Forum Delphi.cz

Delphi => FireDAC => Téma založeno: Jirka 29-05-2019, 20:06:46

Název: Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Jirka 29-05-2019, 20:06:46
Zdravím
V popisu k verzi PROFI je povolen pouze lokalní provoz   a Client / Server  není povolen
Udělal jsem testovací aplikaci která mi ale sitový a víceuživatelský provoz umožnuje  ..
Kde  dělám "chybu" ? Nebo si něco vysvětluji špatně ?
Zkouším na serveru Firebird 2.5.8    ..
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Stanislav Hruška 29-05-2019, 20:18:31
Vyskúšal si si to dobre? Spustiť klienta 2x a oboma pristúpiť k tej istej DB.
Keď som chcel mať podporu Server-u, tak som si musel pre FireDAC dokúpiť rozšírenie. Ale ešte som to neskúšal.
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Jirka 29-05-2019, 21:00:21
Vyskúšal si si to dobre? Spustiť klienta 2x a oboma pristúpiť k tej istej DB.
Keď som chcel mať podporu Server-u, tak som si musel pre FireDAC dokúpiť rozšírenie. Ale ešte som to neskúšal.

1 Klient běží na PC kde běží i server 
2. Klient na notasu  , pristup přes TCP-IP  port 3050 
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Stanislav Hruška 29-05-2019, 21:10:00
Obaja klienti súčasne? Z odpovede si tým nie som istý.
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Jirka 29-05-2019, 21:18:04
Obaja klienti súčasne? Z odpovede si tým nie som istý.

Tak jsem ještě přihodil timer  kde spouštím refresh tabulky  po 2 sec
na 1.  PC  jsem to pustil ve čtyřech instancích
na 2. PC  jsem to pustil ve dvou instancích
měním data a krásně se mi to všude aktualizuje  ..   FDTable + Datasource+ Grid
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Stanislav Hruška 29-05-2019, 21:27:02
Tak buď rád a nikde sa s tým nechváľ :D  Aby to ešte náhodou nestopli.
Možno je obmedzenie až na ďalších úrovniach. Neviem a netuším.
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Radek Červinka 29-05-2019, 21:43:56
Zdravím
V popisu k verzi PROFI je povolen pouze lokalní provoz   a Client / Server  není povolen
Udělal jsem testovací aplikaci která mi ale sitový a víceuživatelský provoz umožnuje  ..
Kde  dělám "chybu" ? Nebo si něco vysvětluji špatně ?
Zkouším na serveru Firebird 2.5.8    ..

pres co pristupujes k Firebirdu?
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Jirka 30-05-2019, 06:30:10
pres co pristupujes k Firebirdu?
Nevím jestli myslíš knihovnu nebo nastavení ve firedac ..
Knihovna je fbclient.dll 2.5.8.27089
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Radek Červinka 30-05-2019, 15:18:31
Tak buď rád a nikde sa s tým nechváľ :D  Aby to ešte náhodou nestopli.
Možno je obmedzenie až na ďalších úrovniach. Neviem a netuším.

V pro verzi by mel být podporován Firebird pouze pro localhost, tj. asi v ramci jednoho pocitace, nevim jak to rozlisi pri pripojovani
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: pf1957 30-05-2019, 16:58:25
V pro verzi by mel být podporován Firebird pouze pro localhost, tj. asi v ramci jednoho pocitace, nevim jak to rozlisi pri pripojovani
Tam byvalo, ze se v tech lokalnich konfiguracich nekomunikovalo pres TCP/IP protokol, ale pres Windows messages. Mam dojem, ze takovy rezim ma nejen FB, ale i MSSQL, alespon nektere edice.
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Jirka 31-05-2019, 08:35:20
V pro verzi by mel být podporován Firebird pouze pro localhost, tj. asi v ramci jednoho pocitace, nevim jak to rozlisi pri pripojovani
možná to funguje kde jsou nainstalovány Dephi  , nebo soudruzi z NDR někde udělali ...     ,
V každém případě  pokud to nebude trvalé a licenčně v pořádku, nemá cenu se tím zabývat v rámci nějaké aplikace.
Jo kde jsou ty doby kdy verze Profi umožňovala  "Profi" vývoj
Popravdě nechápu proč Firedac v Profi verzi zařízli pro C/S


 
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Radek Červinka 31-05-2019, 09:31:25
V pro verzi by mel být podporován Firebird pouze pro localhost, tj. asi v ramci jednoho pocitace, nevim jak to rozlisi pri pripojovani
možná to funguje kde jsou nainstalovány Dephi  , nebo soudruzi z NDR někde udělali ...     ,
V každém případě  pokud to nebude trvalé a licenčně v pořádku, nemá cenu se tím zabývat v rámci nějaké aplikace.
Jo kde jsou ty doby kdy verze Profi umožňovala  "Profi" vývoj


Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.

