Forum Delphi.cz

Databáze => Ostatní DB => Téma založeno: jarex 25-07-2012, 09:06:35

Název: Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 25-07-2012, 09:06:35
Měl bych takový dotaz k databázi MDB.

Při otevírání databáze se objeví hláška:

Nemáte potřebné oprávnění. Získejte potřebné oprávnění od správce systému nebo uživatele, který objekt vytvořil.

Podotýkám, že heslo by tam být nemělo.

Nevíte někdo co s tím?

Děkuji za případné odpovědi.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 25-07-2012, 09:44:27
Ja si dávam *.mdb mimo systémových adresárov a nemám problém.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 25-07-2012, 11:36:50
tim to nebude, jelikoz ji sctu z Flashdisku
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Radek Červinka 25-07-2012, 12:16:51
Vzdycky se snazim vyloucit jine problemy jako poskozeny soubor atd. V tomto případě se ptám: a z jiného umístění (tj. C:\xxx) to otevřít jde?
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 25-07-2012, 12:21:22
Z jiného umístění to otevřít též nejde. Soubor poškozený není, jelikož cizí aplikace s tim jede.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 25-07-2012, 12:25:42
To vyzerá na prístupové práva. Pozrel by som sa na vlastnosti súboru - Zabezpečenie.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Radek Červinka 25-07-2012, 12:29:12
V MS Access to otevřete?
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 25-07-2012, 12:37:41
Oteviram to programem MDBplus.  Jinou databazi mi otevira v pohode, ale tuto ne.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Radek Červinka 25-07-2012, 12:40:42
Tak to třeba ten MDBplus neumí otevřít. Já jsem původně myslel, že to děláte z kódu. Zkuste přímo MS Access nebo z kódu přes ADO a MS Jet
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 28-07-2012, 13:40:36
Tak jsem to ted zkusil otevrit pres adoconnection a pise mi to ze to nelze otevrit, ze je soubor pouzivan.

Pritom nevim co by ho melo pouzivat.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 28-07-2012, 13:48:26
Hm, ja mám bežne súbor naraz otvorený v Access-e aj pomocou adoconnection. Takýto oznam som ešte nemal.
Teraz ma napadlo, či náhodou nechtiac neotváraš dvakrát. Myslím tým v tom adoconnection.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 28-07-2012, 14:08:22
2x to urcite neoteviram, jine databaze mdb mi to otevira uplne normalne. Jen u teto mi to pise ze je soubor pouzivan.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 28-07-2012, 14:50:08
Len tak výstrel naslepo, keďže iné aplikácie s ňou nemajú problém. Skús ju dať access-e zhutniť a opraviť.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 28-07-2012, 15:36:08
Tak to nevim co tim myslite.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 28-07-2012, 15:59:18
Myslím to čo som napísal  :)

Teraz vážne. Vo v. 2007 Možnosti programu access - Aktuálna databáza - Zhutniť pri zatváraní (tretie zaškrtávcie políčko zhora)

Ale kde je oprava? Predtým to bolo spolu so zhutniť. Teraz to nikde nevidím.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 28-07-2012, 16:21:28
Jenze ja tu databazi neotevru ani v ms access ani jinde. Ale cizí aplikace s ni komunikuje. Jako by ta aplikace měla v sobě něco co říká, že se k databázi připojit jen one a nic jiného.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 28-07-2012, 16:47:47
To ju neotvoríš ani na počítači kde tie cudzie aplikácie nie sú? Na to som krátky.
Prístupové práva si kontroloval? Pre každý prípad.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 28-07-2012, 16:55:40
Jde o to, že ta databaze se pripoji pouze k te cizi aplikaci, nikde jinde otevrit nejde. Jako by ta aplikace mela neco, co rika, ze ta db se pripoji pouze k ni a k nicemu jinemu.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 28-07-2012, 17:03:39
Jde o to, že ta databaze se pripoji pouze k te cizi aplikaci
Jako by ta aplikace mela neco, co rika, ze ta db se pripoji pouze k ni a k nicemu jinemu.

Nebude to opačne, že db má niečo čo nedovolí aby sa dala otvoriť? Pokiaľ viem, vždy sa aplikácia pripája k db. Nie naopak. Asi to tak aj myslíš. Dnes už končím.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: jarex 28-07-2012, 17:18:11
Ano, aplikace se pripojuje k db, samozrejme.... spatne podano. No pokud ma ta db neco co nedovoli ji otevrit, tak jsem v.... vite kde :-)
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Radek Červinka 29-07-2012, 17:15:03
Existují programy, jako např. http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Unlocker.shtml (http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/Unlocker.shtml) Unlocker, které ti řeknou zda ten soubor někdo nedrží ve výlučném módu. A pokud ano, tak ti ho umožní odemknout.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 30-07-2012, 07:19:40
Pozrel som sa na možnosti accessu a trocha rozmýšľal a prišiel som k tomu. Veľmi neverím, že to pomôže.

1 Zamedzenie prístupu na úrovni OS - Objavil by sa oznam "Prístup bol zamietnutý"

2 na úrovni db
a) Zamedzenie prístupu - bolo by požadované heslo
b) Obmedzenie práv - podľa užívateľov a skupín. Ani v jednom prípade to neblokuje prístup/otvorenie db
c) Kódovanie - len obsah urobí nečitateľným

3 na úrovni aplikácie
Aplikácia nainštalovala proces, ktorý pri spustení OS kontroluje/blokuje db. Ale na celom disku/diskoch? Tomu neverím. Trvalo by to véééľmi dlho. Preto som písal o skopírovaní "db" na čistý stroj

4 Niečo iné....

Rada od Červinku je zaujímavá.
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Otakar Milink 30-07-2012, 09:25:20
Já bych to viděl na zabezpečení pomocí vlastního .mdw souboru.

Více napoví google: https://www.google.cz/search?q=access+mdw

Ota
Název: Re:Nejde otevřít databaze
Přispěvatel: Stanislav Hruška 30-07-2012, 11:07:12
Môže to byť. Ináč to je bod 2
Na stránke http://support.microsoft.com/kb/305542 je okrem iného pod "Dôležité"

Ak nové informačného súboru pracovnej skupiny sa nevytvorí presne ako pôvodný súbor, nebude schopný otvoriť databázu s súbore pracovnej skupiny.