Forum Delphi.cz

Delphi => Firemonkey => Téma založeno: František 02-02-2016, 22:56:53

Název: Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: František 02-02-2016, 22:56:53
hlave sa mi jedná o DB aplikácie
Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: < z > 02-02-2016, 23:21:05
Myslíš jako "Proč přejít z Fabie do i20ky?" nebo máš hlubší pohnutky, proč nad tím uvažuješ?
Hledáš rozdíly? Výhody FM? Jestli se vyplatí předělávat?
Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: chaloup 03-02-2016, 09:56:01
Jestli používáš VCL DBGrid (a zobrazuješ víc jak desítky záznamů), tak na FMX zapomeň, podle mě zobrazování dat v Gridu v FMX prostě nefunguje...
Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: pf1957 04-02-2016, 12:31:32
hlave sa mi jedná o DB aplikácie
Podotykam, ze s "Opici" jsem nikdy nic nedelal, jen si precet, co je zac a vim, ze jeji autor ji v roce 2008 publikoval (jako VGScene) s anotaci:
VGScene is a suite of native Delphi/C++Builder components for develop rich applications for desktop like Adobe AIR or Microsoft WPF, ve
ktere jsem delal.

Vidim v zasade dva duvody:
- chces se orientovat (taky) na mobilni vyvoj a nechces mit dve ruzne platformy
- pali te propletenec UI s kodem a zatouzil jsi po oddeleni UI od business logiky a uvedomujes si, ze tvorba takove aplikace se podoba spis tvorbe webu nez klasicke desktopove aplikace (to v sobe zahnuje pripominku chaloupa ohledne data gridu).

Nevim jak "Opice", ale WPF umoznuje skutecne oddeleni ksichtu tim, ze si nehraje na modelovani zasilani zprav volanim metod nejakeho objektu, ale umoznuje deklarovat zpravu a tu z ksichtu plivnout do prostoru, kde ji ev. prijme nejaky listener a neco s ni udela.

To take implikuje pouziti data bindingu a to bidningu citliveho na zmeny tj. prirazeni odlisne hodnoty do property znamena propagovani zpravy o zmene. U kazde property. A databinding s property = persistence objektu = nejaky ORM...



Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: František 05-02-2016, 17:54:07
ok, a keď začínam na novej aplikácii, je rozumné na VCL zabudnúť? Má FIREMONKEY nejaký prínos pre programátora alebo užívateľa?
Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: Daniel_Andrascik 05-02-2016, 19:08:29
pokial tu aplikáciu vyvíjas len pre desktop, tak VCL ostava stale živé a myslim si ze aj vela rokov este ostane. FM je skvely koncept, ktory sa trosku tazkopadne rozbiehal. Prve verzie boli takmer nepouzitelne. Minuly rok som ale jednu moju jednoduchu aplikaciu na FM spravil a nenarazil som ne nejake zasadne problemy, ale jednalo sa o velmi jednoduchu aplikaciu s jednoduchymi komponentami.

Najvacsi problem vidim skor v slabsej podpore od vyvojarov komponent tretich stran. Napriklad legendarny VCL TVirtualStringTree nemal pre FM donedavna ziadnu nahradu. Ja som nevedel pre FM najst ziaden strom s moznostou zobrazenia viacerych stlpcov ako to vie spominany TVirtualStringTree. Az teraz v priebehu posledneho polroku TMS uviedol svoj strom aj pre VCL aj pre FM ktory tusim podoruje viac stlpcov. Kolko rokov je FM v obehu, 4 alebo 5? Neviem presne. A az teraz sa objavil prvy aky taky relevantny strom. Podobne aj rozne ostatne obzvlast tie megavelke kolekcie komponent ako napriklad Devexpress a pod len tak lahko neprejdu na FM.

Pokial budes vyvijat iba desktopovu aplikaciu bez akejkolvek vizie prechodu na mobil tak by som neuvazoval nad FM len preto ze sa jenda o novsiu a modernejsiu vizualnu platformu. Podla mojho nazoru to este ani zdaleka s FM nie je take jednoduche ako s VCL.
Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: František 05-02-2016, 21:40:42
asi mi to stačí, na NIE. Ale nájde sa niekto, kto ma presvedčí že ÁNO?
Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: < z > 05-02-2016, 22:07:41
Si neco vygoogli :) Jsou tací, kterým se líbí 3D omalovánky a nějaké nové věci, a pak tu jsou další, kteří FMX řadí do úrovně pro stříkače.
Pokud tě nic netlačí, tak to asi moc řešit nemusíš.
Název: Re:Prečo prejsť z VCL na FIREMONKEY
Přispěvatel: František 19-05-2016, 08:23:41
zle som polozil otazku, malo to byť: " prečo neprechádzať na Firemonkey!"

BTW: lebo v tom teraz niečo tvorím a už to viem