Forum Delphi.cz

Delphi => Obecné => Téma založeno: max2 02-12-2021, 20:15:55

Název: Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 20:15:55
Zajimalo by me, kde se nastavi pocatecni hodnota promenne pro cely kod.

A jeste jaky je rozdil mezi sekcemi private a public.

Staci odkaz, nemusi byt odpoved.

Dekuji
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 02-12-2021, 20:26:32
https://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Sydney/en/Main_Page (https://docwiki.embarcadero.com/RADStudio/Sydney/en/Main_Page)
Opakujem sa: premenná či konštanta? Lebo to C, ako ho používaš je konštanta.
Výraz "celý kód" je veľmi zaujímavý. U mňa to je celý program. Budeš sa musieť naučiť vyjadrovať presne. Tu sa tomu hovorí explicitne ;D
Vieš po anglicky? Ale toto by si mal vedieť preložiť:
private - súkromný. Nikto iný na to nevidí. Čo nie je vždy pravda!
public - verejný. Vidia na to aj iný. Ale ktorí?
.
Táto problematika je zložitejšia. Moje vysvetlenie je veľmi hrubé/približné. Ale máš odkaz.
.
Ešte raz zopakujem otázku: chceš s tými tlačidlami (alebo čokoľvek iné čo budeš takto vytvárať) niečo robiť???
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 20:41:58
Ja vytvarim TEdity ne tlacidla.Chtel bych do nich dat hodnotu promenne B ale nechce me to pustit, pise to
incompatible types `string` a `integer`
Jak prekonvertuji cislo na string ?

 Chtel jsem znat jenom tu zakladni vec jak nastavim pocatecni hodnotu toho `B`
Jde mi nastavit, pokud pouziji pred tim jine tlacidlo, ale nikdy ne `od zacatku s fresh spustenym exacem`.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: < z > 02-12-2021, 20:50:15
Nebylo by lepší, maxi, kdyby sis koupil knížku a nastudoval alespoň základy a syntax jazyka?

Nebo alespoň vyGooglil, hovorově se tomu říká UTFG
http://www.delphibasics.co.uk/
https://www.itnetwork.cz/programovani/delphi
https://www.builder.cz/rubriky/delphi/naucte-se-programovat-v-delphi-1-dil-trocha-historie-155789cz

Nerad bych, aby se to zvrhlo do základů programování a 50 nových příspěvků, když narazíš na nové slovo, které výše zmíněné zdroje ze 100 % jsou schopny pokrýt.
Je tu určitě spoustu lidí, kteří rádi pomáhají, ale chtělo by to projevit alespoň trochu vlastní iniciativy.

Nikdo nezačíná integrály, když ještě nezná základy matematiky. Co integrály, ani trojčlenku bez základů nedáš. Je prostě nutné něco prvně nastudovat.
RAD studio je to právem. Nakliká to i běžný uživatel, ale bez poznání těch základů to dál proste nejde.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 02-12-2021, 20:58:43
Ja vytvarim TEdity ne tlacidla.
Tak to som si prehodil v hlave. Problémov máš viac.
Tak
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 02-12-2021, 21:02:04
Citace
Je tu určitě spoustu lidí, kteří rádi pomáhají, ale chtělo by to projevit alespoň trochu vlastní iniciativy.
Ja ho k tomu tlačím, ale asi je problém, že píšem po slovensky ;D ;D ;D
Mňa zarazilo, že tam má regresné(?) výrazy. Ja by som tým mal veľké problémy.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 21:25:10
Jediny cil je, jak nastavit promenne C pocatecni hodnotu, rekneme 200.
Dal jsem ji do private jak je pozadovano.
Pak se jeste zeptam na jednu chybovou hlasku, ktera se mi pri kompilaci ukazuje a to bude pro dnesek vse.

Kód: Delphi [Vybrat]
  1.  
  2. unit Main;
  3.  
  4. interface
  5.  
  6. uses
  7.   Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  8.   Dialogs, StdCtrls, RegularExpressions;
  9.  
  10. type
  11.   TForm1 = class(TForm)
  12.     EditText: TEdit;
  13.     Button1: TButton;
  14.     lbType: TLabel;
  15.     Label1: TLabel;
  16.     lbRegExp: TListBox;
  17.     MemoRegEx: TMemo;
  18.     ScrollBar1: TScrollBar;
  19.     Button2: TButton;
  20.     procedure Button1Click(Sender: TObject);
  21.     procedure lbRegExpClick(Sender: TObject);
  22.     procedure FormCreate(Sender: TObject);
  23.     procedure ScrollBar1Change(Sender: TObject);
  24.     procedure Button2Click(Sender: TObject);
  25.  
  26.   private
  27.   var C: integer;
  28.  
  29.     { Private declarations }
  30.   public
  31.      { Public declarations }
  32.   end;
  33.  
  34. var
  35. B:Integer;
  36.  
  37.   Form1: TForm1;
  38. Btn: TEdit;
  39. MyEdit: TEdit;
  40.  
  41.  
  42. implementation
  43.  
  44. {$R *.dfm}
  45.  
  46.  
  47. procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
  48. begin
  49.   if TRegEx.IsMatch(EditText.Text, MemoRegEx.Lines.Text) then
  50.     ShowMessage('Text h match the regular expression')
  51.   else
  52.     ShowMessage('Text v NOT match the regular expression');
  53.  
  54. end;
  55.  
  56. procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
  57. begin
  58.    MyEdit:=tEdit.Create(self);
  59.  try
  60.   MyEdit.Parent:=self;
  61.   MyEdit.Left:=16;
  62.   MyEdit.Top:=16+C;
  63.   MyEdit.Width:=200;
  64.   MyEdit.Text:=inttostr(C);
  65.   MyEdit.Visible:=true;
  66.   C:=C+20;
  67.  except
  68.   FreeAndNil(MyEdit);
  69.   raise;
  70.    end;
  71. end;
  72.  
  73. procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
  74. begin
  75.   lbRegExp.ItemIndex := 0;
  76.   lbRegExpClick(lbRegExp);
  77.   end;
  78.  
  79. procedure TForm1.lbRegExpClick(Sender: TObject);
  80. begin
  81.   case lbRegExp.ItemIndex of
  82.     0:
  83.       begin
  84.         lbType.Caption := 'Email for validation';
  85.         MemoRegEx.Lines.Text := '^((?>[a-zA-Z\d!#$%&''*+\-/=?^_`{|}~]+\x20*' +
  86.           '|"((?=[\x01-\x7f])[^"\\]|\\[\x01-\x7f])*"\' +
  87.           'x20*)*(?<angle><))?((?!\.)(?>\.?[a-zA-Z\d!' +
  88.           '#$%&''*+\-/=?^_`{|}~]+)+|"((?=[\x01-\x7f])' +
  89.           '[^"\\]|\\[\x01-\x7f])*")@(((?!-)[a-zA-Z\d\' +
  90.           '-]+(?<!-)\.)+[a-zA-Z]{2,}|\[(((?(?<!\[)\.)' +
  91.           '(25[0-5]|2[0-4]\d|[01]?\d?\d)){4}|[a-zA-Z\' +
  92.           'd\-]*[a-zA-Z\d]:((?=[\x01-\x7f])[^\\\[\]]|' +
  93.           '\\[\x01-\x7f])+)\])(?(angle)>)$';
  94.       end;
  95.     1:
  96.       begin
  97.         // Accept IP address between 0..255
  98.         lbType.Caption := 'IP address for validation (0..255)';
  99.         MemoRegEx.Lines.Text := '\b(25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?)\' +
  100.           '.(25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?)\.' +
  101.           '(25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?)\.' +
  102.           '(25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?)\b';
  103.  
  104.       end;
  105.     2:
  106.       begin
  107.         // Data interval format mm-dd-yyyy
  108.         lbType.Caption :=
  109.           'Date in mm-dd-yyyy format from between 01-01-1900 and 12-31-2099';
  110.         MemoRegEx.Lines.Text := '^(0[1-9]|1[012])[- /.](0[1-9]|[12][0-9]|3[' +
  111.           '01])[- /.](19|20)\d\d$';
  112.  
  113.       end;
  114.   end;
  115.  
  116. end;
  117.  
  118. procedure TForm1.ScrollBar1Change(Sender: TObject);
  119. begin
  120.  Caption:=Format('%d',[ScrollBar1.Position]);
  121. end;
  122.  
  123.  
  124. end.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 21:27:56
Pri kazde kompilaci kodu vyse se mi zobrazuje tato chybova ozvucena hlaska,proc? :
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: vandrovnik 02-12-2021, 21:46:43
Jediny cil je, jak nastavit promenne C pocatecni hodnotu, rekneme 200.

