Forum Delphi.cz

Databáze => MS SQL => Téma založeno: PaJi 22-05-2015, 13:51:31

Název: MSSQL EXPRESS 2012 - Omezení nebo něco dělám špatně?
Přispěvatel: PaJi 22-05-2015, 13:51:31
Zdravím všechny,
Jsem nucen se připojovat na MSSQL 2012 EXPRESS verzi databáze - zkouknout LOG online v systému dodaného "na klíč". Abych vyloučil nějaké špatné nastavení rozjel jsem si EXPRESS verzi i na svém firemním PC, kde to vše testuju.

Pokud jsem na stejném subsegmentu sítě (např. 192.168.1.0/24), vše chodí jak má i včetně mého připojení z domu pomocí soft VPN, kde mi to emuluje součást firemní sítě.
Pokud se chci přihlásit z jiného subsegmentu sítě (bez VPN v rámci firmy, nebo z domu pomocí hardwarové VPN) na původní (např. z 192.168.55.0/24 na originál 192.168.1.0/24), tak mi to hodí chybovou hlášku:

A connection was successfully established with the server, but then an error occurred during the pre-login handshake. (provider: TCP Provider, error: 0 – The specified network name is no longer available.) (Microsoft SQL Server, Error: 64)

Tu hlášku hodí "cokoliv" SQLcmd, nebo Management Studio, nebo můj program.

Na serveru i klientovi "ver. 11" povoleno pouze TCP/IP, nic jiného. Zkoušel jsem i vše, atd.

Strýček Google moc neporadil, takže můj dotaz tedy zní:
---------------------------------------------------------------------
Je to omezení EXPRESS verze pouze na stejný subsegment sítě, nebo je tam někde ještě nějaké další "schované" nastavení?
Samozřejmě, že při testech není v cestě žádný firewall, nebo podobné "vychytávky" (vše vypnuto). I tak jsem si průchodnost na stejném portu 1433 pomocí vlastního programu při zastavené databázi otestoval a vše mi "jelo" bez problémů - na bázi WinSocku. I podle výše uvedené hlášky se prvotní spojení podaří.....

Poradíte, prosím? Díky.
Název: Re:MSSQL EXPRESS 2012 - Omezení nebo něco dělám špatně?
Přispěvatel: hlucheucho 22-05-2015, 14:32:10
U MySQL jsem se setkal s možností nastavit práva uživatele i podle IP ze které se připojuje. Nemáš u práv uživatele nastavenou třeba jen skupinu IP adres?

hu
Název: Re:MSSQL EXPRESS 2012 - Omezení nebo něco dělám špatně?
Přispěvatel: Radek Červinka 22-05-2015, 14:44:19
Normalne pouzivame SQLExpress (2008) v ramci internetu.

Musis povolit jak pro klient, tak pro server vzdalene pripojeni TCP [url]https://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa952081.aspx[/http], to by podle mne mohlo byt ono.
Název: Re:MSSQL EXPRESS 2012 - Omezení nebo něco dělám špatně?
Přispěvatel: našinec 22-05-2015, 14:59:14
Už jsi četl rady od zkušenějších než jsem já.Popravdě,hledat logické řešení proč nefunguje nějaký produkt od microsoftu je ztráta času. Většinou, čím stupidnější řešení Tě napadne, tím blíže jsi k pravdě. Obdobný problém jsem před necelým rokem vyřešil přes SQL Server Management Studio 2008.To, že už jsi to zkoušel asi přes novější verzi, neřeš.Já byl na tom stejně. ;D
Název: Re:MSSQL EXPRESS 2012 - Omezení nebo něco dělám špatně?
Přispěvatel: PaJi 22-05-2015, 15:28:58
hlucheucho: Díky, ale nic takového jsem tam nenašel. Na můj počítač jsem to nainstaloval s default nastavením, jenom jsem povolil remote access, no a pak zakázal shared memory a pipy. Restartování všeho je samozřejmostí.....

Radek: Tyto fáze mám již za sebou, když jsem to odlaďoval v rámci segmentu. Mám tam všude jen TCP/IP bez pipy a shared memory, aj jsem disabloval na server straně ALL IP a nastavil jen IPv4 (2 adresy loopback a normální). Zkoušel jsem i s povoleným ALL IP. Všude vyházena dynamika a nastaven port 1433. Jak už jsem psal, remote connection po TCP v rámci stejného číslování sítě chodí OK., jen když jdu z jiného subnetu, tak jsou ty problémy. Tedy jiný subnet to má umět (díky za info), takže problém asi na routeru a centrálním firewallu, který může něco zahazovat (nevím). Takže detektivní práce a nocovky.
U serveru povoleno TCP i UPD na portech 1433 a 1434.

Našinec: Plně souhlasím, už se v peckách hrabu několik desetiletí, nicméně nějak to musím vyřešit.... ;)

Tož díky všem.
Název: Re:MSSQL EXPRESS 2012 - Omezení nebo něco dělám špatně?
Přispěvatel: Mi.Chal. 22-05-2015, 16:34:36
O žádných takových limitacích nevím. Pokud tam pustíš nějaký jiný server (cokoliv co poslouchá na TCP) a připojíš se na to, tak to funguje? Tím aspoň vyloučíš, jestli je rozdrbaná síť nebo to souvisí až se SQL serverem. Ale podle té hlášky se to nějak připojí.
Název: Re:MSSQL EXPRESS 2012 - Omezení nebo něco dělám špatně?
Přispěvatel: PaJi 22-05-2015, 21:19:21
Závada objevena a vyřešena. Už mi to chodí kompletně cross subnets, chtělo to holt čas, pár Vašich informací, zarazit se a podívat se na věc trošku "zvysoka".

Kdyby někdo používal routery Draytek/Vigor, tak je potřeba v sekci "CSM - APP Enforcement Profile - Misc" odfajfkovat (prázdný checkbox) položku "Sock4/5". Je to Socket Secure, SESSION LAYER (5) z OSI modelu. Nějak mě to prostě netrklo, už i proto že spojení na různé Oracly (10, 11) mně chodilo (Oracle v základu nepoužívá protokol Socket Secure).
No nic, vyřešeno, a jdeme dál.....

Všem mockrát díky.