Citace
Popravdě nechápu proč Firedac v Profi verzi zařízli pro C/S
Popravde to chapu proc (penize), ale nesouhlasim s tim. Ale to je krome pouziti napr. komponent DevArtu jedine co se s tim da delat, a nemysli si, ze se to produkt managerum nepripomina.
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Jirka 31-05-2019, 09:58:51

Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.
-
Popravdě nechápu proč Firedac v Profi verzi zařízli pro C/S
-
Popravde to chapu proc (penize), ale nesouhlasim s tim. Ale to je krome pouziti napr. komponent DevArtu jedine co se s tim da delat, a nemysli si, ze se to produkt managerum nepripomina.

IBX ale funguje pro C/S nebo také ne ?

Samozřejmě že se jedná o peníze a copak si ale  u "Borlandu" myslí, že si připlatím 60k  jenom proto že potřebuji napojit Firebird v síti
A popravdě řečeno přijde mi docela zábavné nabízet produkt konkurence za 4k  když mají vlastní řešení (které mohou také nabízet pro jednotlivé databázové platformy)
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Radek Červinka 31-05-2019, 10:14:32

Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.
-
Popravdě nechápu proč Firedac v Profi verzi zařízli pro C/S
-
Popravde to chapu proc (penize), ale nesouhlasim s tim. Ale to je krome pouziti napr. komponent DevArtu jedine co se s tim da delat, a nemysli si, ze se to produkt managerum nepripomina.

IBX ale funguje pro C/S nebo také ne ?

Samozřejmě že se jedná o peníze a copak si ale  u "Borlandu" myslí, že si připlatím 60k  jenom proto že potřebuji napojit Firebird v síti
A popravdě řečeno přijde mi docela zábavné nabízet produkt konkurence za 4k  když mají vlastní řešení (které mohou také nabízet pro jednotlivé databázové platformy)


IBX i ADO funguji i v Pro. Stejne jako komponenty tretich stran. Jak jsem rekl, nesouhlasim s tim a myslim si ze v Pro by mel byt plny FireDac..
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Jirka 31-05-2019, 10:19:54

Jak jsem rekl, nesouhlasim s tim a myslim si ze v Pro by mel byt plny FireDac..
Teď je jen přesvědčit  :)
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: pf1957 31-05-2019, 10:23:11
Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.
Uz si to moc nepamatuju, ale mam dojem, ze v tech prvnich verzich Delphi byla podpora DB jen pres nejaky ten "Paradox" tabulkovy engine, uz ani nevim, jak se to jmenovalo a pouzit se to nedalo (BDE?)
Pak tusim ve verzich 4/5 pridali nejakou connectivitu k remote SQL DB, ale jen v te entreprise edici (nebo jak tomu tenkrat rikali). To byla treba doba, kdy Lubor Fule udelal ODBCe (bud naveky za to pochvalen). A teprve pak se to nejak zacalo objevovat v prof. edici. A pokud jsem si stacil vsimnout, tak to zacalil s prechodem na FireDac zase omezovat - tam si clovek do prof. edice musel dokoupit balicek atd.
Název: Re:Sítové připojení (současné připojení více uživatelů) ve verzi Community (Prof)
Přispěvatel: Radek Červinka 31-05-2019, 12:11:13
Bohuzel je to odjakživa, zacalo to omezenim DBExpress myslim v D6. Pro DBExpress to plati taky porad.
Uz si to moc nepamatuju, ale mam dojem, ze v tech prvnich verzich Delphi byla podpora DB jen pres nejaky ten "Paradox" tabulkovy engine, uz ani nevim, jak se to jmenovalo a pouzit se to nedalo (BDE?)
Pak tusim ve verzich 4/5 pridali nejakou connectivitu k remote SQL DB, ale jen v te entreprise edici (nebo jak tomu tenkrat rikali). To byla treba doba, kdy Lubor Fule udelal ODBCe (bud naveky za to pochvalen). A teprve pak se to nejak zacalo objevovat v prof. edici. A pokud jsem si stacil vsimnout, tak to zacalil s prechodem na FireDac zase omezovat - tam si clovek do prof. edice musel dokoupit balicek atd.


No je to pravda jen částečně, nejméně od Delphi 5 (ted ověřeno) je v SysUtils:

Kód: [Vybrat]
function GDAL: LongWord;

která testuje čím byl programatoruv exe vytvořen (linker dohazuje nějaké info zda exe byl kompilován PRO nebo ENT atd).

Podle toho se za běhu testují některé věci, momentálně se to už moc nepoužívá, jen pro DBExpress driver. U Firedacu to nemohu najít.

Dříve to bylo použito třeba např. pro zákaz db controls v nejnižší edici. Lze vyhledat přes pas soubory řetezec GDAL


update: DBExpress  to testoval vždy, i v D7