A proč že tu hodnotu nenastavuješ v OnCreate, jak jsem už psal? (Tj. metoda FormCreate.)
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 02-12-2021, 21:51:09
A tieto sú siroty?
V skutočnosti premennú C nepotrebuješ! Použiješ vlastnosti posledného TEdit a konštantu.
.
S chybou Ti neporadím. Je to nad moje vedomosti.
Chybu nie je vidieť celú. Prezradím Ti trik. Klikni na chybové okno, Ctrl + C a máš jeho obsah v schránke. Ten potom hodíš sem. Upravený.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 21:53:28
Nefunguje to. Radka s TEdit je uplne vlevo nahore namisto vlevo na pozici 200, viz priloha.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 02-12-2021, 21:59:36
Čo nefunguje? Veď tam máš "0" :D . Otestoval si si hodnotu pred jej konverziou?
Nečítal som poriadne. Ja nevidím inicializovanie C.

Dôležité:
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: vandrovnik 02-12-2021, 22:00:30
Nefunguje to. Radka s TEdit je uplne vlevo nahore namisto vlevo na pozici 200, viz priloha.

A určitě jsi to po dopsání toho c:=200 znovu zkompiloval a spustil? Když tak si tam dej breakpoint, ať máš jistotu, že se ten kód opravdu vykoná...
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 22:06:07
Ano spousti se to.
Prave to ze je tam 0 je ten problem chci tam mit 200.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 02-12-2021, 22:08:17
Urob jednu vec. Snímku len formulára v návrhárovi. Potom tam nakresli obdĺžnik, kde chceš mať prvý edit. Daj to sem. Idem sa umyť a potom spať. Už aj tak preťahujem večierku ;D 
Keď sem hodíš obrázok, tak Ti napíšem ako na to.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 22:11:40
Dekuji za dnesni poucny den.
Nevim jak nakreslit ten obdlznik v navrharovi.

Jednoduse chci, aby byl misto na 1. radku napriklad na 5 pod tim a ne hned na zacatku.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: vandrovnik 02-12-2021, 22:13:53
Tak jednoduše to můžeš udělat třeba takto:

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. MyEdit.Top:=200+C;

Jen by mě zajímalo, cos tam kouzlil, že se nenastavila ta hodnota 200 do C v tom FormCreate...
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 02-12-2021, 22:18:49
Mam nekorektni instalaci poloviny programu na komplu.
Dobrou noc vsem.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 02-12-2021, 22:33:07
S demom nemáš pracovať. Ním sa máš len inšpirovať. Ináč si ho iba rozbiješ.
Založ si nový projekt a tam daj len to čo momentálne riešiš. Jeden formulár a komponenty s ktorými chceš robiť. Priraď im popisy, nech sa vieme orientovať. Nič iné. Ak to poskladáš, tak urob snímku formulára. Môžeš tam dať aj prvý edit, aby si nemusel kresliť ten obdĺžnik. Potom ho vyhodíš. Postupne to budeš dopĺňať.
.
NEPÍŠ žiaden kód. Už vieme čo chceš. Len sem hoď ten obrázok. Najlepšie teraz alebo hneď ráno. Aby som ako prvú vec mohol napísať ukážku kódu. Tiež dobrú noc.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Radek Červinka 02-12-2021, 22:42:42
Zkus si precist https://delphi.cz/post/Object-Pascal-zacatecnici.aspx (https://delphi.cz/post/Object-Pascal-zacatecnici.aspx)
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 03-12-2021, 08:41:46
Je toho na me docela dost pro zacatek, tech doporuceni a mist kam se divat,co cist atd.
Postupne vstrebavam.
Zeptam se ve kterem souboru je ulozen "Design" a zda se da primo v nem editovat a jaky je to typ souboru.

A jeste, kdyz si vytvorim projek a neco dam drag&draw do Designu, co musim
sam nutne napsat do Code, abych mel MWE.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 03-12-2021, 10:05:25
Citace
Zeptam se ve kterem souboru je ulozen "Design" a zda se da primo v nem editovat a jaky je to typ souboru.
Sú to súbory *.dfm
Dá sa. Ak je uložený ako text. Je to predvolená hodnota. Ale veľmi tvrdo to neodporúčam.
Neviem čo je MWE
Odporúčam Ti nasledovný postup, pri ktorom sa obetujem ;) . Vytvor si ten cvičný projekt. V ňom jediný formulár. Naň poukladaj čo tam chceš mať. Nepíš žiaden kód. Potom jeho súbory MyForm.dfm a pas dáš tu do prílohy. Ja Ti tam urobím to čo sa tu preberalo. S poznámkami. Ďalšie základné poznámky dám tu. To mnoho vysvetlí a bude to vodidlo do budúcnosti. Nemaj obavu, že za Teba vyriešim projekt. Veď to sú len prípravné veci!
Neviem ako ináč Ti to mám napísať, aby si poslúchol. Si horší než môj 15 pubertálny vnuk.
.
To je moja posledná ponuka. Ináč dám od Teba ruky preč.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 03-12-2021, 17:57:23
V rámci relaxu a rezania frajera 8)  som Ti urobil ukážku. Aj keď o ňu nestojíš ;) . Je tam jediný formulár. Daj ho do svojho cvičného projektu a nastav ho ako hlavný.
Snažil som sa tam dať čo najviac poznámok. Až si to naštuduješ, tak sa pýtaj.
Ďakujem :(
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 03-12-2021, 18:34:39
Zajimave,diky, ale neprilozil jsi tam MainForm.dproj  :(
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 03-12-2021, 18:34:49
Na mail mi prišla reakcia. Ale tu ju nevidím  :o Treba čítať pozorne a s porozumením:
Citace
Je tam jediný formulár. Daj ho do svojho cvičného projektu a nastav ho ako hlavný.
Čo na tom nie je jasné? Skúsime ináč:
dpr a dproj sa vytvoria automaticky. Tie Ti nemusím posielať!
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 03-12-2021, 18:40:33
Toto sú súbory, ktoré sa vytvárajú automaticky. Nie vždy všetky. Tučné vždy. Pri ostatných si nie som istý.

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 03-12-2021, 19:10:43
Udelal jsem jak doporuceno, ale kompilace haze tuto chybu:
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 03-12-2021, 19:44:14
Môžem ja za to, že máš niekde odkaz na nejakú zabudnutú svoju triedu TForm3. Daj si to vyhľadať:
Všetky odkazy naň vymaž. Prípadne tu daj súbor *.dpr
Choď do príkazu podľa obrázka. Ak ta niečo bude, tak všetko vymaž.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 15:56:13
Vytvarim TEdity pomoci tlacitka.
Udelal jsem si nove tlacitko se kterym bych je chtel odspodu rusit, ale nefunguje, asi je neco spatne:
Nefunguje ani toto

procedure TForm5.Button2Click(Sender: TObject);
begin
Edit2.DestroyComponents;
end;

------------------
ani toto

procedure TForm5.Button2Click(Sender: TObject);
begin
Edit2.Destroy;
end;

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. unit Unit5;
  2.  
  3. interface
  4.  
  5. uses
  6.   Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
  7.   Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.StdCtrls;
  8.  
  9. type
  10.   TForm5 = class(TForm)
  11.     Button1: TButton;
  12.     Edit2: TEdit;
  13.     Button2: TButton;
  14.     procedure Button1Click(Sender: TObject);
  15.     procedure Edit1Change(Sender: TObject);
  16.     procedure Button2Click(Sender: TObject);
  17.   private
  18.     { Private declarations }
  19.   public
  20.     { Public declarations }
  21.   end;
  22.  
  23. var
  24.   Form5: TForm5;
  25.   K: integer;
  26.  
  27. implementation
  28.  
  29. {$R *.dfm}
  30.  
  31. procedure TForm5.Button1Click(Sender: TObject);
  32. begin
  33. K:=K+1;
  34. //ShowMessage(inttostr(K));
  35.              Edit2:=tEdit.Create(self);
  36.  try
  37.   Edit2.Parent:=self;
  38.   Edit2.Left:=16;
  39.   Edit2.Top:=16+K;
  40.   Edit2.Width:=200;
  41.   Edit2.Text:=inttostr(K);
  42.   Edit2.Visible:=true;
  43.   K:=K+20;
  44.  except
  45.   FreeAndNil(Edit2);
  46.   raise;
  47.    end;
  48. end;
  49.  
  50. procedure TForm5.Button2Click(Sender: TObject);
  51. begin
  52. Edit2.DestroyComponents;
  53. end;
  54.  
  55. procedure TForm5.Edit1Change(Sender: TObject);
  56. begin
  57. Edit2.Text:='33';
  58. end;
  59.  
  60. end.
  61.  
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 16:05:23
Mozna ze lepsi design by byl davat TButtony vedle tech TEditu a tim ten vedlejsi TEdit zrusit ?
Jak bych to zhruba mohl udelat ?

