:17:26 »
Keď sme už u PostgreSQL, niekde som čítal, že má aj možnosť fungovať v rovnakom móde ako "SQL Server 2016 Express LocalDB". Pre účely, ktoré sledujem, by to bola zaujímavá alternatíva.
Teda DB Server, ktorý je na lokále, normálne spí a keď treba, tak sa dá prebudiť nadviazaním konektivity. Po výpočtoch chvíľu ešte beží zo zotrvačnosti a nakoniec znovu zaspí.
Ten LocalDB od MS je teoreticky super, aj som ho krátky čas testoval, ale limit 12 GB max, je deprimujúci.
OK, FireBird som v takom móde vyskúšal. U FB mám však iné výhrady.

Pracuje, alebo pracoval už niekto reálne s PostgreSQL v móde "LocalDB" ?
Hračka od InterBase 2017, čo nie je platená, má citeľné kapacitné limity.
Do platenej verzie lokálnej InterBase sa mi nechce, lebo ju nepoznám a bojím sa, že by to bolo príliš drahé a či by to aj tak nakoniec nebola slepá ulička.

SQLite sa mi síce ďalej páči, ale je samozrejme "trochu" orezaná..
Preto som zvedavý.

DB Server, čo by mi bežal na počítači 99% času zbytočne, ma neláka.
Ani nie tak kvôli mne. Myslím najmä pre iných.
U seba mám pevnú sieť, aj voľné počítače, ale tým smerom sa nechcem orientovať.
« Poslední změna: 17-09-2018, 16:30:52 od miroB »

101518

• Host
« Odpověď #3 kdy: 17-09-2018, 16:35:21 »
Jedno mi vrta hlavou, proc ma tolik lidi obavy ze slova "server". Kdyz se spusti aplikace a otevre si naslouchaci socket a pripoji se k ni klient na stejnem stroji, nestoji to takrka nic. Windows neni hloupy. Stejne tak PostgreSQL nebude delat vubec nic, pokud k nemu nebude pripojen jediny klient (co by taky delal, ze :) V pripade lokalniho pripojeni se nebude pouzivat sit. O rezimu LocalDB s PostgreSQL nevim, ale neni problem stahnout cca 180MB (vcetne pgAdmin) a aplikaci serveru zapnout a po pouziti vypnout (bez instalace).

Pokud bych chtel embedded DBMS, pouzil bych SQLite. Pokud bych chtel seriozni DBMS, volil bych PostgreSQL. Zalezi na ucelu.

Offline miroB

• Guru
« Odpověď #4 kdy: 17-09-2018, 16:44:15 »
.. a aplikaci serveru zapnout a po pouziti vypnout (bez instalace).
..
"bez instalace"
Chápem správne, že to môže použiť aj obyčajný "user", bez práv admina?

101520

• Host
« Odpověď #5 kdy: 17-09-2018, 17:11:38 »
"bez instalace"
Chápem správne, že to môže použiť aj obyčajný "user", bez práv admina?

To si netroufnu tvrdit. Muzu zkusit az se prohrabu seznamem veci k instalaci na svem bajecnem NB se zk*****ym Windows 10 (vse je tam jak pro lidi s IQ susenek Oreo) :)

Tipoval bych ze si otevreni naslouchaciho socketu vypta povoleni firewallu, takze nejspis ne (jen hadam). To nejspis nepujde ani s LocalDB (jenz je treba instalovat).

Osobne pro distribuci aplikaci pouzivam instalator. Samozrejme Inno Setup :) Tim se vsak nechci z dotazu vykroutit. Pro ucely embedded DBMS PostgreSQL neni (stejne jako LocalDB, k ucelu embedded DBMS je SQL Server Compact). Takze PostgreSQL ne pro portable aplikace. Pokud bych tvoril seriozni databazovou aplikaci, vytvorim instalator vcetne baliku PostgreSQL serveru pro pripad vyuziti na lokalnim stroji. Pokud bych potreboval embedded DBMS, pribalim SQLite.

