Forum Delphi.cz

Delphi => FireDAC => Téma založeno: mmt 24-09-2015, 08:22:32

Název: proč FireDAC?
Přispěvatel: mmt 24-09-2015, 08:22:32
Ahoj,

uvažuji o nákupu FireDAC v rámci aktuální akce a proto hledám co mi to přinese. Teď používám XE4 + dbGo + MS SQL server + UniGui. Zatím jsem našel:
1. Vyšší rychlost.
2. Asi lepší možnost obnovení spojení při nějaké chybě.

O změně databáze neuvažuji.

Napadá Vás ještě nějaký důvod proč přejít? Nebo nevíte o nějakém jednoduchém porovnání FireDAC a dbGo? Na internetu se mi daří najít jen marketingové řeči jak je to výborné.
Název: Re:proč FireDAC?
Přispěvatel: hlucheucho 24-09-2015, 09:28:01
Po zkušenostech http://forum.delphi.cz/index.php/topic,14861.msg89686.html#msg89686 (http://forum.delphi.cz/index.php/topic,14861.msg89686.html#msg89686) si dej pozor aby ti prodali verzi s odstraněnými chybami. Osobně si myslím, že částka, kterou zaplatíš, převyšuje přínos, který dostaneš. Zvlášť pokud používáš a do budoucna budeš používat jen jednu databázi.

hu
Název: Re:proč FireDAC?
Přispěvatel: pf1957 24-09-2015, 11:42:30
Napadá Vás ještě nějaký důvod proč přejít? Nebo nevíte o nějakém jednoduchém porovnání FireDAC a dbGo? Na internetu se mi daří najít jen marketingové řeči jak je to výborné.
Podle me ma smysl na FireDAC prejit jedine pokud to dava smysl z pohledu SI tj. univerzalnost, reusibilita, udrzba softu.
My na ne presli v podstate kvuli
- potrebovali jsme vedle Firebirdu pouzit i MSSQL (a chteli jsme jednu connectivitu)
- se zapracovanim FireDAC do Delphi v podstate skoncila podpora FIB+ komponent, takze i u Firebirdu jsme byli nuceni na to prejit.

Neznam dbGo, takze nevim, jestliu to muze potkat podobny osud jako treba FIB+, ale pokud se tak stane, tak prejit muzes vzdycky.

Jinak pokud te netrapi rychlost aj. stavajiciho reseni, tak IMHO plati: co te nepali, nehas.
Název: Re:proč FireDAC?
Přispěvatel: Radek Červinka 24-09-2015, 14:36:47
dbGo = zapouzdreni ADO ze starsich Delphi (myslím ze to bylo AdoExpress nebo tak). Součástí instalace Delphi x Professional.

Hlavní duvod u mne byl architektura FireDac (podobne jako UniDac) a rychlost.

Interně je to brutalne optimalizovany memory dataset, který se nějak plní. To mi umožnilo dělat takové prasárny, jako vyhazovat na klientu řádky nebo je nahrazovat za jiné (při refreshi) atd. U ADO to byl problém, ne vždy to fungovalo (proti MS SQL)

Další zajímavostí je preprocesor SQL, který umožňuje psát databázově neutrální SQL příkazy (což v případě jedné DB je jedno).

Pěkné je taky, že je to rozdělené na dvě vrstvy: PhysLayer a něco nad tím (Dataset a spol).  Můžeš klidně používat jen ten PhysLayer a dosáhneš s tím velký výkon, ale bez podpory Dataset (psal jsem example na delphi.cz)

Mozna bych zvazil UniDac, který je podobne navržen, ale máš větší podporu kompilátorů (včetně FPC na Linuxu, a všech verzí Delphi).
Název: Re:proč FireDAC?
Přispěvatel: Daniel_Andrascik 24-09-2015, 19:38:34
ked sa rozhodujes nad zmenou providera, tak oproti MSSQL by som uz ADO radsej opustil. ADO s novsimi MSSQL ma uz drobne problemy s kompatibilitou (nieco okolo blobov a binarnych veci, ale uz nepamatam presne). Microsoft jednoznacne pretlaca a preferuje ODBC a to jak FireDAC tak UniDAC podporuje. Takze ak ostavas pri MSSQL tak si skus troska prestudovat ADO verzus ODBC a na zaklade toho hladaj ineho providera ak to uznas za vhodne. Inak, moje skusenosti s FireDAC spolu aj s moznostou pouzit nizsie vrstvy ako opisuje Radek su len pozitivne.
Název: Re:proč FireDAC?
Přispěvatel: mmt 30-09-2015, 08:07:41
Děkuji za odpovědi. Nakonec jsem si v rámci akce BOGO pořídil mobilní balíček. A jak bude čas, tak si otesuji UniDac a případně zakoupím.