Asi by bylo spravne si udelat pole tech Teditu, ale nevim jak to provest ani jaka je syntaxe pro pole v Delphi.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Radek Červinka 04-12-2021, 16:59:31
Mozna ze lepsi design by byl davat TButtony vedle tech TEditu a tim ten vedlejsi TEdit zrusit ?
Jak bych to zhruba mohl udelat ?

Asi by bylo spravne si udelat pole tech Teditu, ale nevim jak to provest ani jaka je syntaxe pro pole v Delphi.

Ten predchozi prispevek je spatne na vsech moznych frontach. Mozna kdyby sis precetl to co jsem ti poslal, coz je vec co jsem napsal specialne pro zacatecniky tak jsme jinde.

Pole:
var
   pole: array[1..20] of TButton;
nebo
   dynamicke pole: array of TButton;

V tvem pripade by bylo vhodnejsi pouzit list, tj:

var
  bts: TList<TButton>;

ve form Create:
  bts:= TList<TButton>.Create;
ve form Destroy:
  FreeAndNil(bts);

  tmp: TButton; // <<<<<<<< lokalni
begin
  tmp := TButton.Create(Self);
  tmp.Parent := Self;
  tmp.SetBounds(10, 10, 40, 40);
  tmp.Caption := 'Hey jude';
  bts.Add(tmp); // pridame do seznamu buttonu

// pak  treba odstranit prvni:
  bts[0].Free; // uvolnime buttton a on se pres parenta odstrani
  bts.Delete(0); // odstranime ho z listu
 
 
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 17:15:28
var
  bts: TList<TButton>;

nejde nadefinovat, je podtrzeene cervene:
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Radek Červinka 04-12-2021, 17:38:06
Na formulari jsou dve tlacitka, Button1 a Button2 - jejich obsluhy mas nize. Prvni tlacitko pridava tlacitka, druhe je odebira. Chybel ti v uses Generics.Collections

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. unit Unit7;
  2.  
  3. interface
  4.  
  5. uses
  6.   Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
  7.   Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.StdCtrls, Generics.Collections;
  8.  
  9. type
  10.   TForm7 = class(TForm)
  11.     Button1: TButton;
  12.     Button2: TButton;
  13.     procedure Button1Click(Sender: TObject);
  14.     procedure FormCreate(Sender: TObject);
  15.     procedure FormDestroy(Sender: TObject);
  16.     procedure Button2Click(Sender: TObject);
  17.   private
  18.     { Private declarations }
  19.   public
  20.     { Public declarations }
  21.     bts: TList<TButton>;
  22.  
  23.   end;
  24.  
  25. var
  26.   Form7: TForm7;
  27.  
  28. implementation
  29.  
  30. {$R *.dfm}
  31.  
  32. procedure TForm7.Button1Click(Sender: TObject);
  33. var
  34.   tmp: TButton; // <<<<<<<< lokalni
  35. begin
  36.   tmp := TButton.Create(Self);
  37.   tmp.Parent := Self;
  38.   tmp.SetBounds(bts.Count*50, 10, 40, 40);
  39.   tmp.Caption := 'Hey jude';
  40.   bts.Add(tmp); // pridame do seznamu buttonu
  41. end;
  42.  
  43. procedure TForm7.Button2Click(Sender: TObject);
  44. begin
  45.   if bts.Count > 0 then
  46.   begin
  47.      bts[0].Free;
  48.      bts.Delete(0);
  49.   end;
  50. end;
  51.  
  52. procedure TForm7.FormCreate(Sender: TObject);
  53. begin
  54.   bts := TList<TButton>.Create;
  55. end;
  56.  
  57. procedure TForm7.FormDestroy(Sender: TObject);
  58. begin
  59.   FreeAndNil(bts);
  60. end;
  61.  
  62. end.
  63.  
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 18:40:56
Po velkem usili jsem dospel k tomuto ale nefunguje, haze to chybu:

Kód: Delphi [Vybrat]
  1.                 unit Unit5;
  2.  
  3.     interface
  4.  
  5.     uses
  6.       Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
  7.       Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.StdCtrls, Generics.Collections;
  8.  
  9.     type
  10.       TForm5 = class(TForm)
  11.         Button1: TButton;
  12.         Button2: TButton;
  13.          Edit2: TEdit;
  14.         procedure Edit1Change(Sender: TObject);
  15.         procedure Button1Click(Sender: TObject);
  16.         procedure FormCreate(Sender: TObject);
  17.         procedure FormDestroy(Sender: TObject);
  18.         procedure Button2Click(Sender: TObject);
  19.       private
  20.         { Private declarations }
  21.       public
  22.         { Public declarations }
  23.         bts: TList<TButton>;
  24.  
  25.       end;
  26.  
  27.     var
  28.       Form5: TForm5;
  29.  
  30.     implementation
  31.  
  32.     {$R *.dfm}
  33.  
  34.     procedure TForm5.Button1Click(Sender: TObject);
  35.     var
  36.       tmp: TButton; // <<<<<<<< lokalni
  37.     begin
  38.       tmp := TButton.Create(Self);
  39.       tmp.Parent := Self;
  40.       tmp.SetBounds(bts.Count*50, 10, 40, 40);
  41.       tmp.Caption := 'Hey jude';
  42.       bts.Add(tmp); // pridame do seznamu buttonu
  43.     end;
  44.  
  45.     procedure TForm5.Button2Click(Sender: TObject);
  46.     begin
  47.       if bts.Count > 0 then
  48.       begin
  49.          bts[0].Free;
  50.          bts.Delete(0);
  51.       end;
  52.     end;
  53.  
  54.     procedure TForm5.FormCreate(Sender: TObject);
  55.     begin
  56.       bts := TList<TButton>.Create;
  57.     end;
  58.  
  59.     procedure TForm5.FormDestroy(Sender: TObject);
  60.     begin
  61.       FreeAndNil(bts);
  62.     end;
  63.  
  64. procedure TForm5.Edit1Change(Sender: TObject);
  65. begin
  66. Edit2.Text:='33';
  67. end;
  68.  
  69.     end.
  70.  
  71.  
  72.  
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 19:40:22
Ja Ti nerozumiem. Poslal som Ti ukážku funkčnú ukážku. Je stiahnutá dvakrát. Som presvedčený, že Radek si ju nestiahol. Tam so Ti aj vysvetľoval zásadné veci!!!
Takže, veľmi dôrazne Ťa žiadam:
Až to zvládneš, tak potom do toho môjho príkladu budeš POVINNE prenášať kód z dema. Pritom budeš riešiť každú chybu čo Ti vyskočí. Lebo len tak sa naučíš čo a ako !!! Tá ukážka je jednoduchá (nie pre teraz pre Teba), ale sú základné veci, bez ktorých sa nehneš.
PS
Pekne Ťa prosím, konečne ma počúvni a už ma neser  >:( :( :o :-\ :'( :'( :'(
A teraz do roboty. Nech nemám pocit, že s Tebou všetci zbytočne strácame čas. Až mám silné nutkanie sa opýtať koľko máš rokov ;D
Rob tak, aby som Ti neposlal súkromnú správu. Lebo tú si za klobúk nedáš ;)
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 19:48:03
Nerád by som, alebo hocikto iný, skončil takto:
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 20:05:40
Nevim, proc to haze chybu viz. priloha.
Porad kde je chyba:
maximum, co jsem dosahl je tohle:

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. unit Unit5;
  2.  
  3.     interface
  4.  
  5.     uses
  6.       Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
  7.       Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.StdCtrls, Generics.Collections;
  8.  
  9.     type
  10.       TForm5 = class(TForm)
  11.         Button1: TButton;
  12.         Button2: TButton;
  13.         procedure Button1Click(Sender: TObject);
  14.         procedure FormCreate(Sender: TObject);
  15.         procedure FormDestroy(Sender: TObject);
  16.         procedure Button2Click(Sender: TObject);
  17.       private
  18.         { Private declarations }
  19.       public
  20.         { Public declarations }
  21.         bts: TList<TButton>;
  22.  
  23.       end;
  24.  
  25.     var
  26.       Form5: TForm5;
  27.  
  28.     implementation
  29.  
  30.     {$R *.dfm}
  31.  
  32.     procedure TForm5.Button1Click(Sender: TObject);
  33.     var
  34.       tmp: TButton; // <<<<<<<< lokalni
  35.     begin
  36.       tmp := TButton.Create(Self);
  37.       tmp.Parent := Self;
  38.       tmp.SetBounds(bts.Count*50, 10, 40, 40);
  39.       tmp.Caption := 'Hey jude';
  40.       bts.Add(tmp); // pridame do seznamu buttonu
  41.     end;
  42.  
  43.     procedure TForm5.Button2Click(Sender: TObject);
  44.     begin
  45.       if bts.Count > 0 then
  46.       begin
  47.          bts[0].Free;
  48.          bts.Delete(0);
  49.       end;
  50.     end;
  51.  
  52.  
  53.  
  54. procedure TForm5.FormCreate(Sender: TObject);
  55.     begin
  56.       bts := TList<TButton>.Create;
  57.     end;
  58.  
  59.     procedure TForm5.FormDestroy(Sender: TObject);
  60.     begin
  61.       FreeAndNil(bts);
  62.     end;
  63.  
  64.     end.
  65.  

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 20:09:42
Rikas

Poslal som Ti ukážku funkčnú ukážku. Je stiahnutá dvakrát. Som presvedčený, že Radek si ju nestiahol. Tam so Ti aj vysvetľoval zásadné veci!!!

    spojazdnil si ju?

To si trochu protireci, kdyz je funkcni tak proc bych ju mel "spojazdnit" ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 20:21:24
Nie, neprotirečí si to. Ty si to nedokázal spustiť. Aspoň podľa posledného príspevku - TForm3. V predposlednom príspevku som Ti napísal ako to máš uvoľniť. Zhlboka som sa nadýchol a teraz k Tvojmu kódu.
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.   bts[0].Free;  //  tým je hodnota bts[0] nil
  2.  
  3.   bts.Delete(0);  //  nič tu nie je. Nutne musíš dostať AV (Access Violation)
Ak dostaneš nejakú chybu a tu chceš jej vysvetlenie, tak ju sem musíš skopírovať.
Opäť si ma neposlúchol. Ak neurobíš to o čo som Ťa žiadal (pekne poprosil), tak splním to čo som sľúbil. Skončím tu s Tebou. A nemyslím si, že iní (po prečítaní mojich posledných príspevkov) budú mať chuť Ti pomôcť. Prosím zamysli sa !!!
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 20:34:29
Chapu co chces, ale bohuzel nevim, jak to mam spravit  :(
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 20:39:28
Viď príspevok #25
Ak mu nerozumieš, tak sa pýtaj. Ale konkrétne! Po nejakých pokusoch o to.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 20:41:25
V prípade neúspechu tu napíš krok za krokom ako si postupoval.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 20:44:41
V tom prispevku #25 je sada nejakych souboru.

>Toto sú súbory, ktoré sa vytvárajú automaticky. Nie vždy všetky. Tučné vždy. Pri ostatných si nie som istý.

Co s nimi a jak to souvisi s chybou AV ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 20:46:47
zkusil jsem toto

Kód: Delphi [Vybrat]
  1.  
  2. procedure TForm5.Button2Click(Sender: TObject);
  3.     begin
  4.       if bts.Count > 1 then
  5.       begin
  6.          bts[0].Free;
  7.          bts.Delete(0);
  8.       end;
  9.     end;
  10.  
  11. [\code]
  12.  
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 20:48:24
Asi máš tu istú "chybu", ako som mal ja. Musíš mať zobrazené príspevky od najnovšieho po najstarší. Ináč sa nám číslovanie bude rozchádzať. Je to príspevok predtým (časovo). Na to si mohol prísť sám ;D
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 20:52:45
zkusil jsem toto
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. procedure TForm5.Button2Click(Sender: TObject);
  2.     begin
  3.       if bts.Count > 1 then
  4.       begin
  5.          bts[0].Free;
  6.          bts.Delete(0);
  7.       end;
  8.     end;[\code]
  9.  
A to je poriadna kravina. Nečítaš s porozumením. Ty si viac natvrdlý než som bol je. A že si to tu so mnou užili. Ty ma prekonávaš o dve triedy. Citát: Pan velebnej, jdu blejt (ospravedlňujem sa za prípadne zlú češtinu)
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 20:54:28
Citace
Co s nimi a jak to souvisi s chybou AV ?
Samozrejme, že nijako. Pozri príspevok #39
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 21:02:46
Mas tam

Kód: Delphi [Vybrat]
  1.       bts[0].Free;  //  tým je hodnota bts[0] nil
  2.      
  3.       bts.Delete(0);  //  nič tu nie je. Nutne musíš dostať AV (Access Violation)
  4. [\code]
  5.  
  6. Nevim, jak to spravit  :(
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11.  
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 21:12:15
Udelal jsem toto
Uz to nepada ale nevytvareji se nove Tedity

Kód: Delphi [Vybrat]
  1.  begin
  2.      bts := TList<TButton>.Create;
  3.     //ShowMessage('aa1');
  4.  
  5.       tmp := TButton.Create(Self);
  6.      //        ShowMessage('aa2');
  7.       tmp.Parent := Self;
  8.        //                     ShowMessage('aa3');
  9.       tmp.SetBounds(bts.Count*50, 10, 40, 40);
  10.       //ShowMessage('aa4');
  11.       tmp.Caption := 'Hey jude';
  12.       //ShowMessage('aa5');
  13.       bts.Add(tmp); // pridame do seznamu buttonu
  14.     end;
  15. [\code]
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 21:15:30
To si na zlom príspevku. Ten len vysvetľuje chybu. Zničenie je v inom.
Dal som tu upravený formulár. Rozšíril som funkčnosť.
Odteraz sa bavím len o vlastnom formulári a o tom čo urobíš v ňom. Prosím Ťa, rozumieš?
.
Ak Ti podľa čísla nesedia príspevky, tak najprv skontroluj svoje nastavenie. Urobil si To? Ináč Ti nikdy nebudú sedieť čísla.
.
Tento príspevok musí byť úplne hore.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 04-12-2021, 21:20:59
Ak to máš doslovne tak, ako si to uviedol tu, tak:
Uvedom si, že ak Ťa o niečo žiadam, dokonca už prikazujem, tak mám na to vážne dôvody. Ty ich zistíš až neskôr!!! Ostatní vedia o čo ide :D
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 04-12-2021, 22:03:30
Mam hacknuty komp.
Jeden z nas mluvi o zivote a druhy o programovani.
 8) 8) 8)
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Radek Červinka 05-12-2021, 12:12:38
Stando: to byl muj kod, takze pro upresneni:
Kód: Delphi [Vybrat]
  1.  
  2.    bts[0].Free;  //  uvolni tlacitko ktere je na pozici 0
  3.    bts.Delete(0);  //  odstrani z listu 0 polozku (je na ni to uvolnene tlacitko)
  4.  