Offline miroB

• Guru
« Odpověď #6 kdy: 17-09-2018, 17:40:22 »
V zásade chápem, len som zvedavý.
.. k ucelu embedded DBMS je SQL Server Compact)..
SQL Server Compact, som skúšal ešte na Windows CE. Zrejme to bolo ešte pred prvým ajFónom a o Androide netušil ani jeho tvorca.
Pôvodne malo ísť o datovú kompatibilitu: telefón a PC. Aj to trochu fungovalo. Cez nejaký drôt som do telefónu posielal programy (C, aj VisualBasic). A tiež dáta. Asi ešte "netiekli" info cez USB, lebo to príšerne lepilo..
Celkove strašné trápenie..
Potom po rokoch, mal byť Compact už len pre PC. Tak som dúfal, že to bude to pravé. Mal som appku, čo jej bolo jedno na akú db sa cez ADO napojí. Vrátane serverov. Napr. Oracle, MySQL, SQL Server, či IBM DB2, InerBase, alebo SQL Anywhere.
Vlastne ešte som tú appku, nezahodil. Stačí napísať správny connection string. A mať oledb driver. Voľakedy si všetci považovali za povinnosť, že ho k svojej db pridajú.
A potom len písať SQL príkazy. Tak som všetko nejak základne testoval. Zrovna len PostgreSQL nie. Nejaká náhoda.
Späť ku Compact: Pár dní som živil nádej, že mám, čo som hľadal. Keď som sa v testoch posunul ďalej, na prvú zaujímavejšiu úroveň, začali problémy.. Jeden za druhým.
Myslím, že MS Compacta killnul už pred pár rokmi. Minimálne ho nerozvíja a nepropaguje.
Neverím, že s tým niekto niečo reálne v praxi robí. Ak máte link na takého hrdinu, sem s ním..
Teraz by som sa už neodvážil použiť SQL Server Compact ani na hranie..

Mimochodom podobné to bolo s Windows CE 2.1 až 6.5 (tuším to sú správne čísla. Zrejme som robil s 3.0 a 3.1).
Všetko zarezali, potom obnovili, zase zarezali a tak dokola.
Ak človek robil kúsok viac než len demá, stále narážal na problémy.. Spústu problémov.
A názvy všetkého menili tak od gruntu, že človek po mesiaci netušil, čo s čím je ešte kompatibilné.
Dosť tragédia.. Nečudo, že Windows CE zahynulo. Od 6.5-ky som WinCE nesledoval už ani okrajovo.
Okrem iného prišliel M$ s nápadom smartfónov príliš skoro. HW v začiatkoch jednoducho fyzicky nestíhal. Rádovo..
« Poslední změna: 17-09-2018, 18:10:25 od miroB »

Offline miroB

• Guru
« Odpověď #7 kdy: 17-09-2018, 18:31:37 »
..
Tipoval bych ze si otevreni naslouchaciho socketu vypta povoleni firewallu, takze nejspis ne (jen hadam). To nejspis nepujde ani s LocalDB (jenz je treba instalovat).
..
Áno LocalDB treba inštalovať.

Z inštalačiek mám paniku najmä kvôli MS Access.
Presnejšie povedané kvôli Access JET Engine. (JET, ACCDB, DAO, ACEDAO atď)
Voľakedy pre využívanie access enginy stačilo mať inštalované Windows.
Potom MDAC, alebo MS Access.
Potom z MDAC odstránili oledb drivery.
Potom oddelili inštaláciu DAO. Resp nebola v registry.
Potom bola.
Potom to premenovali: ACEDAO.
Potom prišli s 64 bit. Vrátane Office.
Potom povedali, že Office je síce aj 64 bit, ale firmy nech si inštalujú na poctivú prácu 32 bit.
Potom sa stratila kompatibilita s MS SQL Server 64 bit, pretože ten používa Access enginu na export/import excelu a dbf. Pre istotu nie je možné inštalovať 32 bit enginu a súčasne aj 64 bit.
Potom sa ukázalo, že sa to vlastne dá. Aj návody existovali.  Od M$.
Potom prišlo Access Engine 2007 a všetko šlo dobre.
Potom Access Engine 2010 a už to nešlo, lebo 64 a 32 bit (a potom 2013 a 2016 ..) Takže teraz k ním nacapiť ešte aj starú Access Engine 2007 a zase do šlape.
Potom zakázali OLEDB. DEPRECATED.
Teraz ho reinkarnovali. UNDEPRECATED :)
Kto na to má mať nervy?

Tí čo JET enginu využívali asi vedia. Vždy prišla rana z jasného neba.
Sú toho plné weby.