Ten test pred tim tj. if bts.Count > 0 then znamena jen test ze tam je aspon jedna polozka. A nez jsem mu to poslal, tak jsem to zkusil :-)
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 12:32:12
Tak to si sypem popol na hlavu :-[  Až teraz som si uvedomil, že druhý riadok vymaže položku, ale nič nerobí s obsahom! Lenže on neskôr urobil nasledovné: if bts.Count > 1. Na to som reagoval už silnejšie. Len som presne nešpecifikoval o čom píšem ???
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 15:45:45
Mam na Vas dve prosby.
Muzete mi sem hodit nekdo cely funkcni kod (ten si podrobne nastuduji), ktery by jel uz bez meho zasahu (zadny .rar)?
A pak mi rict co zpusobuje tuto chybu:

V prvni priloze ta zahadna chyba a ve druhe Design,ktery potrebuji obsluhovat.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 15:59:05
muj prozatimni kod vypada takto

 
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 16:06:56
Potrebuji tam tedy jen pridat to ruseni tech tlacitek.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 16:14:03
Mal som napísaný príspevok, ale mi ho zrušilo. Dám do prílohy zip súbor. Musím formulár spakovať, lebo sa tu ináč nedá vložiť. To bol dôvod zrušenia príspevku.
Ty tam toho potrebuješ viac než si myslíš!
Teraz tu okamžite daj svoj dpr súbor a nič nerob!!!!!!!!!!!!! Ostatné potom. Rýchlosť záleží len na Tebe ;D
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 16:16:23
Ukážka ako vyzerá môj formulár za behu + vytvorené tlačidlá
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 16:42:24
Necekal jsem takto komplexni projekt !!

Lepsi se to: zadna chyba a vsechny soubory na svem miste.

Ma to ale chybu, po spusteni se neukaze to kyzene okynko.  :(
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 16:45:48
Vypada to takto
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 16:52:18
V tom prípade nastav vlastnosť formulára Position na poDesktopCenter alebo poScreenCenter.
Teraz to skúšaj. Vytvor a maž TEdity. Niekedy Ti bude vyhadzovať AV. Skús zistiť prečo.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 17:40:36
Kde najdu `Position` ?

A taje: porad je cervene to v te priloze.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 17:46:50
Kde najdu `Position` ?

A taje: porad je cervene to v te priloze.
To nemyslíš (Position) vážne! Najprv musíš mať vybraný formulár. Vyber ho v okne Structure.
Jasne som Ti napísal čo máš urobiť! Keby si ma len trochu počúval, tak by si to už neriešil. Dal/navrhol som dve riešenia.
Edit:

Vlastne tri.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 18:05:45
 

Napsal jsem do MainForm toto, ale je to asi spatne.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 18:19:56
Nevim, jak otevrit to Structure.

Napsal jsem do MainForm toto, ale je to asi spatne.
Do riti.
Prvé čo som pri otvorení Delphi urobil, platí to pre všetky programy, tak som kompletne prešiel celé hlavné menu !!!!!!!

Prvá otázka: prečítaj si aspoň zhruba návod. Prvý obrázok
Druhá: jasne som Ti napísal, aby si dpr neopravoval ručne!!! Nevieš čo a ako máš robiť. Kázal som Ti toto: viď druhý obrázok
Potom takto pridať (tlačidlo vľavo) môj MainForm. Nič viac.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 18:52:37
Soubor jsem pridal ale

Object inspektor je uplne hluchy, jak to ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 19:08:25
Dáš sem konečne ten svoj dpr súbor? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Object Inspector bude aktívny, až sa prepneš do režimu návrhu - zobraziť formulár.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 19:21:10
Ted se zase vypisuje jina chyba.

Kdyz je zakomentuji, tak se program KONECNE rozbehne.

Ale pak samozrejme dane tlacitko nefunguje.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 19:34:51
Neviem čo si porobil, ale mne to funguje. Pred odoslaním som to testoval. Môžeš to nahradiť Radkovým kódom:

  FEditList[1].Free;
 FEditList.Delete(1);
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 19:43:38
a jak pozmenim

FreeAndNil(FEditList.Last);


Zkusil jsem toto

FEditList.Last.Destroy;
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 19:47:04
To Ti nechám ako domácu úlohu. Trochu porozmýšľaj. Nápoveď: máš tam vlastnosť Count !!!
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 05-12-2021, 20:06:15
Mas www odkaz na vyznam vsech tech pripon
.dproj .pas .dfr ?

Nektere uz znam ale i tak.

A jeste, kde je ulozen ten text

'ak ich chces presunut tak presunies len panel` atd. ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 05-12-2021, 20:34:34
Citace
Mas www odkaz na vyznam vsech tech pripon
.dproj .pas .dfr ?
Nektere uz znam ale i tak.
To nájdeš v každom materiály pre začiatočníkov. Internet to nájde okamžite. Aj v češtine. Už som tu jeden odkaz dal. <z> Ti dal viac odkazov. Prešiel si ich?
Citace
A jeste, kde je ulozen ten text
'ak ich chces presunut tak presunies len panel` atd. ?
Každý komponent má vlastnosti. Tak sa nauč, že vyberieš komponent a prejdeš si všetky jeho vlastnosti v Object Inspector.
Hľadaj:
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 08-12-2021, 19:12:30
Kde najdu napovedu k `%d` jako je pouzito zde:

 Caption:=Format('%d',[TrackBar1.Position]);

Funguje napriklad %f pro desetinne cislo jako v programovacim jazyce C  a jak vynasobim hodnotu `%d` konstantou ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 08-12-2021, 19:27:42
Daj kurzor na slovo Format a stlač F1.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: vandrovnik 08-12-2021, 19:28:48
Kde najdu napovedu k `%d` jako je pouzito zde:
 Caption:=Format('%d',[TrackBar1.Position]);

Kurzor na slovo "Format", stisknout F1.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 08-12-2021, 19:34:11
a proc nefunguje toto:

Caption:=Format('%1f',[TrackBar1.Position]);

?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: vandrovnik 08-12-2021, 20:16:39
a proc nefunguje toto:

Caption:=Format('%1f',[TrackBar1.Position]);

?

Mrkni do toho helpu.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 08-12-2021, 20:26:03
Z  toho helpu jsem to prevzal.

Ani toto nefunguje:

Caption:=Format('%f',[TrackBar1.Position]);
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: vandrovnik 08-12-2021, 21:50:21
Z  toho helpu jsem to prevzal.

Ani toto nefunguje:

Caption:=Format('%f',[TrackBar1.Position]);

Jako klidně mi tu dávej jednu hvězdičku za odpověď... Pro jaký datový typ se používá %f? Jaký datový typ je TrackBar1.Position?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 08-12-2021, 22:29:56
Ja viem :D  Float - Integer!!! Myslel som na to. Ale nevedel som, či to je to pravé, tak som bol ticho ;D
OT

Trochu ma prekvapujú jeho reakcie. Písal niečo o C. Je očividné, že nejaké skúsenosti s programovaním mám. Ku cti mu slúži:
Len mám pocit, že nevie hľadať odpoveď. Tak trochu poradím:
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: František 08-12-2021, 22:59:25
dufam ze sa z toho nevyklube nejaky ironicky morsky cicavec
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 09-12-2021, 11:15:06
V napovee jsem toto nenasel:

Jak to tedy pretypuji

integer -> float ?

A jeste, vynasobim vysledek '10' ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 09-12-2021, 11:28:54
V napovee jsem toto nenasel:

Jak to tedy pretypuji

integer -> float ?

A jeste, vynasobim vysledek '10' ?

Tohle ty nepotřebuješ. Ty jen potřebuješ do FORMAT() poslat správný parametr, který bude pracovat s celočíselným typem, třeba %d místo %f
A přesně tohle bys v nápovědě k funkci Format() našel
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 09-12-2021, 13:37:12
Rikam, ze to nemohu najit. ZKusil jsem toto ale haze to chybu:

 
Caption:=FormatFloat('%f', [TrackBar1.Position]);
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 09-12-2021, 13:45:29
Zaujímavé!
F1 mi dalo toto. Nájdeš to aj na odkaze čo som tu dal. Tam sa mi to nechce hľadať.
Internet: Delphi format mi dal toto
https://docwiki.embarcadero.com/Libraries/Sydney/en/System.SysUtils.Format (https://docwiki.embarcadero.com/Libraries/Sydney/en/System.SysUtils.Format)
Ešte niečo?

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 09-12-2021, 14:12:27
Muzete mi sem napsat ten jeden radek a nehonit me od napovedy k napovede ?? ::)
Nie. Prečítaj si ten návod. Určite to ešte budeš potrebovať. Zopakujem nápoveď, ktorá tu už zaznela najmenej dvakrát.
TrackBar.Position je CELÉ ČÍSLO (Integer).


Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 09-12-2021, 14:14:57
Muzete mi sem napsat ten jeden radek a nehonit me od napovedy k napovede ?? ::)

Já jsem ti konkrétní odpověď napsal, včetně toho, co si máš ve funkci opravit. Za to, že nečteš nemůžu  :-(
napíšu ti, že máš místo %f použít %d a ty mi odpovíš, že ti to s %f nefunguje. Tak co konkrétnějšího by sis představoval?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 09-12-2021, 14:18:45
Ty jsi mi napsal ze tam mam dat
%d

ale ja chci
%2.1f

Jak pretypuji integer na float ?
Format ('%2.1f', 10);
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 09-12-2021, 14:29:07
Tak si definuj premennú požadovaného typu a vraz do nej hodnotu TrackBar.Position. Tam sa konverzia vykoná na pozadí.
Také niečo Ti nepríde na um?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 09-12-2021, 14:35:50
Ja jsem to udelal takto:

Caption:=Format('%2.3f',[2.01*TrackBar1.Position]);

---

Nevite nekdo proc zmizlo z linku nalevo podtrzene tlacitko "vše" ?
Ted jsou tam jen podtrzena 1,2,3,4,5,6 a 7
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 09-12-2021, 14:45:23
Citace
Nevite nekdo proc zmizlo z linku nalevo podtrzene tlacitko "vše" ?
Netuším o čom píšeš ???
Nevadí Ti, že chceš zobraziť číslo na tri desatinné miesta a prevádzaš ho na dve? Netuším kvôli čomu. Ty snáď áno.
Funkciu Format nejako zvlášť neovládam. Neviem ju pochopiť komplet. Nie som do toho nútený.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 09-12-2021, 14:47:16
Ty jsi mi napsal ze tam mam dat
%d

ale ja chci
%2.1f

Jak pretypuji integer na float ?
Format ('%2.1f', 10);

Takze chceš pozici trackbaru, která je vždy na celé číslo zobrazovat s jednou desetinnou? Kdo chce kam... Třeba:
Format ('%2.1f', [Double(10)]);
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 09-12-2021, 14:49:02
Nevadi, jen jsem testoval float point aritmetiku v Captionu.

Zmizlo to odsud, viz priloha je tam jen 1...7, a bylo tam jeste "vše".
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: < z > 09-12-2021, 18:29:46
To vše zmizelo, protože už je v tomto vlákně příliš mnoho příspěvků na zobrazení na jedné stránce
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 11-12-2021, 17:32:16
Vytvoril jsem
PopUpMenu1 a PopUpMenu2

ale po kompilaci se nic nezobrazuje, funguje jen ze standard library MainMenu1.

Co je spatne ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: < z > 11-12-2021, 18:01:48
Sleduj, co vyhodí UTFG mezi prvními

https://www.youtube.com/watch?v=P52OzXj9K6c
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 11-12-2021, 18:22:31
A to popupmenu1 máš přiřazeno k jaké komponentě? Kde je vyvoláváš?
PopupMenu je (normálně) menu na pravé tlačítko myši.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 11-12-2021, 18:32:21
Mam to prirazene do hlavniho formulare.
Funguje, kdyz na to kliknu a chci zmenit Caption.

Chtel jsem ale, aby se rozbalilo podmenu namisto provedeni prikazu, koukni sem:

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. unit Unit11;
  2.  
  3. interface
  4.  
  5. uses
  6.   Winapi.Windows, Winapi.Messages, System.SysUtils, System.Variants, System.Classes, Vcl.Graphics,
  7.   Vcl.Controls, Vcl.Forms, Vcl.Dialogs, Vcl.Menus;
  8.  
  9. type
  10.   TForm11 = class(TForm)
  11.     PopupMenu1: TPopupMenu;
  12.     N21: TMenuItem;
  13.     N31: TMenuItem;
  14.     N41: TMenuItem;
  15.     N661: TMenuItem;
  16.     MainMenu1: TMainMenu;
  17.     p1: TMenuItem;
  18.     N01: TMenuItem;
  19.     y1: TMenuItem;
  20.     t1: TMenuItem;
  21.     N7771: TMenuItem;
  22.     procedure N51Click(Sender: TObject);
  23.   private
  24.     { Private declarations }
  25.   public
  26.     { Public declarations }
  27.   end;
  28.  
  29. var
  30.   Form11: TForm11;
  31.  
  32. implementation
  33.  
  34. {$R *.dfm}
  35.  
  36. procedure TForm11.N51Click(Sender: TObject);
  37. begin
  38. Caption:='99';
  39. end;
  40.  
  41. end.
  42.  
  43.  
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 11-12-2021, 20:07:51
This is the key to my problem:

Kód: Delphi [Vybrat]
  1. PopupMenu1.Popup(20, 10);
  2.  
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 12-12-2021, 11:16:43
Form1.Popupmenu má přiřazeno tvé popup menu? Podle mne ne.
Pokud chceš hlavni menu a v něm podmenu, tak to se řeší tím, že to podmenu definuješ rovnou v tom main menu
Ale to ty neděláš. Ty si definuješ popup menu, nepřiřadíš je žádné komponentě a ručně vyvoláváš jeho ozbrazení a ještě takto blbě natvrdo.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 12-12-2021, 12:03:18
Zkousel jsem, ale nevim jak

FormPopupmenu1

priradit moje popupmenu.

Muzes sem prosim hodit ten kousek kodu ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jirka 12-12-2021, 13:07:57
Muzes sem prosim hodit ten kousek kodu ?

3 sekundy v google ...
https://docwiki.embarcadero.com/CodeExamples/Sydney/en/PopupMenu_(Delphi) (https://docwiki.embarcadero.com/CodeExamples/Sydney/en/PopupMenu_(Delphi))
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 12-12-2021, 13:11:13
Pozrel si si všetky vlastnosti formulára? Tak ako som to už písal?

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 12-12-2021, 15:11:33
Nemohu tam najit ten "Structure" i kdyz jsem ho zaskrtl ve View/Tools.

A jeste, jak zaridim, aby TPopupMenu nezmizl, kdyz se objevi jeho potomek ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 12-12-2021, 16:05:58
Shift+Alt+F11
Klasické rozmiestnenie je
Ja to mám vedľa seba. Mám široký monitor.
.Otázke nerozumiem. Ty vytváraš potomka TPopupMenu?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 12-12-2021, 16:14:28
Uz to structure vidim, je to vlevo nahore.

Chtel jsem vytvorit dve popupmenu, jedno by se melo otevrit pri prvnim kliknuti a druhe po najeti na nejaky jeho radek.

Chtel jsem jeste pozadat, zda existuje kompletni pdf navod  nna RED Studio 10.2 ve kterem by byly vysvetleny napriklad tyto polozky z prilohy:

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 12-12-2021, 16:43:55
Podľa mňa sú jasné. Ale aby si nepovedal, keď už nečítaš a ten návod.
Nerozumiem, načo potrebuješ dva PopupMenu k jednému komponentu (formulár). Na to slúžia subMenu.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 12-12-2021, 18:07:47
Kde prosim najdu SubMenu ?
Dal jsem to do lupy ale nenaslo to nic.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 12-12-2021, 18:51:48
Nehnevaj sa, ale dosť často mi pripadáš ako mentálne zaostalý >:( :o :'(  Nemáš na myši pravé tlačidlo? To je prvé čo máš všade skúšať!!!
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 12-12-2021, 19:01:31
Zkousel jsem, ale je to zasedle/neaktivni...
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 12-12-2021, 19:32:27
Ty si väčší expert než ja. A to už je čo povedať ;D  Dobre sa pozri, kde som to klikol ja a kde Ty.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 12-12-2021, 20:59:39
Veď Ti to píše. Zadávaš neplatné hodnoty.
Keď som si tak prezeral obrázok, tak ma zarazila jedna vec. Pokiaľ si to dobre vysvetľujem.
Názvy sa nemôžu začínať číslovkou. A ja to tam tak vidím. Neviem či tu je pre to výnimka. Je to popis, nie názov. Ale názov sa odvodzuje od tohto popisu. Ak to nezmeníš, tak to je chyba.
Edit:
Vidím, že si stihol vymazať príspevok.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 12-12-2021, 21:01:10
Zkousel jsem, ale je to zasedle/neaktivni...