Ani s FireDAC nie je možné Access používať bez určitých čarov. Alebo bez šťastia.
Aj keď ide pod ODBC. Mimochodom ADO/DAO je významne rýchlejšie. Najmä DAO.
To je už však iná story.
« Poslední změna: 17-09-2018, 18:35:53 od miroB »

Offline miroB

• Guru
« Odpověď #8 kdy: 17-09-2018, 18:48:05 »
Jedno mi vrta hlavou, proc ma tolik lidi obavy ze slova "server"..
- Server, nie je napríklad náhodou viac náchylný na útok zo siete než lokálna appka?
- Server, to slovo voní nejakou údržbou.. Excel a spol nebývajú s tým slovom spojené..
- Embedded verzie, možno sú obecne menšie. Síce menej výkonné, ale stále s rezervou?
- Embedded: nádej na to, že by teoreticky nepotrebovali sockety a tým práva admina?
Možno by sa časom našli aj iné myšlienky, človek ich nenosí stále v hlave.

Odborník by to spravidla zvládol bez problémov a v rozumnom čase. Ale nie všetci, čo pracujú s dátami sú odborníci.
Lekári, biológovia a podobne. Len potrebujú spracovať dáta. A hodne..
V bio-genetike sú to terabajty za týždeň. Na to sú síce superpočítače - z tých vyjdú výsledky, ale aj medzi-výsledky. Medzi-výsledky sú stále viac než zvládne excel.
Nie je možné mať u seba stále profi-experta na databázy..

« Poslední změna: 17-09-2018, 19:09:21 od miroB »

101528

• Host
« Odpověď #9 kdy: 17-09-2018, 23:13:36 »
[quote  instaluje link=topic=16325.msg101518#msg101518 date=1537194921]
Jedno mi vrta hlavou, proc ma tolik lidi obavy ze slova "server"..
- Server, nie je napríklad náhodou viac náchylný na útok zo siete než lokálna appka?
- Server, to slovo voní nejakou údržbou.. Excel a spol nebývajú s tým slovom spojené..
- Embedded verzie, možno sú obecne menšie. Síce menej výkonné, ale stále s rezervou?
- Embedded: nádej na to, že by teoreticky nepotrebovali sockety a tým práva admina?
Možno by sa časom našli aj iné myšlienky, človek ich nenosí stále v hlave.

Odborník by to spravidla zvládol bez problémov a v rozumnom čase. Ale nie všetci, čo pracujú s dátami sú odborníci.
Lekári, biológovia a podobne. Len potrebujú spracovať dáta. A hodne..
V bio-genetike sú to terabajty za týždeň. Na to sú síce superpočítače - z tých vyjdú výsledky, ale aj medzi-výsledky. Medzi-výsledky sú stále viac než zvládne excel.
Nie je možné mať u seba stále profi-experta na databázy..

[/quote]

- Server, nie je napríklad náhodou viac náchylný na útok zo siete než lokálna appka? - porad jde jen o aplikaci; to ze si otevre port k naslouchani z ni nemusi udelat cil utoku (o nic vic nez jakykoli stroj na Internetu). Samozrejme, DBMS (tedy ve spravnem navrhu) se nevystavuji verejne na sit, ale ma nad sebou vrstvu jenz s DBMS komunikuje. Ta, byt neni v lokalnim prostredi treba, je vhodna pro narvh do budouciho vzdaleneho pripojeni. Je treba tyto moznosti konzultoval s firewallem ;)

- Server, to slovo voní nejakou údržbou.. Excel a spol nebývajú s tým slovom spojené.. - iudrzba je treba, minimalne na urovni aktualizaci, jinak neni treba vic. I kdyby PostgreSQL sluzba bezela od startu systemu, stale jde jen o skupinu procesu jenz nedelaji nic do doby nez se k nim nejaky klient pripoji (tak to bude mit vetsina DBMS). Jen je treba je aktualizovat.

- Embedded verzie, možno sú obecne menšie. Síce menej výkonné, ale stále s rezervou? - ano, ale nelze porovnavat realny RDBMS s embedded verzemi RDBMS - vzdy budou omezeni. Srovnavat chut jogurtu bez cukru s jogurtem s cukrem by taky nebylo fer ;)

- Embedded: nádej na to, že by teoreticky nepotrebovali sockety a tým práva adm dni. Kdybys za mnou prisel se svoji aplikaci s pozadavkem na Excel, podekoval bych a sel na pivo. - stavil bych se. Nebo opacne. Stav se do Spanelska na Mahou (5 estrellas; nejlepsi co jsem nasel) ;)

101530

• Host
« Odpověď #10 kdy: 18-09-2018, 00:01:46 »
OT:  neni jen pro-zapadni zviratko :) Najde si cas i na vychod ;)

101531

• Host
« Odpověď #11 kdy: 18-09-2018, 01:30:08 »
Jeste dva odkazy od pratel co jsem poznal:

https://www.youtube.com/watch?v=HNpLuXOg7xQ
https://www.youtube.com/watch?v=9DSLT81NPXI

Omlouvam se za propagaci. Ale super lidi! 2-3 dny a jsem z5 ;)

Offline miroB

• Guru
« Odpověď #12 kdy: 18-09-2018, 07:54:00 »
.. Kdybys za mnou prisel se svoji aplikaci s pozadavkem na Excel, podekoval bych a sel na pivo. - stavil bych se. Nebo opacne. Stav se do Spanelska na Mahou (5 estrellas; nejlepsi co jsem nasel) ;)
Neviem presne, ako to myslíš, ale ak sa chceš staviť, tak mám v Bratislave voľný byt na prespatie:) Aby sme skočili na pivo. Jeseň má byť príjemná. Dá sa pekne sedieť pri Dunaji. Ale prosím bez tých kámošov z YouTube:)
Pozeral som tiež to tvoje španielske pivo, nevyzerá zle, ale ešte pár mesiacov musím počkať na nové auto (vďaka WLTP). Do ES je dlhá cesta:)

101552

• Host
« Odpověď #13 kdy: 19-09-2018, 01:19:57 »
[quote  instaluje link=topic=16325.msg101528#msg101528 date=1537218816]
.. Kdybys za mnou prisel se svoji aplikaci s pozadavkem na Excel, podekoval bych a sel na pivo. - stavil bych se. Nebo opacne. Stav se do Spanelska na Mahou (5 estrellas; nejlepsi co jsem nasel) ;)
Neviem presne, ako to myslíš, ale ak sa chceš staviť, tak mám v Bratislave voľný byt na prespatie:) Aby sme skočili na pivo. Jeseň má byť príjemná. Dá sa pekne sedieť pri Dunaji. Ale prosím bez tých kámošov z YouTube:)
Pozeral som tiež to tvoje španielske pivo, nevyzerá zle, ale ešte pár mesiacov musím počkať na nové auto (vďaka WLTP). Do ES je dlhá cesta:)
[/quote]

Dekuju! Ja tady volne misto bohuzel nemam, byt velmi rad mestem provedu. Do SK se asi jen tak nedostanu; neni tolik casu, byt bych bych si napr. Tatry rad prosmejdil :) My tu ted mame lehce pres 30°, jen na horach okolo jsou bourky. A do ES bych jel z SK radeji vlakem (jsou fakt rychle :). Lidi na silnicich ve Spanelsku jsou hovada a pokud jde o mesta, pouzivaji semafory (a zrejme i dopravni znacky) spis jen jako dekoraci. A to si nedelam srandu. Policie prechod pesich absolutne neresi. Nikde. Pozor na to! Avsak vetsina ridicu na nahle situace dokaze velmi rychle reagovat, coz je zvlastni (mozna ze vetsina z nich hrala fotbal, kdovi :) Napr. v ulici kde bydlim neni neobvykle ze nekdo zaparkuje v jizdnim pruhu celkem dulezite spojnice a nikdo to neresi ;D

101566

• Host
« Odpověď #14 kdy: 19-09-2018, 17:50:28 »
Okrem iného prišliel M$ s nápadom smartfónov príliš skoro. HW v začiatkoch jednoducho fyzicky nestíhal. Rádovo..

Mozna, nemohu rict. Ale Lumia s Windows 10 byla nahodou super. Jen ten 10kovy paskvil kok**i nasadili i na nedotykovy desktop, coz je zoufalstvi. Pro tablet a mobil proc ne, ale na desktop... Chybi mi Windows 7. Moc. Zvazim operativni odstraneni pulky mozku abych ten system pochopil. U Windows 10 si nejspis nejaky skotacivy tym designeru rekl "je cas na zmenu, musime privest svetu neco noveho" bez ohledu na prehlednost a prakticnost, nemluve o katastrofe s Windows 8.

Windows jadro a API je super a stale roste, jen ta prezentacni vrstva je jak pro...

Ani tak vsak nedam na MS dopustit. Z pohledu vyvojare mas vse zdarma, otestovane, vcetne zdrojovych kodu.
« Poslední změna: 19-09-2018, 17:57:38 od 101566 »