A nenapadlo tě, že musíš nejprve definovat položku (apsoň Caption), pod kterou chceš submenu vytvořit?
na nové položkce, na které stojíš (podle screenshotu) to nepůjde.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 12-12-2021, 21:02:27
Mohou zacinat cislici. Chyba byla v tom, ze jsem v ObjectInpectoru nebyl na Caption.

Diky Vam vsem, kteri mi tu pomahate.

Ucim se tim, i kdyz asi pomalu.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 13-12-2021, 09:51:07
Tie číslice sú v "Caption". Nie na začiatku názvu. Tam Delphi pridáva predponu. To druhé som ihneď uvedomil po príspevku Jana Fialu.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 13-12-2021, 13:31:48
Diky Vam vsem, kteri mi tu pomahate.
Ucim se tim, i kdyz asi pomalu.

Pomohlo by, kdybys příště napsal, co chceš dosáhnout. Teď jsi řešil popup menu a přitom jsi chtěl úplně něco jiného.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 13-12-2021, 15:41:53
Jak prejmenuji polozku TMenuItem v Object Inpsectoru tedy z
u1
na
uu1 ?

Zmenil jsem to v Code i v Caption ale v OI to zustalo stejne.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 13-12-2021, 16:14:27
Nie a nie aby si prešiel všetky objekty a ich vlastnosti. Nebudem dobrý a nebudem.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 14-12-2021, 20:40:40
Chtel jsem pridat napovedu ke svemu Tpopupmenu, ale hlasi mi to chybu, kdyz jsem dal do
HelpContextu
konstantu 1, ktera se mela vypsat pri F1 na me aplikaci.

Jak prosim zprovoznim F1 na formulari ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 14-12-2021, 21:18:21
Prečo tu dávaš také hebeda obrázky? Urob snímku len tej časti, ktorá je zaujímavá.
Veď Ti to presne píše. Ja som s tým nikdy nerobil, takže neporadím. Ale je jasné, že sa máš pozrieť do helpu. Choď tam kde si napísal tu 1 stlač F1. Ten HelpContex je určite nejaký kontajner.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 14-12-2021, 21:22:57
F1 mi pise toto:

property HelpContext: THelpContext read GetHelpContext write SetHelpContext default 0;

Netusim ale co s tim, nevite nekdo ??
Treba co znamena ta 0 tam a co mam napsat za kod...
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 14-12-2021, 21:33:06
Prosím Ťa, veď si to vyhľadaj. Nie si malé decko, aby sme za Teba hľadali každú "somarinu".
Napíš si niekde to THelpContext a urob dve veci. Aby si sa naučil používať IDE:
To default si nájdeš aj pri function/procedure - tam si to prečítaj.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 14-12-2021, 21:47:56
Nasel jsem toto, ale moudry z toho nejsem:

https://docwiki.embarcadero.com/Libraries/Sydney/en/Vcl.Controls.TControl.HelpContext

Nejaky minimalni fungujici priklad by mi pomohl. Ptam se jen kdyz sam nevim, toto jedine bych chtel dnes pochopit.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 14-12-2021, 22:12:32
ZKusil jsem toto ale nefugnuje  :(
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 15-12-2021, 06:49:32
HelpContext se týká, jak jsi správně uvedl, nápovědy. Máš vytvořený soubor s nápovědou (HLP, CHM) a přiřazený jej k aplikaci?
Máš v tom souboru nějakou kapitolu, která má nastavený HelpContext=1, aby se mohla po F1 zobrazit?

Hint je něco jiného než nápověda, ten se nezobrazuje na F1, ale zobrazí se, pokud necháš myš chvíli na nějakém prvku, pro menu se to obvykle nedělá.

HelpContext, Hint atd. jsou obecné pojmy, které se používají v libovolném programovacím jazyku. Takže zjištěním, o co vlastně jde bys mohl začít.

V object inspectoru se postav třeba do HelpContext, stiskni F1 a přečti si, k čemu to je. Můžeš si doinstalovat i offline nápovědu, pak ani připojení k internetu nepotřebuješ.
Dostaneš obdobu toho, co najdeš na webu:
https://docwiki.embarcadero.com/Libraries/Sydney/en/Vcl.Forms.TApplication.HelpContext
A je třeba si to přečíst celé, ne jen první 2 řádky s definicí. A nestačí si to přečíst, musíš to i pochopit.

A dole máš pak odkazy na související témata, která by sis měl taky projít.

Mluvil jsi tu o elektřině.
Nestačí vědět, že zelenožlutý drát je zem, musíš taky vědět, který je fáze a který je nulák. Musíš taky vědět, co pojem "fáze" a "nulák" znamená, musíš vědět, že  někde jsou rozvody 2-drátové, někde 3-drátové. Musíš vědět, že není dobrý nápad napojit na sebe hliníkový a měděný drát. Musíš vědět, že taky záleží na průměru drátu, že existuje drát a lanko a kde který použít. Tohle jsou základy.
Kdybys prováděl s elektřinou to samé, co zkoušíš s programováním, tak už tu možná nejsi, protože zkoušet jazykem, jestli je drát pod napětím není dobrý nápad.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 15-12-2021, 19:01:28
V Delphi vubec neumim pracovat se soubory.
Chtel jsem neco jednodussiho: pri stisknuti F1 by se mela v me aplikaci objevit hlaska obsahujici retezec

var string a:='napoveda';

Jakym prikazem doho docilim ?

Zkousel jsem toto
property HelpContext: THelpContext write "napoveda" default 12;

ale nefunguje to. Ani nevim, jak se v Object Inspektoru priradi 'HelpContext'

Kdyz me nekdo poradite, tak Vam dam na tyden pokoj  ;D
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 15-12-2021, 19:16:39
Citujem hneď prvé dva riadky
Citace
HelpContext se týká, jak jsi správně uvedl, nápovědy. Máš vytvořený soubor s nápovědou (HLP, CHM) a přiřazený jej k aplikaci?
Máš v tom souboru nějakou kapitolu, která má nastavený HelpContext=1, aby se mohla po F1 zobrazit?
Nemám k tomu čo dodať.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 15-12-2021, 19:24:15
nevim co je (HLP,CHM)
jakoze nazev ma souboru ma byt jedno z toho ?

Nevim ani co je "kapitola" jakou ma konkretne syntaxi.

Nechci pracovat se soubory ale s retezci!!

Muzete mi nekdo napsat ten jeden radek, jak to ma vypadat at se s tim netrapim ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 15-12-2021, 20:15:08
Citace
nevim co je (HLP,CHM)
To nemyslíš vážne! Škoda, že nemáš internet. Keby si tam napísal súbor hlp, chm tak máš okamžite odpoveď. Môžeš to napísať aj anglicky. S tými súbormi bežne pracuješ.
Už Honza Ti napísal, že máš pracovať s vlastnosťou Hint. Zdá sa mi, že to tu zaznelo viackrát.
Ak to chceš použiť pre Menu, tak mi to je divné ako ostatným.

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 15-12-2021, 21:44:41
Co je spatne na tomto:

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 15-12-2021, 22:01:13
Toto uz funguje

ale proc nefunguje zobrazeni toho

  Button1.Hint := 'Name|Enter Name in the edit box|;
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 15-12-2021, 22:24:34
Ani toto nefunguje  >:(
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: vandrovnik 15-12-2021, 23:22:35
Nastavuješ .Hint toho tlačítka Button1, ale myš máš přitom jen nad formulářem, ne?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 16-12-2021, 08:33:32
Takze "Name" se ted zobrazuje ale ne to, co je za nim:

"Enter name in the EDit Box"'.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 16-12-2021, 08:53:08
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 16-12-2021, 10:26:15
Toto uz funguje

ale proc nefunguje zobrazeni toho

  Button1.Hint := 'Name|Enter Name in the edit box|;

proč nefunguje zobrazeni tohoto?
protože nastavuješ obsah hintu tlačítka v udalosti na stisknutí tlačítka.
Pak se to projevi, až když klikneš na tlačítko, s myší odjedeš pryč a najedeš myší opět nad tlačítko a necháš ho tam.

Komentář k tomu, že nevíš, co je help apod. nechám bez komentáře já. je to stejně blbá odpověď, jako by ti elektrikář řekl, že neví, co je husí krk. Pokud něco nevím, tak si to najdu. Druhá možnost, je, že se budu chovat jako rozmazlené děcko, které neprojeví ani trošku vlastní snahy a bude u všeho čekat, až mu to někdo vysvětli. Od dospělého jedince bych čekal jiný přístup.

Chápeš, že vůbec nevíš co děláš a ani neprojevuješ žádnou snahu, abys pochopil apspoň základní principy, bez kterých to nejde?

Vezmi si knizku/online kurz/serial a začni od začátku, třeba tady:
https://www.zive.cz/vysledky-vyhledavani/sc-236/default.aspx?q=um%u00edme+to+s+delphi&section=236

Případně tu máš všechno pškně pohromadě offline:
http://www.umime-to-s-delphi.wz.cz/

Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 16-12-2021, 11:10:45
Delal jsem to jak pises. KLiknul jsem odjel mysi a najel zpet

>Pak se to projevi, až když klikneš na tlačítko, s myší odjedeš pryč a najedeš myší opět nad tlačítko a necháš ho tam.

ale porad se zobrazuje jen ta prvni polozka
"Name" a ne to za tim "Enter....":

  Button1.Hint := 'Name|Enter Name in the edit box|;
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Radek Červinka 16-12-2021, 11:41:55
Ten | je oddelovac ruznych casti hintu, primarne se zobrazuje prvni cast, druha cast se pouziva treba v StatusBaru pres udalost OnHint a pak se da specifikovat (jak jsem se ted dozvedel) i treti cast, coz je image index (viz. help).

Tobe staci jen jedna cast / i bez oddelovace.

Delal jsem to jak pises. KLiknul jsem odjel mysi a najel zpet

>Pak se to projevi, až když klikneš na tlačítko, s myší odjedeš pryč a najedeš myší opět nad tlačítko a necháš ho tam.

ale porad se zobrazuje jen ta prvni polozka
"Name" a ne to za tim "Enter....":

  Button1.Hint := 'Name|Enter Name in the edit box|;
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 16-12-2021, 11:45:54
Tato odpoved byla aspon slusna k mym aktualnim schopnostem, tak diky.

MOhl bys napsat kod pro ten status bar ?

Jeste me zajima, proc se ten help zobrazuje najetim mysi a ne zkratkou F1, jako se zobrazuje obvykly/oficialni help ke klicovym slovum ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 16-12-2021, 11:57:43

Citace
Tato odpoved byla aspon slusna k mym aktualnim schopnostem, tak diky.
Všetky tu napísané (snáď okrem tej mojej jednej) odpovede tu sú slušné!!! Každá Ťa chce niečo naučiť. Mne z toho vychádzajú dve veci:
Používaj mozog. Ak stlačíš F1, tak ktorý Hint sa má zobraziť ak ich tam sú stovky?
Vývojové prostredie a prostredie spusteného programu sú dve úplne rozdielne a nesúvisiace veci.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 16-12-2021, 12:03:22
Ale ne, cist umim dobre. ZObrazit by se mela ta, kterou jsem aktivoval najetim mysi a stlacenim F1.

Takze jesi to chapu dobre, jedine co se zobrazi je po aktivaci tlacitka a najetim mysi zpet ?

Muzete mi aspon nekdo napsat ten kousek kodu, ktery zobrazi jakymkoliv zpusobem to za prvnim oddelovacem :
"|"
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 16-12-2021, 12:10:18
Citace
Ten | je oddelovac ruznych casti hintu, primarne se zobrazuje prvni cast, druha cast se pouziva treba v StatusBaru pres udalost OnHint a pak se da specifikovat (jak jsem se ted dozvedel) i treti cast, coz je image index (viz. help).

Tobe staci jen jedna cast / i bez oddelovace.
Nie nevieš čítať s pochopením. To čo sa pýtaš je tam napísané úplne jasne >:(
Odporúčam Ti:
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: pf1957 16-12-2021, 12:11:54
Tato odpoved byla aspon slusna k mym aktualnim schopnostem
Hele, ty slusna odpovedi: jestli se tu nekdo chova neuctive a neslusne ke komunite, tak jsi to prave ty - zamenujes si diskusni forum s nejakou formou distancni vyuky na obecne skole  >:(

Nez jsi sem zacal posilat ty tvoje sr*cky, tak sis mel precist na tomto foru prispevek admina Nez se zeptate (https://forum.delphi.cz/index.php/topic,13430.msg79198.html#msg79198) a z toho by ti vyplynula jedina akceptovatelna otazka: "Jak se mam jako samouk se vzdelanim/praxi XYZ naucit programovat v Delphi?"
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 16-12-2021, 12:12:27
Ale ne, cist umim dobre. ZObrazit by se mela ta, kterou jsem aktivoval najetim mysi a stlacenim F1.
Muzete mi aspon nekdo napsat ten kousek kodu, ktery zobrazi jakymkoliv zpusobem to za prvnim oddelovacem :
"|"

Ne, číst neumíš.
Pokud bys uměl, věděl bys, že hint se zobrazí po najetí myši a po stiku F1 se vyvolá nápověda (HELP) - to je ten soubor (HLP, CHM), o kterém jsi nechtěl nic slyšet.

Protože jsi operoval příkladem:
Kód: Delphi [Vybrat]
  1. Edit1.Hint := 'Name|Enter Name in the edit box|1';
předpokládám, že sis jej zkopíroval z nápovědy. A protože tvrdíš, že číst umíš, tak sis musel přečíst řádek před i za tím příkladem:

Znamená to ve zkratce, že pokud to chceš používat musíš použít událost OnHint. A než napíšeš, kde se dá takový OnHint najít, tak třeba na objektu TApplication, kde pak zobrazování hintu řešíš pro celou aplikaci třeba tak, že hint zobrazuješ ve statusbaru.
A kdybys chtěl vědět, jak to použít, opět existují v nápovědě příklady, třeba tady:
https://docwiki.embarcadero.com/CodeExamples/Sydney/en/OnHint_(Delphi) (https://docwiki.embarcadero.com/CodeExamples/Sydney/en/OnHint_(Delphi))
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 25-12-2021, 16:25:35
Hezke Vanoce vsem.

Mam dva kratke dotazy ohledne LAZARUSu analogie RADStudia:

IDE je po castech ale ja bych ho chtel v jednom kuse.
Object Inspector nic nezobrazuje, kam mam kliknout aby se zobrazil ?

To je vse, diky.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 25-12-2021, 16:36:30
S IDE, abys je dostal do stavu, které používá aktuální RadStudio ti nepomůžu. Nevím jestli to jde. naopak je spousta uživatelů RadStudia, kteří to chtěli po částech. Vše je o zvyku. Já dělám paralaně s D7 i D11.

Co se týká objekt inspectoru, ten funguje pro vizuální návrh, takže se přepni na formulář a začně něco zobrazovat.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 25-12-2021, 20:17:13
Single okno uz mam.
A nevedel by jsi jak s prepnu na formular ?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 25-12-2021, 23:12:19
F12 jako přepínač mezi kódem a formem nefunguje? Menu View taky neobsahuje položku Toogle Form/unit?
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 26-12-2021, 01:01:30
F12 zobrazi Form Edit ale bez jakychkoliv prvku ve formulari. Aspon ze OI funguje ale nejde editovat polozky ve Formulari, kdyz na nej kliknu objevi se chyba.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: max2 26-12-2021, 01:03:09
viz zde
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Stanislav Hruška 26-12-2021, 09:51:52
Skúsil si porozmýšľať, čo môže byť dôvodom takej chyby? Pripomenul si mi jeden žart:
.

Blondína v autoservise. Nejde jej auto.
Slečna, veď Vy nemáte benzín!
Ja viem, ale prečo mi nejde auto?!
.
Napoviem Ti: path.
Název: Re:Nejake nejasnosti ohledne zacatku programovani v Delphi.
Přispěvatel: Jan Fiala 26-12-2021, 10:45:07
F12 zobrazi Form Edit ale bez jakychkoliv prvku ve formulari. Aspon ze OI funguje ale nejde editovat polozky ve Formulari, kdyz na nej kliknu objevi se chyba.

A ten kod jsi vzal odkud? Pokud jsi vzal nejaky zdrojak z Delphi a oteviras jej v Lazarus, tak bych se moc nedivil, ze tam budou chyby